Dodaj do ulubionych

Pytanie na powitanie

10.08.09, 21:16
Witam. Od jakiegoś czasu podczytuję Was i już sięgnęłam po kilku autorów, o których pisaliście na tym forum (głównie skandynawskich póki co). Nie zawiodłam się, więc baaardzo dziękuję smile
A pisze z pytaniem - kilka lat temu czytałam książkę/ książki, gdzie jedną z bohaterek, prócz detektywa, była kobieta, taka dość nietuzinkowa postać, bardzo zdolna (komputery?), ale zupełnie aspołeczna (nie, nie chodzi o Liz Salanderwink). Jako dziecko żyła na ulicy, potem ktoś ją przygarnął, długo nie było wiadomo jak tam trafiła. Kojarzę historię, że jej matka została zamordowana, a konkretnie ukamienowana przez tłum podburzony przez przywódcę jakiejś sekty, dziewczynka uciekła, musiała nauczyć się przeżyć na ulicy, i jak dorosła była dość specyficzna.
Wiem, że to wszystko dość chaotyczne i fragmentaryczne, ale przypomniałam sobie tę postać i tak jak zazwyczaj bardzo dobrze pamiętam książki, które czytałam, tak tutaj...czarna dziura, zero, nul. Kojarzy ktoś z Was taką postać, książkę, autora?
Będę mega wdzięczna za podpowiedź, bo ostatnio aż nie mogłam zasnąć, tak długo próbowałam dojść do rozwiązania tej "zagadki" smile
Obserwuj wątek
    • anatt Re: Pytanie na powitanie 11.08.09, 12:27
      Poszperałam trochę, przypomniało mi się imię, a raczej nazwisko bohaterki,
      Mallory i już wiem, ze chodzi o powieści Carol O'Connell.
      Ależ mnie to męczyło...
      • chiara76 Re: Pytanie na powitanie 11.08.09, 12:39
        anatt napisała:

> Poszperałam trochę, przypomniało mi się imię, a raczej nazwisko bohaterki,
        > Mallory i już wiem, ze chodzi o powieści Carol O'Connell.
        > Ależ mnie to męczyło...

witajsmile
        sama wiem, jak to czasem jest, jak tak męczy tytuł.
        Witaj na forumwink
        • zorija Re: Pytanie na powitanie 11.08.09, 12:57
          Witamy. Tak mi się zdawało, że to o to chodzi i już miałam pisać. Strasznie
          przygnębiająca ta książka.
          • anatt Re: Pytanie na powitanie 11.08.09, 15:37
            Teraz przypominam sobie szczegóły i nie mogę się nie zgodzić.
            Pozdrawiam
      • nzuri Re: Pytanie na powitanie 11.08.09, 21:37
        No, całkiem niezłe były te książki, ale dlaczego tylko 2?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka