Dodaj do ulubionych

Resetuje się non stop przy uruchamianiu.

06.02.12, 07:03
Dokonałem już de,instalacji systemu, z udziałem orginajnej płyty z xp. Zmieniło się tylko to, że obecnie przy starcie non stop się resetuje. Przed tą awarją pozbyłem się niepotrzebnych programów. I się narobiło. Proszę aby poświęcić mi trochę czasu i udzielić pomocy. Dzięki.
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. 06.02.12, 07:57
      Wirusy, uszkodzony dysk, pamieci, plyta glowna (spuchniete kondensatory), zasilacz, niesformatowany dysk przed instalacja systemu, zle sterowniki. Sobie eliminuj po kolei. Wszystkie potrzebne porady znajdziesz na forum.
    • Gość: aqq Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.12, 08:17
      jeśli przed "pozbyciem się niepotrzebnych programów" komputer działał OK, to znak, że problem jest natury RACZEJ programowej

moim zdaniem możesz bawić się w przywracanie sprawności systemu, ale jeśli pozbywałeś się programów przez klawisz "Del", to teraz jedynym wyjściem jest format C: i ponowna instalacja systemu

masz jakieś ważne dane na dysku C: ?
      jeśli tak, to spróbuj wystartować kompa w trybie awaryjnym - przy uruchomieniu naciskaj klawisz F8 (tak pyk-pyk-pyk...)
      jeśli to nie zadziała - zdobądź jakiegoś Linuxa uruchamianego z płyty
      potem zgraj dane
      a następnie format C: i instalka
      • Gość: KAZ Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. IP: *.smrw.lodz.pl 06.02.12, 09:06
        To co opisałeś to tak jak byś to zemną robił, dokładnie tak. Jeszcze przenosiłem programy z dysku C na D. Jednak niepowiodła się instalka mimo że mam orginał. Programy nie usuwałem przez DELa. Myślę, że mogę cofnąć błędy tylko jak. Z podziękowaniem.kaz.
        • Gość: slawek_62 Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 06.02.12, 10:06
          Może wyjaśnij pojęcia:
          „de,instalacji systemu” ??? jak tego dokonałeś? Format? Skasowałeś pliki Windows?
          „Jeszcze przenosiłem programy z dysku C na D” - Jak, kubełkiem ?, odinstalowałeś i zainstalowałeś ponownie na dysku D?, czy jeszcze inaczej? I po co?
          Czy rozróżniasz pojęcia „Program” i „Dane”? i co właściwie przenosiłeś, może podaj przykłady.
          „Jednak niepowiodła się instalka mimo że mam orginał” - robiłeś ponowną instalację XP?
          Jak? Boot z płyty WinXP i instalacja? Może uruchomiłeś instalację pod systemem?
          Na czym polega niepowodzenie?
          Koledzy uprzednio już wyjaśnili większość przyczyn. Jeśli chcesz odzyskać jakieś dane przed ponowną instalacją to pobierz i wypal płytę Hiren’s BootCD. Wystartuj z Mini WinXP i skopiuj co potrzebne na zewnętrzny nośnik. Linuxa raczej sobie daruj, chyba że wiesz jak.

• Gość: aqq Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.12, 11:26
          programów nie przenosi się z partycji/dysku na inną partycję/dysk
          przy użyciu komend Wytnij - Wklej
          jedynie przy instalowaniu programu można wskazać lokalizację inną niż domyślna
          domyślnie jest - przeważnie - C:\Program Files\
          choć niektóre programy ładują się bezpośrednio na C:

zgraj dane z C: (jeśli są ważne)
          a następnie format C: i instalka
          inaczej się nie da

