Dodaj do ulubionych

notebooki California Access - dobre są?

IP: skory:* / 10.2.13.* 26.02.03, 13:56
Są relatwnie tanie. Model z kartą sieciową i modemem można kupić już od
niecałych 4000. W jednym ze sklepów jest nawet promocja i są one po 3500.

Ciekawym, czy są trwałe i czy taki nabytek nie bedzie nadawał sie po roku na
śmietnik. Nie chodzi mi tutaj o parametry techniczne i supernowoczesne cuda,
których nazw ani zastosowania nie potrafię wymienić. Komputer jest mi
potrzebny do pisania tekstó i grzebania w internecie.

A zatem czy jest w polsce poważny i rzetelnby serwis oraz czy często sie
korzysta z jego usług? Proszę o ewentualne sugestie, rady lub ostrzeżenia
(szczęśliwych) posiadaczy...
Obserwuj wątek
    • Gość: mgregor Re: notebooki California Access - dobre są? IP: *.acn.waw.pl 26.02.03, 15:53
      Witam!

Posiadaczem nie jestem ale pracuje w serwisie komputerowym (nie CA) i szczerze
      odradzam sprzet. Pomijam juz tutaj jakosc wykonania (fabryka w Suwałkach) ale
      chodzi mi o kompetencje serwisu. Ktos to pisze w karcie gwarancyjnej: wirus w
      butsektorze i wirus w bjosie (cytat dosłowny. Wirusa nie ma, tylko w BIOS'ie
      jest ustawione ze ma ostrzegac przy probie modyfikacji boot sectora a przy
      instalacji Windowsow instalator modyfikuje boot sector dysku startowego) nie
      moze byc kompetentny. Tak samo odradzam notebooki firmy Gericom (ten sam poziom
      serwisu).

Za 5200 zł mozna miec Compaq o nastepujacych parametrach:
      Klasa produktu: Notebook; Rodzina produktów.: Compaq EVO; Klasa procesora: AMD
      Athlon; Prędkość procesora: 1,47 GHz; Pojemność dysku: 20 GB; Przekątna ekranu
      LCD: 14,1 cali; Zainstalowana pamięć: 128 MB; Rodzaj baterii: Li-Ion;
      Zainstalowany system operacyjny: Windows XP Home PL; Typ ekranu: TFT XGA;
      Maksymalna wielkość pamięci: 1 GB; Ilość banków pamięci: 2 szt.; Ilość wolnych
      banków pamięci: 1 szt.; Maksymalna rozdzielczość LCD: 1024x768 pikseli;
      Maksymalna rozdzielczość karty: 1600x1200 pikseli; Urządzenia wskazujące:
      Touchpad; Pojemność pamięci podręcznej: 256 KB; Typ gniazd PCMCIA: 1 x PC Card
      Slot type II; Typ karty graficznej: ATI Radeon IGP; Zainstalowana pamięć wideo:
      16 MB; Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci: Przydzielana dynamicznie;
      Karta dźwiękowa: Sound Blaster Pro compatibile; Napędy wbudowane: DVD, FDD; All-
      in-one: Tak; Czas pracy na bateriach: 3 godz.; Wyposażenie standardowe: 10/100
      Mb/s (kontroler Ethernet ), Modem 56K V.90, głośniki JBL Pro; Dołączone
      oprogramowanie: Acrobat Reader, Compaq PC Diagnostics; Złącza zewn.: RJ-11, RJ-
      45, parallel, 1 x PS/2, VGA, S-Video, 2xUSB, audio I/O, słuchawki, Multi Port;
      Szybkość odczytywania z CD-ROM/DVD: DVDx8 x; Stacje dokujące (opcja): UWAGA:
      brak złącza Port Replikatora; Podstawowa gwarancja: 36 miesięcy; Dodatkowe
      informacje o gwarancji:: 36 miesięcy w serwisie; Głębokość: 26,75 cm; Wysokość:
      3,95 cm; Szerokość: 32,75 cm; Masa brutto: 3 kg.

Pozdrawiam serdecznie
      Michał Gregorczyk
      • Gość: Mar Re: notebooki California Access - dobre są? IP: skory:* / 10.2.13.* 26.02.03, 16:59
        Wirusy w bjosie: może kotoś wie o co chodzi, ale pisze "skrótowo" - nie znam
        sprawy, więc trudno mi się ustosunkować.

Montaz w Suwałkach: a czy jakość i poziom intelektualny robotnika oraz
        sprawność lini produkcyjnej jest lepsza w Suwałkach czy w Bangladeszu albo
        Chinach?

Preinstalowane programy: a może te notebooki są tak potwornie drogie własne ze
        względu na to, że są sprzeawane z oprogramowaniem? Nie chcę Windows XP, ani
        całej tej reszty. Sam se zainstaluje Windows 98 i Worda 97 - bo to mi tak na
        prawdę jest potrzebne i do tego się przyzwycziłem. A oryginalne dyski
        instalcyjne mam od starego komputera.

Dziękuje jednak za opinię i czekam na kolejne.
        • Gość: Hejkumkejkum Re: notebooki California Access - dobre są? IP: 195.136.251.* 01.03.03, 10:04
          Notebookom California Access mówimy stanowcze NIE! :) Za 5000zł można kupić całkiem przyzwoit sprzęt firmowy (HP, Compaq), więc lepiej do tych 4000 dołożyć jeszcze 1000 i mieć spokój.
          Preinstalowane oprogramowaie na pewno podnosi cenę laptopa ale... cena zakupu tych programów oddzielnie (bez notebooka) jest minimum 1,5 x wyższa. Nawet jeżeli masz oryginalny Win 98 i Word'a od starego komputera, to jeżeli są to wersje OEM to nie będziesz mógł legalnie zainstalować tego na laptopie (takie są warunki licencji OEM). Można też zainstalować oczywiście darmowy soft (Linux + Open Ofice), ale to ma jedną wadę - linux dość długo się "ładuje" i zamyka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka