Dodaj do ulubionych

NOTEBOOK - 17'' - jaki procesor, i jaka firma ?

05.06.04, 06:55
centrino czy P4 czy AMD ? radeon czy nvidia ,moze co innego ? co z obudowami
i zawiasami ?
i jak cos mi poradzicie to napiszcie dlaczego ten a nie inny i jakiego wy
uzywacie.
dla mnie bedzie to przenosny komp , ale nie musi byc ultralekki i ultra
cienki. cena nie jest tak bardzo istotna, bardzo wazne dla mnie zeby nie
wkopac sie w kanal i miec jakies pojecie zanim cos kupie i zona mi urwie
leb.pozdrawiam kawalerow
Obserwuj wątek
    • Gość: tadek1 Re: NOTEBOOK - 17'' - jaki procesor, i jaka firma IP: *.brzesko.net.pl 05.06.04, 13:11
      procesor AMD, karta GF4, system Windows (XP,server 2003,2000, MIllenium)
      ale na notebookach sie nie znam, ale te parametry są bardzo dobre, według mnie.

ms
      • barracuda7110 Re: NOTEBOOK - 17'' - jaki procesor, i jaka firma 05.06.04, 20:39
        Windowsa me to nawet na zwykłych pecetach nie instaluje. Największy chłam jaki
        dotąd wypuścił MS. Już wolałbym linuksa lub windowsa xp na laptopie.
        • jamisio Re: NOTEBOOK - 17'' - jaki procesor, i jaka firma 06.06.04, 23:32
          używałem me przez 3 lata i w żadnym wypadku nie zgodzę się, że to chłam.
    • Gość: vitt Re: NOTEBOOK - 17'' - jaki procesor, i jaka firma IP: *.intertel.net.pl 05.06.04, 20:33
      >cena nie jest tak bardzo istotna<...

Hmmmm...jeśli kasa nie jest problemem to bierz od razu 22 cale w obudowie z
      tytanu...zawiasy natomiast najlepsze platynowe...uwierz!
      • o90 Re: NOTEBOOK - 17'' - jaki procesor, i jaka firma 06.06.04, 03:00
        nie takiej dokladnie odpowiedzi oczekiwalem. nie koniecznie to co najdrozsze
        jest najlepsze,i dodatkowo nie wiem co jest dobre...
        dzieki za posty prosze o wiecej konkretow.jesli wogole sa konkrety
    • Gość: pawel Re: NOTEBOOK - 17'' - jaki procesor, i jaka firma IP: *.ppp.tiscali.fr 06.06.04, 10:40
      Nowosc Toshiba P20-992 poszukaj na google opis tego komputera jest juz we
      francji
      • Gość: bzykbzyk Re: NOTEBOOK - 17'' - jaki procesor, i jaka firma IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 06.06.04, 22:08
        Toshiba?

Czlowieku nie popychaj SZMIRY!

Toshiba, compaq, Dell, HP, Gatway robia ... TRAGEDIE!
        • Gość: mgregor Re: NOTEBOOK - 17'' - jaki procesor, i jaka firma IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 06.06.04, 22:47
          Nie podzielam zdania...Moja firma sprzedaje naprawde wiele notebook'ów
          Compaq/HP, IBM, Toshiba i klienci sa jakos zadowoleni (notebooki sie nie psuja
          nie dzieje sie z nimi nic niepokojacego a i jesli serwis jest potrzebny to
          zalatwia sie to praktycznie bezproblemowo). Takie samo zdanie mam co do
          notebookow DELL. Sam mam DELL'a Latitude CP (P166 MMX) i jestem z niego naprawde
          zadowolony. Jedyne co ostatnio mi padlo to bateria (no ale po 5 latach dosc
          intensywnego uzywania notebooka miala prawo prawda?)
          • Gość: bzykbzyk. Re: NOTEBOOK - 17'' - jaki procesor, i jaka firma IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 07.06.04, 05:05
            mgregor napisał(a):

> Nie podzielam zdania...Moja firma sprzedaje naprawde wiele notebook'ów
            > Compaq/HP, IBM, Toshiba i klienci sa jakos zadowoleni (notebooki sie nie psuja
            > nie dzieje sie z nimi nic niepokojacego a i jesli serwis jest potrzebny to
            > zalatwia sie to praktycznie bezproblemowo).

"Moja firma sprzedaje" - wiadomo dlaczego "twoja firma je broni" bo je
            sprzedaje ... Ja nie musze ich bronic ...

Ja "mam po za sadem umowe" ("out of court settlement") z jedna z
            glownych firm produkujacych te swinstwa za sprzedarz laptopow z
            powaznymi defectami i nie honorowanie gwarancji (Ferguson - Magnuson - Moss
            Warranty Act) ...

www.ftc.gov/bcp/conline/pubs/buspubs/warranty.htm

Magnuson - Moss Warranty Act (Consumer Product Warranties),
            15 U.S.C. §§ 2301 et seq.

www4.law.cornell.edu/uscode/15/ch50.html

wiec musze cos wiedziec na ten temat.

Oczywiscie gdyby twoja firma zdawala sobie sprawe ze ludzie czytaja to
            FORUM i by wiecej nie kupowali tej szmiry to byscie jej nie mogli nadal
            sprzedawac bo trudno by znalezc frajerow ....

Znam, miale, i uzywale, sam naprawialem wiele notebook i wiem doskonale
            jakie sa z nimi problemy.

Nigdy bym nie kupil NIC po za IBM czy ASUS, i mnie "twoja firma nie
            przekona"!.

Moze zamiast Compaq/HP, Toshiba zaczniecie powaznie sprzedawac IBM i
            ASUS ekskluzywnie.

Polskie wojsko tez dalo dupy z Acer ...

Naprawde trudno dzisiaj byc zadowolonym z DELL 166 MMX ... minimum
            computing power zaczyna sie od Pentium II 450Mhz a pod pewnymi
            uproszczeniami mozna zaakceptowac Pentium II 300Mhz Deshuttes - to byl
            jeden z najloepszych starych CPU zrobionych przez Intel in sLide.

Poniewaz sprzedajesz IBM to smialo mozesz jego valory opisac na tym forum,
            i pokazac bo z pewnoscia dobrze wiesz tak jak ja dlaczego IBM jest
            najlepszy. ;-)))

Dell obudowa to jak grzechotka dla bobasa, po pewnym czasie "kola sie
            rozjezdzaja"....

Dell, to hell with Dell .... ;-))))

To ze bateria padla po pieciu latach nie ma sie co dziwic, SONY robi
            doskonale Li-Ion baterie.

cheers ...

• Gość: mgregor Re: NOTEBOOK - 17'' - jaki procesor, i jaka firm IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 07.06.04, 10:57
              Moja firma ich nie broni. To ze mowie ze nie sa zle nie oznacza ze ich bronie.
              Oczywiscie zgadzam sie z Toba ze IBM i Asus robia naprawde dobre notebooki.
              Hmmm...Tylko ta cena...Nie kazdego kto musi miec notebooka (wymogi pracy, braku
              miejsca, potrzeby posiadania komputera zawsze ze soba) stac na wydanie 2-3 tys
              wiecej zeby kupic sobie IBM'a czy ASUS'a. Ja np. od poczatku mojej przygody z
              komputerami PC (zaczynalem od 486 DX4 100 MHz) mam plyty Asus'a (pierwsza to
              PVI486SP3 nie wiem czy ja pamietasz bo kiedys sie chwaliles ze zaczynales od
              PII450) i do dzisiaj uzywam tylko plyt Asusa. I nie zamienie Asusa na zadna inna
              marke. Ale mnie na to stac.

Z notebooka P166 MMX jestem bardzo zadowolony. Uzywam go do internetu, pisania
              tekstow, sprawdzania dzialania sieci LAN, sciagania plikow. Jest na nim Win98 32
              MB RAM i dysk 1.2 GB i dziala jak zloto. Co do obudow: no coz...jak sie nie
              szanuje notebooka to niestety nawet i Asus albo IBM sie rozsypie. Widzialem
              IBM'y z popekanymi zawiasami, z peknietymi obudowami wyswietlaczy i mnostwem
              innych usterek. To wszystko zalezy od tego jak sie dany osobnik obchodzi ze
              sprzetem.

Moja firma zdaje sobie sprawe z tego ze sa takie fora jak to. A mimo tego nadal
              najwiecej sprzedaje sie HP/Compaq i Toshiba (nie bedziesz twierdzil chyba ze
              taka rzesza kupujacych to frajerzy). I to zazwyczaj w zamowieniach firmy
              specyfikuja jakiej marki ma byc notebook (nie narzucamy klientowi wyboru).

Nie moge stwierdzic ktory notebook jest najlepszy poniewaz to zalezy od
              indywidualnej preferencji i gustu uzytkownika. Jednemu spodoba sie HP a inny nie
              kupi nic innego poza tania Actiną czy Gericomem (co wg. mnie zakrawa na
              samobojstwo bo to sa dopiero tandetnie wykonane notebooki).

Pozdrawiam
              mgregor
    • Gość: bzykbzyk Re: NOTEBOOK - 15.4" - jaki CPU, jaka firma IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 06.06.04, 23:22
      ktopyta napisał:

> centrino czy P4 czy AMD ? radeon czy nvidia ,moze co innego ?

1. AMD ATHLON64 zawsze z ATi (Mobility™ Radeon™ 9600, FireGL albo X-800) a
      nie nVidia

ATi ma tez lepsze drivery pod LINUX niz nVidia.

2. AMD ATHLON XP M (Mobile) 2800+ albo "szybszy" - (Athlon 64 the hammer
      core bez instrukcji 64 bit!)

3. INTEL Centrino 1.4 - 1.8 Ghz (tylko w IBM albo ASUS notebook!) -
      oszczedza baterie!

NEW! ThinkPad T42 (IBM Think Express Program); Intel® Pentium® M Processor 735
      1.70GHz; 64MB ATI Mobility RADEON 9600

NEW! ThinkPad T42 (IBM Think Express Program); Intel® Pentium® M Processor 745
      1.80GHz; 64MB ATI Mobility RADEON 9600

NEW! ThinkPad T42 (IBM Think Express Program); Intel® Pentium® M Processor 745
      1.80GHz; 128MB ATI Mobility FIREGL T2

www.pc.ibm.com/us/thinkpad/tseries_byo.html

www-132.ibm.com/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDisplay?storeId=1&catalogId=-840&langId=-1&categoryId=2035724

NIGDY nie kupuj notebook z Pentium 4 (bedziesz musial z nia nosic
      cala "elektrownie"!!) ......

> co z obudowami i zawiasami ?

Praktycznie po za IBM i ASUS obudowy i zawiasy beda na wszystkich szybko
      pekaly! Sa lepiej zbudowane! Na tych tez moga peknac ale mozna
      gwarantowac ze przy takim samym uzyciu beda sie trzymaly najdluzej!

IBM ma najlepsze obudowy, i najlepsze gnaty.
      To jest doskonale zaprojektowana LOGICA a nie budujace zabawki udajace
      komputery jak inne firmy Acer, Toshiba, Dell, Compaq, HP, Gateway, Sager,
      nie znam Avertec ...

> i jak cos mi poradzicie to napiszcie dlaczego ten a nie inny i jakiego wy
      > uzywacie.

Dobry artykul o notebook w PcMag w tym tygodniu by ci odpowiedzial na te
      pytania ....

To troche dluga sprawa! Polecam jako firmy TYLKO i wylacznie IBM albo
      albo ASUS! - JAKOSC!

pl.asus.com/products/notebook/m6series/m6000n/m6000n_overview.htm
      www.pcmag.com/article2/0,1759,1517083,00.asp
      > dla mnie bedzie to przenosny komp , ale nie musi byc ultra lekki i ultra
      > cienki.

Jezeli nie musi byc ultra lekki i cienki to nie musi byc CENTRINO ale
      mozesz zaczekac az ASUS wypusci z ATHLON64!

www4.tomshardware.com/mobile/20031216/yakumo_athlon64-22.html
      www4.tomshardware.com/mobile/20031216/index.html

W innym przypadku CENTRINO jest odpowiedzia.

> cena nie jest tak bardzo istotna, bardzo wazne dla mnie zeby nie wkopac sie
      > w kanal i miec jakies pojecie zanim cos kupie i zona mi urwie leb.

Czy masz kopalnie zlota? ;-)))))

Obecnie przy kupniee Laptopa warto zaczekac za sie pojawia z Athlon64 PCI
      express i ATi X-600 albo X-800.