pytanie na marginesie: Przeniosłeś na D: także katalogi Windows i / lub Documents and Setting ?
          • k_az Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. 06.02.12, 12:45
            Jak widzicie jestem kiepskim znawcą kompa. Dokładniej było tak. Z c na D przenosiłem dane w mich dokumentach. Natomiast usunołem różne moim zdaniem niepotrzebne programy w tym pewnie o jeden za dużo. Robiłem to tak : W panelu sterowania- dodaj usuń programy i dalej w/g wskazań. Gdy ponownie uruchomiłem kompa. to zatrzymał się w końcu włączania i dał napis"brak piku NTLDR (chyba tak????) lub podobny napis. Pod nim napis żeby zrestartować ctrl+alt+delete.Wykonanie nie pomogło. Włożyłem płytę instalacyjną windows xp i postąpiłem w/g wskazań. Po tym zabiegu komputer restartuje się non stop. Czynności z płytą instalacyjną dokonałem w/g zaleceń internautów na forum. .Wszyskim zaangażowanym w moje kłopoty dzięki serdeczne.
            • Gość: aqq Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.12, 14:26
              do przywrócenia pliku NTLDR należało wykonać następującą procedurę:
              pclive.pl/brak-pliku-ntldr-459.html
              zresztą poradników tego typu w gOOglach bez liku!

• k_az Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. 06.02.12, 16:13
                No właćnie dokładnie tak zrobiłem, i to po tej czynności komp. non-stop się resetuje. Dziękuję za dalsze wsparcie. Pozdrawiam.Kaz.
    • wariant_b Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. 06.02.12, 16:17
      W którym momencie system się resetuje? Czy w trybie awaryjnym również?
      Czy instalacja doszła prawidłowo do końca i udało się przynajmniej raz zalogować?
      Czy partycje C: i D: są na jednym dysku, czy na osobnych dyskach?

Spróbuj jeszcze raz instalacji wcześniej sprawdzając ustawienie BIOS-u
      (i ew. wprowadzając ustawienia standardowe i przestawiając dyski w tryb ATA)
      Przy instalacji wybierz pełne formatowanie partycji, na którą instalujesz.
      Jeśli masz dwa dyski - drugi odepnij.
      • k_az Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. 06.02.12, 16:46
        System resetuje się po pojawieniu się pierwszej "strony: po przejsciu danych. W trybie awaryjnym nie. Wydaje się, że instalacja przebiegła prawidlow, du-krotnie. Oznaczenia są dysk CiD, ale w instalowaniu był wpisywane C. Ok resztę wykonam w/g wskazań. Dzięki za rady.Miło mi.
        • wariant_b Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. 06.02.12, 18:25
          Jeśli system uruchamia się w trybie awaryjnym, to przyczyną może być zainstalowane
          oprogramowanie, zwłaszcza sterowniki, rzadziej problem z jakimś podzespołem.
          Ale jest okazja, żeby zobaczyć co powinno się uruchamiać przy starcie i przyjrzeć się,
          czy nie ma czegoś podejrzanego.

Sterowniki instalowałeś skąd? Czy instalowałeś jakieś dodatkowe programy?
          Czy nie ma podejrzenia, że system przed reinstalacją był zawirusowany?

Być może istnieje kartoteka C:\Windows\Minidump. Jeśli tak, powinny być
          w niej zrzuty pamięci związane z resetem. Można je podejrzeć BlueScreenView.
          Warto również zajrzeć w podgląd zdarzeń dla systemu i aplikacji.
          • Gość: aqq Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.12, 18:41
            po co sie męczyć bez szansy sukcesu?

prościej i skuteczniej zrobić format C: i ponownie zainstalować system
            dane do uratowania z trybu awaryjnego
            • wariant_b Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. 06.02.12, 22:02
              Gość portalu: aqq napisał(a):
              > po co sie męczyć bez szansy sukcesu?

Ponieważ jeśli dobrze zrozumiałem wcześniejsze posty, dane zostały już
              przeniesione na D: a system ponownie zainstalowany. I resetuje się.
              Po następnej instalacji może być identycznie, jeśli powtórzymy błąd.

Obstawiałbym jakiś niekompletny wirus z autorun.inf , ale za mało danych,
              żeby prorokować. Może po instalacji k_az dogrywał już jakieś sterowniki
              lub programy, albo Windows coś samemu znalazł i doinstalował.
              • Gość: aqq Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.12, 08:09
                wariant_b napisał:

>jeśli dobrze zrozumiałem wcześniejsze posty, dane zostały już
                > przeniesione na D: a system ponownie zainstalowany.

hmmm... to nie jest takie pewne...
                przypuszczam, że zrobił RE-instalację/naprawę systemu, bo tak mu radzili
                (pamiętaj, że do momentu "mieszania" programami komp działał OK!)

lepiej - moim zdaniem - zapakować instalkę do napędu, wystartować z niej kompa
                uruchomić instalatora Windows
                uruchomić nową instalację systemu
                i w jej trakcie sformatować dysk C:

ew. użyć jakiegoś napędu bootowalnego do sformatowania C:
                np. GParted lub Hirens

i dopiero NA SFORMATOWANYM DYSKU C: instalować WinXP od początku
    • cloclo80 Niech żyje mup.sys 06.02.12, 22:18
      Ten gó...any sterownik jest zapewne odpowiedzialny za to o czym piszesz.
      • k_az Re: Niech żyje mup.sys 06.02.12, 23:58
        Dokładnie zrobiłem to. pclive.pl/brak-pliku-ntldr-459.html
        Po tym właśnie non,stop się resetuje. Brak mi wiedzy co dalej.Pozdrawiam.
        • wariant_b Re: Niech żyje mup.sys 07.02.12, 08:16
          Czyli jednak nie reinstalowałeś systemu?
          No to pewnie będziesz musiał się na to przygotować.
          Odpal system w trybie awaryjnym i sprawdź, czy wszystkie ważne dane
          (dokumenty, ściągnięte pliki, poczta, rezultaty gier itp.) masz skopiowane.
          Jeszcze lepiej ściągnij hirena albo przynajmniej dobry menedżer plików.
          Ściągnij również CureIt i przepuść kontrolę antywirusową.
          Pobierz aktualne wersje sterowników, żeby były pod ręką po reinstalacji
          i SP2, gdyby instalator go nie zawierał.

Kiedy będziesz gotowy możesz jeszcze spróbować tych rzeczy:
          - przepuścić kontrolę dysku (chkdsk C: /F) i zgodzić się na po restarcie
          - odinstalować pozostałe jeszcze programy, zwłaszcza typu antywirusów
          i sterowników które są stosunkowo najczęściej powodem awarii systemu
          (pozostawiasz aplikacje użytkowe) a potem sprawdzić, czy system da się uruchomić
          - sprawdzić, czy nie przeniosłeś zamiast skopiować jakichś plików systemowych
          - przy instalacji z krążka wybrać naprawę systemu ("R", kiedy instalator
          stwierdzi, że na dysku jest już system)

Jeśli nie pomoże - nowa instalacja z pełnym formatowaniem.

Przy okazji: brak i naprawa NTLDR nie jest przyczyną problemów - jest skutkiem
          jakiś wcześniejszych nierozważnych działań lub uszkodzenia systemu.
    • k_az Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. 08.02.12, 06:34
      Witam ponownie. Problem rozwiązałem taK: Odnalazłem w szafie starszego laptopa HP compag nx 7400(eyso7esxakd) z programem xp Edition wersja 5.1.200.Pakiet servise.P03. Podłączyłem go pod monitor samsunga. Działa,tylko są dwa problemy :Jak go przyśpieszyć i jak zwiększyć pojemność która jest całkowita 55.88GB. W zasadzie ten komp.potrzebny tylko do przeglądania w internecie, nic nie sciągam, gry bardzo mało. Dodam, że jest na nim zainstalowany ArcaVir. Proszę więc o ponowną pomoc. Łączę pozdrowienia.kaz.
      • Gość: aqq Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.12, 08:11
        k_az napisał:

> Witam ponownie. Problem rozwiązałem taK: Odnalazłem w szafie starszego laptopa

sorki, ale to nie jest rozwiązanie problemu
        po prostu przesiadłeś się na inną (działającą) maszynę

lapek dość wiekowy, więc nadmierne inwestowanie w niego może być dość dyskusyjne...
        to, co możesz zrobić niewielkim kosztem to zwiększenie RAM do 4GB

jeśli chodzi o dysk, to te 55 GB do przeglądania neta jest zupełnie wystarczające
        ew. wymiana dysku będzie dość kosztowna, ale jeśli chcesz zyskać wyraźne przyśpieszenie to wybierz dysk SSD (dużo szybsze od standardowych HDD, ale też i dużo droższe)
        choć moim zdaniem już lepiej (jeśli w ogóle) zainwestować w dysk zewnętrzny

zmień też antywira na coś normalnego: Norton, Kaspersky, NOD32
        no i zadbaj o higienę tego laptopa - przeczyść go gruntownie, zwłaszcza wentylatory
        jeśli nie wiesz jak - daj do serwisu za 2-5 dyszek go wyczyszczą, uzupełnią/wymienią pastę pod prockiem itp. i lapek jeszcze posłuży

a co z tamtym kompem?
        no i co jeszcze ciekawego masz w szafie......?
        ;)
        • k_az Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. 08.02.12, 09:22
          No tak., Przy naprawie tamtego kompa. pracowałem kilka dni, dłużej brakło mi cierpliwości. W szafie obecnie mam właśnie jego i kilka ciekawostek które przywiozłem z Izraela np: tam zwany powrotnik starca, gdy zabłądzisz wciskasz czerwony przycisk i powie ci jak wracać do domu, znaczy jakimi środkami komunikacji, wskazuje o której godzinie masz np:autobus. Mam także automatycze wzywanie pomocy, czyli obroże bezpieczeństwa, działa gdy np: podniesie się nagle ciśnienie twojego organizmu, lub walnie ci serce.W polsce to wszystko nie działa-niestety. Co do zwiększenia RAM to może zrobią to w serwisie? Zapytam także za ile wymienią dysk na SSD. A czy zwiększenie RAM to trudna czynność? ArkaVir zainstalowałem z płyty która była w gazecie PC Format. Jak żle to proszę określ(jeżeli zechcesz) jak i który anty Vir zastosować. Dzięki za wszystko.
          • Gość: aqq Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.12, 09:36
            co do antyvira, to rozejrzyj się za pakietem typu Internet Security
            uważam, że 3 firmy są godne polecenia: Eset - NOD32; Kaspersky i Norton

wymiana RAM nie jest skomplikowana - w sklepie/serwisie powinni to zrobić w ramach ceny podzespołów, a jak masz smykałkę do handlu (byłeś u mistrzów!), to może uda ci się od razu odsprzedać kości pamięci, które masz obecnie ;))

co zaś do SSD, to obawiam się, że jego cena bedzie zbliżona do ceny całego laptopa... :]

no i fajne masz te zabawki.
            szczególnie przydatny by był "powrotnik", ale w naszych warunkach - pijaka :))
            • k_az Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. 08.02.12, 10:14
              Ok ,zrobię jak proponujesz. Co do tej zabawki, uśmiałem się" w naszych warunkach pijaka". Sluchaj gorzałe piją w całym świecie, w tym w Izraelu. Tam w każdym domu są obowiązkowe trzy rzeczy, pokój "atomowy" czyli obudowany ołowiem, zapas wody, obowiązkowo zapas dobrych trunków zchowany w dużym kuferku. Różnimy, a raczej różniliśmy się tylko bardzo kulturą picja. Dziś jest to podobna kultura, oczywiście jeśli chodzi o picie. W innych sprawach różniwy się znacząco a nawet bardzo, tak bardzo, że tam poznają nas po wyglądzie np: Polacy jako jedyni na świecie zakłaDAJUĄ SKArpety w klapki czy tak zwane araby. Wszyscy inni noszą je na gołe stopy. Są i inne różnice ale to nie to forum..Pozdrawiam i dzięki.
    • Gość: marek Re: Resetuje się non stop przy uruchamianiu. IP: *.chelm.mm.pl 12.02.12, 16:41
      zainstaluj sobie linuxa na początek najlepiej mandrive i po problemach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka