kazisi 03.06.08, 19:59 GWP zapowiada wydanie wszystkich powieści Colina Dextera o inspektorze Morsie! Już za kilka dni do księgarń ma trafić pierwsza część cyklu: zbrodniawbibliotece.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=177&Itemid=23 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostra_pelagia Re: Inspektor Morse 03.06.08, 21:26 To dobra wiadomość. Seria z inspektorem Morsem jest naprawdę fajna. Zresztą lubimy, jak się naukowcy wzajemnie wymordowywują. Odpowiedz Link
negev56 Re: Inspektor Morse 03.06.08, 21:35 Też się cieszę, i zamierzam zaopatrzyć się w tom pierwszy, mam nadzieję, że seria będzie wydawana w chronologicznej kolejności. I jak spojrzałam, to jest 13 tomów, nie chcę myśleć, co będzie, jeżeli polubię tego Morsa . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Inspektor Morse 03.06.08, 21:44 Nie sposób go nie lubić. Złośliwy, z lekka pyszałkowaty i potrafi być wredny. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Inspektor Morse 03.06.08, 21:46 negev56 napisała: nie chcę myśleć, co będzie, jeżeli polubię tego Morsa . mnie też taka myśl przemknęła przez głowę Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Inspektor Morse 03.06.08, 22:07 Zgłaszam gotowość do poświęceń. Finansowych )) Odpowiedz Link
minkipinki Re: Inspektor Morse 03.06.08, 21:46 Jakoś nie mogłam się przekonać do serialu, nawet nie bardzo wiem, jaki on jest, bo żadnego odcinka nie obejrzałam do końca. Serial dobry? Odpowiedz Link
negev56 Re: Inspektor Morse 03.06.08, 21:55 Lubię pyszałkowatych złośliwców, a jeśli za tym idzie skuteczność a rozumiem, że idzie, to coraz bardziej podoba mi się ta postać . Odpowiedz Link
beatanu Re: Inspektor Morse 04.06.08, 08:54 minkipinki napisała: > Jakoś nie mogłam się przekonać do serialu, nawet nie bardzo wiem, jaki on jest, > bo żadnego odcinka nie obejrzałam do końca. Serial dobry? A mnie serial podobał się bardziej niż książki, na podstawe których powstał... Oglądałam go dawno, nie pamiętam, czy w całości, raczej nie, bo pracuję w systemie trzyzmianowym i nie mam wideo (wtedy nagrywarek dvd chyba jeszcze nie było). Ale przeczytałam chyba tylko dwie, trzy książki, więc może nie powinnam się tak ogólnie wypowiadać. Chętnie kiedyś do nich powrócę, bo bardzo podobała mi się postać inspektora M. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Inspektor Morse 03.06.08, 22:09 Aczkolwiek trzeba też uczciwie przyznać, że szczyty kryminału brytyjskiego to nie są. Ale jak jest inspektor i w dodatku będzie nam towarzyszył przez 13 tomów, to można się przyzwyczaić i polubić. Odpowiedz Link
zorija Re: Inspektor Morse 04.06.08, 08:13 Nie radzę wam czytać ostatniej części. Ja przez przypadek obejrzałam ostatni odcinek serialu i spłakałam się A serial dobry był. Odpowiedz Link
kazisi Re: Inspektor Morse 04.06.08, 10:14 Z tym, że odcinków w serialu jest trzy razy więcej niż powieści... Odpowiedz Link
zorija Re: Inspektor Morse 04.06.08, 10:46 Oczywiście. A siostra powiedziała, że u nich w Norwegii leci serial o Lewisie Odpowiedz Link
kazisi Re: Inspektor Morse 04.06.08, 10:48 Czytałem, że kręcą ten nowy serial o sierżancie! Mam nadzieję, że Hallmark stanie na wysokości zadania... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Inspektor Morse 04.06.08, 17:24 No i mam nadzieję, że wreszcie będzie Morse wydany z odpowiednią korektą redakcyjną. Czytałam kiedyś książkę Dextera Świat ciszy Nicholasa Quinna i ilość znajdujących się tam błędów była doprawdy powalająca. Odpowiedz Link
negev56 Re: Inspektor Morse 07.06.08, 10:40 A o to i jest już w sprzedaży merlin.pl/Ostatni-autobus-do-Wodstock_Colin-Dexter/browse/product/1,603101.html;jsessionid=930188A7D8392A6A8762ED4FB37264DE.LB2 Odpowiedz Link
chiara76 zaczęłam;) na razie całkiem całkiem , ale... 16.06.08, 09:57 ...jakoś mi tęskno do dwójki z Midsomer Odpowiedz Link
negev56 Re: zaczęłam;) na razie całkiem całkiem , ale... 16.06.08, 18:43 daj znać po przeczytaniu, jak znajdujesz Morsa i jego śledztwo . Odpowiedz Link
chiara76 Re: zaczęłam;) na razie całkiem całkiem , ale... 17.06.08, 13:37 negev56 napisała: > daj znać po przeczytaniu, jak znajdujesz Morsa i jego śledztwo . daję znać, że hm, owszem, podobał mi się, ale nie zachwycił. Na biblionetce dałam mu ocenę dobry. Zauważyłam, że lubię kryminały, w których autor smakowicie odmalowywuje tło obyczajowe, właśnie jak to jest w midsomerkach, gdzie każdy jest potencjalnym sprawcą, gdzie jest sporo powiązań, smaczków. Tu trochę mi tego zabrakło. Może miasto ma mniej uroku dla stworzenia w nim kryminału, niż z pozoru wieś spokojna, wieś wesoła Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: zaczęłam;) na razie całkiem całkiem , ale... 17.06.08, 16:18 W takie detale to się Dexter nie bawi. A trochę szkoda, bo Oxford to takie urocze miejsce, a pracownicy naukowi to taki wdzięczny obiekt obserwacji obyczajowych. Jako ofiary morderstw też się sprawują wzorowo. Odpowiedz Link
chiara76 Re: zaczęłam;) na razie całkiem całkiem , ale... 17.06.08, 16:33 siostra_pelagia napisała: > W takie detale to się Dexter nie bawi. A trochę szkoda, bo Oxford to takie > urocze miejsce, a pracownicy naukowi to taki wdzięczny obiekt obserwacji > obyczajowych. Jako ofiary morderstw też się sprawują wzorowo. no właśnie. Szkoda, że się nie bawi Siostro, Ty pewnie czytałaś o wiele więcej jego książek, jak oceniasz jego kryminały?? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: zaczęłam;) na razie całkiem całkiem , ale... 17.06.08, 16:51 Tak jak i Ty Chiaro go oceniam. Taka trochę naciągana 4. Zbyt suchy styl pisania, a tu aż się prosi o większą finezję i trochę fantazji. Takie zbyt "płaskie" są jego kryminały, warstwa psychologiczna też mi ciut szwankuje. Ale są i plusy-piękny Oxford, pracowity inspektor i solidny trup. Więc w sumie czas przeznaczony na lekturę, nie jest czasem straconym. Odpowiedz Link
kazisi Re: zaczęłam;) na razie całkiem całkiem 17.06.08, 22:40 "Pracowity inspektor" ma też kilka innych ciekawych cech, wśród których umiejętność rozwiązywania krzyżówek wcale nie wydaje mi się najważniejsza. Ależ ja mu zazdroszczę tego, że może sobie w czasie pracy kilka piwek wypić! No a ta słabość do płci pięknej - czyż nie jest uroczy? Odpowiedz Link
negev56 Re: zaczęłam;) na razie całkiem całkiem 17.06.08, 23:32 Obym się nie zawiodła, bo nie znając inspektora, już go lubię, nie wspominając o śledztwach. Książka za jakiś czas dotrze, więc ciekawość moja wzrasta . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Inspektor Morse 18.06.08, 07:51 Colin Dexter był fanem krzyżówek i nasz inspektor odziedziczył swoje nazwisko po jednym z krzyżówkowiczów. I jak głosi legenda i Wikipedia morderca z każdego tomu nosi nazwę jakiegoś krzyżówkowicza. A co do zamiłowania Morse`a do piwa i możliwości jego picia w pracy to żadna sensacja. Obok mnie budują nowe bloki i panowie fachowcy cały dzień jak mrówki, pracowicie w tę i z powrotem noszą piwo przez dziurę w ogrodzeniu. Odpowiedz Link
zorija Re: Inspektor Morse 19.06.08, 07:52 Przeczytałam 2 jego książki i podzielam zdanie koleżanek. Za to serialem jestem oczarowana. Odpowiedz Link
es_zet_pe Re: Inspektor Morse 13.02.09, 19:40 Przeczytałem dzisiaj "Ostatni autobus do Woodstock" i jestem mocno rozczarowany. Ramota z lat 30-tych przeniesiona w realia lat 70-tych. Gdyby nie wzmianki że dziewczyny noszą spódniczki mini i chodzą samotnie do pubów, a faceci noszą długie włosy, to bym pomyślał, że czytam Agatę Christie. Fabuła zupełnie nierealistyczna, zupełny brak procedur policyjnych. Powieść zaczyna się od tego, że znajdują trupa młodej kobiety z podartą kusą odzieżą i śladami spermy, tymczasem wogóle nie pojawia się technik policyjny, analityk itd. Nie ma tego, co było standardem już u Simenona. Genialny pan detektyw od razu ustala że w zbrodnię zamieszany jest zamknięty krąg osób, i rozwiązuje zagadkę drogą dedukcji... Kompletny anachronizm i serii z Morse'm nie zamierzam więcej tykać! Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Inspektor Morse 13.02.09, 21:23 I takie są prawie wszystkie powieści Z Morsem. Myśli, dedukuje, wyciąga wnioski. Jedną zagadkę kryminalną z przeszłości rozwiązuje leżąc w szpitalnym łóżku. Zaplecza technicznego raczej nie używa. To taki raczej literacki inspektor. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Inspektor Morse 14.02.09, 15:15 > . > Jedną zagadkę kryminalną z przeszłości rozwiązuje leżąc w szpitalnym łóżku. Jeszcze nie czytałam, ale to brzmi, jakby ściągał z mojej ulubionej Józefiny Tey Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Inspektor Morse 14.02.09, 15:54 Powieść The Wench is dead, kiedy Morsowi przydarzył się "perforated ulcer" wyraźnie nawiązuje do Córki czasu Josephine Tey. Nasz inspektor rozwiązuje tu zagadkę śmierci Joanny Franks z czerwca 1859. Odpowiedz Link
zorija Re: Inspektor Morse 14.02.09, 08:47 Widzę, że kolega jest przeciwnikiem klasycznych kryminałów No cóż, zdarza się... Odpowiedz Link
tommyknocker "Nabożeństwo za wszystkich zmarłych" 2 czerwca ! 28.05.09, 05:04 2 czerwca pierwsze polskie wydanie nieprzetłumaczonej dotąd powieści z Morsem: merlin.pl/Nabozenstwo-za-wszystkich-zmarlych_Colin-Dexter/browse/product/1,673708.html Odpowiedz Link
nchyb kiedy nowe tomy? 17.01.10, 11:08 Kazisi, wiesz może kiedy nowy morse pojawi się na rynku? Bo na stronie GWP nic nie znalazłam... Odpowiedz Link
kazisi Re: kiedy nowe tomy? 19.01.10, 21:36 "Śmierć w Jericho" lada dzień powinna trafić do ksiegarń. Moim zdaniem jedna z lepszych powieści w cyklu. Odpowiedz Link
nchyb Re: kiedy nowe tomy? 20.01.10, 06:02 Kazisi, Tobie to dobrze, czytasz pierwszy Czekam niecierpliwie... Dziękuję za informację. Odpowiedz Link