Dodaj do ulubionych

Kable USB-C

27.07.26, 12:57
Mam oryginalny USB-C (bez oznaczeń) i rozładowany telefon pokazuje mi po włączeniu do kontaktu ile czasu zabierze pełne naładowanie. Czy korzystając z innego USB-C i znając czas ładowania oryginalnym kablem, komórka nie pokaże ile będzie trwało pełne jej naładowanie? Może być tyle samo, dłużej, lub krócej. Można tym sposobem sprawdzać nowo nabywany. Czy jest to aż tak wielki problem z nieuczciwymi producentami USB-C?
Nie mam MACa.
Obserwuj wątek
    • awariant Re: Kable USB-C 28.07.26, 10:29
      al.1 napisał:

> Czy jest to aż tak wielki problem z nieuczciwymi producentami USB-C?

Oczywiście, zwłaszcza że chodzi o producentów smartfonów, a nie tanich kabli no-name
      bez określonej specyfikacji, której niezgodność ze stanem faktycznym w UE jest przestępstwem.
      Zasilacze i kable zasilające do smartfonów są z reguły zgodne ze starym standardem USB-2.0,
      co oznacza ograniczoną szybkość transferu danych do 480Mb/s w stosunku do USB-3.1 / 3.2
      lub TB-4 ale dostarczających zgodne ze specyfikacją smartfona napięcie i natężenie prądu
      do zakresu ok. 60 W (3 A / 20 V), nie mają kompletu żył i nie posiadających chipa e-marker w kablu.
      Taki zasilacz wraz z kablem nie będzie się nadawał np. do zasilania laptopa mimo wystarczającej mocy,
      a sam kabel do podpięcia zewnętrznych dysków SSD czy monitora z DP przez port USB-C.

Natomiast można się spodziewać, że alternatywny, typowy kabel USB-C będzie działał podobnie
      jak oryginalny, czyli czas ładowanie będzie bardzo podobny. Wyższa klasa kabla niż oryginalny
      nie przyspieszy ładowania, zaś każde nietypowe wykorzystanie pinów USB-C może go spowolnić.

Podaj więcej danych na temat zasilania swojego smartfona lub skorzystaj z AI do wyboru kabla.
      • al.1 Re: Kable USB-C 28.07.26, 14:36
        awariant napisał:

> Podaj więcej danych na temat zasilania swojego smartfona lub skorzystaj z AI do wyboru kabla.

Nie wiem czy dobrze go nazwałem (USB-C). Będę musiał zakupić kabel do ładowania mojego Galaxy A32, bo mi się przetarł w dwóch miejscach - jak na załączonym zdjęciu. Zamierzam kupić na Allegro.
        • wariant_b Re: Kable USB-C 29.07.26, 09:18
          al.1 napisał:

> Nie wiem czy dobrze go nazwałem (USB-C). Będę musiał zakupić kabel do ładowania
          > mojego Galaxy A32, bo mi się przetarł w dwóch miejscach - jak na załączonym zdjęciu.
          > Zamierzam kupić na Allegro.

No to teraz jestem mądrzejszy.
          Już wcześniej AI sugerowało niską jakość kabli w markowych smartfonach i miało rację.

Na zdjęciu jest ładowarka Samsunga EP-TA200 ładująca z mocą 15W (9V, 1,67A) i potrzebujesz
          kabla USB-A do USB-C zapewniający prąd ładowania 2-3 A przy 9V.
          W oznaczeniach kabla będzie moc ładowania od 18 W do 60 W.
          Generalnie każdy kabel 3 A lub oznaczeniem QC 3.0 i z transmisją danych będzie odpowiedni.
          Kabel powinien być wzmocniony (wtyki, oplot nylonowy), żeby uszkodzenie się nie powtórzyło.

AI sugerowała na przykład kable Baseus Cafule lub UGREEN dostępne na Allegro.
          Sensowne tanie kable można znaleźć w sklepach Action (używam takiego, bo potrzebowałem dłuższy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka