Dodaj do ulubionych

Problem z dyskiem twardym

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.13, 19:41
Witam! Ostatnio mam małe problemy z komputerem. Od pewnego czasu zaczęły się pokazywać BSOD'y (bluescreeny). Oddałem do naprawy komputer i powiedzieli mi, że mam za słaby zasilacz w komputerze (miałem 500V - wymienili mi na 530V). Przez pewnie czas ustąpiły i się znów pojawiły. Mam windowsa 7. Mam pewne wątpliwości co do mojego kochanego komputera i założyłem właśnie ten temat aby dowiedzieć się, jak się sprawuje mój dysk.

Dysk - Samsung HD502HJ (500GB).

Error scan - w tej zakładce wszystko jest w porządku. Wszystko świeci się na zielono.

Gwarancji już nie ma, ponieważ się skończyła.

Wracając do tematu, podsyłam kilka zdjęć z HD Tune

Health - iv.pl/images/77170822534628977142.png

Benchmark - iv.pl/images/97539586733315882281.png

Proszę o dokładne opisanie, co się dzieje z moim dyskiem.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: hd trochę nadgyziony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.13, 23:44
      Błędów crc jest dużo - może być kabel źle podłączony, być może trzeba wymienić,
      albo i ten zasilania nie za dobrze siedzi (może też być wina zasilacza - skoki napięć).

Te pozostałe są raczej niegroźne - tylko trzy sektory popsute,
      i jeśli to będzie wzrastać, wtedy będzie niedobrze.

Coś tam z temperaturą poknocone: aktualna jest wyższa od maksymalnej.
      64C to trochę za dużo... źle wentylowana obudowa - odkurzyć, wyczyścić zwłaszcza wentylatory.
    • Gość: grozi porażeniem! Re: Problem z dyskiem twardym IP: *.21.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 09.05.13, 10:45
      > miałem 500V - wymienili mi na 530V
      !
    • asfo Re: Problem z dyskiem twardym 09.05.13, 11:27
      Jeśli nie masz w komputerze dwóch mocnych kart graficznych naraz, to zasilacz 500W zazwyczaj wystarcza z nadmiarem. Problemem jest raczej zła jakość tego zasilacza - praktycznie wszystko co kosztuje mniej niż ~ 200 zł to bomba z opóźnionym zapłonem - może się w każdej chwili spalić i przy okazji zniszczyć pozostałe podzespoły, albo powodować nieprawidłową pracę całego komputera. Mnie kiepski zasilacz kosztował w przeszłości 3 kolejne dyski twarde. Nie warto ryzykować - oszczędzasz 150 zł na zasilaczu, a potem tracisz 2000 z powodu spalonych części i straconych danych.

Trzeba kupić taki uznanej firmy, albo brać z certyfikatem 80+
      Na forum elektroda.pl można znaleźć czarną listę zasilaczy.
      W sieci można też znaleźć kalkulatory do których wpisujesz posiadane podzespoły i wychodzi potrzebna moc zasilacza.
      • wariant_b Re: Problem z dyskiem twardym 09.05.13, 12:59
        Już raczej nie. Okres chałupniczo składanych zasilaczy mamy za sobą.
        Niemniej problemy ze stabilnością napięć zasilających należą do bardziej
        "durnych" i trudnych do wyłapania a żywotność podzespołów dobieranych
        podług ceny zwykle jest kiepska, zwłaszcza gdy rynek jest nieustabilizowany.
        Najczęstszym problemem tanich zasilaczy jest zbyt mała ilość wtyczek
        i niska moc. Ot, żeby sprzedać działający komputer, a nie żeby miał
        jakieś perspektywy rozbudowy. Obudowę, zasilacz i monitor należy kupować
        "na zapas" licząc się z tym, że resztę bebechów wymienimy, a one powinny
        przetrwać przynajmniej jedną gruntowną modernizację.

Natomiast gotów jestem się założyć, że BSOD-y, o których pisze autor
        nie były spowodowane zasilaczem.
        • asfo Re: Problem z dyskiem twardym 09.05.13, 13:10
          Może i nie, ale mi się np. te "popsute" dyski cudem same ponaprawiały po zmianie zasilacza. Mają parę lat, dawno po gwarancji i dalej żyją.

Na miejscu założyciela wątku sprawdziłabym jednak, czy zasilacz nie jest złomem i kupiłabym dodatkowo nowy dysk, szczególnie jeśli są tam jakieś istotne dane. Dyski nie są drogie.
          • Gość: keflar Re: Problem z dyskiem twardym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 20:19
            Dzięki za odpowiedzi! Czy dysk może mieć coś wspólnego z występowaniem bluescreenów w moim przypadku??? Jest to całkiem, a może bardzo możliwe??? Czy bardziej to wina zasilacza?
            • wariant_b Re: Problem z dyskiem twardym 09.05.13, 22:25
              BlueScreenView i sprawdź. Wykluczyć się nie da, ale pierwsze wskazania są zwykle
              na oprogramowanie/sterowniki lub pamięć operacyjną, grafę a nawet procesor.
              Przy problemach z zasilaczem czy dyskiem bardziej charakterystyczne jest
              zresetowanie się lub zwis komputera. Niestety, z każdym rokiem współzależności
              jest coraz więcej, więc bywa, że objawy charakterystyczne dla jednego podzespołu
              pochodzą od czegoś zupełnie innego.

U ciebie - do wymiany tasiemka SATA i sprawdzenie kabli i gniazdek, bo błędy
              ze SMARTU wskazują na przekłamania przesyłów między dyskiem a komputerem.
              I porządniejszy test nośnika dysku - MHDD lub Victoria. I powtórka po jakimś czasie.

• Gość: tty Re: Problem z dyskiem twardym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.13, 00:13
      "miałem 500V - wymienili mi na 530V" czyli oszustwo, w kraju nie ma sieci 500 V. Co było dokładnie powodem wymiany zasilacza, co w nim nie działało, co źle działało i gdzie teraz jest zasilacz ? elektroda.pl nie jest forum użytkowników, tylko dany egzemplarz jest bublem. Niektóre fachowe uwagi się dezaktualizują, np. Biedronka ma już więcej bubli(a kto nie, a kto nie).
      • Gość: hd można samemu sprawdzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.13, 19:57
        Zasilacz 500W to i tak przesada dla komputera domowego.

Jednak marne zasilacze mają często zawyżane te moce,
        co można sobie obliczyć z tabliczki prądów, którą drukują na zasilaczu;
        i np. kiedyś miałem zasilacz 350W - jakiś colorsit, czy cuś -
        i tam były prądy:
        3V, 5V, 12V
        8A, 10A 9A

moc z tego może być najwyżej taka:
        3*8 + 5*10 + 12*9 = 182W
        no, czyli ten zasilacz powinni oznaczyć góra 150W a nie aż 350W!

A teraz ma zasilacz 370W i tam prądy są takie:
        27A*3 + 27A*5 + 20A*12 = 456W jest różnica?

I on pewnie wydoliłby nawet i tyle, no ale należy zachować trochę rezerwy,
        o czym każdy normalny producent dobrze wie...
        a naiwny producent nakleiliby tu pewnie etykietę 500W, no i potem zbierał
        cięgi na różnych forach, że szmelc produkuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka