siostra_pelagia John Connolly-Niespokojni 17.11.08, 08:11 Zdecydowanie lepsze niż Every Dead Thing. Odpowiedz Link
kkokos Frost i mordercze zadanie 17.11.08, 19:10 nabyte w ramach rekompensaty za Sprężynę Musierowicz, której do empików nie dowieźli (skandal). lubię brać świeżego Frosta do ręki, bo taki tłusty, więc obiecujący - nie znoszę chudych książeczek Odpowiedz Link
opty2 Ukryte wady - Elsebeth Egholm (Dunka) 17.11.08, 21:03 jest to powieść psychologiczna z wątkiem kryminalnym, tym razem akcja dzieje się w Danii, mnie sie podobała Chiaro Odpowiedz Link
zorija Re: Peter Lowsey "Dedektyw Diamond i śmierć w jezi 18.11.08, 11:09 w jeziorze". Bardzo fajne, taki Kryminał z Klasą Odpowiedz Link
chiara76 Re: Peter Lowsey "Dedektyw Diamond i śmierć w jez 19.11.08, 11:53 zorija napisała: > w jeziorze". Bardzo fajne, taki Kryminał z Klasą mnie się też podobał, a wczoraj widziałam w Empiku nowy z tej serii, ale...zapomniałam tytułu Odpowiedz Link
zorija Re: Peter Lowsey "Dedektyw Diamond i śmierć w jez 19.11.08, 11:57 "Samotność dedektywa Diamonda", wczoraj kupiłam. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Peter Lowsey "Dedektyw Diamond i śmierć w jez 19.11.08, 12:10 zorija napisała: > "Samotność dedektywa Diamonda", wczoraj kupiłam. daj znać, jak się spodoba, proszę. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Ukryte wady - Elsebeth Egholm (Dunka) 19.11.08, 11:52 opty2 napisała: > jest to powieść psychologiczna z wątkiem kryminalnym, > tym razem akcja dzieje się w Danii, > mnie sie podobała > Chiaro nie znam osoby z kręgu moich znajomych, którzy by na nią narzekali, więc coś jest na rzeczy Mnie się podobał ten wątek psychologiczny a nie tylko kryminalny. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Tomasz Konatkowski-Wilcza wyspa 18.11.08, 12:09 Podoba mi się, chociaż podkomisarz zamiast ciągle snuć rozważania o muzyce i innych takich wziąłby się może energiczniej do pracy Odpowiedz Link
minkipinki Koontz "Nieznajomi" 18.11.08, 19:04 Nieźle się czyta, ale mam wrażenie, że od pewnego momentu autor nie ma pomysłu, jak tę historię zakończyć. Przesympatyczny jest ojciec Wycazik. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Michael Böckler-Usłyszeć Verdiego i umrzeć 21.11.08, 08:06 Tytuł mnie rozbroił, bo kiedyś zostałam zaproszona na operę Verdiego "Don Carlos". Trzy godziny to trwało i naprawdę myślałam, że umrę. Co akt się kończył, to już miałam nadzieję, że to koniec mej męki. A tu nic. Wychodzili na scenę i dalej śpiewali. Piękne krajobrazy, wykwintne jedzenie i trunki, właściwie przewodnik turystyczny z intrygą kryminalną w tle. Odpowiedz Link
opty2 Ostatnia transakcja - Michael Ridpath 21.11.08, 09:25 książka na czasie, czyli o ryzykownych instrumentach finansowych, jak mowa o wielkich pieniadzach to i dużych emocjach, więc trup juz jest no i duży spadek, kto dostanie wielkie pieniadze? zobaczymy Odpowiedz Link
negev56 Donna Leon - Fałszywy dowód 21.11.08, 22:18 dopiero teraz uświadomiłam sobie, że minęło trochę czasu od ostatniego Brunettiego, i odzwyczaiłam się od tego rodzaju metod śledczych, i że wszystko jest maniana... i że jest upał. Odpowiedz Link
minkipinki Caldwell/Thomason "Reguła czterech" 22.11.08, 07:43 Wiadomości na okładce mocno przereklamowane, książka nudna, pod koniec przeglądałam, bo nie chciało mi się już czytać. Odpowiedz Link
zorija Re: N. DeMille "Żywioł ognia" 22.11.08, 10:20 Nie przepadam za Correyem, ale książka fajna. Odpowiedz Link
chiara76 "Lady Feniks", Tatiana Polakowa. 22.11.08, 23:07 Kolejna część przygód Olgi Riazancewej... Odpowiedz Link
negev56 Patricia Highsmith - Księga zemsty, 23.11.08, 09:38 dla miłośników zwierząt. Zwierzęta w roli morderców. Nie ma tu premedytacji, ludzie zasłużyli na karę, a egzekutorami są koty, psy, konie, szczury, karaluchy, słonie i jeszcze kilka innych. Świetna książka, fajnie jest poczytać, co myślą zwierzaki. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Patricia Highsmith - Księga zemsty, 23.11.08, 16:08 negev56 napisała: > dla miłośników zwierząt. > > Zwierzęta w roli morderców. Nie ma tu premedytacji, ludzie zasłużyli na karę, a > egzekutorami są koty, psy, konie, szczury, karaluchy, słonie i jeszcze kilka in > nych. > Świetna książka, fajnie jest poczytać, co myślą zwierzaki. mnie na przykład zaciekawiło, co myślą karaluchy bo na dzisiejszym spacerze to, co o śniegu myślą koty niemal wiejskie , to mogłam się domyśleć bez znajomości mowy zwierząt Odpowiedz Link
negev56 Re: Patricia Highsmith - Księga zemsty, 23.11.08, 16:33 Akurat ten rozdział zatytułowany jest "Zapiski szacownego karalucha", i musiałabym cały jego kilkustronicowy monolog przepisać, by oddać to o czym myśli główny bohater. Ogólnie chodzi karaluchowi o to, że on jak i jego rodzina, od pokoleń ( 200 lub 300 generacji) mieszkają w hotelu "Duke", i że to miejsce zeszło na psy. Teraz rezydenci i goście nie jedzą normalnych posiłków, tylko piją i ćpają. A najlepiej oddaje to ten kawałek " kiedy tak patrzę na ludzi w hotelu, uważam, że los się do mnie uśmiechnął, dając mi postać karalucha. Jestem przynajmniej zdrowszy i na swój skromny sposób usuwam śmieci". Karaluch nosi się z zamiarem przeprowadzki do innego hotelu. To jedno z lepszych opowiadań tej książki, choć w zasadzie wszystkie są dobre . Odpowiedz Link
es_zet_pe Wroński, Kino Venus 23.11.08, 12:20 Przeczytałem Marcina Wrońskiego "Kino Venus" - II część cyklu o komisarzu Maciejewskim. Krótką opinię zamieściłem w wątku "kolejne zbrodnie w Lublinie" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=33434&w=86071815 A teraz chyba sobię sprawię Stiega Larssona - skoro tak dobrze o nim wszyscy piszą... Odpowiedz Link
januanio jean-cristophe grange - przysiega odchłani 25.11.08, 10:31 całkiem ciekawa ksiazka Odpowiedz Link
siostra_pelagia Unni Lindell-Czerwony kapturek 25.11.08, 14:26 Dobrze napisana, ale tak nie do końca mnie ta książka przekonuje. Odpowiedz Link
negev56 Ian Rankin - Memento Mori 25.11.08, 17:52 500 stron z Rebusem, ja to mam fajnie... . Odpowiedz Link
opty2 Re: Ian Rankin - Memento Mori 26.11.08, 14:01 negev56 napisała: > 500 stron z Rebusem, ja to mam fajnie... . no rzeczywiście dobrze masz ja zamówiłam sobie na Mikołaja i muszę czekać bo dostałam zakaz kupowania teraz książek, rodzinka się wścieka,że nie daję im szansy kupna ulubionych prezentów, moich oczywiście no i jestem zastopowana, dobrze że chociaż Larssona zdążyłam kupić Odpowiedz Link
negev56 Re: Ian Rankin - Memento Mori 26.11.08, 18:58 Mikołaj już wie, co mnie uszczęśliwi, i mam nadzieję, że nie będzie sknerą . A wracając do Rebusa, to bez rozczarowań jak na tym etapie czytania, tylko John coraz starszy, brakuje mu roku do emerytury . Odpowiedz Link
opty2 Re: Unni Lindell-Czerwony kapturek 26.11.08, 14:10 siostra_pelagia napisała: > Dobrze napisana, ale tak nie do końca mnie ta książka przekonuje. mnie też w pewnym sensie możesz coś więcej dodać na wątku o Unni Lindell ? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Unni Lindell-Czerwony kapturek 27.11.08, 09:38 Tak jest. Mam jeszcze parę stron do końca i jak już definitywnie skończę z tym Kapturkiem, to się dopiszę. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Wyjątek - Christian Jungersen 27.11.08, 10:05 Ależ sugestywnie ten pan pisze. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Aaron Elkins-The Dark Place 27.11.08, 10:10 Kolejne przygody Gideona Oliwiera, sądowego anatomopatologa. Zbrodnia popełniona w przepięknym parku narodowym The Olimpic Peninsula. Odpowiedz Link
nzuri 'Samotnośc detektywa Diamonda" 27.11.08, 17:22 Jakoś pierwsza książka bardziej mi się podobała. Może dlatego, ze byłą bardziej kryminalna, a mniej sensacyjna? Ale i tak jest dobra. Odpowiedz Link
drfell1 Die for me Karen Rose 27.11.08, 22:45 Romans (piękna pani archeolog i przystojny detektyw) + seryjny morderca. Nic specjalnego. Odpowiedz Link
januanio david morrell - sila strachu 28.11.08, 14:54 jedna z niewielu morrela których jeszcze nie czytałem Odpowiedz Link
siostra_pelagia Stef Penney-Czułość wilków 29.11.08, 13:09 Krótki odpoczynek od Skandynawów (w kolejce Kare Holt-Zabójstwo). Martwy i oskalpowany traper znaleziony w swojej chacie, śnieg i kanadyjska puszcza. Odpowiedz Link
negev56 P. Lovesey - Detektyw Diamond i śmierć w jeziorze 30.11.08, 13:56 Pisze, że to perfekcyjna powieść kryminalna. Chcę się przekonać. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Boileau-Narcejac-Wdowcy 01.12.08, 08:10 Jak to u tego duetu. Mylne tropy, drugie dno, idealny scenariusz dla filmu. Odpowiedz Link