Dodaj do ulubionych

Laptopowy zawrot glowy

02.08.08, 15:55
Jestem zupelnym laikiem w sprawach komputerow a chce kupic laptopa.Czytam fora
ale i tak nie moge znalesc odpowiedzi na moje pytanie.Panowie w sklepach
komputerowych maja tez rozne teorie.Tak wiec czy moge prosic o pomoc w wyborze
laptopa do 3000 tys zł ktory mialby sluzyc glowinie do serfowania po sieci,
ogladania filmow i ew obrobki zdjec cyfrowych.Kilka moich propozycji :
1.www.allegro.pl/item410367396_asus_f3sg_t5750_15_4_3gb_nv9300_320gb_tv_fv.html
2.itmobile.com.pl/product_info.php/products_id/4507
3.www.nokaut.pl/laptopy/asus-f3sg-as092c-1-t8100-15-4-250-3072-nvd-9300-dvdsm-wi-fi-bluet-vid-cam-vhp-wbudowanytv-tuner-f3sg-as092c-1.html
Moje nastepujace pyanie
1.Czy wazna jest firma -np asus, Hp, toshiba czy zwracac uwage jedynie na
parametry ?
2.Czy jesli nie bede grac to czy warto inwestowac w Nvide 9300 ?Jesli nie to
jaka karta bylaby dla moich potrzeb najlepsza.

Dziekuje i pozdrawiam
Ola
Obserwuj wątek
    • Gość: piotr Re: Laptopowy zawrot glowy IP: *.chello.pl 02.08.08, 16:09
      > 1.Czy wazna jest firma -np asus, Hp, toshiba czy zwracac uwage jedynie na parametry ?

Parametry w lapku to nie wszystko, ważne w czym są upchnięte. Różne firmy dla różnej klasy sprzętu stosują inne rozwiązania konstrukcyjne i materiałowe obudów. Najlepiej pomacać osobiście ;-)

> 2.Czy jesli nie bede grac to czy warto inwestowac w Nvide 9300 ?Jesli nie to jaka karta bylaby dla moich potrzeb najlepsza.

Najlepsza dla twoich zastosowań, dająca duży komfort pracy będzie karta zintergrowana (z odpowiednią ilością RAMu na pokładzie). Model karty zależny już będzie od modelu lapka ale każda z obecnie stosowanych powinna się nadać.
      • jem1 Re: Laptopowy zawrot glowy 02.08.08, 16:19
        Gość portalu: piotr napisał(a):

> Parametry w lapku to nie wszystko, ważne w czym są upchnięte. Różne firmy dla r
        > óżnej klasy sprzętu stosują inne rozwiązania konstrukcyjne i materiałowe obudów
        > . Najlepiej pomacać osobiście ;-)

Ale moze jakies konktety-miedzy jaka a jaka wybierac.Pomoacac byloby najlepiej
        ale czesc firm sprawowadz na zamowienie.

> Najlepsza dla twoich zastosowań, dająca duży komfort pracy będzie karta zinterg
        > rowana (z odpowiednią ilością RAMu na pokładzie). Model karty zależny już będzi
        > e od modelu lapka ale każda z obecnie stosowanych powinna się nadać.
        Ale gdyby wybierac pomiedzy
        - Intel Graphics Accelerator 3100
        -ATI Radeon™ HD
        - ge forca
        to ....... ktora ?

Czy z podanych przeze mnie przykladow nad ktorymi sie zastanawialam mogly pan
        wskazac jeden model wg pana oczywiscie najciekawszy?

Chyba ze podalby mi Pan inny .Prosze ew. o link

Pozdrawiam
        Ola
        • Gość: piotr Re: Laptopowy zawrot glowy IP: *.chello.pl 02.08.08, 21:41
          > Czy z podanych przeze mnie przykladow nad ktorymi sie zastanawialam mogly pan wskazac jeden model wg pana oczywiscie najciekawszy?

1. wymieniłaś wszystkie liczące się marki na rynku kart graficznych, karty intela są kartami zintegrowanymi, reszta to osobne układy graficzne.
          2. nie potrafię wskazać modelu najciekawszego dla Ciebie, dla mnie (biorąc pod uwagę zastosowania mojego lapka) najciekawsza jest intel (mało się grzeje, bierze mało prądu, przez co dłużej pracuję na baterii).
          3. już we wcześniejszym poście proponawałem Ci rozwiązanie zintegrowane jako wystarczające dla twoich zstosowań
    • Gość: użytkownik lapa Re: Laptopowy zawrot glowy IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.08, 19:11
      Popytaj na:
      www.nhl.pl
      www.laptopy.info.pl
      Kupuj w sklepach internetowych korzystając z porównywarek cen, np. skapiec.pl,
      ceneo.pl itd.
      Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony.
    • Gość: zdzichu_cz_wa Re: Laptopowy zawrot glowy IP: 86.46.40.* 02.08.08, 21:39
      ja kupowałem ze znajomym samsunga r60plus podchdzilem sceptycznie do firmy ale
      okazał sie trafiony model bardzo cichy w porównaniu z moim asuse f3 grafa moze
      slapsza bo x1250 256MB ale lepiej wypadła w indeksie wydajności visty niż
      droższym modelu acera z nvidią 9300 a poza tym ładnie sie podkręca atitool. No
      obudowa w samsungu wydaje sie byc lepsza bo nie jest lakierowana wokół
      klawiatury.Dobry wybyur to tez IBM Lanewo R61 lub seria T a co do podzespołów to
      wazna jest zeby miał 2GB ramu i procek 2 rdzeniowy (chociaż za 100zł można kupić
      juz kosc 2GB Ramu mój zanjomy zrobil tak w IBM zostawił 2 kosci po 512 w sklepie
      a kupil 2 po 2GB i dopłacił 140zł)
      Wiec czasami moze byc grafa słabsza a miec pamiec 128bit i byc lepsza od
      nowszych dostpnych na rynku to samo sie dotyczy innych podzespołów .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka