Dodaj do ulubionych

jak przeciągnąć kalbe pod komputer w nowym domu

IP: *.pro-futuro.com 31.08.04, 16:44
Mam prośbę o pomoc, czy komputer wymaga specjalnych podlączę gniazdek itp...
Jeśli ta, bardzo proszę o informacje jak powinno to być zrobione.
Dodam, że umiem obsługiwać komputer i nic poza tym
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: jak przeciągnąć kalbe pod komputer w nowym do IP: *.ss.shawcable.net 01.09.04, 03:15
      Tak, wymaga specjalnych kabli, ale ceny bezprzewodowego networku tak spadly (przynajmniej tu u mnie w Kanadzie - w Polsce tez sie zapewne wkrotce tak stanie), ze wyszlo mi finansowo tak samo lub nawet taniej niz kablem. Nie mowiac juz o ryciu scian i zakladaniu gniazdek co mialem robic na wlasna reke.
      Dodam, ze mialem rozne tam problemy z uruchomieniem funkcji drukowania i dzielenia sie plikami na networku, ale z pomoca tego forum nawet i to udalo mi sie zrobic - choc bylem juz bliski wezwania specjalisty w pewnym momencie.
      • Gość: Beny duzo i gesto IP: 195.127.197.* 01.09.04, 10:14
        Dziewuszka mysli raczej o kablach zasilajacych komputer. Tak sadze. Do domowego
        zastosowania wystarcza takie jak do innych sprzetow (TV, zelazko itp).
        Jesli planujesz podlaczyc wiecej komputerow i wiesz gdzie beda staly i wiesz ze
        beda polaczone w siec (przewodowa) zadbaj aby gniazda byly na jednej fazie.

Co do sieci komputerowej, jesli mozesz teraz prygotowac okablowanie (nowy
        budynek) i chcesz miec spokoj na przyszlosc, pomysl o okablowaniu strukturalnym.
        Nie musisz naturalnie spelniac wymogow gestosci gniazdek na metr kwadratowy - bo
        nie masz w domu biura, ale ja bym zalozyl kanaly techniczne z pelnym
        okablowaniem skretka plus przemyslana isntalacje antenowa. Dzieki takiemu
        rozwiazaniu, zawsze mozna pozniej przesunac TV i odbiornik sat w "dowolne"
        miejsce, podlaczyc telefon na biurku w dowolnym pokoju, zamontowac centralke
        alarmu tam gdzie wygodnie, podlaczyc do furtki videofon i miec podglad na
        wchodzacych tam gdzie sobie zyczysz itd. Owszem koszt takiego rozwiazania jest
        sporo wiekszy niz pojedynczy kabel i skompo rozsiane gniazda. Ale pomysl o
        pozniejszym kuciu, lub plataninie przedluzaczy.

Siec bezprzewodowa w domowych warunkach kusi - owszem ale musisz sie liczyc z
        tym ze jest to jednoznaczne z wystawieniem kabla twojej wenetrznej prywatnej
        sieci za okno na ulice. Kazdy moze sobie sprobowac sie do ciebie wlamac. Jesli
        sprawia ci problmy tak jak koledze ustawienia dzielenia zasobow to nie chce
        myslec o prawidlowym zabezpieczeniu takiej sieci. Zreszta nie ma takiego
        zabezpieczenia sieci bezprzewodowej, ktorej nie da sie zlamac (pod warunkiem ze
        generujesz odpowiednio duzy ruch w tej sieci). Ja wole stare dobre kable.
        To raz, po drugie zyjemy w coraz bardzije nasyconym falami radiowymi swiecie.
        Elektroniczny smog moze miec wplyw na samopoczucie czy moze nawet zdrowie. Po
        cholere dokladac kolejne nadajniki tam gdzie mozna tego uniknac.

Taka instalacje kablowa oczywiscie nalezy zlecic komus kto sie zna i bedzie
        bazowal na twoich wytycznych. I zanim to bedzie robic, niech pokaze ci schemat a
        ty go skonsultuj z kims kto ma wzgledne pojecie.

Wbrew pozorom dobra instalacja nie ejst latwa do zrobienia - no ale jesli kogos
        stac na nowy dom ....
        • Gość: Aga Re: duzo i gesto IP: *.pro-futuro.com 02.09.04, 10:42
          Beny, nawet nie wiesz jak jestem Ci wdzięczna.
          Teraz muszę pomyśleć gdzie i co umieścić w domu.
          Napewno jeszcze będę miała wątpliwości ale już wiem gdzie pytać.
          Pozdrawiam
          Agnieszka
    • maciej-d Re: jak przeciągnąć kalbe pod komputer w nowym do 01.09.04, 11:14
      1)w pomieszczeniu którym ma być komputer zainstaluj gniazdko telefoniczne (aby
      podłączyć Internet) lub jeśli będziesz miała kablówkę to też zrób w tym pokoju
      gniazdko kablówki (aby podłączyć Internet z kablówki). 2) możesz też pociągnąć
      kabel od wyjścia TV w karcie graficznej do telewizora. Przez co nie będziesz
      musiała kupować stacjonarnego odtwarzacza DVD - filmy puścisz z komputera
      • Gość: Beny dvd z kompa :lol: IP: 195.127.197.* 01.09.04, 13:25
        > Przez co nie będziesz
        > musiała kupować stacjonarnego odtwarzacza DVD - filmy puścisz z komputera

Najwieksze nieporozumienie! Puszczac filmy dvd przez kompa.
        Jesli za 60E (260zl) masz dvd i divx'a tinyurl.com/6d98x
        z dzwiekiem jak nalezy bez wyjacego komputera i uruchamiania 10 minut z pilotem
        itd. Czasy gdy dvd bylo nie wiadomo jak drogie minely. Samo dvd mozna miec juz
        za trzydziesc pare euro - w sumie 4 filmy dvd!

• m.gregor Re: dvd z kompa :lol: 02.09.04, 11:36
          Gericom? To ja juz wole mojego kompa + glosniki 5.1...A co do kabli: instalacja
          elektryczna oczywiscie z bolcami uziemiajacymi podlaczonymi do bednarki,
          gniadko RJ-45 + TV w kazdym pokoju. Centralka + patchpanel do sieci
          strukturalnej w piwnicy (wtedy mozesz latwo sobie wybierac co w danym gniazdku
          ma byc czy LAN - wtedy podlaczasz gniazdko na patchpanelu do huba, czy
          telefonia - wtedy podlaczasz gniazdko na patchpanelu do wyjscia linii wewn. z
          centralki). Ceny? Kabel skretka: 1 zł / m, patchpanel 8 portow: ok. 100 zł,
          prosty switch/hub 8 portow: 120 zł, centralka tel.: w zaleznosci od mozliwosci
          i skomplikowania. Tak wiec widac ze ceny sa smieszne a o ile latwiej bedzie
          pozniej...

--
          "A oto człowiek który potrafi usypiać cegły..."

mgregor: mgregor(at)go2(dot)pl
          • Gość: Beny Re: dvd z kompa :lol: IP: 195.127.197.* 02.09.04, 14:05
            > Gericom? To ja juz wole mojego kompa + glosniki 5.1.
            A co masz do tego gericoma? I tak calosc idzie cyfrowo po coaxial'u wiec tor
            analogowy zalatwia mi wzmacniacz, ktorego trudno porownywac do czegos wsadzonego
            w blaszaka. Jakosc obrazu - nie wiem, podalem najtansza oferte, musisz przyznac,
            ze nawet na warunki polskie jest ciekawa. Ale chcesz cos lepszego, a wciaz
            taniego tinyurl.com/5e7y9

Ogladanie filmow 5.1 na kompie to IMHO pomylka. Albo masz te glosniki ustawione
            aby pracowac z komputerem, albo zeby ogladac filmy. Ja tam wole filmy na
            narmalnym tv/plasmie niz nawet najlepszym raptem 24" wyciagajacym lupierz spod
            pach monitorze.
            • m.gregor Re: dvd z kompa :lol: 02.09.04, 14:46
              > Jakosc obrazu - nie wiem, podalem najtansza oferte
              Jesli chodzi o cene to faktycznie: oferta atrakcyjna. Ale chyba w koncu nie o
              cene tutaj chodzi nie? Jesli kogos stac na dom to wydanie 500 czy 600 zł na
              lepszy odtwarzacz DVD raczej nie bedzie stanowilo problemu...

> Ogladanie filmow 5.1 na kompie to IMHO pomylka
              Kwestia gustu...a jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje...;-)

Pozdrawiam serdecznie
              mgregor

P.S.: w moim poscie nie mialo byc ani krzty zlosliwosci. Po prostu czysta
              polemika...

--
              "A oto człowiek który potrafi usypiać cegły..."

mgregor: mgregor(at)go2(dot)pl
      • Gość: Aga Re: jak przeciągnąć kalbe pod komputer w nowym do IP: *.pro-futuro.com 02.09.04, 10:46
        Maćku, Tobie również dziękuję za radę i poważne podejście do mojego problemu.
        Pozdrawiam
        Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka