Dodaj do ulubionych

notebook - czy warto??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 21:15
witam :)od pażdziernika zaczynam studia... i noszę się z zamiarem kupna
notebooka, który miałby służyć mi do pomocy w nauce... chcę do niego
podłączyć internet, nie wiem czy za ok 2500zł kupię coś sensownego?!?! Może
ktoś mógłby mi coś polecić!...a może nie warto kupować notebooka za te ok
2500zł, a normalny stacjonarny kompurter? Z góry dzięki za wszelkie rady:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: notebook - czy warto?? IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 23.08.05, 22:26
      Za 2500 zł coś już kupisz, ale będzie to IMO nieciekawy sprzęt, przede
      wszystkim dosyć słaby (w zasadzie do pracy biurowej, może film - chociaż na
      takim ekranie niezbyt miło będzie go oglądać...). Laptopa polecałbym tylko
      jeśli masz zamiar często się przemieszczać, w innym wypadku jednak komputer
      stacjonarny ze względu na:
      - łatwość rozbudowy,
      - cenę serwisu (w przypadku laptopów jest bardzo drogi!);
      - lepsze parametry za tę samą cenę;
      Porządne, mocne laptopy to niestety wydatek powyżej ca. 6000 zł (Acer Ferrari,
      Sony Vaio etc.).
      • Gość: dekar Re: notebook - czy warto?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 22:42
        Bez przesady 6 tys.? Toshiby tez sa dobre, a wcale tyle nie kosztuja. Ostatnio
        w Media Markt byly za ok. 3.600.
        • Gość: Greg Re: notebook - czy warto?? IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 24.08.05, 10:08
          Zgoda, ale jak już kupować to coś porządnego - porównaj ekrany Toshib i Sony
          Vaio (mającego specjalną powłokę, przez co odblasków nie uświadczysz, a kąty
          widzenia masz w poziomie prawie 180*. Poza tym nagrywarka DVD, mocna karta
          graficzna-jakiś X600, X700, 1024MB RAM, duży dysk - podlicz sobie. OK, mówię o
          konfiguracji do wszystkiego, ale jeśli ma to być "desktop replacement"...
        • Gość: Greg Re: notebook - czy warto?? IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 24.08.05, 10:18
          Celem uzupełnienia - chodziło mi o wykazanie, że aby notebook/laptop był
          godnym "desktop replacement", musi trochę kosztować, bo niestety miniaturyzacja
          tania nie jest. OK, można kupić lap'y za ok. 3000-4000 zł, ale sprawdzą się one
          głównie w pracach biurowych/filmach etc. (i o to w większości wypadków chodzi).
          Inna rzecz, że sam jestem studentem elektroniki, zmagałem się z tego rodzaju
          problemem i jednak pozostałem przy kompie stacjonarnym ze względu na dużo
          większe możliwości rozbudowy (a też było by mi trudno go ruszyć przy
          przeprowadzce - samo "pudło" waży ok 30 kg!), zakup laptopa odkładam zaś na
          czas, kiedy to będzie konieczne (praca?) i wtedy chciałbym kupić już mocnego
          laptopa.
    • eressea Re: notebook - czy warto?? 23.08.05, 22:46
      Gość portalu: iwa napisał(a):

> witam :)od pażdziernika zaczynam studia... i noszę się z zamiarem kupna
      > notebooka, który miałby służyć mi do pomocy w nauce... chcę do niego
      > podłączyć internet, nie wiem czy za ok 2500zł kupię coś sensownego?!?! Może
      > ktoś mógłby mi coś polecić!...a może nie warto kupować notebooka za te ok
      > 2500zł, a normalny stacjonarny kompurter? Z góry dzięki za wszelkie rady:)

Mi podobają się notebooki FS Amilo Pro, co prawda są nieznacznie droższe niż
      2500 zł. sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=3764

Jeśli będziesz studiować poza stałym miejscem zamieszkania do warto kupić
      laptopa. Można przenosić go bez problemu, zajmuje mało miejsca, co dla studenta
      często ma duże znaczenie.
    • Gość: Reader Jedyne IP: *.ericsson.net 24.08.05, 07:03
      co to to, ze nie pograsz sobie na takim notebooku. W kazdym razie w gry z
      ostatnich dwoch lat :)

Poza tym taki notebook w zupelnosci spelni Twoje wymagania. Polecam Fujitsu
      Siemens albo Acer. W tej cenie maja stosunkowo duzy wybor. Procesor Celeron M
      (bo nie radzilbym brac niczego z Sempronem) a na Pentium M/Turion moze byc za
      malo kasy :)

LCD bedzie z pewnoscia przywoite. Pamietaj by dokupic sobie dodatkowe 256 ramu
      (chyba ze trafisz model od razu z 512MB) - zaoszczedzi to mielenia dyskiem i
      odrobine pradu :)

Warto poszukac rowniez takiego notebooka, ktory ma wbudowane WiFi. Przyda sie :)
      I byc moze nagrywarke DVD...

www.skapiec.pl www.komputronik.pl www.google.pl :)

• mbucz Re: Jedyne 24.08.05, 09:47
        > (bo nie radzilbym brac niczego z Sempronem)

Dlaczego, tak z ciekawosci pytam?
        • Gość: Reader Bo to raczej IP: *.ericsson.net 24.08.05, 10:39
          "stare sprzety" ;), zzerajace wiecej pradu i bardziej sie grzejace.
          • Gość: Lucar Re: Bo to raczej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.05, 10:53
            > "stare sprzety" ;), zzerajace wiecej pradu i bardziej sie grzejace.

Jeśli chodzi o grzanie i hałas, to akurat jest dokładnie na odwrót - laptopy
            sprzed kilku lat mniej się grzeją i są cichsze. Na dodatek dużo tańsze, a do
            zadań typu biuro, net i filmy jak najbardziej wystarczające. Jedynie z
            gwarancją może być kłopot, choć niektórzy sprzedawcy jej udzielają. Czasami
            dziwi mnie, po co wszyscy chcą nowy sprzęt do tego typu zastosowań
            (przysłowiowe strzelanie z armaty do muchy).
            • Gość: Iwa Re: Bo to raczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 12:12
              Dzięki za wszyskie rady, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś cenne uwagi to czekam:)
              wolałabym laptopa własnie ze względu na odleglośc miejsca zamieszkania od
              miejsca studiowania...a co do np. gier to niekoniecznie będę grać w nie na
              laptopie, może raczej jakieś filmy i muza a przede wszyskim net:)

Czekam na podpowiedzi konkretnych marek i modeli!
            • Gość: Reader dlatego IP: *.ericsson.net 25.08.05, 06:37
              napisalem z cudzyslowiu stary.
              Nie chodzi mi o np. T20 czy T21 ale o cos na Sempronie, dzialajacego np. 67 min
              i zostawiajacego slady poparzen na kolanach :)

(troche przesadzam ale mniej wiecej o to mi chodzilo)
              A prawda jest ze cos z Pentium III tak. np 800-1000Mhz bylo/jest calkiem dobrym
              sprzetem.
    • cerberos.pl Re: notebook - czy warto?? 24.08.05, 12:32
      tydzien temu kupilem w vobisie Acer 4051, niesamowita maszyna z prockiem
      Centrino za 3555zł naprawde warto się szarpnąć i kupić

zresztą ja też go kupiłem ze względu na studia :)
      • Gość: iwa Re: notebook - czy warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 12:43
        Właśnie ja też skłaniam się w stronę laptopów firmy Acer:)i czekam na inne
        opinie właśnie o laptopach tej firmy!
        • eressea Re: notebook - czy warto?? 24.08.05, 13:05
          Gość portalu: iwa napisał(a):

> Właśnie ja też skłaniam się w stronę laptopów firmy Acer:)i czekam na inne
          > opinie właśnie o laptopach tej firmy!

Pamiętaj, że Acer daje gwarancję 12 miesięczną. To mało, za dodatkową musisz
          dopłacić. Koszty ewentualnego serwisu laptopów tanie nie są.
          • Gość: iwa Re: notebook - czy warto?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:51
            dzięki za informację, wezmę do pod uwagę przy podejmowaniu ostatecznej decyzji!
            • Gość: Lucar Re: notebook - czy warto?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.05, 16:50
              Jeżeli zamierzasz na nim co nieco pisać, to koniecznie wypróbuj w sklepie
              klawiaturę. Wtedy przekonasz się, że w przypadku wielu marek nie jest to ich
              najmocniejszy punkt (choć w dyskusjach na tym forum prawie nigdy nie poruszany -
              liczą się tylko cena i parametry) i być może niektóre z nich spadną z Twojej
              listy. Generalnie wśród laptopów pecetowych najlepszą klawiaturę mają ThinkPady
              firmy IBM (obecnie Lenovo), choć nowe modele są zdecydowanie poza Twoim
              zasięgiem cenowym. Ale używane jak najbardziej.
    • jaxcek Re: notebook - czy warto?? 24.08.05, 17:58
      Za 2500 da się kupić przyzwoity sprzet. Z wypowiedzi wynika, ze jako pomoc do
      studiowania. MP3 i filmy będa chodzić:) Pograc sięmoze nie specjalnie da, ale w
      cos starszego napewno. Kwestią jest sprzęt używany ( o lepszych parametrach),
      lub nowy (troche gorszych). Kupujac uzywkę trzeba się liczyć, ze jak cos
      poadnie, to serwis jest dośc drogi. Siec bezprzewodowa jest zbędna, bo w
      akademikach napewno jest kabel. A jak skonczysz studia za 5lat, to kupisz sobie
      nowego laptopa z super wypasem:) Ogółem laptop to super sprawa, pakujesz w
      torbę i jazda...

pozdrawiam

j.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka