Gość: ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 17:16 Chce kupić aparat cyfrowy. Jaki proponujecie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
stuntman Re: Aparat cyfrowy 20.05.04, 19:19 Canon A80 (ok. 1800 zł) www.benchmark.pl/artykuly/aparaty/canon_A80/strona-1.html Link Zgłoś
broch Re: Aparat cyfrowy 20.05.04, 20:22 Mam Canon PowerShot S50 i Casio Exilim. Oba bardzo dobrze sie sprawuja. Casio jest bardzo maly (zmiasci sie na srodku dloni bez klopotu). Canon ma wieksze mozliwosci. Canon S50 5 megapikseli, Casio 2 megapiksele (co wystarcza do wywolywania zdjec pocztowkowych). Link Zgłoś
Gość: kacper Re: Aparat cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 21:26 Minolta Z2 - nieco tańsza od swoich konkurentów i robi nieco lepsze zdjęcia (mowa oczywiście o aparatach o zbliżonych parametrach). Też nie mogłem się zdecydować i po porównaniu wielu testów itp. wybrałem ten. Link Zgłoś
Gość: dfg Re: Aparat cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 22:24 kup najdroższy aparat, najlepiej profesjonalną cyfrową lustrzankę Nikona, albo w ostateczności Canona eos-1 za 20000zł. A tak poważnie, to wysil się i napisz do czego ci ona potrzebna. Link Zgłoś
Gość: Maciej D. Re: Aparat cyfrowy IP: *.visp.energis.pl 21.05.04, 11:33 mam Canona A70 i jestem zadowolony, ps. teraz na rynku są A75 i A80 ps.kup z USA Link Zgłoś
grygoos Re: Aparat cyfrowy 21.05.04, 12:33 Zacznij od tego , ile pieniedzy jestes w stanie na niego przeznaczyc i czy zamierzasz robic ciekawe zdjecia czy tylko fotografowac czerwone od wódy weselne twarze ;)) polecam www.dpreview.com dla znajcych angielski Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Aparat cyfrowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:51 Na początek proponuję www.procad.pl/newlook/html/hardware/produkty/1374.html Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: Jarek Bazan Re: Aparat cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 14:52 Hmmmm.... Jeżeli masz więcej pieniędzy, polecam jakiegoś Canona, tutaj masz modele już od poniżej 900 zł aż do.... :))) sklep.x11.pl/index/cPath/23_112/index.html jeżeli mniej pieniędzy, to kup Mercury Classic sklep.x11.pl/product_info/cPath/23_111/products_id/253/mercury_deluxe_classic_3_1m.html za nieco ponad 400zł zapewnia doskonałą jakość zdjęć (miałem okazję takiego używać i sam byłem zadziwiony). Link Zgłoś
Gość: art Re: Aparat cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 15:54 Ja polecałbym Minoltę. Za Canona można solidnie przepłacić. Poszukaj zdjęć wykonanych różnymi cyfrakami. Niekiedy można się zdziwić co do pewnych marek... I określ się co do możliwości finansowych i potrzeb. Link Zgłoś
Gość: kell Re: Aparat cyfrowy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.05.04, 18:24 Czytalem testy Z1 i Z2 i co w nich sie przebija to paskudna wrecz abberacaja chromatyczna. Z tanich modeli, to nieziemska jakosc daje Canon A75 (Z1 nie odstaje az tak daleko). W Z1 swietna sprawa jest 10x optyczny zoom, ale nalezy sie zastanowic czy bedzie to potrzebne (imo b rzadko). Najlepiej poczytac troche np na www.steves-digicams.com/ Link Zgłoś
Gość: pstryk Re: Aparat cyfrowy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.04, 16:18 Najlepiej przejrzyj archiwa grupy pl.rec.foto.cyfrowa ( groups-beta.google.com/group/pl.rec.foto.cyfrowa ) i poszukaj co mówią ludzie o konkretnych modelach. A tak ogólnie, to jak chcesz cyfraka, to Olympus lub Canon. Link Zgłoś
Gość: art Re: Aparat cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 19:12 O rany! To był jednak durny temat. Znowu zaczyna sie porównanie amd vs pentium... No ja polecam minoltę ale są i inne preferencje. Przewaga w sprzedaży canona - a tym samym nadreprezentatywność jego posiadaczy, niekoniecznie przekłada się na jego jakość. Sorry w Z1 może faktycznie pojawiać sie aberracja ale w Z2 no to już chyba wybitny gamoń cykał fotki (nie o Tobie mówię kell). Zalecam oglądanie fotek z konkretnych modeli aparatów a nie czytanie forumowych fachowców (teroetyków). Link Zgłoś
Gość: art Re: Aparat cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 19:20 Dla poparcia swej tezy użyje wskazanej wczesniej strony i podsumowania Z2 ze strony www.steves-digicams.com/2004_reviews/z2.html "Minolta's DiMAGE Z2 is excellent for those needing speedy performance, good image quality, and a "Big" zoom in a compact and lightweight digital camera. This camera combines a long focal length 10x zoom lens and a high resolution 4.0 megapixel imager with a robust focusing system and creates great images. The 4.0 million pixel images yield beautiful, high-quality 8 x 10" photo prints. In addition, the DiMAGE Z2 records high-quality 30fps 640x480 movies, as well as screen-filling 800x600 size movies. With a street price of around $449, the Minolta Dimage Z2 is a definite WINNER." Link Zgłoś
Gość: kell Re: Aparat cyfrowy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.05.04, 06:49 wlasnie stoje przed decyzja kupna cyfrowki i w gre wchodza canon a75, fuji s5000 i dimage z1 (akurat nie potrzebuje 4mpix, 3.2 z1 mi wystarcza, wole dokupic 256MB karte pamieci) ... nieziemsko podobaja mi sie fotki z z1 (fuji s5000 ma dziwny problem z ziarnem przynajmniej na fotkach ktore ogladam, no i brak mozliwosci ustawien kompresji wydaje sie problematyczny), ale te problemy z aberracja mnie troche przerazaja (chociaz rozwiazaniem jest niby odpowiednie ustawienie poziomu bieli, ktore z1 zle oblicza) + wiele opinii mowi o problemach z wykonaniem (bardzo delikatna zabawka). no coz, na razie na eos10d to za bardzo mnie nie stac, musze zyc z "klasycznym" eosem;) Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Aparat cyfrowy IP: *.visp.energis.pl 23.05.04, 22:32 Gość portalu: pstryk napisał(a): > A tak ogólnie, to jak chcesz cyfraka, to Olympus lub Canon. Nie wiem jak inne modele, ale Olympus 720 to TOTALNA PORAŻKA. Link Zgłoś
Gość: geek Re: Aparat cyfrowy IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 21.05.04, 19:30 Odradzam zakup aparatu Sony. Firma Sony ma swoje standarty (widac ze robione na sile, bo np zmieniaja tylko ksztalt gniazdek), zebys kupowala potem wszystko Sony: baterie, kable (ktore trzeba dokupic osobno), karte pamieci. Polecam Minolte za jakosc; uzywam tez Canona z serii PowerShoot, calkiem dobre i niedrogie amatorskie aparaty z ciekawymi funkcjami-np panorama,efekty itd. Link Zgłoś
Gość: g Re: Aparat cyfrowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.04, 07:55 ja mam zwyklego cyfraka kodak cx 6200 - 350 w mm kosztuje. 2 mbpixele i pamiec 8 mb. Generalnie robi ladne zdjecia bo juz odbieralem z fotografa, tylko ta pamiec za mala:) Link Zgłoś
Gość: JP Re: Aparat cyfrowy IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 22.05.04, 10:44 Goraco polecam Canon G5. Najlepszy amatorski aparat cyfrowy obecnie na swiecie. Bije wszystkie inne na glowe swoimi parametrami. Kosztuje tylko $540. Praktycznie kamera ta niema slabych punktow. Powiem tylko ze od momentu zalaczenia aparatu do wykonania zdjecia w rozdzielczosci 2592 x 1944 (tylko taka uzywam) mija tylko 4 sek. Bardzo przydatne i czesto uzywam monitorek LCD 1.8" (bardzo dobrze widoczny w sloncu) ktory mozna otwierac i przekrecac w kazdym kierunku. Zdjecia z nad glowy wychodza super. Mialem dotychczas G3 i tak bardzo bylem z niego zadowolony ze niedawno kupilem ta G5. Mam do niej takze obektyw telephoto 2X co daje zoom optyczny 8x. Super bateria. Laduje sie tylko 1 godz i mozna zrobic 450 zdjec. Praktycznie czlowiek zapomina o tym ze musi ja ladowac. Nie potrzebna jest zapasowa. Bardzo latwy w obsludze. Wystarczy ze powiem ze moja zona ktora wogle niema pojecia o aparatach i robieniu zdjec, robi niemal profesjonalne zdjecia. Drukujac zdjecia przekonalem sie ze kupowanie kamery ponizej 5Mpixel to nieporozumienie. No chyba ze zdjecia max 5x7 kogos zadawalaja. www.tigerdirect.com/applications/searchtools/item-details.asp?EdpNo=589671&Sku=C930-1068%20P&SRCCODE=SHOPPINGDF&CMP=OTC-SHOPPING Link Zgłoś
grygoos Re: Aparat cyfrowy 22.05.04, 15:01 Yeah, powershot g3 rocks. Super bateria, szbkie przejscie do stanu operacyjnego z wylaczenia, mozliwosc podpiecia wlasnej lampy (to nadal rzadkosc w kompaktach cyfrowych), funkcjonalnosc od total-auto do full-manual. Jakosc zdjec b. dobra, czasami leciutenka aberracja przy duzych przeslonach no i troszke sporo szumu przy ISO => 100 ale Despeckle przy obrobce pomaga. pzdr, ggs Link Zgłoś
Gość: ja Re: Aparat cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 17:33 a co powiecie o pentagram 484Photon? Link Zgłoś
Gość: Dimage Re: Aparat cyfrowy IP: *.gisz.sti.net.pl / 217.153.85.* 26.05.04, 18:55 Poszukaj sobie: www.dpreview.com/ reviews-zdnet.com.com/Digital_cameras/2001-6501_16-0.html?tag=glnav Link Zgłoś
Gość: kell Re: Aparat cyfrowy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.05.04, 09:06 wlasnie kupilem z2, przeczytalem mase recenzji i to byl praktycznie jedyny wybor w tym przedziale cenowym (zastanawialem sie nad fuji s5000, ale jakosc zdjec w porownaniu z dimage z2 jest kiepska). problemem jest cena, jezeli ktos nie mieszka w usa, to przeplaci i to sporo. wlasciwie jedynym sensownym wyjsciem jest kupno na aukcji, ja kupilem swoj na ebay (zaoszczedzilem ponad 150cad = 400zl na cenie sklepowej), musze sie troche pobawic i sie przekonam na wlasnej skorze, czy bede czesciej korzystal z niego niz z ukochanego canon eos (szkoda, ze cyfrowe eos-y sa tak piekielnie drogie..) nie wiedzialem, ze kupno aparatu to taki problem:) jak juz sie znajdzie atraktycjny sklep netowy, to nie wysylaja poza usa, jak wysylaja, to straszliwy termin realizacji (i cena po wysylce + cle + doliczonym podatku przestaje byc atrakcyjna), wlasiciwie tylko ebay/allegro to jedyne sensowne rozwiazanie (oczywiscie warto kupowac od sprawdzonego sprzedawcy). Link Zgłoś