Zona to nie problem!

Jak sie ozenisz z dobrym komputerem to zone i tak na bok odstawisz ...;-)))))
      Zone mozesz zawsze zmienic na lepsza ...:-) albo przynajmniej na mlodsza
      blondynke ....;-))))

Operating System: niestety Macro$haft Wincrap PRO!

pozdrawiam wszystkie dziewice....
    • Gość: Reader Po pierwsze IP: *.mci.co.uk 07.06.04, 09:15
      nie kupuj niczego innego niz Centrino. Nie daj sie zwiesc niskiemu taktowaniu
      procesroa 1.5 w przypadku procesora mobilnego no nie to samo co w desktopie.

Dlaczego Centrino? - bo nie bedziesz dzwigal dodatkowego akumulatora. Komputer
      mozesz dostac nawet ponizej 2kg. A komputer w standardowych warunkach popracuje
      ponad 3 godziny i dluzej. No i nie poparzy Ci kolan jesli bedzie go trzymal
      np. w pociagu.

Grafika - bez roznicy jesli korzystasz z komputera do pracy. Jesli grasz to:
      ATI9600 lub 9700 lub Nvidia 9600. Roznice sa bez znaczenia i tylko dostrzegalne
      przez WYZNAWCOW wspomnianych firm. W przypadku intesynego korzystania z gier
      warto zaopatrzyc sie w inny procesor: AMD64 lub P4 (nie musi byc z HT bo gry
      tego nie wykorzystaja) tylko wtedy z mobilnoscia mozna sie pozegnac - 3.5 kg
      oraz czas grania z 60-80 minut :-(

Jesli chodzi o design (a szukasz PCta) to popatrz na oferte firmy Apple. Jak sie
      napatrzysz na Powerbooka to szukaj czegos podobnego w PCtowym swiecie. Poza tym
      to kwestia gustu. Mi np. odpowiadaja male (12" notebooki Sony).

Skoro Centrino to bedziesz mial WiFi. Zadbaj bys na pokladzie byly dwa USB oraz
      FireWire, dobrze miec np. sieciowke Giga.

Mozesz skusic sie na notebooka z oddzielnym napedem DVD/CD. I tak przewaznie
      nosi sie sprzet w torbie a jesli biegniesz z kompem na prezentacje to DVD jest
      Ci niepotrzebne (no chyba ze musisz ogladac filmy w drodze do pracy).

• Gość: bzykbzyk Re: Po pierwsze IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 07.06.04, 19:35
        Reader napisał(a):

> nie kupuj niczego innego niz Centrino. Nie daj sie zwiesc niskiemu taktowaniu
        > procesroa 1.5 w przypadku procesora mobilnego no nie to samo co w desktopie.

Tutaj z toba sie nie zgodze.
        Centrino to zintegrowany processor. Jest to CPU "biednych" ludzi.
        Szybkosc zegara CPU jest mniej wazna od architektury i szerokosci lini
        (130 nm versus 90nm, co decyduje oczywiscie o szybkosci i wydzielanym
        cieple. Po za tym jest duza roznica miedzy tylbo 32-bitowego a 32/64-
        bitowego. Obecnie nie warto kupowac tylko 32 bitowych (Intel).

> Dlaczego Centrino? - bo nie bedziesz dzwigal dodatkowego akumulatora. Komputer
        > mozesz dostac nawet ponizej 2kg. A komputer w standardowych warunkach
        > popracuje ponad 3 godziny i dluzej. No i nie poparzy Ci kolan jesli bedzie go
        > trzymal np. w pociagu.

Te malenkie (plaskie) notebooki maja bardzo slabe chlodzenie. O zuzyciu
        akumulatora decyduje pobor pradu przez processor i przez LCD panel.
        Zalet AMD Athlon 64 M (Mobile) jest wlasnie zmniejszony pobor pradu
        ("Power Now"). Ja osobiscie wolal bym zaczekac na Athlon64 z 90 nm
        (SOI) "Odessa" a jak masz viecej czasu to "Oakville", niz 130 nm
        Athlon64 Mobile.

Zauwaz ze kolega nie bedzie go NOSIL a wozil, po za tym mowi o 17" LCD.
        Dla niego waga nie jest wazna, natomiast jakosc!
        Wieksze LCD wiekszy pobor pradu, krotsze uzywanie na akumulatorze!
        Tak ze tutaj warto ustalic wielkosc LCD. Minimalna wielkosc LCD u
        notebook to jednak ~ 15" a nie 12".

www.amd.com/pl-pl/Processors/ProductInformation/0,,30_118_608,00.html
        Za 4 miesiace pokaza sie notebooki z PCI Express ktore beda szybsze,
        tak ze warto sie spieszyc powoli. Moim zdaniem nie warto sobie zawracac
        glowy produktami Intela, a szczegolnie Pentium 4 ktory jest
        tylko "wielka pomylka Intela"! Tu wolalbym Pentium 3!

www.amd.com/pl-pl/Processors/ProductInformation/0,,30_118_10220_10221,00.html

Technologia AMD PowerNow!™ wydłuża czas działania baterii.
        Procesor mobile AMD Athlon64 do notebooków jest wyposażony w technologię AMD
        PowerNow!, która zapewnia dużą wydajność, gdy tylko jest ona niezbędna,
        pomagając jednocześnie utrzymać jak najmniejszy pobór energii z akumulatorów.
        Procesory wykorzystujące tę technologię mogą działać w trybach o niższym
        poborze energii lub większej wydajności zależnie od zapotrzebowania aplikacji
        na moc obliczeniową procesora. Pozwala to zoptymalizować wykorzystanie baterii
        w typowych warunkach użytkowania notebooka. Technologia AMD PowerNow! zmniejsza
        ponadto pobór energii przez procesor i ogranicza wydzielanie przez niego ciepła
        w normalnych warunkach działania, co pozwala na konstruowanie chłodniejszych i
        cichszych notebooków.

www.amd.com/pl-pl/Processors/ProductInformation/0,,30_118_10220_10221^10233,00.html

www.amd.com/pl-pl/Processors/ProductInformation/0,,30_118_10220_10221^10234,00.html

www.amd.com/pl-pl/Processors/ProductInformation/0,,30_118_10220_10221^10222,00.html

Intel "Centrino" to 70 % propagandy i 30% jakosci.
        Opuszcza cene notebook bo ma zintegrowane ine funkcje ktore normalnie
        potrzebowaly innego suportu na karcie. Lubia to producenci bo ma duzo
        funkcji (np. wbudowane WiFi o ktorym piszesz) i to obniza tez ZNACZNIE
        cene NOTEBOOK.

> Grafika - bez roznicy jesli korzystasz z komputera do pracy. Jesli grasz to:
        > ATI9600 lub 9700 lub Nvidia 9600.

Nie ma nVidia 9600!

ATi bije nVidia a co najwazniejsze ze ma lepsze drivery i ma lepsze
        poparcie pod LINUX.

> Roznice sa bez znaczenia i tylko dostrzegalne przez WYZNAWCOW wspomnianych
        > firm. W przypadku intesynego korzystania z gier warto zaopatrzyc sie w inny
        > procesor: AMD64 lub P4 (nie musi byc z HT bo gry tego nie wykorzystaja)
        > tylko wtedy z mobilnoscia mozna sie pozegnac - 3.5 kg oraz czas grania z 60-
        > 80 minut :-(

Athlon64 jest lepszy nie tylko dla gier a przede wszystkinm dla Video.

> Jesli chodzi o design (a szukasz PCta) to popatrz na oferte firmy Apple. Jak
        > sie napatrzysz na Powerbooka to szukaj czegos podobnego w PCtowym swiecie.
        > Poza tym to kwestia gustu. Mi np. odpowiadaja male (12" notebooki Sony).

Nie warto wspominac o Apple, Apple G5 jest innym processorem
        (produkowanym przez IBM powerPC) ma inne charaktrerystyki.
        Apple notebooks byly robione przez te same OEM firmy o ktorych wczesniej
        pisalem. Tu wlasnie warto spojrzec na ASUS ktory ustanowil ta barriere
        miedzy innymi notbookami.

> Skoro Centrino to bedziesz mial WiFi. Zadbaj bys na pokladzie byly dwa USB
        > oraz FireWire, dobrze miec np. sieciowke Giga.

Niektore nove notbooki maja juz 6 USB2 i nawet 2 FireWire.
        Dla notebook 4 USB 2.0 i jeden FireWire powinno byc minimum.

> Mozesz skusic sie na notebooka z oddzielnym napedem DVD/CD.

Odzdzielny DVD?
        Tutaj sie mozemy posprzeczac. Szczegolnie jak chcesz ogladac film na
        kolanach w pociagu .... za nim ktos ciebie okradnie. ;-((((

>I tak przewaznie nosi sie sprzet w torbie a jesli biegniesz z kompem na
        > prezentacje to DVD jest Ci niepotrzebne (no chyba ze musisz ogladac filmy w
        > drodze do pracy).

Wyjmowane DVD jest koniecznoscia, bez FLOPPY mozna sie obejsc!
        Odzdzielny DVD -/+ RW po za DVD zawsze sie przyda.

Centrino dzisiaj dla wielu jest tym czym byl Celeron dla ludzi ktorych
        nie bylo stac na drozsze Pentium.

Notebook z Centrino warto kupic tylko jezeli chcesz miec go jako
        ciagle NOSZONY bo sa lzejsze nawet ponizej 2 kg, to nie znaczy lepsze.

Jezeli ktos chce 17", waga nie wazna, cena nie ma znaczenia to nie ma
        co oszczedzac na Centrino.
        Pentium 4 to po prostu niewypal!
        Tu masz wybor Athlon XP M (64 bit core bez 64 bit instrukcji) albo Athlon
        64. Wybor jest "oczywisty".

• o90 Panowie - wielkie dzieki 08.06.04, 06:43
          troche mi sie rozjasnilo.choc Wasza wiedza jest przerazajaca.dzieki
        • Gość: Reader Re: Po pierwsze IP: *.mci.co.uk 08.06.04, 08:16
          Gość portalu: bzykbzyk napisał(a):

) Reader napisał(a):
          )
          ) ) nie kupuj niczego innego niz Centrino. Nie daj sie zwiesc niskiemu taktowa
          ) niu
          ) ) procesroa 1.5 w przypadku procesora mobilnego no nie to samo co w desktopi
          ) e.
          )
          ) Tutaj z toba sie nie zgodze.
          ) Centrino to zintegrowany processor. Jest to CPU "biednych" ludzi.
          ) Szybkosc zegara CPU jest mniej wazna od architektury i szerokosci lini
          )
          ) (130 nm versus 90nm, co decyduje oczywiscie o szybkosci i wydzielanym
          ) cieple. Po za tym jest duza roznica miedzy tylbo 32-bitowego a 32/64-
          ) bitowego. Obecnie nie warto kupowac tylko 32 bitowych (Intel).
          )
          )

Nie wiem czy Centrion jest dla ludzi ubogich. W kazdym razie jest (w
          rzeczywistosci) jednym z wydajniejszych procesorw jesli porownasz
          predkosc i zuzycie mocy. Wiem z doswiadczenia - nie z materialow
          reklamowych.

) ) Dlaczego Centrino? - bo nie bedziesz dzwigal dodatkowego akumulatora. Komp
          ) uter
          ) ) mozesz dostac nawet ponizej 2kg. A komputer w standardowych warunkach
          ) ) popracuje ponad 3 godziny i dluzej. No i nie poparzy Ci kolan jesli bedzie
          ) go
          ) ) trzymal np. w pociagu.
          )
          ) Te malenkie (plaskie) notebooki maja bardzo slabe chlodzenie. O zuzyciu
          ) akumulatora decyduje pobor pradu przez processor i przez LCD panel.
          ) Zalet AMD Athlon 64 M (Mobile) jest wlasnie zmniejszony pobor pradu
          ) ("Power Now"). Ja osobiscie wolal bym zaczekac na Athlon64 z 90 nm
          ) (SOI) "Odessa" a jak masz viecej czasu to "Oakville", niz 130 nm
          ) Athlon64 Mobile.
          )

Slabe? Bo sie tak nie grzeja. Tu mozna czekac w nieskonczonosc na
          nowe procesory i technologie. Z 64 bitow nie skorzystasz na razie.
          Mam 64FX i jak dotad nie zauwazylem przewagi nad P4 3MHz.
          Chyba, ze ktos sie podnieca 4 klatkami wiecej w Quake...

) Zauwaz ze kolega nie bedzie go NOSIL a wozil, po za tym mowi o 17" LCD.
          ) Dla niego waga nie jest wazna, natomiast jakosc!
          ) Wieksze LCD wiekszy pobor pradu, krotsze uzywanie na akumulatorze!
          ) Tak ze tutaj warto ustalic wielkosc LCD. Minimalna wielkosc LCD u
          ) notebook to jednak ~ 15" a nie 12".

Zalezy kto i do czego potrzbuje notebooka. Ja wykorzystuje sprzet do pracy.
          Notebook z natury jest przenosny i mimo tego, iz 4 razy w tygodniu
          odwiedzam silownie nie chce mi sie wlec 4 kilogramow sprzetu z 10 pietra
          do garazu....
          Wiec prosze nie sugeruj mi 15 cali bo to mi nie potrzebne....

)
          ) www.amd.com/pl-pl/Processors/ProductInformation/0,,30_118_608,00.html
          ) Za 4 miesiace pokaza sie notebooki z PCI Express ktore beda szybsze,
          ) tak ze warto sie spieszyc powoli. Moim zdaniem nie warto sobie zawracac
          )

Po cholere PCI Express? Zebys mial 180 klatek w Unreal zamiast 170?

) glowy produktami Intela, a szczegolnie Pentium 4 ktory jest
          ) tylko "wielka pomylka Intela"! Tu wolalbym Pentium 3!
          )

To tylko Twoja prywatna opinia....nie potwierdzona zadnymi faktami.
          Rozumiem, ze sa manacy i wielbiciele jednej firmy czy drugiej...
          Ale w koncu to tylko sprzet do pracy czy zabawy a nie religia.

)
          ) www.amd.com/pl-pl/Processors/ProductInformation/0,,30_118_10220_10221,00.html
          )
          ) Technologia AMD PowerNow!™ wydłuża czas działania baterii.
          ) Procesor mobile AMD Athlon64 do notebooków jest wyposażony w technologię AMD
          ) PowerNow!, która zapewnia dużą wydajność, gdy tylko jest ona niezbędna,
          ) pomagając jednocześnie utrzymać jak najmniejszy pobór energii z akumulatorów.
          ) Procesory wykorzystujące tę technologię mogą działać w trybach o niższym
          ) poborze energii lub większej wydajności zależnie od zapotrzebowania aplikacji
          ) na moc obliczeniową procesora. Pozwala to zoptymalizować wykorzystanie baterii
          ) w typowych warunkach użytkowania notebooka. Technologia AMD PowerNow! zmniejsza
          )
          ) ponadto pobór energii przez procesor i ogranicza wydzielanie przez niego ciepła
          )
          ) w normalnych warunkach działania, co pozwala na konstruowanie chłodniejszych i
          ) cichszych notebooków.
          )
          )
          www.amd.com/pl-pl/Processors/ProductInformation/0,,30_118_10220_10221^10233,00.html
          )
          )
          www.amd.com/pl-pl/Processors/ProductInformation/0,,30_118_10220_10221^10234,00.html
          )
          )
          www.amd.com/pl-pl/Processors/ProductInformation/0,,30_118_10220_10221^10222,00.html
          )
          ) Intel "Centrino" to 70 % propagandy i 30% jakosci.
          ) Opuszcza cene notebook bo ma zintegrowane ine funkcje ktore normalnie
          ) potrzebowaly innego suportu na karcie. Lubia to producenci bo ma duzo
          ) funkcji (np. wbudowane WiFi o ktorym piszesz) i to obniza tez ZNACZNIE
          ) cene NOTEBOOK.
          )
          )

Taka sama propaganda jak PowerNow

) ) Grafika - bez roznicy jesli korzystasz z komputera do pracy. Jesli grasz t
          ) o:
          ) ) ATI9600 lub 9700 lub Nvidia 9600.
          )
          ) Nie ma nVidia 9600!
          )
          ) ATi bije nVidia a co najwazniejsze ze ma lepsze drivery i ma lepsze
          ) poparcie pod LINUX.
          )

Ok Moze walnalem sie z cyferka. Poza tym przy odpowiedniej konfiguracji
          drivery NVidii sa rownie stabilne jak Ati - chyba, ze ktos z uporem
          maniaka co tydzien testuje nowa ich wersje by sprawdzic czy FAR CRY lepiej
          dziala lub szybciej mu sie strony w Wordzie "scrolluja...."

) ) Roznice sa bez znaczenia i tylko dostrzegalne przez WYZNAWCOW wspomniany
          ) ch
          ) ) firm. W przypadku intesynego korzystania z gier warto zaopatrzyc sie w inn
          ) y
          ) ) procesor: AMD64 lub P4 (nie musi byc z HT bo gry tego nie wykorzystaja)
          ) ) tylko wtedy z mobilnoscia mozna sie pozegnac - 3.5 kg oraz czas grania z
          ) 60-
          ) ) 80 minut :-(
          )
          ) Athlon64 jest lepszy nie tylko dla gier a przede wszystkinm dla Video.
          )
          )

Notebook do wideo? Zeby co? Filmy z DVD "szybciej dzialaly?" bez przesady...

) ) Jesli chodzi o design (a szukasz PCta) to popatrz na oferte firmy Apple. J
          ) ak
          ) ) sie napatrzysz na Powerbooka to szukaj czegos podobnego w PCtowym swiecie.
          )
          ) ) Poza tym to kwestia gustu. Mi np. odpowiadaja male (12" notebooki Sony).
          )
          ) Nie warto wspominac o Apple, Apple G5 jest innym processorem
          ) (produkowanym przez IBM powerPC) ma inne charaktrerystyki.
          ) Apple notebooks byly robione przez te same OEM firmy o ktorych wczesniej
          ) pisalem. Tu wlasnie warto spojrzec na ASUS ktory ustanowil ta barriere
          ) miedzy innymi notbookami.
          )

K...a mac - jak to nie warto. Caly PCowy swiat podaza za designem Apple i tu
          mi nie wmowisz ze Asus ustanawia standardy - poza tym pisalem o Design nie
          o 100 razy lepszych procesorach IBM/Motorola.

)
          ) ) Skoro Centrino to bedziesz mial WiFi. Zadbaj bys na pokladzie byly dwa USB
          )
          ) ) oraz FireWire, dobrze miec np. sieciowke Giga.
          )
          ) Niektore nove notbooki maja juz 6 USB2 i nawet 2 FireWire.
          ) Dla notebook 4 USB 2.0 i jeden FireWire powinno byc minimum.
          )

Po co tyle USB? Co masz zamiar podlaczac? Targasz 3 kilo i jeszcze
          8 metrow kabla z duperelami? Minumium jest takie jakie sobie kupujacy ustali...

) ) Mozesz skusic sie na notebooka z oddzielnym napedem DVD/CD.
          )
          ) Odzdzielny DVD?
          ) Tutaj sie mozemy posprzeczac. Szczegolnie jak chcesz ogladac film na
          ) kolanach w pociagu .... za nim ktos ciebie okradnie. ;-((((
          )

Ano mozemy... Jak pisalem wczesniej zalezy KTO I DO CZEGO ZE SPRZETU
          KORZYSTA jak wole filmy ogladac z projektora w domku a nie na
          12-15-17 calowym monitorku z pociagu - tym bardziej, ze czesciej
          podrozuje samochodem...

)
          ) )I tak przewaznie nosi sie sprzet w torbie a jesli biegniesz z kompem na
          ) ) prezentacje to DVD jest Ci niepotrzebne (no chyba ze musisz ogladac filmy
          ) w
          ) ) drodze do pracy).
          )
          ) Wyjmowane DVD jest koniecznoscia, bez FLOPPY mozna sie obejsc!
          ) Odzdzielny DVD -/+ RW po za DVD zawsze sie przyda.
          )

) Centrino dzisiaj dla wielu jest tym czym byl Celeron dla ludzi ktorych
          )
          ) nie bylo stac na drozsze Pentium.
          )
          ) Notebook z Centrino warto kupic tylko jezeli chcesz miec go jako
          ) ciagle NOSZONY bo sa lzejsze nawet ponizej 2 kg, to nie znaczy lepsze
          ) .

Zlaezy jakie kryteria sie przylozy - jezli chcesz miec notebooka zamiast
          desktopa to mozna sobie kupic 64FX z bajerami wazace 5 kg i wydzilajace
          tyle ciepla ze biurko musi byc ze stali.... :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka