Dodaj do ulubionych

Wentylator na procesorze

22.04.07, 00:01
Czemu mi wentylator na procesorze działa raz szybciej a raz wolniej, słychać
jak czasami przyspiesza a po jakimś czasie zwalnia? Czy to oznaka, że trzeba
szybko wymienić, czy co innego?
Obserwuj wątek
    • t-800 Re: Wentylator na procesorze 22.04.07, 00:04
      Prędkość jest dobierana dynamicznie w zależności od obciążenia procesora.
      • smalltownboy Re: Wentylator na procesorze 22.04.07, 00:07
        dzięki, czyli wszystko ok, bo jak miałem stary komp, to mi się spalił i
        wszystko było do wywalenia, bo prąd poszedł do środka i musiałem całą skrzynkę
        zrobić od nowa i dlatego wolę dmuchać na zimne.
        • Gość: kiwi Re: Wentylator na procesorze IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.07, 00:19
          Ja kiedyś na starym kompie z Celeronem 950 zapomniałem podłączyć kabli do
          wentylatora i wykapowałem po 40 minutach. Nic się nie stało.
          • Gość: . Re: Wentylator na procesorze IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.07, 11:16
            Gość portalu: kiwi napisał(a):

> Ja kiedyś na starym kompie z Celeronem 950 zapomniałem podłączyć kabli do
            > wentylatora i wykapowałem po 40 minutach. Nic się nie stało.

bo nic stać sie nie mogło. dioda termiczna odłancza zasilanie gdy układ jest za
            cieply
            • Gość: Greg Re: Wentylator na procesorze IP: 212.76.40.* 22.04.07, 11:23
              Ale to zależy od platformy sprzętowej, ogólnie Intel szybciej sobie z tym
              poradził (throttling) niż AMD.
              • Gość: . Re: Wentylator na procesorze IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.07, 11:27
                paltformą sprzetową był tamtym przypadku celeron 950.
                intel diode trermiczną na peweno umieścił w pentium 60/66 i póżniejszych.
                • Gość: Greg Re: Wentylator na procesorze IP: 212.76.40.* 22.04.07, 12:28
                  Wiem, chodziło mi tylko o wyklarowanie sytuacji żeby ktoś nie pomyślał, że
                  zabezpieczenie termiczne było regułą już dla wszystkich późniejszych procesorów
                  (bo nie było). Kiedyś nawet krążył po I-necie filmik porównujący skuteczność
                  zabezpieczeń termicznych jakiegoś Celerona, P4, Athlona (lekko powyżej 1GHz) i
                  Durona - intelowski throttling się sprawdził, ówczesne rozwiązania dla AMD "nie
                  bardzo" (obydwa procesory poszły z dymem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka