Dodaj do ulubionych

Nauka informatyki

IP: 80.50.253.* 04.02.06, 20:25
Cześć wam mam na imie Michał mam 14 lat i zadam wam pare pytań:
1.Co zrobić żeby być dobrym informatykiem .
2.jak się uczyć bo jestem w 2 klasie Gim .
3. Czekam na odp ??????????
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: Nauka informatyki IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.02.06, 20:27
      1. Matematyka.
      2. Matematyka.
      3. Matematyka.
      • przyladek.dobrej.nadziei Re: Nauka informatyki 06.02.06, 16:54
        Gość portalu: T-800 napisał(a):

> 1. Matematyka.
        > 2. Matematyka.
        > 3. Matematyka.

1. Logika
        2. Logika
        3. Logika
        • manhu Re: Nauka informatyki 07.02.06, 14:20
          przyladek.dobrej.nadziei napisał:
          > Gość portalu: T-800 napisał(a):
          > > 1. Matematyka.
          > > 2. Matematyka.
          > > 3. Matematyka.
          > 1. Logika
          > 2. Logika
          > 3. Logika
          1.Inteligencja
          2.Matematyka
          3.Kujoństwo
          4.Zapał
          Na poważnych studiach informatycznych, jak te na UW poziom jest obłąkańczy, nic dziwnego, że wygrywają światowe konkursy. Ja się ledwo załapałem i z inteligencją geniusza wypadłem tam naprawdę kiepsko. Poziom najlepiej widać po Analizie Matematycznej, gdzie na innych studiach robi się prościzny w rok, lub w 2 lata to samo co na studiach matematycznych w rok. A na informatyce AM to pół roku, a poziom-horror.
          Tak więc gimazjalisto zmierz sobie inetligencję prawdziwym testem Mensy i poniżej 150 płacz, a poniżej 140 zapomnij. A dalej dostań się do ogólniaka na mat-fiz i ostro kuj.
          • amon-ra Re: Nauka informatyki 07.02.06, 14:27
            A jaki jest wynik Twojego testu, przepraszam?
            • przyladek.dobrej.nadziei Re: Nauka informatyki 07.02.06, 17:09
              amon-ra napisał:

> A jaki jest wynik Twojego testu, przepraszam?

W Polsce sa sami geniusze, ale niech ktos wskaze mi jeden polski program,
              ktorego uzywa sie na calym swiecie.
              • Gość: T-800 Re: Nauka informatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 19:23
                www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B0009YN1T4/qid=1139336557/sr=8-2/ref=pd_bbs_unbuck_2/104-7432174-5236726?v=glance&s=videogames&n=229534
                • przyladek.dobrej.nadziei Re: Nauka informatyki 07.02.06, 20:02

> www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B0009YN1T4/qid=1139336557/sr=8-2/ref=pd_bbs_unbuck_2/104-7432174-5236726?v=glance&s=videogames&n=229534

Jedna gierka z miliona. Podaj jakis powszechnie uzywany program. Nie wszyscy
                  lubia gry, ja osobiscie nienawidze.
                  • Gość: T-800 Re: Nauka informatyki IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.02.06, 20:03
                    Miał być "choć jeden". Podałem jeden, a Ty dalej narzekasz.
                    • przyladek.dobrej.nadziei Re: Nauka informatyki 07.02.06, 20:07

> Miał być "choć jeden". Podałem jeden, a Ty dalej narzekasz.

Nie popisales sie :)
              • Gość: T-800 Re: Nauka informatyki IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.02.06, 20:02
                www.clamav.net - szefem projektu jest Polak (w zespole też jest kilku
                Polaków). Wiele serwerów pocztowych korzysta z tego antywirusa.
                • przyladek.dobrej.nadziei Re: Nauka informatyki 07.02.06, 20:11

> www.clamav.net - szefem
                  projektu jest Polak (w zespole też jest kilku
                  > Polaków). Wiele serwerów pocztowych korzysta z tego antywirusa.

Niedawno polecielismy w kosmos. Astronauta byl polskiego pochodzenia :)
                  • Gość: T-800 Re: Nauka informatyki IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.02.06, 20:18
                    www.clamav.net/team.html#pagestart
                    • przyladek.dobrej.nadziei Re: Nauka informatyki 07.02.06, 20:27

> www.clamav.net/team.html#pagestart

Znam paru Polakow pracujacych w roznych dziedzinach zwiazanych z informatyka.
                      Jedni konczyli studia w Polsce inni zagranica. W moim odczuciu sa bardzo dobrzy
                      ale nie popadajmy w zachwyt. Swietni programisci sa na calym swiecie. W
                      zakresie programowania Polska moim zdaniem stanela w miejscu, poszla innym
                      sladem. Stad tez bylo moje pytanie o jakis znany w swiecie polski program.
                      • amon-ra Re: Nauka informatyki 07.02.06, 20:47
                        Cóż, zachowajmy chociaż namiastki obiektywizmu - kultura informatyczna w Polsce jest nadal w fazie kształtowania się. To, że dostęp do Internetu mamy już od grubo dekady i zachłysnęliśmy się niemal trendami nowych technologii, nie czyni nas jeszcze znawcami w temacie. Potrzeba więcej czasu, aby zinformatyzowanie ugruntowało się w społeczności odpowiednio silnie.
          • przyladek.dobrej.nadziei Re: Nauka informatyki 07.02.06, 17:03
            manhu napisał:

> przyladek.dobrej.nadziei napisał:
            > > Gość portalu: T-800 napisał(a):
            > > > 1. Matematyka.
            > > > 2. Matematyka.
            > > > 3. Matematyka.
            > > 1. Logika
            > > 2. Logika
            > > 3. Logika
            > 1.Inteligencja
            > 2.Matematyka
            > 3.Kujoństwo
            > 4.Zapał
            > Na poważnych studiach informatycznych, jak te na UW poziom jest obłąkańczy,
            nic
            > dziwnego, że wygrywają światowe konkursy. Ja się ledwo załapałem i z
            inteligen
            > cją geniusza wypadłem tam naprawdę kiepsko. Poziom najlepiej widać po
            Analizie
            > Matematycznej, gdzie na innych studiach robi się prościzny w rok, lub w 2
            lata
            > to samo co na studiach matematycznych w rok. A na informatyce AM to pół roku,
            a
            > poziom-horror.
            > Tak więc gimazjalisto zmierz sobie inetligencję prawdziwym testem Mensy i
            poniż
            > ej 150 płacz, a poniżej 140 zapomnij. A dalej dostań się do ogólniaka na mat-
            fi
            > z i ostro kuj.

Na UW Gates nie mialby szans. Mial szczescie, ze urodzil sie w Stanach.
            • roar Re: Nauka informatyki 07.02.06, 19:20
              > > > > 1. Matematyka.
              > > > > 2. Matematyka.
              > > > > 3. Matematyka.
              > > > 1. Logika
              > > > 2. Logika
              > > > 3. Logika

1. To to samo.
              2. To to samo.
              3. To to samo.

A tak naprawdę to:

1. Talent
              2. Talent
              3. Talent

Reszta jest wtórna i/lub drugorzędna.

> A na informatyce AM to pół roku, a poziom-horror.

Bez przesady, matematycy mają o wiele gorzej. Poza tym, tu cytuję wykładowcę mojego rocznika: "Poziom jest niższy, niż w Princeton."

Poza tym da się zdać wiele nie wiedząc, czego jestem najlepszym przykładem. Drugi semestr po repetce co prawda, ale zawsze. :D (Największy plus MIM-u - właściwie nie da się wylecieć. Możesz co najwyżej sam zrezygnować.)

> A dalej dostań się do ogólniaka na mat-fiz i ostro kuj.

Wiedza z ogólniaka do niczego się na studiach nie przydaje.

> Na UW Gates nie mialby szans. Mial szczescie, ze urodzil sie w Stanach.

Gates i tak nie skończył studiów, więc w jego przypadku to jeden pies.

...on może i miał szczęście, za to reszta świata pecha... :)
              MSPANC
      • Gość: Mikołaj Re: Nauka informatyki IP: 213.199.196.* 07.02.06, 21:47

> 1. Matematyka.
        > 2. Matematyka.
        > 3. Matematyka.

Bzdury, bzdury, bzdury... głupi slogan powtarzany przez matematyków przyuczonych
        do Pascala.
    • Gość: Laki_luke Re: Nauka informatyki IP: 80.51.247.* 04.02.06, 20:43
      Odp.
      1. czytac wszystko co dotyczy kompow i przerabiac to w praktyce, albo jakies
      wybrane dzialy bo "wszystko" jest dosc obszernym pojeciem
      2. na samych szostkach :) No moze z W-F i muzyki nie trzeba :)
      3. masz wyzej.
      • Gość: neder Re: Nauka informatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 20:58
        > 2. na samych szostkach :) No moze z W-F i muzyki nie trzeba :)

A ja bym nie pomniejszała roli WFu... pzry siedzącym trybie życia to żeby nie
        zwariować z WFu też pwinieneś mieć 6 ;)
        • Gość: Laki_luke Re: Nauka informatyki IP: 80.51.247.* 04.02.06, 22:57
          tu masz racje (jak zwykle) :) sam sie przekonuje ze w pracy informatyka tezyzna
          fizyczna jest jednak niezwykle przydatna :) zrozumie ten kto bdzie musial
          przemiescic kilka kompow w inne miejsce ;))
      • Gość: Bart Re: Nauka informatyki IP: *.mnc.pl 05.02.06, 18:03
        Akurat tak sie składa, ze osoby które są dobre z matematyki są również dobre z
        muzyki (i na odwrót). Za obie te zdolności są odpowiedzialne zbliżone obszary
        mózgu.
        • kejcak Re: Nauka informatyki 09.02.06, 20:11
          Chcialbym w to wierzyc ;]
      • Gość: Info.nfo Re: Nauka informatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 08:41
        Gość portalu: Laki_luke napisał(a):

> Odp.
        > 1. czytac wszystko co dotyczy kompow i przerabiac to w praktyce

To akurat do informatyki nie jest potrzebne :)
    • Gość: Szpaq Re: Nauka informatyki IP: 195.116.211.* 04.02.06, 20:52
      Musisz byc samodzielny i sam szukac potrzebnych informacji po sieci a nie pytac
      sie na forum ;)
      • avekamil1 Re: Nauka informatyki 04.02.06, 21:32
        Gość portalu: Szpaq napisał(a):

> Musisz byc samodzielny i sam szukac potrzebnych informacji po sieci a nie pytac
        > sie na forum ;)

To podstawa !
        • Gość: Kacper Re: Nauka informatyki IP: 213.199.192.* 04.02.06, 21:43
          to ja jeszcze dodam, że bez dobrej znajomości angielskiego ani rusz, niestety
    • Gość: GaRyFiSher Re: Nauka informatyki IP: 80.50.253.* 04.02.06, 21:45
      THx bardzo a wiecie co mam zrobic z ikonami bo przerobiłem WiN xp na Win VISTA
      tylko z wyglodu i jest wszystko spox tylko jak np.. wyjde z cs 1.6 lub call of
      duty 2 to widze tylko napisy ikon a obrazka np. Mój koputer nie widze i co
      teraz ?>>?>?>?>?
      • kell99 Re: Nauka informatyki 04.02.06, 22:52
        zacznij tutaj:
        www.eclipse.org/
        i tu:
        java.sun.com/
        i tu:
        helion.pl/

nikt nie wymaga od ciebie doskonalej znajomosci, ale to jest podstawa
        informatyki i ta wiedze bedziesz tylko poglebial

to powyzej mozesz zastapic innymi programami, ale zaczac warto, a pozniej
        zrozumiesz, ze wszystko inne to tylko wariacja na ten sam temat;)

pozdrawiam i powodzenia!
    • scandia Re: Nauka informatyki 05.02.06, 09:47
      Hmm, troche hardcorowo podaliscie kolesiowi strony :) kazdy by sie przestraszył
      i odpuścił sobie to chyba :) a tak na marginesie :) moi nauiczyciele
      informatyki posiadali wiedze z : OFFICE, podstawy html, i windows (paint,
      notatnik, word pad).
    • gobi03 Re: Nauka informatyki 05.02.06, 12:10
      Cześć, odpowiadam a nie naśmiewam się:
      1. Zależy co rozumiesz jako "informatyk". Polecam na początek ćwiczenie: wejdź
      na stronę www.google.pl/ i wpisz "jak zadawać pytania" (bez cudzysłowów)
      2. Samodzielnie i intensywnie, jeśli masz dużo czasu, to polecam _udział_ w
      projekcie Alrauna
      pl.wikibooks.org/wiki/Zastosowanie_systemu_GNU/Linux_w_edukacji
      3. Im wcześniej zaczniesz z Linuksem, tym lepiej. Trzeba pozbywać się
      windowsowych nawyków: bezmyślnego klikania <Dalej>, ...
      • Gość: marcin_ktos Re: Nauka informatyki IP: *.pronet.lublin.pl 05.02.06, 18:30
        A ja się nie zgodzę w pełni. Po pierwsze, można mieć rózne Windowsowe nawyki -
        dobre i złe. Dobre są takie, że na przykład - "mruga mi monitor. co robię?
        szukam na forach, zmniejszam przyspieszenie sprzętowe karty w ustawieniach
        systemu, testują różne sterowniki i tak dalej.". Bo to można i w Linuksie
        zastosować - poszukać w dokumentacji programu, sprawdzić inne biblioteki,
        zmienić sterowniki i tak dalej. Zły nawyk? "Reinstaluję system".

Czasem trzeba się nawet w Windowsie bardzo namęczyć - tak, że poboczni
        użytkownicy Linuksa powiedzieli na moje pewne zmagania "a podobno to Linux jest
        skomplikowany" ;)

Po drugie, może nie tylko Linux. Istnieją inne systemy. Warto po prostu zacząć
        je poznawać, żeby znać coś innego od Windowsa. Czy to będzie *BSD czy MacOS czy
        Linux czy inne Haiku. Warto poznać różne filozofie, rózne systemy, rózne ich
        dystrybucje i znaleźć coś dla siebie.

A tak ogólnie. Niestety (dla mnie ;)), matematyka jest ważna. Ja zdolności nie
        mam, informatykę studiuję, i przeczuwam, ze będzie gorzej niż jest ;) I
        angielski, czasem bez angielskiego to bym sobie nie poradził.

Jeżeli uczysz się HTML-a - dobrze. Tylko ucz się pisać nowocześnie i poprawnie.
        Musisz wiedzieć czym jest semantyczny XHTML, jak stosować style CSS, jak robić,
        by strony dobrze wyglądały w róznych przegladarkach, trzeba orientować sie czym
        jest PHP czy JSP czy inny Ruby on Rails. Trzeba się rozwijać i doskonalić -
        ciągle. Śledzić nowinki, czytać blogi i artykuły uznanych ludzi z branży.

Gdy siedzisz przy Pascalu czy innym C++ - nie siedź w miejscu. Ucz się,
        rozwijaj, czytaj. Pomagaj ludziom, udzielaj się na forach. Poznawaj inne języki,
        ulepszaj swoje umiejętności.

Szukaj, rozwijaj się, i myśl samodzielnie.
        • gobi03 Re: Nauka informatyki 06.02.06, 13:11
          [ Cześć wam mam na imie Michał mam 14 lat i zadam wam pare pytań: ]
          [ 1.Co zrobić żeby być dobrym informatykiem . ]
          [ 2.jak się uczyć bo jestem w 2 klasie Gim . ]
          [ 3. Czekam na odp ?????????? ]

Gość portalu: marcin_ktos napisał(a):
          > A ja się nie zgodzę w pełni. Po pierwsze, można mieć rózne Windowsowe nawyki -
          > dobre i złe.
          To prawda.

> Po drugie, może nie tylko Linux. Istnieją inne systemy. Warto po prostu zacząć
          > je poznawać,
          Niby tak, ale...

Weź pod uwagę, że mowa o "nauce informatyki", a pytającym jest gimnazjalista. W
          jakim celu ma poznawać rozmaite systemy? Wyrzucam resztę Twojej wypowiedzi:
          HTML, XHTML, PHP, JSP, C++ i Pascal, oraz matematykę i angielski.
          Mam wrażenie, że dla ciebie "informatyka" to programowanie. Moim zdaniem jest
          to trochę szersze pojęcie: umiejętność dopasowania systemu, znajomość
          potrzebnych aplikacji, znajomość protokołów sieciowych, korzystanie z różnych
          uslug w Internecie, tworzenie grafiki, grafika i animacja 3D, znajomość
          przydatnych portali (i vortali), zmiany ustawień BIOSa - które z nich są
          potrzebne drugoklasiście w gimnazjum?
          • Gość: marcin_ktos Re: Nauka informatyki IP: *.pronet.lublin.pl 06.02.06, 14:36
            > jakim celu ma poznawać rozmaite systemy?
            Żeby wiedzieć, że nie samym Windows i Linuksem żyje człowiek ;) Bo można znaleźć
            coś dla siebie, a nie tylko iść za tłumem mówiacym "do Linuksa!" :)

Masz rację, programista to szczególny przypadek informatyka - i podobno nie lubi
            jak się go określa jako "informatyka" :) Programistą jestem hobbystycznie
            raczej, więc mi to zbytnio nie przeszkadza.

A na serio - rzeczywiście sie chyba lekko zagalopowałem. Ale może myślałem już w
            dalekiej perspektywie? Zgoda, umiejętność dopasowania systemu, zrobienia czegoś
            bez pomocy (instalacji sterowników choćby), korzystania z róznych dobrodziejstw
            Intrenetu - WWW, FTP, Usenetu, e-maila, IM - to może być przydatne. Chyba nie
            wziąłem pod uwagę wieku pytającego.

Ale nie zaprzeczysz, że aby znać się na komputerach, trzeba sie uczyć, czytać,
            myśleć i trenować, prawda? I chyba to jest najważniejsze. Myślenie.
    • Gość: tswiercz Re: Nauka informatyki IP: *.devs.futuro.pl 05.02.06, 12:27
      A ja się zgodzę z Treminatorem.
      Majca to podstawa. I wcale nie trzeba mieć samych szóstek, ja miałem trzecią od
      końca średnią w klasie maturalnej, no ale starą maturę z majcy napisałem w 40
      minut :-) A na egzaminie na infe (AGH) jest strasznie mało czasu. Nie ma
      praktycznie co się zastanawiać, tylko ostro jechać zadanka. Więc trzeba kupić
      jakiś "nieplażowy" zbiór zadań i ostro go przerobić. I najważniejsze jest
      zrozumienie, bo nauka majcy na pamięć wogóle nie ma sensu. Oprócz tego musisz
      zacząć programować w pascalu i C/C++. Oficjalnie tego nie wymagają, ale jeżeli
      pójdziesz na studia bez tych umiejętności, to nie widzę tych kartkówek z wstępu
      do informatyki. A jak się dowiedzieć, czy już się umie poprwnie programować?
      Porób zadanka z olimpiad informatycznych (zauważysz, że większość z nich ma
      więcej do majcy niż infy).
    • user0001 Re: Nauka informatyki 05.02.06, 13:34
      Tak jak napisał jeden z poprzedników, konieczna jest dobra znajomość
      angielskiego. Znalezienie dobrej dokumentacji po angielsku jest o wiele
      łatwiejsze niż szukanie tej samej dokumentacji po polsku. Możliwość korzystania
      z anglojęzycznych grup dyskusyjnych jest bezcenna.

Po drugie naucz się pisać bezwzrokowo. Zamiast gierek codzienne (!!!) ćwiczenia
      z pisania bezwzrokowego, na jakimś mistrzu klawiatury lub innym takim programie.
      Potem nie oszczędzał na znakach w nazwach zmiennych czy hasłach.

Jeśli chcesz być informatykiem z zawodu I wykształcenia to MUSISZ być biegły w
      matematyce. Trygonometria, rachunek prawdopodobieństwa, czy liczenie całek nie
      są potrzebne w codziennej pracy, ale bez dobrej znajomości matematyki nie
      dostaniesz i nie utrzymasz się na pierwszych dwóch latach studiów.
      1% informatyków tworzy nowe algorytmy, reszta staje na ramionach gigantów by
      sięgnąć wyżej.

Poza szukając odpowiedzi na pytanie "jak to zrobić?" zadawaj zawsze pytanie
      "dlaczego tak?"

Naucz się korzystać z wyszukiwarek, większość pytań został już zadana, wystarczy
      poszukać.
      • przyladek.dobrej.nadziei Re: Nauka informatyki 06.02.06, 17:22
        user0001 napisał:

> Tak jak napisał jeden z poprzedników, konieczna jest dobra znajomość
        > angielskiego. Znalezienie dobrej dokumentacji po angielsku jest o wiele
        > łatwiejsze niż szukanie tej samej dokumentacji po polsku. Możliwość
        korzystania
        > z anglojęzycznych grup dyskusyjnych jest bezcenna.
        >
        > Po drugie naucz się pisać bezwzrokowo. Zamiast gierek codzienne (!!!)
        ćwiczenia
        > z pisania bezwzrokowego, na jakimś mistrzu klawiatury lub innym takim
        programie
        > .
        > Potem nie oszczędzał na znakach w nazwach zmiennych czy hasłach.
        >
        > Jeśli chcesz być informatykiem z zawodu I wykształcenia to MUSISZ być biegły w
        > matematyce. Trygonometria, rachunek prawdopodobieństwa, czy liczenie całek nie
        > są potrzebne w codziennej pracy, ale bez dobrej znajomości matematyki nie
        > dostaniesz i nie utrzymasz się na pierwszych dwóch latach studiów.

I to jest wlasnie bez sensu. Calkowicie sie zgadzam, ze trygonometria, rachunek
        prawdopodobieństwa, czy liczenie całek nie są potrzebne w codziennej pracy,
        wiec po jaka cholere zawraca sie tymi pie..mi czlowiekowi glowe? Jesli ktos
        chce zostac geniuszem w trygonometii, czy rachuneku prawdopodobieństwa, to
        niech studiuje matematyke. Poza tym, kandydatom na informatykow proponuje
        studia zagranica, zeby sie nie musieli niepotrzebnie meczyc.
    • Gość: are Re: Nauka informatyki IP: *.clubnet.pl 05.02.06, 13:36
      Na tym etapie musisz sie uczyc przede wszystkim matematyki. Poza tym fizyka i
      angielski.
      • Gość: Laki_luke Re: Nauka informatyki IP: 80.51.247.* 05.02.06, 13:48
        byle o polskim nie zapominac, bo az sie niedobrze czasem robi jak sie widzi jak
        niektorzy kalecza ojczysty.
        A Polska to piekna kraj jak mawial Zulu Gula :))
      • przyladek.dobrej.nadziei Re: Nauka informatyki 06.02.06, 17:17
        Gość portalu: are napisał(a):

> Na tym etapie musisz sie uczyc przede wszystkim matematyki. Poza tym fizyka i
        > angielski.

Przepraszam, ze sie wtracam, ale na ch.. komus fizyka?
        • Gość: rocznik '86 Re: Nauka informatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 17:33
          > Przepraszam, ze sie wtracam, ale na ch.. komus fizyka?

nie studiujesz informatyki, prawda?

Mam kumpla na ifie na pierwszym roku i mówi, że na każdych zajęciach jest tak,
          że asystent mówi: "powtórzcie sobie: *"
          *tutaj pada lista wyrazów , które słyszy poraz pierwszy
          A fizyke miał na wysokim poziomie - wiem, bo razem się jej uczyliśmy

Ha - co więcej - nie wyobrażam sobie, że mógłbym studiować na moim kierunku bez
          znajomości podstaw fizyki - niedałbym rady. A zawód który chcę w przyszłości ma
          tyle wspólnego z fizyką, co śledź z wiatrakiem.

Dlaczego?
          fizyka (i matematyka) rozwija potrzebne informatykowi bardzo specyficzne myślenie.

pozdrawiam
          • przyladek.dobrej.nadziei Re: Nauka informatyki 06.02.06, 17:53
            Gość portalu: rocznik '86 napisał(a):

> > Przepraszam, ze sie wtracam, ale na ch.. komus fizyka?
            >
            > nie studiujesz informatyki, prawda?

No nie, jakis czas temu skonczylem.

> Mam kumpla na ifie na pierwszym roku i mówi, że na każdych zajęciach jest tak,
            > że asystent mówi: "powtórzcie sobie: *"
            > *tutaj pada lista wyrazów , które słyszy poraz pierwszy
            > A fizyke miał na wysokim poziomie - wiem, bo razem się jej uczyliśmy
            > Ha - co więcej - nie wyobrażam sobie, że mógłbym studiować na moim kierunku
            bez
            > znajomości podstaw fizyki - niedałbym rady. A zawód który chcę w przyszłości
            ma
            > tyle wspólnego z fizyką, co śledź z wiatrakiem.

Polska to chory kraj. Gdybym nie wyjechal o informatyce nie mialbym pojecia.

> Dlaczego?
            > fizyka (i matematyka) rozwija potrzebne informatykowi bardzo specyficzne
            myślen
            > ie.

Ja byc moze nie mam rozwinietego (przez fizyke) bardzo specyficznego myslenia
            ale nie narzekam.

> pozdrawiam

Rowniez.
            • kell99 Re: Nauka informatyki 08.02.06, 01:53
              > Polska to chory kraj. Gdybym nie wyjechal o informatyce nie mialbym pojecia.

Tak i nie. Informatyka to specyficzny kierunek i nie da sie niektorych rzeczy
              zrozumiec przegladajac ksiazki. Trzeba wziasc sie do roboty, napisac mase
              programow, programikow, skryptow zanim sie wiele rzeczy dobrze zrozumie. Na
              1szym roku ciezko zrozumiec wskazniki czy rekurencje nie piszac programow, potem
              to zaczyna byc banalnie proste. Podobnie z teoria. Nie wiem jaki jest zakres
              obowiazkow, ale np ja mam wszystko po trochu. Dzisiaj jestem programista, jutro
              moge musiec napisac dokumentacje techniczna (sporo sie nameczylem z SAP), a
              teraz zajmuje sie tworzeniem skryptow testujacych gotowy produkt (wiekszosc to
              skrypty shella na uniksowym serwerze i programy w c majace dostep do danych) -
              kto wie co bedzie dalej;). Czasem na studiach zastanawiasz sie, "po ****** mi to
              potrzebne", ale przepracujesz troche i predzej czy pozniej sie przyda.
              Na koniec studia nie ucza wszystkiego, bo raczej nie znam uczelni, w ktorej ma
              sie doczynienia z SAP, ale konczac studia (i wyrabiajac sobie specyficzne
              myslenie o ktorym napisales) wystarczy 2 tygodniowe szkolenie i juz siedzisz w
              ABAP ;) Tego ci nie dadza zadne super waskie specjalizacje i kursy, po tym
              jestes specem w jednej waskiej dziedzinie, po studiach mozesz z czasem robic
              wszystko. Nigdy nie wiadomo co bedzie sie robic za rok, wiec i fizyka moze byc
              bardzo przydatna.
              Pozdrawiam
              • przyladek.dobrej.nadziei Re: Nauka informatyki 08.02.06, 15:48
                kell99 napisał:

> > Polska to chory kraj. Gdybym nie wyjechal o informatyce nie mialbym pojec
                > ia.
                >
                > Tak i nie. Informatyka to specyficzny kierunek i nie da sie niektorych rzeczy
                > zrozumiec przegladajac ksiazki. Trzeba wziasc sie do roboty, napisac mase
                > programow, programikow, skryptow zanim sie wiele rzeczy dobrze zrozumie. Na
                > 1szym roku ciezko zrozumiec wskazniki czy rekurencje nie piszac programow,
                pote
                > m
                > to zaczyna byc banalnie proste. Podobnie z teoria. Nie wiem jaki jest zakres
                > obowiazkow, ale np ja mam wszystko po trochu. Dzisiaj jestem programista,
                jutro
                > moge musiec napisac dokumentacje techniczna (sporo sie nameczylem z SAP), a
                > teraz zajmuje sie tworzeniem skryptow testujacych gotowy produkt (wiekszosc to
                > skrypty shella na uniksowym serwerze i programy w c majace dostep do danych) -
                > kto wie co bedzie dalej;). Czasem na studiach zastanawiasz sie, "po ****** mi
                t
                > o
                > potrzebne", ale przepracujesz troche i predzej czy pozniej sie przyda.
                > Na koniec studia nie ucza wszystkiego, bo raczej nie znam uczelni, w ktorej ma
                > sie doczynienia z SAP, ale konczac studia (i wyrabiajac sobie specyficzne
                > myslenie o ktorym napisales) wystarczy 2 tygodniowe szkolenie i juz siedzisz w
                > ABAP ;) Tego ci nie dadza zadne super waskie specjalizacje i kursy, po tym
                > jestes specem w jednej waskiej dziedzinie, po studiach mozesz z czasem robic
                > wszystko. Nigdy nie wiadomo co bedzie sie robic za rok, wiec i fizyka moze byc
                > bardzo przydatna.

Masz duzo racji, ale idac tym tropem mozemy dojsc do wniosku, iz rownie
                przydatna moze byc umiejetnosc jazdy rowerem na linie. Ja na wszelki wypadek
                nosze w kieszeni zawodowe prawo jazdy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka