Dodaj do ulubionych

Jaki linux ?

IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 27.02.04, 17:24
Zastanawaim sie nad zainstalowaniem Linuxa..........taaa.tylko nie wiem
ktorego wybrac:( Jestem wychowany na Windowsie i o LinuXie wiem tyle co nic.
Ale Linux to znak czasu i pora zaczac cos nowego. Czy moglby ktos powiedziec
w kilku zdaniach czy sa jakies roznice pomiedzy dystybucjami Linuxa, czy
lepiej miec Red Hata czy tez Mandrake. czy moze jeszcze cos innego? Ktora
jest stabilniejsza no i jak mam zdobyc w miare tanio:) Dzieki za wszelkie
info:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Milten Re: Jaki linux ? IP: 217.97.128.* 27.02.04, 17:59
      Rużnice sa i to spore.
      Na początek polecam włąśńei RH albo Mandrake bo są najprostrze w instalacji,
      konfiguracji i obsłudze.
      Co do stabilności to o ile jest dobrze skonfigurowany to każdy Linux jest
      niezwykle stabliny.
      Pozatym Linux jest całkowicie darmowy.
      Możńa sobie za darmo ściagnąć z neta jeśli się ma szybkie łacze a jak nie to
      można kupić z jakimś czasopismem. Wtedy dostajemy tez instrukcje instalacji i
      na ogół kilka płytek z całą masą dodatkowych przydatnych programów.
      • Gość: kell Re: Jaki linux ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.02.04, 18:42
        spore?:) co przez to rozumiesz. kazda dystrybucja ma inne programy i zasady
        administracji? czy moze spore, bo dystrybucja A ma zielone tlo, a dystrybucja B
        ma niebieskie?:) pomijajac male roznice w dostarczanych narzedziach (ale i to
        zostanie po malu zniwelowane poprzez dostarczanie narzedzi zwiazanych ze
        srodowiskiem nie systemem). Po jakims czasie przestaniesz zauwazac roznice.
        Powiedzialbym, ze roznice w linuksie sa niczym w porownaniu do roznic miedzy
        powiedzmy windows98 me i xp.
        • ziggystardust Re: Jaki linux ? 27.02.04, 22:01
          Podstawowe różnice to:
          1. Systemy pakietowania.
          2. Skrypty podnoszące system po wystartowaniu jądra.

Jesteś taki pewien, że są duże różnice pomiędzy win98,me i xp są takie duże? A
          może tylko te same rzeczy się inaczej nazywają, inaczej się w nie "wchodzi" i
          inną mają ikonke :) ?
    • jeryn Re: Jaki linux ? 27.02.04, 18:17
      zajrzyj tutaj :
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15430
      • Gość: Argh Re: Jaki linux ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 19:42
        Każdy ma swoje preferencje, bo ten system niczego Ci nie narzuca. Ja uważam że Mandrake jest bardzo dobrą dystrybucją, szczególnie na początek.
        • Gość: Lupus Re: Jaki linux ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.02.04, 20:34
          Najlepsza dystrybucja jest Xandros 2.0 Deluxe ;zautomatyzowany,szybki z duzym
          zapleczem programowym.A dla tych ktorzy nie moga sie rozstac z Windows jest
          sposob by zainstalowac Windows w wewnatrz Xandros i operowac jak jakikolwiek
          inny program.
    • Gość: Mariusz Re: Jaki linux ? IP: *.client.cypresscom.net 27.02.04, 20:40
      Debian / testing, polecam tez Gentoo. Poza tym Lindows.
      • cafetytus Re: Jaki linux ? 27.02.04, 20:47
        Systemy Linux: Aurox
        Systemy Linux: Caldera
        Systemy Linux: Debian
        Systemy Linux: Gentoo
        Systemy Linux: Knoppix
        Systemy Linux: Mandrake
        Systemy Linux: PLD
        Systemy Linux: Redhat
        Systemy Linux: Slackware
        Systemy Linux: SuSE

wszystkie do niczego, włamujesz się jak do szopy ( normalnie łomem ale w
        linuxie wystarczy mocna z buta )

każdy psioczy na windowsa, ale nikt nie mówi o wadach linuxa !!!
        hakerek się cieszy bo ma pole do popisu, użytkownik się cieszy bo nie musi
        płacić za windowsa :)
        --------------------------------------------------------------------------
        Ja mam Windows XP Professional DSL IP 80.53.248.82 może ktoś przekona mnie do
        zmiany na Linuxa ?

• barracuda7110 Re: Jaki linux ? 27.02.04, 20:58
          Mógłbyś to jakoś udowodnić czy tylko tak sobie gadasz żeby wątek podbić?
          • Gość: bokaj Re: Jaki linux ? IP: *.rtk.net.pl 27.02.04, 21:25
            ja się w linuxa teraz bawie i z jednej strony dużo mam fajnej ekscytacji z
            poznawania NOWEGO (i darmowego!), a z drugiej widze ograniczenia, bo jeszcze nie
            wszystko gładko w linuksie chodzi (skanery!)
            Mandrake jest o.k, RH (teraz Fedora)jest o.k, o Xandrosie dużo dobrego czytałem,
            ale to ponoć płatna dystrybucja - choć "Linuxmagazine" zapowiada że w kolejnym
            wydaniu ma byc dołączony do tego czasopisma (więc wyjdzie za 18 zł!)
            "ładny" je Lycoris - ale nie udało mi sie w nim skonfigurować dźwięku i
            drukarki, a już, już myślałem, że domowników przekonam do Linuxa - bo Lycoris
            jest w wystroju podobny do XP. niestety.
            teraz piszę na Fedorze, choc ona ma feler, bo nie ma Flash'a i nie wszystko w
            internecie ładnie się otwiera.

generalnie najbardziej "wypasiona" (sorry za to słówko) jest wersja Mandrake 9.2
            Bluehawk - czeskiej proweniencji - trzeba ściągnąć z netu, bo w handlu jej nie ma.

to jest fajna zabawa, bardzo wciąga - im gorzej i trudniej, tym bardziej się chce...
            ale wszystkie podstawowe zastosowania są mozliwe w każdej dystrybucji: biurowe
            (OpenOffice) czy internetowe (nie ściągają się śmieci)
            są tez gry - autorytetem nie jestem, bo nie gram, ale zawsze widzę że można ich
            troche załadować podczas instalki
            • hanatol Re: Jaki linux ? 27.02.04, 21:55
              Dlaczego w fedorze nie ma flash'a ?
              Chodzi o plugin jak sądze ?
        • Gość: mindcrack Re:@cafetyfus IP: 66.98.170.* 27.02.04, 23:02
          cafetyfus napisał:
          > wszystkie do niczego, włamujesz się jak do szopy ( normalnie łomem ale w
          > linuxie wystarczy mocna z buta )
          >
          > każdy psioczy na windowsa, ale nikt nie mówi o wadach linuxa !!!
          > hakerek się cieszy bo ma pole do popisu, użytkownik się cieszy bo nie musi
          > płacić za windowsa :)

rzucisz jakims konkretem czy bedziesz tylko glosno pierdzial dla smiechu,
          lamerze...
    • rzulw Re: Jaki linux ? 28.02.04, 00:43
      oczywiście, ze Debian. Ten "bez obrakzów" :D
      • hanatol Re: Jaki linux ? 28.02.04, 01:02
        rzulw napisał:

> oczywiście, ze Debian. Ten "bez obrakzów" :D

Jeszcze żeby tak xfs'a dołożyli do jądra...
    • Gość: Romanoff Re: Jaki linux ? IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 28.02.04, 09:29
      Ok jest jeszcze cos..........mam CD Romka firmy LG (CRD 8522B) a ponoc te nie
      lubia sie z Mandrake?
      • Gość: bokaj Re: Jaki linux ? IP: *.rtk.net.pl 28.02.04, 16:48
        tak, ponoc w MDK9.2 to był problem, o ile wiem rozwiązany w wersji "Bluehawk", o
        której wspominałem
        ale Linuxów masz do wyboru...
        ostatnio mój znajomy (tez sie zaraził wirusem linuxowym!) sciągnął cos
        ciekawego: ARKLINUX.
        ściąga się to z polskiego serwera bardzo szybko, instaluje jednym kliknięciem,
        jest tam praktycznie wszystko, czego potrzeba, wygodny i miły w użyciu (na
        www.distrowatch.com reklamuja go jako "dystrybucję stworzoną dla tych, którzy
        przechodzą bezpośrednio z Windows"
        muszę przyznać, że bardzo fajnie to chodzi. podstawowa część jest na jednej
        płycie - na (chyba) trzech innych są programy dodatkowe, do wyboru, łącznie z
        wersjami językowymi (jest po polsku)
        • Gość: tete Re: Jaki linux ? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 28.02.04, 21:41
          Ja próbowałem Mandrake 9.0 i był do dupy. Zabiorę się za następne dystrybucje
          tyle, że już mniej entuzjastycznie. Potrzebuję Linuxa tylko do netu i edytora
          tekstu więc niby to niedużo ale i tak musi to być proste i przyjazne. Głownie
          klikanie a nie pamiętanie tysięcy komend. Na pewno nie bedę tracił swojego
          cennego czasu na walkę z wydziwionym softem, ściąganie z netu, pytanie się na
          forum itd. Teraz zabieram się za Auroxa nie wiem co potem. Jak mi się znudzi
          kupie sobie za 400 zł XP, zapakuję AbiWorda i nigdy więcej nie spróbuję Linuxa.
          • Gość: bokaj Re: Jaki linux ? IP: *.rtk.net.pl 28.02.04, 22:47
            jeśli potrzebujesz przeglądarki i edytora tekstu - Aurox zaspokoi twoje potrzeby z naddatkiem!
            ciekaw jestem co cię rozczarowało w Mandrake - bo to jest akurat absolutnie "klikajaca" dystrybucja - tam ta konsola jest chyba tylko dla ozdoby, wszystko niemal (niemal!) można załatwić sobie klikaniem (prawda, mówię o Mandrake 9.2!)
            Aurox przez spolszczenie i napakowanie programów multimedialnych jest zupełnie spox.
            jak mówisz o AbiWordzie, to jakos bardziej mnie przekonuje OpenOffice (zwłaszcza, gdy sobie człek zainstaluje czcionki z windy albo - jesli ktos nie ma windy - ze StarOffice'a!)
            faktem jest, że ilość komend w Linuksie powala...
            ale zaletą Linuxa, dla mnie!, jest jego cena (niemal żadna!) i różnorodność oraz ciągły przebogaty rozwój. to jest fajne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka