Gość: ja IP: *.bresa.com.pl 16.08.02, 08:40 Obraz bez dźwięku lub dźwięk bez obrazu - chyba każdy to zna. A czy może ktoś wie, jakim wynalazkiem sprawdzić, jakimi kodekami dany film został spakowany?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: MaciekS Re: jaki kodek...? IP: *.mad.east.verizon.net 16.08.02, 19:55 Gość portalu: ja napisał(a): > Obraz bez dźwięku lub dźwięk bez obrazu - chyba każdy to zna. > A czy może ktoś wie, jakim wynalazkiem sprawdzić, jakimi > kodekami dany film został spakowany?? Zdaje sie ze Apple Quicktime to podaje. Jesli tylko format jest rozpoznawalny przez Quicktime'a (a wiekszosc jest) to mozna zaladowac film do niego i dowiedziec sie nawet kto zrobil film (poza wszelkimi informacjami technicznymi). Stad ja preferuje Quicktime nad jakimikolwiek patentami Microsoft. Jedyny grajek ale dzwiekowy inny niz QT jakiego uzywam notorycznie to WinAmp, ale ten nie odtwarza obrazu. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: beldin Re: jaki kodek...? IP: *.opole.dialup.inetia.pl 17.08.02, 15:02 Gość portalu: MaciekS napisał(a): > Gość portalu: ja napisał(a): > > > Obraz bez dźwięku lub dźwięk bez obrazu - chyba każdy > to zna. > > A czy może ktoś wie, jakim wynalazkiem sprawdzić, jakimi > > kodekami dany film został spakowany?? > > > Zdaje sie ze Apple Quicktime to podaje. Jesli tylko > format jest rozpoznawalny przez Quicktime'a (a wiekszosc > jest) to mozna zaladowac film do niego i dowiedziec sie > nawet kto zrobil film (poza wszelkimi informacjami > technicznymi). > > > Stad ja preferuje Quicktime nad jakimikolwiek patentami > Microsoft. Jedyny grajek ale dzwiekowy inny niz QT > jakiego uzywam notorycznie to WinAmp, ale ten nie > odtwarza obrazu. > > Pozdrawiam Kolega twierdzi ze WinAmpem otwiera filmy, sciagnal skads jakis plugin i ma:) Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: jaki kodek...? IP: *.mad.east.verizon.net 17.08.02, 18:37 Gość portalu: beldin napisał(a): > Gość portalu: MaciekS napisał(a): > > > Gość portalu: ja napisał(a): > > > > > Obraz bez dźwięku lub dźwięk bez obrazu - chyba każdy > > to zna. > > > A czy może ktoś wie, jakim wynalazkiem sprawdzić, jakimi > > > kodekami dany film został spakowany?? > > > > > > Zdaje sie ze Apple Quicktime to podaje. Jesli tylko > > format jest rozpoznawalny przez Quicktime'a (a wiekszosc > > jest) to mozna zaladowac film do niego i dowiedziec sie > > nawet kto zrobil film (poza wszelkimi informacjami > > technicznymi). > > > > > > Stad ja preferuje Quicktime nad jakimikolwiek patentami > > Microsoft. Jedyny grajek ale dzwiekowy inny niz QT > > jakiego uzywam notorycznie to WinAmp, ale ten nie > > odtwarza obrazu. > > > > Pozdrawiam > Kolega twierdzi ze WinAmpem otwiera filmy, sciagnal skads jakis plugin i ma:) Nie za bardzo rozumiem. Chyba wyraznie powiedzialem (przynajmniej mialem na mysli jesli to nie wynikalo z mojej wypowiedzi), ze filmy otwieram przy pomocy QT a do "plikow dzwiekowych" uzywam WinAmp'a (nie nie mam specjalnych "plugins" poza tymi, ktore standardowo przychodza z WinAmp'em). Oczywiscie QT tez potrafi poradzic sobie z wieloma "plikami dzwiekowymi"... bez specjalnych "plugins", ale to juz inna sprawa. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Antos Re: jaki kodek...? IP: 80.48.234.* 19.08.02, 11:30 Gość portalu: beldin napisał(a): > Kolega twierdzi ze WinAmpem otwiera filmy, sciagnal skads jakis plugin i ma:) ...chyba krzywe nogi jak sra. ;) Link Zgłoś
da.killa Re: jaki kodek...? 16.08.02, 23:37 ja mam metode prosta - odpalam mplayera z xterminala i on mi ladniutko wypisuje jak zakodowany jest obraz a jak dzwiek, prosto i przyjemnie. Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: jaki kodek...? IP: *.mad.east.verizon.net 17.08.02, 18:43 da.killa napisał: > ja mam metode prosta - odpalam mplayera z xterminala i on mi ladniutko wypisuje > jak zakodowany jest obraz a jak dzwiek, prosto i przyjemnie. > > Link Zgłoś
da.killa Re: jaki kodek...? 18.08.02, 12:06 a po co mi dodatkowy programik podajacy infrmacje o kodeku, jak moj ulubiony playerek je podaje? Link Zgłoś
da.killa Re: jaki kodek...? 18.08.02, 14:37 jeszcze jedno - pytajacy nigdzie nie okreslil, ze chodzi mu o windows :P Link Zgłoś
zaspany Re: jaki kodek...? 19.08.02, 14:54 da.killa napisał: > jeszcze jedno - pytajacy nigdzie nie okreslil, ze chodzi mu o windows :P > zgadza się da.killa, ale z drugiej strony - jeśli podajesz nazwę czegoś, co jest na gnu, to może podałbyś producenta lub jakiś link. A swoją drogą (jeśli używasz tego, co mam na myśli), to możesz mi zdradzić, po co odpalasz x'y?? lubisz, jak Ci ps robi kilka ekranów? powracając do tematu - player'y zazwyczaj podają nazwę używanego kodeka. Jeżeli takowego nie ma w systemie, to i go nie pokażą. polecam: divx.film.w.interia.pl/programs.htm tellmeaboutdivx015 podaje to, o co pytałem. inna strona godna uwagi, to: www.mp4.com.pl/ Link Zgłoś
da.killa Re: jaki kodek...? 19.08.02, 15:14 po co uzywam x-y? a jak inaczej odpalic moje ulubione gnome? Link Zgłoś
zaspany Re: jaki kodek...? 19.08.02, 17:02 da.killa napisał: > po co uzywam x-y? a jak inaczej odpalic moje ulubione gnome? > OK! a teraz wytłumacz wszystkim, co ma gnome do Twojego mplayer'a. Link Zgłoś
da.killa Re: jaki kodek...? 19.08.02, 18:12 proste jak konstrukcja dzidy: gnome (do spolki z nautilusem) pokazuje mi ikonke, ja w nia klikam a filmik sie odpala... Link Zgłoś