Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

06.11.05, 17:47
Co prawda moja prośba ma niewiele wspólnego z charakterem tego forum, ale
czego się nie robi dla dziecka;)
Moja młoda wymyśliła sobie następujący temat maturalnej prezentacji:"Portret
psychologiczny silnej kobiety na podstawie wybranych utworów literackich".
Bardzo proszę o tytuły utworów, zwłaszcza z literatury współczesnej, które
Waszym zdaniem zawierają takie portrety.
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • proces7 Re: Proszę o pomoc 06.11.05, 18:13
      Jaguś;-). Temat jak najbardziej trafny, czego niebawem dowiodę. Te przykłady co
      Ci podałem zawierały postacie filmowe, bądź też bohaterki, czy kobiety z
      książek nie będących pewnie lekturami. Jednak nie sprecyzowałaś mi pytania, tak
      jak tutaj to czynisz.
      Przyszły mi jeszcze do głowy: Magda i Zośka Pingowa z tomu „Raport z umierania
      na czacie”, procesa;-).
      A tak poważnie, to na pewno jest to Pani Dulska z „Moralności Pani Dulskiej” G.
      Zapolskiej. To na pewno było lekturą w szkole kiedyś. Poza tym mama będzie
      mogła znacznie rozjaśnić postać Pani Dulskiej córeczce:P.
      Może Penelopa z „Odysei” Homera?
      To tyle na gorąco, prócz tego, co już napisałem Ci już wcześniej.
    • proces7 Re: Proszę o pomoc 06.11.05, 18:17
      Kurde, nie jestem naprawdę złośliwy, ale z "Chłopów", Reymonta- Dominikowa,
      matka Jaguś (Jagny) na pewno też;-).

Pozdrawiam Jaguś:)
      • jagus71 Re: Proszę o pomoc 06.11.05, 18:21
        Raczej żona Antka ;)
    • justysbytomianka Re: Proszę o pomoc 07.11.05, 08:41
      Silne kobiety :)Balladyna , Kwiryna( "Dziewczęta z Nowolipek"-
      Gojawiczyńskiej),Jagienka( krzyżacy)Irena (Polowanie na muchy - Głowacki)
      Justyna i Marta ( Nad Niemnem)Barbara Niechcic( Noce i Dnie)Siłaczka(?)To tak
      na szybko, co wpadło mi do głowy , ale jak podumam i jeszcze coś mi się
      skojarzy to dopiszę:)
      • jagus71 Re: Proszę o pomoc 07.11.05, 10:20
        Dzięki, Justysiu :)
      • proces7 Re: Proszę o pomoc 07.11.05, 14:04
        Też wymieniłem Barbarę z „Nocy i dni”. Jakoś sentymentalnie zawsze ją traktuję.
        Z takiej klasyki szkolnej, to jeszcze Sonia ze „Zbrodni i kary” Dostojewskiego.
        Może Oleńka Billewiczówna z „Potopu”. Obie te kobiety są w zasadzie podobne.
        Zmieniały życie głównych bohaterów, inspirowały ich. Wiele spośród kobiet,
        które wpłynęły na wspólczesną im rzeczywistość, czy nawet zmieniały bieg
        historii, nie są opisane w standardach literatury obowiązkowej w szkołach.
        Ale będę upierał się przy Pani Dulskiej. Proste rozwiązania są naprawdę
        najlepsze. Można ją świetnie odnieść do współczesności. Do wielu dziedzin
        życia; polityki, gospodarki, etyki, czy choćby socjologii.
        • justysbytomianka Re: Proszę o pomoc 08.11.05, 11:25
          a ja wymieniłabym Hajduczka ,czyli Baśke Wołodyjowską (niż Oleńkę) :) Baśka ,
          która jest żoną -kumplem, partnerem życiowym a jednocześnie czułą, pełną
          miłości oddaną kobietą.
          "Chłopi" tu najsilnieszą postacią jest dla mnie Hanka Borynowa ,żona Antka :),
          która "sponiewierana" życiowo i niedoceniona ,ani przez męża ani
          teścia ,potrafiła ocalic w sobie godność gospodyni , żony Antka i synowej
          Macieja Boryny - pierwszego gospodarza .
          Silną kobietą jest dla mnie Antygona i Krystyna córka Lavransa.
    • proces7 Re: Proszę o pomoc 07.11.05, 16:46
      No widzisz, wątek filmowy mi nasunął na myśl Julie z "Niebieskiego". Bardzo
      ciekawy przykład silnej kobiety. Szkoda, że to mają być tylko "wybrane utwory
      literackie"... Ale zawsze można spróbować "przełamać fale"...

proc
    • jagus71 Re: Proszę o pomoc 11.11.05, 11:36
      Dziękuję bardzo za wszystkie propozycje. Przekazuję je młodej, ciekawe co z
      nich w końcu wybierze (mogą być maksymalnie 4 utwory)
      Pozdrawiam
      • proces7 Re: Proszę o pomoc 11.11.05, 16:48
        Proponuję zawsze tu wrzucać jakieś pytania, nawet te niezwiązane z tematyką
        forum. Wspólnie mozna więcej wykombinować. Poza tym, każdy temat da się
        sprowadzić bardzo łatwo do seksu, czy tam erotyki;-).
        Ja chętnie pomagam ludziom na forach, ale nie dlatego, że ich lubię, a dlatego,
        że lubię spamować.

proc
      • proces7 Re: Proszę o pomoc 31.12.05, 05:00
        jagus71 napisała:

> Dziękuję bardzo za wszystkie propozycje. Przekazuję je młodej, ciekawe co z
        > nich w końcu wybierze (mogą być maksymalnie 4 utwory)

Powiesz nam jakie utwory wybrała Twoja córka? Chciałbym to wiedzieć.
    • wanda_rybka Re: Proszę o pomoc 11.11.05, 18:16
      Jaguś,jetem tutaj przez przypadek i żałuję,że temat pracy obejmuje tylko
      kobiety z utworów literackich.Bo czyż można nazwać silną kobietą panią Dulską
      jak sugeruje Proces?Owszem trzymała wszystkich krótko za mordę,ale nie
      dlatego,że była silna,była zakłamamna do szpiku kości.Penelopa? No może
      dlatego,że Cierpliwie czekała na powrót Odysa walcząc z atakami
      adoratorów.Jagna z z "Chłopów",no może dlatego,że potrafiła przeciwstawić swoją
      seksualnośc przeciw całej wsi i miała za nic panującą moralność.patrząc na to w
      ten sposób można nazwać sinymi również Scarlet z "Przeminęło z wiatrem".Zgodzę
      się co do Justyny z "Nad Niemnem" i Barbary Niechcic z"Nocy i dni"-trzeźwo
      stąpające po ziemi kobiety,borykające się z szarą rzeczywistością,ale tak
      naprawdę to uważam,że silnymi kobietami były Kleopatra,Elżbieta królowa Anglii-
      córka Henryka VIII,Katarzyna-caryca Rosji, to kobiety któte potrafiły
      wykorzystać własną inteligencję,zaznaczyły się z historii świata z nimi się
      liczono,stanowiły potęgę,no i ze wspólczesnych Matka Teresa-to ostatnie może
      jest truizmem,ale ja tak uważam.Nie wiem czy są jakieś lektury z tymi osobami w
      szkole bo dawno wyrosłam ze szkolnych programów.Pomyślę jeszcze nad tym tematem
      może coś mi wpadnie do głowy,wtedy napiszę.Pozdrawiam Cię ,czatowa wuemka
      • jagus71 Re: Proszę o pomoc 11.11.05, 18:48
        Rybko zwana Wandą;)
        Dzięki i proszę - myśl dalej. Wiesz, młoda może powołać się tylko na kilka
        postaci, więc muszą być zróżnicowane i odzwierciedlać różne pojmowanie "siły"
        kobiet, różne gatunki literackie, epoki, zróżnicowany sposób ukazywania
        portretu psychologicznego.
        Pozdrawiam
        • miia1 Re: Proszę o pomoc 11.11.05, 20:21
          Jaguś, może niech Ericę Yong poczyta z jej mottem: "Panowie chcemy się z wami
          dymać, a potem urwać wam łby" ;) albo lepiej poczekaj, aż dorośnie. "Strach
          przed lataniem" - coś o silnych kobietach.
      • proces7 Re: Witaj wuemko:) 11.11.05, 18:58
        Wando_rybko;-). Przede wszystkim witaj i oczekuję, że będziesz tu z nami pisać.
        Wątpię, czy jest coś pośród lektur szkolnych traktującego o Elżbiecie I,
        Kleopatrze, czy Carycy Katarzynie. „Silna kobieta” nie musi mieć pozytywnego
        wydźwięku, jak to sugerujesz, Rybko. Spójrz choćby na wymienione przykłady-
        caryca Katarzyna, wprawdzie twórczyni potęgi Rosji, ale u nas postrzegana
        raczej negatywnie, jako jedna z inicjatorek pogrzebu Polski.
        Upieram się jednak przy Pani Dulskiej, dlatego że jest właśnie tak
        kontrowersyjna i moim zdaniem bezwzględnie silna i przede wszystkim wyrazista.
        Poza tym jej postać jest bardzo bliska wielu ludziom i ma szereg odniesień we
        współczesności. Nawet obrcne trendy polityczne wyznają niejako „dulszczyznę”. W
        Polsce choćby. Bo czyż można jednoznacznie potępić działanie na rzecz jedności
        i wartości rodziny, choćby metody walki były nawet złe i brutalne?
        Konserwatywne społeczeństwa Zachodniego Świata też niejako są do tych zasad
        zbliżone. Cały urok Pani Dulskiej, cała jej osobowość dlatego właśnie jest
        interesująca, bo budzi emocje, Znacznie większe, niż odległa nam Elżbieta I,
        czy przedstawicielka Ptolemeuszy, zagrażająca potędze Rzymu. A z dulszczyzny
        każde z nas coś ma jednak. Nie wmówicie mi, że Wszyscy jesteście liberalni
        obyczajowo i nie macie w sobie krztyny zakłamania.
        Kleopatrę i Lady Makbet też sugerowałem Jaguś. No cóż, może ja inaczej
        postrzegam „siłę” kobiety.

Pozdrawiam wuemko.

P.S.
        W tydzień czasu udowodnię Ci, że jesteś bardzo „zadulszczona”, wuemko. Zakład?
        • justysbytomianka Re: Witaj wuemko:) 12.11.05, 08:02
          " W tydzień czasu udowodnię Ci, że jesteś bardzo „zadulszczona”, wuem
          > ko. Zakład?"
          Procku w pierwszym odruchu, po przeczytaniu tych słów, wyraziłam w myslach
          niezgodę :) no bo jak to? dulszczyzna to sposób bycia , obłuda i
          drobnomieszczaństwo, kołtuneria , którą wysmiewamy i która w czystej formie
          może zaistniec tylko w literackiej formie.Po zastanowieniu się "odkryłam" całą
          masę dulszczyzny w swoim i u innych zachowaniu.Wszystkie działania na pokaz sa
          dulskie :)od strojenia się na bal po futerko nowe na Wszystkich
          Świętych .A "pranie " brudów za zamkniętymi drzwiami ? a modna Tunezja ( kiedyś)
          a ......cała masa dulszczyzny ;))koszmarnie ;))
          • miia1 Re: Witaj wuemko:) 12.11.05, 12:56
            Justysiu, zgadzam się, że wszyscy jesteśmy jakoś tam "zadulszczeni" mniej, lub
            bardziej. Zwróć jednak uwagę na cienką granicę między "zadulszczeniem" a po
            prostu adaptacją do warunków w jakich żyjemy. Jeżeli stroję się na bal, to nie
            dlatego, że jestem kołtunem, lecz dlatego że noszę się stosownie do
            okoliczności, jest w tym też szacunek dla innych, podobnie jak nie włożę na
            pogrzeb kiecki z cekinami i strusiego pióra w kolorze amarantu. Pranie brudów za
            własnymi drzwiami nieraz jest wyrazem taktu, nie dulszczyzny, nie chcemy
            obciążać otoczenia tymi brudami.
            Jesteśmy po prostu uwarunkowani kulturowo. Gorzej, kiedy te uwarunkowania
            zwalniają z myślenia.
            • proces7 Re: Witaj wuemko:) 12.11.05, 15:57
              miia1 napisała:

> Jesteśmy po prostu uwarunkowani kulturowo.

Miia powoli staje się wojującą "Dulską";-). Dulszczyzna wynika z naszej
              kultury, to nasza wartość, której powinniśmy bronić przed innymi! Nasza
              dulszczyzna, nasz węgiel i stal! Nasza żywność! Nasze banki!
              Nawet 12 lat temu z tego powodu kupiłem sobie Poloneza. Taki całkiem świeży,
              spod igły. W Stolicy mi go zajebali po tygodniu. Pieprzone warszawiaki!
          • proces7 Re: Witaj wuemko:) 12.11.05, 15:50
            justysbytomianka napisała:

> a ......cała masa dulszczyzny ;))koszmarnie ;))

Justyś wyznaje nam swą dulszczyznę, spowiada się;-).
        • wanda_rybka Re: Witaj wuemko:) 13.11.05, 20:07
          Proces muszę Cię rozczarować,nie musisz mi nic udowadniać.Zdaję sobie sprawę z
          tego,że nie jestem idealna i trochę tej dulszczyzny jest i we mnie,ale czy są
          idealni ludzie? Jedyną pociechą jest fakt,że staram się z tym walczyć,a czy mi
          to wychodzi? Z tym jest różnie.Nadal uważam, że Pani Dulska nie nadaję się na
          przykład silnej kobiety, bo może i była silna,ale w negatywnym tego słowa
          znaczeniu.I nawet nie negatywnym, to czysta kołtuneria, sama esencja tego
          zjawiska. W temacie pracy chodzi raczej o ukazanie silnych kobiet nie
          zakłamanych kołtunów.Jeżeli chodzi o przykłady które przytoczyłam tzn
          Kleopatrę,Elżbietę i Katarzynę może i są odległe i obce i jak sam zauważyłeś
          nie zawsze nasza ocena jest w stosunku do nich pozytywna,ale czy jako kobiety
          nie były silne i inteligentne? Silne nie w sensie potęgi państw na czele
          których stały,a może te państwa były właśnie silne dlatego, że one stały na ich
          czele? NA PEWNO Katarzynę innaczej oceni Rosjanin ,a innaczej Polak my patrzymy
          na to z subiektywnego punktu widzenia.Kleopatra? No moj drogi,pomyśl,rozkochała
          w sobie 2-ch najbardziej liczących się facetów w Rzymie, zagroziła Rzymowi
          przez łóżko.Po co wojny? I nie była inteligentna? Sam fakt,że Rzym drzał na
          myśl o niej świadczy o jej sile.Zgadzam się również z Tobą, że nasze elity
          polityczne są przsiąknięte dulszczyzną i nie będę na ten temat dyskutować,bo
          zapewne doszlibyśmy do tych samych wniosków.Zresztą jest chyba prawdą
          powiedzenie,że polityka jest bardziej kurewska niż dziwka, a za najbardziej
          zakłamaną uważam politykę USA, ale to inny temat.
          • proces7 Re: Witaj wuemko:) 13.11.05, 23:35
            wanda_rybka napisała:

> a za najbardziej
            > zakłamaną uważam politykę USA, ale to inny temat.

Bo to najbardziej luksusowa dziwka pośród politycznych kurtyzan;-). Inni jej
            zazdroszczą bogactwa i najlepszej klienteli;-).
            • justysbytomianka Re: Witaj wuemko:) 31.12.05, 09:12
              mnie sie wydaje ,że dulszczyzna jest czasami pewnym wybiegem , pójsciem na
              łatwiznę , zlaniem sie z tłem :) nawet takim najłatwiejszym zabiegiem
              socjotechnicznym ;)tu mam na mysli politykę , która tak jak Wandzia zauwazyła
              słusznie, obfituje w dulszczyznę i zakłamanie .Nawet posune się ,że moda jest
              tez na swój sposób zdulszczona , z czego skwapliwie korzystają modelki
              zarabiając taka forsę , która uratowałaby wiele tysięcy głodujących.Każdy ma
              tego świadomość , ale snobizm ,dulszczyzna , zakłamanie i wszystko co sie w tym
              garze miesza lansuja media , kupują elity a my sie temu przygladamy.
              • wanda_rybka Re: Witaj wuemko:) 31.12.05, 09:17
                Justysiu ,ale nadal nie wiemy co wybrała młoda, a może miała własny pomysł na
                temat?
                • justysbytomianka Re: Witaj wuemko:) 31.12.05, 14:59
                  no właśnie Jaguś :) co Młoda wybrała ?Jakie silne baby ?;)
                  • jagus007 Młoda wybrała:) 02.01.06, 16:26
                    Elzbietę I (z powieści biograficznej Bidwella bodajże), Różę z "Cudzoziemki",
                    Gretkowską z "Polki" i jeszcze jakąś "siłaczkę sportretowaną", ale nie
                    pamiętam...
                    • wanda_rybka Re: Młoda wybrała:) 02.01.06, 16:35
                      Teraz trzymamy kciuki i czekam na wyniki. W końcu to trochę nasze wspólne
                      dzieło;).
                      • proces7 Re: Młoda wybrała:) 02.01.06, 17:22
                        wanda_rybka napisała:

> W końcu to trochę nasze wspólne
                        > dzieło;).

Córka Jaguś naszym wspólnym dziełem? Pierwsze słyszę...
      • czatowykaleka Re: Proszę o pomoc 11.05.06, 14:13
        zgadzam się z powyższym w całej rozciągłości.
        • wanda_rybka Re: Proszę o pomoc 11.05.06, 16:11
          czatowykaleka napisał:

> zgadzam się z powyższym w całej rozciągłości.

Ale z czym? Z propozycjami "silnych bab", czy z tym , co napisał Proc o córce
          jagusi jako wspólnym dziele? ;)))))
          • czatowykaleka Re: Proszę o pomoc 12.05.06, 01:32
            z Tobą Wando,z Tobą...jeśli chodzi o kobiety,które wymieniłaś.
    • jula41 Re: Proszę o pomoc 31.12.05, 20:51
      Pani Dulska to rzeczywiście przykład silnej kobiety, silnej w znaczeniu-
      dominujacej w rodzinie, trzymającej władzę ;). Podporzadkowuja sie jej dzieci i
      mąż. Dzieci ze strachu, mąż dla świętego spokoju. Takich rodzin i dzisiaj nie
      brakuje i obserwuje, że całkiem dobrze sie im układa, dopóki ci podporządkowani
      sie nie zbuntują. Może to być rzeczywiście osobliwy przykład do tego tematu
      maturalnego, który obudzi znudzoną komisję i ja rozbawi.

p.s. Procesie ale chyba nie chciałbys być Felicjanem?
      • proces7 Re: Proszę o pomoc 02.01.06, 17:24
        jula41 napisała:

> p.s. Procesie ale chyba nie chciałbys być Felicjanem?

Poniekąd jestem Felicjanem. Po części z pewnością. Tak jak każda z Was ma w
        sobie coś z Dulskiej.
    • jagus007 Re: Dziękuję za pomoc 03.01.06, 19:25
      W imieniu młodej oraz swoim - dziękuję za inspirujące propozycje.
      Młoda wybierała sama (w końcu to jej matura), ale uważnie czytała Waszą
      dyskusję. Myslę, że pomoże jej to nie tylko w liście omawianych "siłaczek",
      lecz także w interpretacji, w postawieniu jakiejś tezy, na której oprze
      wypowiedź.
      Pozdrawiam serdecznie
    • jagus007 Re: Dziękuję za pomoc 11.05.06, 12:12
      Młoda właśnie wróciła z ustnej matury z polskiego. Z prezentacji dostała
      maksymalną liczbę punktów:)
      Bardzo wszystkim dziękujemy za pomoc.
      • wanda_rybka Re: Dziękuję za pomoc 11.05.06, 16:00
        jaguś, pogratuluj młodej. Tak prawdę powiedziawszy, to chyba sama sobie
        wypracowała ten sukces.My tylko próbowaliśmy Jej coś zasugerować,ale całą
        robotę zrobiła sama.:)Trzymamy kciuki za pozostałe egzaminy.
        • jagus007 Re: Dziękuję za pomoc 11.05.06, 16:20
          Rybciu,
          Ewentualnie pogratuluję jej w lipcu, jak będą już wszystkie wyniki matur...
          Mam nadzieję, że będzie czego. Na tazie nawet nie dziękuję;)
          • wanda_rybka Re: Dziękuję za pomoc 11.05.06, 16:22
            ok, rozumiem,ale chociaż kup dużą czekoladę.:)
            • jagus007 Re: Dziękuję za pomoc 11.05.06, 18:26
              Trzymajcie kciuki nadal, proszę...
    • czatowykaleka Re: Proszę o pomoc 11.05.06, 14:04
      wymienie kilka słynnych kobiet,a ksiązek i flmów jest o nich wiele
      królowa margo
      królowa bona
      królowa jadwiga
      kleopatra
      elżbieta wielka,królowa anglii
      królowa wiktoria
      a na koniec:
      FRIDA KAHLO,piekny film,i piękna aktorka salma hayek.
      • czatowykaleka Re: Proszę o pomoc 11.05.06, 14:08
        znowu sie spóźniłem<zły
        • wanda_rybka Re: Proszę o pomoc 11.05.06, 16:13
          czatowykaleka napisał:

> znowu sie spóźniłem<zły

Nie martw się, "już za rok matura"- następna.Będzie okazja pomóc komuś innemu.:)
          • justysbytomianka Re: Proszę o pomoc 11.05.06, 17:41
            Gratulacje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka