Gość: sam IP: *.brzeg.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 08:59 No własnie. Jestem komputerowym nowicjuszem i słyszałem różne opinie na ten temat. Jak jest naprawdę, co warto zainstalowac w domowym komputerze? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: vonNogaj Re: Lepszy XP czy Windows 98? IP: PLWAWSRV* / 195.94.201.* 21.01.03, 10:27 Zależy jaki masz komputer i do czego chcesz go wykorzystywać. Jak masz słaby sprzęt to lepiej Win98, jak mocny to polecam XP. Ma swoje wady, ale to całkiem przyzwoity system. A może Linuksa? Napisz coś więcej, to na pewno ktoś Ci coś więcej podpowie. Link Zgłoś
Gość: marekggg Re: Lepszy XP czy Windows 98? IP: *.acn.waw.pl 21.01.03, 10:44 dokladnie- wszystko zalezy od sprzetu a glownie od wielkosci RAM. Mi dziala Xp super na cel. 600 i cel 800 ale z 512 MB RAM. a jezeli nowicjusz - to linuxa raczej nie. Link Zgłoś
Gość: Landsraad Re: Lepszy XP czy Windows 98? IP: *.chello.pl 21.01.03, 13:23 Heh, właśnie z powodu wymagań sprzętowych, ja cały czas jaę na Win98. Mam Pentium 2 300 Mhz 128 RAM i nawet nie zamierzam próbować instalować XP - dobrze wiem jakim slideshowem sie top skonczy. Na czym polega przyzwoitość WinXP? I jak to sie ma do Win98? Jakie są najważniejsze różnice, poza tym że nie ma staruszka DOSa? No i poza tym że okienka są ładniejsze i w ogóle? A propos Linuxa: załóżmy że po latach zabawy z Dosem, NC i Windowsami, chciałbym wejśc w magiczny świat Linuxa;) - Od czego zacząć? I jakiego Linuxa najlepiej zainstalować (jest ich kilka odmian czy mi sie wydaje?) No i jaką partycję najlepiej zrobić (a miejsca to ja duzo nie mam)? Link Zgłoś
Gość: marekggg Re: Lepszy XP czy Windows 98? IP: *.acn.waw.pl 21.01.03, 13:40 Gość portalu: Landsraad napisał(a): > Heh, właśnie z powodu wymagań sprzętowych, ja cały czas jaę na Win98. > Mam Pentium 2 300 Mhz 128 RAM i nawet nie zamierzam próbować instalować XP - > dobrze wiem jakim slideshowem sie top skonczy. to rzeczywiscie bez sensu > Na czym polega przyzwoitość WinXP? I jak to sie ma do Win98? Jakie są > najważniejsze różnice, poza tym że nie ma staruszka DOSa? No i poza tym że > okienka są ładniejsze i w ogóle? stabilnosc - to jest najwieksza roznica. niektore programy pod win98 lub ME sa w stanie zalateic caly system, mi sie to zdarzalo akurat z BearShare i DirectConnect (moze w98 itp ma zle zrobione sieciowe funkcje), czasami z oprogramowaniem od Karty tlewizyjnej. W Xp mi sie cos takiego jeszcze niezdarzylo. Nieuzywam jakichs cudow, ale word tez juz sie niewali. > A propos Linuxa: załóżmy że po latach zabawy z Dosem, NC i Windowsami, > chciałbym wejśc w magiczny świat Linuxa;) - Od czego zacząć? I jakiego Linuxa > najlepiej zainstalować (jest ich kilka odmian czy mi sie wydaje?) No i jaką > partycję najlepiej zrobić (a miejsca to ja duzo nie mam)? ja zainstalowalem dystrybucje linux mandrake 9.0 na oddzielnym dysku - jak sie zchrzani zawsze mozna wywalic. instalacja bez problemow, wszystko spoko. akurat ze za cholere niechcial dzialac dzwiek, mialem jeszcze podlaczony usb tlefon, moze dlatego. SB Live w koncu zxaczela dzialac. Niemoge odtwarzac obraz na TV z (GeForce 2 MX400) - cos znalazlem, ale jest duzo kombinowania i jakos mi sie nieudalo. Zeby odtwarzac filmy DVD, potrzebny jest bodajze mplayer itp. natomias internet bez zarzutu, e-mail tak samo. najgorzej wypadl OpenOffice - czcionki sa tragiczne, nalezy impotwac niby czcionki z windowsa, ale wtedy ci sie do systemu napcha jakies 200 czcionek i nie jest najlepiej. problem z wyrzucaniem potem... generalnie - mozna uzywac, ale do zalet XP jeszcze daleko. Link Zgłoś
Gość: sam Re: Lepszy XP czy Windows 98? IP: *.brzeg.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 14:46 Gość portalu: sam napisał(a): > No własnie. Jestem komputerowym nowicjuszem i słyszałem różne opinie na ten > temat. Jak jest naprawdę, co warto zainstalowac w domowym komputerze? Dane, które ma komputer: pamięć 256, athlon 2,0 Link Zgłoś
mateusz_m1 Re: Lepszy XP czy Windows 98? 21.01.03, 17:29 A ja propnuje instalację Windowsa 2000 ponieważ używam go juz prawie pół roku i wszystko w porządku. Wszystkie gry na nim śmigają i najważniejsze: nie zawiesił mi się ani razu. Programów mam zainstalowanych bardzo dużo a system działa nadal bardzo szybko. Miałem także Windowsa XP ale niektóre gry np: GTA 3 miały pewne problemy tzn zamiast liter były kwadraty itp. Wybór należy do ciebie. Na twoim sprzęcie będzie działał choć przydało by się jeszcze trtoche RAMU. Ja polecam Windowsa 2000. A co do Linuxa to zainstalowałem Mandrake 8.2 i powiem że nauka obsługi zajęła mi trochę czasu ale teraz jestem zadowolny z tego systemu. Link Zgłoś
Gość: wij Re: Lepszy XP czy Windows 98? IP: *.acn.pl 22.01.03, 12:19 Gość portalu: sam napisał(a): > Dane, które ma komputer: pamięć 256, athlon 2,0 Masz wystarczająco mocny komputer, żeby zainstalować sobie XP. U mnie na starym komputerze XP nie chciało dobrze chodzić, ciągle się wieszało, w końcu wyrżnęłam i zaistalowałam Windows 2000 (ale koszmarnie długo się odpalało). Na nowym, mocno wypasionym kompie XP chodzi jak burza. Wielką zaletą tego systemu jest możliwość rozdziału użytkowników. Każdy ma swoją działkę, swoje dokumenty, swoją pocztę, ulubione w internecie itd. U mnie w domu z komputera korzystają 2 osoby, ale XP pozwala na rozdzielenie nawet na 9 użytkowników. Link Zgłoś
Gość: zz Re: Lepszy XP czy Windows 98? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 22.01.03, 20:13 windows 98 Do internetu w LAN Mniej bezpieczny bo ma dziury może ktoś nukerem Blokować w lan Adres windows xp Bardziej bezpieczny w LAN Jak duza sieć to po co ktoś miał by dokuczać akurat jednemu uzytkownikowi? W dużym LAN Windows 98 jest chyba jak drzew w lesie Sorki za szybki tekst Ja widze Różnice w Bezpieczeństwie Trudniej się włamać do XP i jak jest jeszcze na systemie plików ntfs. Link Zgłoś
Gość: mundek Re: Lepszy XP czy Windows 98? IP: 217.97.140.* 23.01.03, 11:42 Ja widze Różnice w Bezpieczeństwie Trudniej się włamać do > wcale ze nie trudniej :P Link Zgłoś