Dodaj do ulubionych

Zrujnowane morderstwa

31.03.08, 20:23
Tak u mnie w domu określamy historie kryminalne z detektywem-archeologiem lub
dziejące się gdzieś na stanowiskach archeologicznych pomiędzy ruinami,
piramidami czy starymi grobowcami.
Sporo ostatnio się tego wydaje, no i przewija między wierszami na naszym
forum. Więc też będzie okazja umieścić to w jednym wątku. Zacznę oczywiście od
klasyka czyli:
1. Agatha Christie-Morderstwo w Mezopotamii
2. Arthur Philips-Egiptolog
3. Kate Ellis-seria z detektywem-archeologiem Wesley Peterson (fajna bardzo
seria, niestety tylko w języku angielskim i do ściągnięcia przez Empik)
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Zrujnowane morderstwa 31.03.08, 21:13
      właśnie zaczęłam 'city of gold and shadows' ellis peters - tajemnicze zaginięcie
      bogatego wuja-archeologa, cudnej urody ruina rzymskiej osady pośród brytyjskich
      pól itepe. tzn. wuj zaginął był w stambule, skąd miał się udać na jakieś
      wykopaliska, ale trop wyraźnie wiedzie do tych sceltyzowanych rzymiansmile trupa na
      razie nie ma, no ale nie traćmy nadziei.
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa 31.03.08, 21:30
      Kate Ellis stosuje zwykle ten sam schemat - zbrodnia ma korzenie sięgające 15 - 30 lat, ale paralelę w dalekiej historycznej przeszłości. Pierwsza odkrywa inspektor (wcześniej sierżant) Wesley Peterson (z wykształcenia archeolog), historyczną jego przyjaciel archeolog Neil Watson - później dr Watson smile
      Często uczestnicy współczesnych wydarzeń sa potomkami tych historycznych.

Jesli zaakceptujemy taki zbieg okoliczności, to czytamy książki Ellis z przyjemnością - ja przełknąłem to i kupuje wszystkie po kolei.
      Niedawno spotkałem sie z określeniem - Cozy Police Procedural.
      Myślę, że to jest to.
      Ostatnio wyszła nowa z serii The Blood Pit - jeszcze jej nie mam.
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa - Elizabeth Peters 31.03.08, 21:39
      Cała seria Elizabeth Peters, której bohaterka jest Amelia Peabody:
      1. Crocodile on the Sandbank (1975)
      2. The Curse of the Pharaohs (1981)
      3. The Mummy Case (1985)
      4. Lion in the Valley (1986)
      5. The Deeds of the Disturber (1988)
      6. The Last Camel Died at Noon (1991)
      7. The Snake, The Crocodile and the Dog (1992)
      8. The Hippopotamus Pool (1996)
      9. Seeing a Large Cat (1997)
      10. The Ape Who Guards The Balance (1998)
      11. The Falcon at the Portal (1999)
      12. Thunder in the Sky (2000)
      13. Lord of the Silent (2001)
      14. The Golden One (2002)
      15. Children of the Storm (2003)
      16. Guardian of the Horizon (2003)
      17. The Serpent on the Crown (2005)
      18. Tomb of the Golden Bird (2006)

Niezbyt mi leżą.
      • siostra_pelagia Re: Zrujnowane morderstwa - Elizabeth Peters 31.03.08, 21:48
        Elizabeth Peters to może ze 2 książki przeczytałam i też mi się niezbyt
        spodobały. To znaczy nie na tyle, by wydawać pieniądze na ich kupno.
        Natomiast Kate Ellis podoba mi się bardzo i to na tyle, że sprowadzam ją za
        pośrednictwem Empiku, bo na allegro jej nie widuję.
        I nawet te schematy konstrukcyjne jej wybaczam, traktuję to po prostu jako jej
        znak rozpoznawczysmile.
    • negev56 Re: Zrujnowane morderstwa 31.03.08, 21:48
      Nie wiem czy będzie sie liczyło, ale np. duet Preston & Child z "Nadciągająca
      burzą", w której archeolog Nora Kelly z ekipą poszukuje legendarnego Quiviry -
      miasta złota. Clive Cussler i "Złoto Inków", ale z kolei Pitt nie jest
      archeologiem sad. A weźmy takiego Rankina i jego "Kaskady", tam też były
      historyczne odkrycia - trumienki smile.
      • siostra_pelagia Re: Zrujnowane morderstwa 31.03.08, 21:49
        Odpowiedź uznajemy, chodziło nam właśnie o te trumienkismilesmilesmile
        • negev56 Re: Zrujnowane morderstwa 31.03.08, 21:54
          To mi ulżyło, bo już się bałam smile).
          Jeszcze przypomniała mi się Kate Mosse i Labirynt, no tam już naprawdę są
          wykopaliska, grobowiec i starożytne napisy ( nie skończyłam tego dzieła).
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa 31.03.08, 22:01
      Barbara Michaels i Elizabeth Peters są to pseudonimy amerkańskiej egiptolożki (?) Barbary Mertz. Oprócz wspomnianej serii z Amelią Peabody wiele jej książek pod oboma pseudonimami dotyczy archeologii, a szczególnie egiptologii. Te poza seriami sa dla mniej bardziej (a właściwie całkiem) strawne. Jest równiez autorka popularnonaukowych książek z dziedziny egiptologii jak np."Temples, Tombs and Hieroglyphs" , "Red Land, Black Land" .

Wspominałem o książce, chyba pierwszej z serii, Barbary Cleverly The Tomb of Zeus, Laetitia Talbot młoda pani archeolog, wykopaliska, Kreta, 1928.

Erin Hart pisze o parze - archeolog Cormac Maguire i pani patolog Nora Gavin. Irlandia, wykopaliska, troche romansu. Trochę jak u Ellis, zbrodnie w przeszłości sa odbiciem przeszłości, ale nastrój zupełnie inny. Te powiązania przeszłości z aktualnymi zbrodniami przyjmujemy tu dośc naturalnie. Dotąd:
      Haunted Ground (2003)
      Lake of Sorrows (2004)Trzecia w zapowiedziach.
      • siostra_pelagia Re: Zrujnowane morderstwa 31.03.08, 22:08
        Lake of sorrows właśnie do mnie idzie. Mam nadzieję, że tam będzie sporo
        Irlandii, zbrodnia i jak najmniej romansusmile.
    • chiara76 Re: Zrujnowane morderstwa 31.03.08, 22:13
      dodaję Joe Alexa i "Zmącony spokój pani labiryntu"wink
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa - Sussman i inni 31.03.08, 23:54
      Paul Sussman:
      The Lost Army of Cambyses (2002)
      The Last Secret of the Temple (2005)
      po polsku:
      Zaginiona armia Kambyzesa
      Tajemnica świątyni
      szczególnie ta pierwsza.

Wilbur Smith
      The Sunbird (Ptak Słońca)
      The Seventh Scroll (Siódmy papirus)

Aaron Elkins (antropolog Gideon Oliver, "The Skeleton Detective"
      Lyn Hamilton - Lara McClintoch

Vaclav Erben - Tajemnica złotego księcia (czeski kryminał wydany w Klubie Srebrnego Klucza)

Nienacki - do róznych panów Samochodzików można mieć zastrzeżenia, ale np. Uroczysko to zupełnie przyzwoity kryminałek archeologiczny.
    • siostra_pelagia Re: Zrujnowane morderstwa 01.04.08, 08:47
      Takie bardzo nie-procedural i też nie-police, ale jak to się czytasmile. Kopalnie
      króla Salomona H.R.Haggarda. W stylu Indiany Jones, no i również świetnie
      zekranizowane. Oglądałam wszystkie 3 ekranizacje, tę z Patrickiem Swayze nawet
      sobie kupiłam.
      • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa - King Solomon's Mines 01.04.08, 09:51
        Ekranizacji było chyba więcej:
        1. Ta ze Swayze z 2004 roku, niezby wierna oryginałowi, ale Swayze lepszy niż sie spodziewałem
        2. 1985 grali Richard Chamberlain, Sharon Stone, Herbert Lom i John Rhys-Davies. Chamberlain tutaj niestety nie to.
        3. 1930 - bardzo przyzwoita wersja - Deborah Kerr, Stewart Granger, Richard Carlson. Cieszyła sie chyba powodzeniem, bo nakrecono sequel Watusi (nie pamietam go, ale kiedyś ogladałem)
        4. Klasyka z 1937 roku; Paul Robeson, Cedric Hardwicke, Anna Lee, John Loder, i Roland Young. Powiększona rola dla Robesona (Umbopa), który, jak sie mozna domyślać śpiewa smile
        Powyższe te filmy celowo czy zbiegiem okoliczności, można było oglądnąć w TV na róznych programach w jednym tygodniu.

W 1986 roku powstała też wersja animowana.

Dodajmy jeszcze telewizyjny The Librarian: Return to King Solomon's Mines (2006). Niewiele wspólnego z książką. Nie oglądałem, ale chyba było w naszej TV. (Pamietam pierwszą z serii o tej włóczni).
        Zresztą kiedyś w latach 70-tych również Tarzan tam zawędrował smile

I podejrzewam wielu innych.

Ale tego typu książek około 100 lat temu pisano sporo. Określano je jako "Lost Race novels" i chyba rzeczywiście H. Rider Haggard był w tej dziedzinie numerem jeden. W swoim czasie lubiłem je czytać. Najczęstsze motywy to: Prester John, potomkowie rzymskich legionów w Azji, oczywiście Shangri-la,zachowana kolonia Wikingów w Arktyce, zachowane państwo np. Azteków gdzieś głęboko w dżungli, zaginione plemiona Izraala, różne białe królowe itp.

Jest tego pewien renesans np. wspominane w tym wątku 2 książki Wilbura Smitha.
        • zorija Re: Zrujnowane morderstwa 01.04.08, 10:10
          "Obietnica anioła". Ale ja tego nie polecam, aczkolwiek autor ma
          dobry styl
        • siostra_pelagia Re: Zrujnowane morderstwa - King Solomon's Mines 01.04.08, 17:36
          No to Burroughs i jego Tarzan and Lost Empire też by się tu mogli
          znaleźćsmile.
          • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa - King Solomon's Mines 01.04.08, 19:45
            Ze wspólczesnych jeszcze James Rollins z jego Excavation (2000), nie wiem czy ta książka była tłumaczona na polski.

Edgar Rice Burroughs w swoich książkach Tarzan spotykał Rzymian, Egipcjan, Atlantydów i nawet wzajemnie zwalczjących sie krzyżowców i Saracenów.
            Burroughs nalezy do bardziej znanych naśladowców Haggarda.
            • siostra_pelagia Re: Zrujnowane morderstwa - King Solomon's Mines 01.04.08, 21:48
              Rollinsa to bym dorzuciła jeszcze książkę Subterranean o poszukiwaniu zaginionej
              cywilizacji.
              Excavation nie była tłumaczona jeszcze tłumaczona, natomiast wydano w Polce jego
              3 thrillery: Lodowa pułapka, Czarny zakon, Mapa trzech mędrców. Ale jakoś w
              Polsce nie zdobył większej większej popularności.
    • jgiovanna Kolęda dla umarłych Patrick Dunne, nie wiem czy 02.04.08, 23:28
      dobrze zapamiętałam autora
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa - Michael Asher 22.05.08, 12:29
      Właśnie skończyłem Rare Earth (2002)- raczej thriller z delikatnym akcentem fantastyki (przepowiednia, przeznaczenie). Mieści sie we wspominanej konwencji "lost race novels"). Głony bohater jest archeologiem, który znajduje więcej niz szukał smile
      Czyta sie nieźle, ale dla mnie książka tka trochę "do jednorazowego użytku".
      W podobnym stylu jego poprzednie ksiązki: The Eye of Ra (1999) i Firebird (2000). Nie czytałem Sandstorm (2003).

Autor były żołnierz SAS napisał tez dużo książek "non fiction" z których "Zabić Rommla" wyszła po polsku.
      • siostra_pelagia Re: Zrujnowane morderstwa - Michael Asher 22.05.08, 16:36
        W mojej osiedlowej bibliotece jest Usher z pozycją Pustynna miłość : ich dwoje z
        Saharą w tle. Ale jakoś tytuł mnie nie zachęcił. No może gdyby zamiast słowa
        miłość było morderstwo albo zbrodnia...smile.
        • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa - Michael Asher 22.05.08, 17:57
          To jest właśnie "non fiction" na podstawie jego własnych (i żony?) przeżyć. Zdecydowanie nie kryminał.
          • siostra_pelagia Re: Zrujnowane morderstwa -Tomek w grobowcach... 22.05.08, 19:09
            Tak mi się jeszcze przypomniała książka dla młodzieży Tomek w grobowcach
            faraonów. Morderstwa tam chyba żadnego nie było, tylko jego usiłowanie, ale
            zawsze to coś.
            Jak ja tego prymusa Wilmowskiego nie znosiłam, a zawsze jako nagrody w różnych
            konkursach szkolnych go dostawałamsmile.
            • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa -Tomek w grobowcach... 22.05.08, 19:32
              A ja go lubiłem. tego ostatniego nie pamietam, bo wyszedł jak byłem już dorosły. Ale mój syn jest na typ etapie. Na razie na tropach Yeti. Jak dojdzie do piramid to sobie przeczytam.
              Pisałem jakiś czas temu, ze nie chce czytac, ale Harry Potter zadziałał, najpierw przeczytał jego, potem całego Tolkiena (ma 10 lat)a teraz czyta Tomka.
              • siostra_pelagia Re: Zrujnowane morderstwa -Tomek w grobowcach... 22.05.08, 19:38
                Te Grobowce to wyszły już po śmierci Szklarskiego i chyba ktoś inny je dokończył.
                I chyba są najsłabsze z całej serii.

PS. A Homesa syn czyta?smile
                • zorija Re: Zrujnowane morderstwa -Tomek w grobowcach... 23.05.08, 09:39
                  A ja serię o Tomku kochałam i wszystkie tomy po kilkanaście razy
                  czytałam. Świętoszkowaty Tomek i jego jeszcze bardziej
                  Swiętoszkowaty tatuś co prawda mi na nerwy działali, ale nie
                  umniejszało to mojej radości z lektury. Ale ostatnia część
                  słabiiutka jest i widać zmianę stylu.
                • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa -Tomek w grobowcach... 23.05.08, 10:40
                  Jeszcze nie - myślę o tym (tzn o Holmesie), ale na razie jestem zadowolony, że czytanie mu sprawia przyjemność bo kilka miesięcy temu tak nie było.
                  • zorija Re: Zrujnowane morderstwa -Tomek w grobowcach... 24.05.08, 08:23
                    Tak, to jest ten dobry wpływ Potterabig_grin Może za chwilę do nas dołączy?
    • es_zet_pe Re: Zrujnowane morderstwa 30.06.08, 17:52
      W. J. Burley, Wycliffe i cztery walety - akcja rozgrywa się wokół
      wykopalisk we współczesnej Kornwalii.

Nota bene archeologia to chyba najwdzięczniejszy dla kryminału dział
      nauk - i nieprzypadkowo się splata z jego rozwojem. Wybuch
      powszechnych zainteresowań publiki archeologią nastąpił w latach 20-
      tych XX w. po odkryciu grobowca Tutenchamona, do tego po upadku
      Imperium Osmańskiego stały się łatwiej dostępne dla europejskich
      archeologów tereny Bliskiego Wschodu (Irak stał się wówczas mandatem
      brytyjskim) --> Agata Christie...
      Dziś zresztą także archeologia to najbardziej krymiogenna dziedzina
      nauki - vide polskie afery wokół badan ratunkowych, złupienie
      Bagdadu po amerykańskiej inwazji itd. To jedyna dziedzina nauk
      humanistycznych gdzie w grę wchodzą naprawdę wielkie wielkie
      pieniądze...
    • drfell1 Weekend z Agathą Christie 04.07.08, 21:26
      Niestety odbył się juz dawno bo w listopadzie 2005 roku przygotowany przez Muzeum Archeologiczne w Poznaniu.
      Może ktoś był?

www.pradzieje.pl/Archeologia/Agatha-Christie-i-Herkules-Poirot-w-Poznaniu.html
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę A 05.07.08, 22:17
      Jacquelyn Aeby

Romance of the Turquoise Cat
      Serena
      Bardziej romanse, ale z elementami sensacji, dziejace sie w środowisku archeologicznym.

Peter Ackroyd

The Fall of Troy
      Powieść oparta w dużym stopniu na życiu Heinricha Schliemanna i jego poszukiwaniu Troi. Do tego wątek sensacyjny. Co najmniej kontrowersyjne.
      First Light
      Odkrycie neolitycznego grobowca.

Marvin Albert

The Last Smile, 1988.
      Odkrycie etruskiego grobowca, rabunek itd.

Margot Arnold

Autorka serii o amerykańskiej pani antropolog Penny Spring i angielskiego archeologa Sir Toby Glendowera. Oboje raczej niemłodzi, przyjaźnią się i kłócą. Zdecydowanie „cozy”.

Exit Actors, Dying (1979)
      Zadok's Treasure (1979)
      The Cape Cod Caper (1980)
      Death of a Voodoo Doll (1982)
      Death on the Dragon's Tongue (1982)
      Lament for a Lady Laird (1982)
      The Menehune Murders (1989)
      Toby's Folly (1990)
      The Catacomb Conspiracy (1991)
      The Cape Cod Conundrum (1992)
      Dirge for a Dorset Druid (1994)
      The Midas Murders (1995)

Nie wiem czy wszystkie są archeologiczne ale większość tak.
      Zadok's Treasure (1979) dotyczy rękopisów znad Morza Martwego (Dead Sea Scrolls), wspominam bo niektórzy wyodrębniają książki ich dotyczące jako osobny podgatunek smile

Michael Asher

The Eye of Ra (1999)
      Firebird (2000)
      Rare Earth (2002)
      • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę A 15.09.08, 20:05
        Nancy Atherton - Aunt Dimity Digs in, 1998
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę B 11.07.08, 21:59
      B

Aileen G. Baron

A Fly Has a Hundred Eyes (2002)
      Bardzo chwalona pierwsza książka autorki, która jest archeologiem (archeolożką
      ?) z zawodu. Palestyna 1938 rok – Lily Sampson główna bohaterka, świeżo
      upieczony archeolog – szpiedzy, rabusie grobów i oczywiście morderstwo. B. dobre
      recenzje.

The Torch of Tangier (2006)

Maroko 1942 rok Lily Sampson

The Gold of Thrace

Współczesna, inna bohaterka, professor archeologii Tamar Saticoy.

Raczej rozczarowanie po dwóch pierwszych.

K.K. Beck

Murder in a Mummy Case (1986)
      Lata 20-te

Bell, Josephine
      Bones in the Barrow (1953).

Gregory Benford
      Artifact (1985)

Jay Bonansinga
      Frozen (2005)
      Podobno interesująca – Na Alasce zostaje znaleziony zamarznięty człowiek sprzed
      6 tys. Lat (wzorowany na „Otzim” z Alp). Okazuje się, że został on
      rytualistycznie zamordowany. FBI zostaje poproszona o konsultację. FBI wysyła
      agenta, będącego na granica załamania nerwowego z powodu sprawy seryjnego
      mordercy – ma to być nieoficjalny urlop. Agent odkrywa, że modus operandi
      morderstwa sprzed tysięcy lat jest identyczny z tym poszukiwanego seryjnego
      mordercy.
      • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę B 28.09.08, 13:03
        James Bradley
        Wrack, 1997
        Archeolog poszukuje wraku portugalskiego statku, a przy okazji musi rozwiązać zagadkę morderstwa.
      • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę B 05.01.10, 21:39
        Błahij Kazimierz - Złoty koń boga Trzygława

www.klubmord.com/Recenzje/blahij-kazimierz-zloty-kon-boga-trzyglawa.html
        • es_zet_pe Re: Zrujnowane morderstwa na literę B 19.06.10, 12:55
          Burley W.J., Wycliffe i cztery walety

Miejscem akcji jest teren wykopalisk archeologicznych w Kornwalii
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę C 13.07.08, 13:07
      Dana Cameron
      Dana Cameron jest z zawodu archeologiem, jest autorką cyklu książek (kryminałów), których bohaterką jest Emma Fielding, też archeolog. Akcja większości jej powieści jest zwiążana z z wykopaliskami.

Emma Fielding
      1. Site Unseen (2002)
      2. Grave Consequences (2002)
      3. Past Malice (2003)
      4. A Fugitive Truth (2004)
      5. More Bitter Than Death (2005)
      6. Ashes and Bones (2006)

Deborah Cannon
      Kolejna pani archeolog pisząca powieści. Tematyka jej powieści ściśle związaną jest z zainteresowaniami zawodowymi. Większość dotyczy Indian Hajdów ? (Haida) i ich mitologii.

Petroglyphs
      2003
      Science Fiction/Fantasy , ale z elementami kryminału.
      Devilfish
      Science Fiction
      Tym razem mamy do czynienia z Chumaszami.
      The Raven's Pool
      2004
      Pierwszy z dwóch kryminałów, ktorych bohaterem jest Jake Lalonde archeolog, mający korzenie indiańskie (Haida). Centralną postacia mitologii Hajdów jest kruk, tytuł tej i następnej książki nie jest przypadkowy. Sporo romansu.
      White Raven
      Kolejna książka , której bohaterem jest Jake Lalonde.
      Stanley Casson (1889-1945)
      Kolejny archeology, napisał tylko jeden kryminał, związany zreszta z wykopaliskami.

Murder by Burial (1925)
      Christie, Agatha
      Murder in Mesopotamia, 1936.
      They Came to Baghdad, Mead, 1951.

Paul Christopher (Christopher Hyde)
      Tu mam pewne wątpliwości, ale nie czytałem. Bohaterka Finn Ryan, jest archeologiem.

Finn Ryan
      1. Michelangelo's Notebook (2005) polski tytuł Notes Michała Anioła.
      2. The Lucifer Gospel (2006) polski tytuł Według Lucyfera
      3. Rembrandt's Ghost (2007)
      4. The Aztec Heresy (2008)

Beverly Connor
      Znowu autorka jest z zawodu archeologiem. Jest autorką dwóch cykli. Pierwszy o Lindsay Chamberlain (antropolog/acheolog) zwiera sporo tematyki archeologicznej. Drugi o Diane Fallon mniej, bardziej przypomina ksiązki K. Reichs

Lindsay Chamberlain
      1. A Rumor of Bones (1996)
      2. Questionable Remains (1997)
      3. Dressed to Die (1998)
      4. Skeleton Crew (1999)
      5. Airtight Case (2000)

Diane Fallon Forensic Investigation
      1. One Grave Too Many (2003)
      2. Dead Guilty (2004)
      3. Dead Secret (2005)
      4. Dead Past (2007)
      5. Dead Hunt (2008)
      6. Scattered Graves (200
      Barbara Cleverly
      The Tomb Of Zeus
      Była wcześniej wspominana – lata 20-te, wykopaliska, Kreta. Prawdopodobnie poczatek serii.

Cook, Robin
      Sphinx, 1979 (Sfinks)
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę D 15.07.08, 18:52
      Glyn Daniel (1914-1986)

Bardzo znany walijski archeolog, który napisał dwa kryminały, których bohaterem jest, Sir Richard Cherrington, ekscentyczny archeolog wzorowany na samym autorze.
      The Cambridge Murders (1945) wydana najpierw pod pseudonimem Dilwyn Rees
      Welcome Death (1954)

Lionel Davidson
      Menorah Men (1966)
      Archaeolog Caspar Laing, w Izraelu przed wojną w 1967.

Cecil Dawkins
      Clay Dancers: A Mystery (1994)

Marilyn Dungan
      Fields Of Stones (2001)
      • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę D 05.08.08, 19:05
        Val Davis

Też jest z wykształcenia archeologiem. Jej bohaterka
        Nicolette Scott jest archeologiem specjalizującym się w odnajdywaniu wraków samolotów. Jej ojciec też archeolog zajmuje sie dawnymi Indianami (jak Anasazi)

Flight of the Serpent
        Wake of Hornet
        Track of the Scorpion
        The Return of the Spanish Lady
        Thread of the Spider
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę E 15.07.08, 19:14
      Daniel Easterman
      The Seventh Sanctuary
      {1987}

The Jaguar Mask
      (2000)
      Aaron Elkins
      Gideon Oliver “skeleton detective” jest antropologiem ale w wielu jego książkach o jego przygodach sąmotywy archeologiczne.
      1. Fellowship of Fear (1982)
      2. The Dark Place (1983)
      3. Murder in the Queen's Armes (1985)
      4. Old Bones (1987)
      5. Curses! (1989)
      6. Icy Clutches (1990)
      7. Make No Bones (1991)
      8. Dead Men's Hearts (1994)
      9. Twenty Blue Devils (1997)
      10. Skeleton Dance (2000)
      11. Good Blood (2004)
      12. Where There's a Will (2005)
      13. Unnatural Selection (2006)
      14. Little Tiny Teeth (2007)
      Kate Ellis
      Wcześniej dokładnie omówiona.
      Mary Anna Evans
      Bohaterką jest Faye Longchamp dość nietypowa pani archeolog.
      1. Artifacts (2003)
      2. Relics (2005)
      3. Effigies (2007)
      4. Findings (2008)
      • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę E 15.07.08, 19:28
        Václav Erben
        Autor cyklu z kapitanem Exnerem. Przynajmniej dwie były o tematyce archeologicznej.
        Poklad byzantského kupce (1964)
        Vražda pro zlatého muže (1969) Tajemnica Złotego Księcia
    • zorija Re: Zrujnowane morderstwa 18.07.08, 08:26
      Michael White "Tajemnica Medyceuszy". Może to i nie są wykopaliska
      archeologiczne, ale tu mamy badania ciał Medyceuszy w krypcie we
      Florencji.
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę F 03.08.08, 18:02
      Fletcher, Aaron

Treasure of the Lost City, 1976

Laura Frankos

Laura Frankos żona znanego pisarza fantasy (specjalisty od historii alternatywnej Harry Turtledove) i siostrą innego Stevena Frankosa. Jej utwory też można zaliczyć do dziedziny fantastyki. Napisała jednak jeden kryminał o tematyce archeologicznej.
      St. Oswald's Niche

Bohaterką jest studentka jennet biorąca udział w wykopaliskach niedaleko Yorku.Poczatkowo giną niewielkie znaleziska a jej koledzy podejrzewają właśnie ją. Później sytuacja staje się bardziej poważna.
      Niezbyt udana.

R. Austin Freeman

www.gutenberg.org/etext/24201
      www.feedbooks.com/book/2075
      The Eye of Osiris (1911) – jeden z klasyków powieści kryminalnej, wykorzystywał w swych powieściach także wątki archeologiczne.\ Jako chyba jeden z pierwszych sięgnął po modna ówcześnie egiptologię (bez sięgania po klątwę faraona smile ).
      Niektórzy właśnie Oko Ozyrysa a nie Ostatnią sprawę Trenta (Trent's Last Case) E.C. Bentleya Ostatnia sprawę Trenta (Trent's Last Case) uwazają za początek klasycznego kryminału.

The Penrose Mystery (1936)
      Ważną role odgrywaja neolityczne
      kurhany (?), nie wiem czy je można tak nazwać (ang. Long barrows)
      onlinebooks.library.upenn.edu/webbin/nonus?id=olbp39228
      • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę F 24.08.08, 12:26
        Znalazłem jeszcze jednego autora na literę F. Bohaterem poniższych książek jest archeolog Jeffrey Flint, a miejscem akcji często wykopaliska. Ale polegam tylko na recenzjach, bo żadnej ztych książek nie czytałem.

Jason Foss
        Jeffrey Flint
        1. Shadow in the Corn (1993)
        2. Byron's Shadow (1994)
        3. Shadesmoor (1995)
        4. Lady in the Lake (1996)
        • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę F 24.08.08, 12:30
          Autor napisał jeszcze jeden archeologiczny kryminał:
          Blood and Sandals (2004), jednak poza serią.
          Bohaterem książki jest młoda pani archeolog Maddy Crowe, która jest konsultantką przy produkcji fimu o rzymskim cesarzu.

> Znalazłem jeszcze jednego autora na literę F. Bohaterem poniższych książek jest
          > archeolog Jeffrey Flint, a miejscem akcji często wykopaliska. Ale polegam tylk
          > o na recenzjach, bo żadnej ztych książek nie czytałem.
          >
          > Jason Foss
          > Jeffrey Flint
          > 1. Shadow in the Corn (1993)
          > 2. Byron's Shadow (1994)
          > 3. Shadesmoor (1995)
          > 4. Lady in the Lake (1996)
          >
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę G 05.08.08, 19:21
      Garve, Andrew (Paul Winterton)
      The House of Soldiers, 1961

Kathleen O'Neal Gear i W Michael Gear
      Małżeństwo archeologów I pisarzy.

Napisali sporo książek. Na pewno seria Anasazi Mysteries sie kwalifikuje (inne nie wiem).
      1. The Visitant (1999)
      2. The Summoning God (2000)
      3. Bone Walker (2001)

Michael Francis Gilbert
      The Family Tomb (1969)

E.C. Gibson
      Nine Lords of the Night, 2008
      Tłem jest powstanie Zapaty w Chiapas. Grupa archeologów w Meksyku 1993/94 – handel starożytnościami, znikniecia, morderstwa.

Lesley Grant-Adamson
      Patterns in the Dust (inny tytuł Death on Widow's Walk)(1985)
      • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę G 04.09.09, 13:29
        Ann Granger - Where Old Bones Lie (1993)- 5 z serii Mitchell i Markby. Obóz
        archeologów badających saksońskie miejsce pochówku. Watek archeologiczny istotny
        dla akcji.
      • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę G 08.10.09, 20:48
        David Gibbins
        Jack Howard
        1. Atlantis (2005)pol. Atlantyda
        2. Crusader Gold (2006) pol. Złoto Krzyżowców
        3. The Last Gospel (2008)
        także pod tytułem The Lost Tomb

4. The Tiger Warrior (2009) pol. Klejnot dwóch imperiów
        The Mask of Troy (2010)
        The Tiger Warrior
      • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę G 05.01.10, 22:06
        Głowacki Jerzy - Testament królowej Nefertite

www.klubmord.com/Recenzje/glowacki-jerzy-testament-krolowej-nefretite.htm
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę H 06.08.08, 10:36
      Hamilton, Lyn

Seria zatytułowana Archeological Mystery, której bohaterką jest Lara McClintoch. Bohaterka sama nie jest archeologiem, ale watki archeologiczne są częste.
      1. The Xibalba Murders (1997)
      2. The Maltese Goddess (1998)
      3. The Moche Warrior (1999)
      4. The Celtic Riddle (2000)
      5. The African Quest (2001)
      6. The Etruscan Chimera (2002)
      7. The Thai Amulet (2003)
      8. The Magyar Venus (2004)
      9. The Moai Murders (2005)
      10. The Orkney Scroll (2006)
      11. The Chinese Alchemist (2007)

Haggard, H. Rider
      King Solomon's Mines, 1885

Hart, Erin
      Haunted Ground (2003)
      Lake of Sorrows (2004)

A.J. Hartley
      The Mask Of Atreus, 2006

Harvester, Simon
      Sahara Road, 1973

Hayes, Ralph
      The Golden God, 1976

Hillerman, Tony

Dance Hall of the Dead, 1973.
      A Thief of Time; A Novel, 1988.

Tom Holland

The Sleeper in the Sands (1998)

Thomas Hoving

Discovery, 1989
      Wyjątkowo nieudana książka byłego dyrektora Metropolitan Museum of Art., autora m.in. „Tutankhamun, the untold story”

Hubbard, P.M.

The Dancing Man, 1971.
      • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę H 24.08.08, 13:58
        Przynajmniej jeden z thrillerów Davida Hewsona z Nikiem Costą The Seventh Sacrament (Nic Costa Mysteries 5), 2007 można uznać za archeologiczny

Hewson jest współautorem wspommnianego The Chopin Manuscript.
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na litere I 11.08.08, 21:21
      Na I trudno znaleźć więc nieco na wyrost Hammond Innes
      Innes, Hammond
      Isvik_. New York: St. Martin's, 1992 (c.1991).
      Poszukiwanie zamarzniętego starożytnego statku w Antarktyce.
      Levkas Man New, 1971.
      Zaginiony archeolog w Grecji
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę J 11.08.08, 21:34
      Charlotte Jay
      Beat Not The Bone, 1952
      • siostra_pelagia Re: Zrujnowane morderstwa na literę J 04.10.08, 20:46
        Do literki J dorzuciłabym Christiana Jacqa
        * Sekrety Egiptu faraonów (po francusku 1985, po polsku 2006)
        * Świetlisty kamień (4 tomy powieści)
        * Królowa wolności (3 tomy powieści)
        * Tajemnice Ozyrysa (4 tomy powieści)
        * Egipski sędzia (3 tomy powieści)
        * Ramzes (5 tomów powieści)
        * Czarny Faraon
    • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę K 17.08.08, 14:33
      Warren Kiefer
      The Pontius Pilate Papers, 1976
      Acheolog Victor Lanholtz zostaje zamordowany w museum w Jerozolimie.

Lydia Kirk
      The Cuernavaca Question, 1974.
      • drfell1 Re: Zrujnowane morderstwa na literę K 15.09.08, 20:11
        Alanna Knight An Orkney Murder, 2003
        Rose McQuinn,odwiedza swoją sostrę Emily na Orkadach (Orkney) - archeologiczne
        wykopaliska ze współczesnym trupem.

drfell1 napisał:

> Warren Kiefer
        > The Pontius Pilate Papers, 1976
        > Acheolog Victor Lanholtz zostaje zamordowany w museum w Jerozolimie.
        >
        > Lydia Kirk
        > The Cuernavaca Question, 1974.
        >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka