Dodaj do ulubionych

Nagrywarka CD Rw a parametry kompa - help~!

IP: *.lukowa7.waw.pl 17.06.03, 19:42
Witajcie,
właśnie zastanawiam się nad kupnem nagrywarki. Jako, że jestem lajkonikiem -
nie wiem czy można kupić takie urrządzenie ot tak.
Mój kompo jest dość "stary" - tzn.Celeron 700, płyta Intel, 64 mega (będzie
zmienione na jedną kość 512), napęd cd/dvd.
1 pyt: jaką nagrywarkę dobrac do takiego "sprzetu":)? jakąkolwiek?
2 pyt: co oznaczaja te wszystkie magiczne oznaczenia nagrywarek i jakie są
optymalne/dobre dla mojego staruszka.
Z góry dzięki!
PZDR>M
Obserwuj wątek
    • Gość: May79 Re: Nagrywarka CD Rw a parametry kompa - help~! IP: *.acn.waw.pl 17.06.03, 19:52
      Taki komputerek w zupelnosci wystarczy do nagrywania i
      nie powinnas miec problemow. Co do samej nagrywarki,
      kazdy poleci ci inna, jego zdaniem najlepsza i jedyna :)
      Ja mam Lite-on i jestem z niej bardzo zadowolony. A jesli
      chodzi o te dziwaczne cyferki to patrzac po kolei: masz
      trzy liczby - pierwsza oznacza predkosc nagrywania plyt
      CD-R (jednorazowych), druga predkosc nagrywania plyt
      CD-RW (wieloktotnych), a trzeciapredkosc odczytu plyt
      (tak, jak w normalnym CD-ROMie).
      To chyba tyle, a nagrywarke kup taka, na jaka Cie stac :)
      Pozrdawiam
      • Gość: sdfg Re: Nagrywarka CD Rw a parametry kompa - help~! IP: *.radio.com.pl 18.06.03, 10:18
        nie ma "za wolnych" komputerów do nowych nagrywarek (które mają systemy takie
        jak Burn-proof, czyli właściwie wszystkie).
        Odradzam LG (tandeta) i (z innych powodów) wszystkie najdroższe firmy: Sony,
        Panasonic, Philips, TDK, Yamaha. Duże firmy przejmują się prawami autorskimi, w
        zw. z tym nie można skopiowac większości zabezpieczonych płytek. Ja mam Lite-
        On. każdy Ci powie, że to bardzo solidny sprzęt i kopiuje dosłownie wszystko.
        podrawiam!
        • Gość: ceti Re: Nagrywarka CD Rw a parametry kompa - help~! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.03, 10:37
          przez dwa lata uzywalem samsunga i bylem zadowolony. od kilku tygodni mam lite-ona i jestem zadowolony znacznie bardziej :)))
        • ebola_zaire Re: Nagrywarka CD Rw a parametry kompa - help~! 18.06.03, 10:40
          Witam
          Zgadzam sie w zupełności z moimi przedmówcami. Każda nagrywarka bedzie Ci chulała na Twym kompie i prawdą jest zebyś kupiła taką "...na jaką Cie stać..."
          Lite-on jest dobrą nagrywarką choć wybrałem Teac-a ze tylko ze względu na cisze nagrywania płyt. Wypaliłem ok.1400 cd i dalej chula jak nowa :)
          Jedyne co moge Ci zaproponować to to by nie przepłacać i nie kupować nagrywarki która ma bardzo szybki zapis na CD-R, lub zapis tak wysoki ze nie produkują takich cd (np.52X), a jesli produkują to są zbyt drogie by był sens zakupić. Wystarczy Ci nagrywarka 24X a jesli bedziesz chciała żeby zapisywanie przebiegało szybciej to wystarczy wymienic program zapisany w e-prom (są takie progsy na necie które zamieniają) i bedziesz miała szybszą nagrywarke za rozsądną cene. Testowałem program do przyspieszenia nagrywania na wyżej wspomnianych Teac i Lite-on. Spisują się świetnie.
          Pozdro! i powodzenia w zakupie
          Ebola Zaire
          • Gość: zdzichu Re: Nagrywarka CD Rw a parametry kompa - help~! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.03, 10:52
            a z tymi programami to przedmówca przesadził mozna przyspieszyn nieco
            nagrywarke ale bez przesady wszystko zalezy od chipa obsługującego nagrywarke
            araz technologi zapisu np CLV Z-CLV P-CAV cAV jedynym demonem przyspieszen
            CLTR-32125W --> LTR-48125W ale to tylko trzeba by trafic akurat w ten model z
            chipem w wersji 5 firmy MediaTek i odpowiednim biosem wiec kup odrazu
            nagrywarke 52 bo cena nie jest wygórowana a wolniejszej niespotkasz
    • Gość: zdzichu Re: Nagrywarka CD Rw a parametry kompa - help~! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.03, 10:46
      kup CDR-RW LITE-ON 52/24/52 BOX
      i nieprzesadzajmy z cena ta nagrywarka kosztuje 210zł co z tego ze nie ma płyt
      52x jak za 3 miesiace bedą po 1 zł
    • Gość: Bronek Re: Nagrywarka CD Rw a parametry kompa - help~! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.03, 17:00
      ASUS 52 24 52
      • Gość: dfg Re: Nagrywarka CD Rw a parametry kompa - help~! IP: 195.245.217.* 20.06.03, 17:59
        nawet jeśli kupisz najszybszą nagrywarkę, to i tak lepiej tak szybko nie
        wyplać. Tańsze płytki mogą tego nie przeżyć ;) mogą pojawić się błędy przy
        odczycie. Albo rozgrzaną płytkę może ROZERWAĆ wewnątrz nagrywarki (to nie żart!)
        Pozdrawiam
    • Gość: Dariusz Re: Nagrywarka CD Rw a parametry kompa - help~! IP: *.provider.pl 20.06.03, 20:38
      Ja Ci dam taką radę: idź do sklepu z komputerami, tam
      mają nagrywarki z którymi raczej nie będzie problemów,
      oni handlują sprzętem który statystycznie rzadko pada.
      Zdecydowanie odradzam hipermarkety i firmy BTC, Sony,
      Philips ( moje złe doświadczenia ).
      Co do prędkości: najwolniejsza jaka jest aktualnie
      dostępna i tak będzie bardzo szybka ( sam mam x16, a
      nagrywam x12, audio x8 - trwa to 5-7 minut ).
      Pozdrowienia
      Dariusz
      • Gość: martynka Re: Nagrywarka CD Rw a parametry kompa - help~! IP: *.lukowa7.waw.pl 21.06.03, 16:51
        Dziękuje wszystkim serdecznie za odpowiedzi! pzdr.M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka