smalltownboy 22.04.07, 00:01 Czemu mi wentylator na procesorze działa raz szybciej a raz wolniej, słychać jak czasami przyspiesza a po jakimś czasie zwalnia? Czy to oznaka, że trzeba szybko wymienić, czy co innego? Link Zgłoś Obserwuj wątek
t-800 Re: Wentylator na procesorze 22.04.07, 00:04 Prędkość jest dobierana dynamicznie w zależności od obciążenia procesora. Link Zgłoś
smalltownboy Re: Wentylator na procesorze 22.04.07, 00:07 dzięki, czyli wszystko ok, bo jak miałem stary komp, to mi się spalił i wszystko było do wywalenia, bo prąd poszedł do środka i musiałem całą skrzynkę zrobić od nowa i dlatego wolę dmuchać na zimne. Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Wentylator na procesorze IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.07, 00:19 Ja kiedyś na starym kompie z Celeronem 950 zapomniałem podłączyć kabli do wentylatora i wykapowałem po 40 minutach. Nic się nie stało. Link Zgłoś
Gość: . Re: Wentylator na procesorze IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.07, 11:16 Gość portalu: kiwi napisał(a): > Ja kiedyś na starym kompie z Celeronem 950 zapomniałem podłączyć kabli do > wentylatora i wykapowałem po 40 minutach. Nic się nie stało. bo nic stać sie nie mogło. dioda termiczna odłancza zasilanie gdy układ jest za cieply Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Wentylator na procesorze IP: 212.76.40.* 22.04.07, 11:23 Ale to zależy od platformy sprzętowej, ogólnie Intel szybciej sobie z tym poradził (throttling) niż AMD. Link Zgłoś
Gość: . Re: Wentylator na procesorze IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.07, 11:27 paltformą sprzetową był tamtym przypadku celeron 950. intel diode trermiczną na peweno umieścił w pentium 60/66 i póżniejszych. Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Wentylator na procesorze IP: 212.76.40.* 22.04.07, 12:28 Wiem, chodziło mi tylko o wyklarowanie sytuacji żeby ktoś nie pomyślał, że zabezpieczenie termiczne było regułą już dla wszystkich późniejszych procesorów (bo nie było). Kiedyś nawet krążył po I-necie filmik porównujący skuteczność zabezpieczeń termicznych jakiegoś Celerona, P4, Athlona (lekko powyżej 1GHz) i Durona - intelowski throttling się sprawdził, ówczesne rozwiązania dla AMD "nie bardzo" (obydwa procesory poszły z dymem). Link Zgłoś