Gość: V Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: 217.98.20.* 03.02.09, 16:05 Ludzie, dajmy spokój. Redaktor "cad" po prostu wyrabia codzienną wierszówkę i klikalność, a my się do tego odnosimy jak do poważnego tekstu. Przecież to bez sensu. Wyluzujmy: on musi wydalić z siebie jakieś bzdety, ale my nie musimy się tym przejmować. Olejmy palanta i tyle. Link Zgłoś
Gość: xD Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.comarch.com 03.02.09, 16:14 @V: racja, racja, święta racja PS: jeszcze coś tytułem wyjaśnienia: na netbooku da się odpalić Vistę (tylko po co ta kobyła) ale nie tylko: jest jeszcze Windows 7 oraz MAC OS X :) Link Zgłoś
Gość: Bilal Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 17:07 Jezu, badziewny artykuł. Wiadomo, że nikt nie będzie używał netbooka jako głównego komputera. Do tego sa za słabe. Ja swojego Mini 12 używam głównie w podróży (czyt. w pociągu), czasem z lenistwa w domu, do obejrzenia czegoś w łóżku przed snem, miast siedzieć ciągle przed PCetem. I do takich rzeczy sprawdza się idealnie. Ale wiadomo, że w gry gram na PC, większe opcje do pracy, prezentacje itp. też raczej na stacjonarnym. Link Zgłoś
radgalez Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy 03.02.09, 17:20 co wybrac? msi wind u100-420us czy lenovo IdeaPad S10e Atom N270? po drugie jaki linux? ubuntu, ubuntu-eee, linux mint, czy moze jeszcze cos innego? dzieki za wszelkie podpowiedzi Link Zgłoś
Gość: skyinn Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.echostar.pl 03.02.09, 17:47 co to za gnom wypisuje takie bzdury kupilem sobie asusa 1000, mial byc jako drudi w ostatecznosci sprzedalem mojego duzego laptopa i teraz jestem mobilny a w domku podpinam eee do 22 cali i smiga Link Zgłoś
grogreg Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy 03.02.09, 17:48 Bez przesadyzmu. Ja swojego acer'a używam do pracy od 2 lat. Fakt, że w domu podpinam go do stacjonarnego monitora, klawiatury i głośników. Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.icpnet.pl 03.02.09, 18:11 @pocalujta_wujta: no nie zgodzę się, że notebook nie nadaje się do programowania... To wg mnie jakaś demagogia. Zależy z jakiego punktu na to spoglądasz, jakiego rodzaju aplikacje piszesz, w jakich technologiach, jak duże są te aplikacje... Jeżeli pracujesz w firmie, gdzie środowisko developerskie i produkcyjne masz na swoim kompie to... gratuluję firmy ;-) Ja pracuję na sony vaio VGN-FW11E - niby stworzony do domowej rozrywki, a mnie doskonale spisuje się w wytwarzaniu aplikacji JEE. Jeśli zaś chodzi o małe projekty - notebook jest doskonały. Umawiasz się z klientem, pokazujesz mu wyniki prac, możesz niewielkie poprawki wprowadzić na spotkaniu. Wydaje się być to lepszym rozwiązaniem niż bieganie z pendrive albo płytką CD ? Pozdrawiam :) Link Zgłoś
Gość: mordechaj Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.centertel.pl 03.02.09, 18:28 Taa, pewnie, nie do pracy... do gierek tez nie. Prawda jest taka, że jako komputer podróżny mój Asus Eee super się spisuje. Netbook, jak sama nazwa wskazuje, jest do netu, więc na jakiego bolca mu superosiągi? Chcesz mieć osiągi to kupuj porsche, a nie malucha. Kupiłeś malucha (bo potrzebowałeś czegoś małego i taniego), to nie marudź, że się nie możesz ścigać, nie masz turbiny i napędu 4x4. Autor tekstu urwał się z choinki chyba. Proponuję inne podobne tematy Panu Redaktorowi: 1) Telewizor - fajny, ale nie do wbijania gwoździ 2) Trampki - dobre buty, ale nie na zimę 3) Telefon komórkowy nie zastąpi Ci wanny ... Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.02.09, 18:40 brak gps'u,hsdpa, słaba bateria, intel 950,- to telefon potrafi wiecej Link Zgłoś
Gość: t29n Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.limes.com.pl 03.02.09, 19:31 Mógłbym coś dopisać o "spostrzegawczości" autora, ale chyba już wszystko w tym wątku powiedziano. Cały czas wydawało mi się oczywiste, że netbook kupuje się jako DRUGI (względnie trzeci, czwarty, enty - ludzie, którzy naprawdę PRACUJĄ przy komputerze potrafią mieć ich w domu i pracy sporo) komputer i żaden z użytkowników nie oczekuje, że będzie on kompem "podstawowym"... Link Zgłoś
Gość: rf8gib Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.pool.mediaWays.net 03.02.09, 20:23 laptopy nie majace czytnikow CD/DVD? no nie przesadzajmy... Link Zgłoś
stypendysta Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy 03.02.09, 20:36 A na co mi napęd, skoro poręczniejszy jest pen, często o pojemności większej od nośnika optycznego. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 21:01 Do mojej pracy netbook nadaje się idealnie, sprawdza się super. Nie zajmuje się jednak programowaniem ani graniem w gierki. Istotną dla mnie zaletą, jako kobiety, to fakt że mieści się w mojej torebce. Link Zgłoś
Gość: elowindo Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 21:32 "VISTA pracuje na aktualnych laptopach całkiem OK. Nie mam zastrzeżeń, tylko trzeba miec odpowiedni sprzęt. Notebooki sa potrzebne dla biednych ludzi, których nie stac na laptopa, a tez chcą sprawdzić maila :) niekoniecznie w domu. Po prostu inny segment. Mam 17'', a myślę o 18'' bo filmy, praca nad tekstami i grafikami itp... "tego notebuczek nie uciągnie ..." analfabeto umyslowy zagubiles sens watku. Netbooki sa super ale producenci wyczuli koniunkture i zawyzaja marze :/ Jesli chcecie malutki komputer do zwyklej pracy to prosze - 12' kazdy producent ma w ofercie, c2d, 4gb 250gbitd itp - 10' sony vaio kosztuje 10k ale to laptop biznesowy a nie imitacja Najgorsze ze nie ma juz nic pomiedzy, wiec albo netbook albo kobyla 15,4. Format 14.1, dla mnie najlepszy, pozostaje domena laptopow <2500zl z niewiadomych wzgledow. Mialem jakis czas 13.3 acer ale jednak czytanie z takiego ekranu to bol :/ Link Zgłoś
xegar Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy 03.02.09, 21:38 Jako zadowolony użytkownik netbooka, dodam do powyższych komentarzy: - ATOM zapewnia >2x dłuższy czas pracy niż Celeron M. - Netbook świetnie się sprawdza jako książka (podobna wielkość i niewiele większa waga - można trzymać w jednej ręce) - nie bać się Linuxa! EeePC z Xandros Linux ma na dzień dobry zainstalowane oprogramowanie, którego odpowiedniki dla Windows będą warte ok. 1000 PLN (oprogramowanie biurowe, do zarządzania zdjęciami, bardzo przyzwoity odtwarzacz multimedialny, czytniki PDF, ebook itp, mapa nieba, słownik, komunikatory, przyzwoity klient poczty, antywirus, drukarki oraz różne przydatne narzędzia dla sieciowych profesjonalistów). - warto się przymierzyć do klawiatury na kilku modelach. Różni użytkownicy będą mieć różne preferencje. - z zewnętrzną klawiaturą, myszą i monitorem to całkiem normalna maszyna do pracy. Xe. Link Zgłoś
Gość: czlowiekroku2010 Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 22:43 jak jestem w biurze lub w domu to korzystam z laptopa toshiba satellite 300 z oddzielna klawiatura cyfrowa. Ale jak jestem w terenie to korzystam z HP 2133. Bajka ! Bateria trzyma 5 (piec) godzin, jest maly i nic nie wazy. Polecam. Link Zgłoś
Gość: bachus Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 03.02.09, 23:24 Wiam. Widzę wzmożony ruch na swojej stronie z tego miejsca (Last referrers...). Prowadzę www.aspire1.pl Co do samej "pracy" przytoczę, że: - na Aspire One powstała praktycznie cała moja strona, - sam Linus Torvalds ostatnio oświadczył, że najnowsze "jako" powstało na EeePC 900. A co do samej "pracy" - czy ktoś widzi problem w podłączeniu dużego ekranu LCD i zewnętrznej klawiatury? Link Zgłoś
Gość: sylviiijja Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: 80.54.88.* 03.02.09, 23:42 ale bzdety...jesli tani to i nic nie ma..proste ..lepiej dac te 4kola i miec konkretny sprzet...i od kiedy to porzadne notebooki sa tansze od stacjonarnych:...kto to pisze ...no przepraszam! zabawki za 1500 zl to doslownie zabawki..wiec o czymm tu mowimy..i niech mi ktos powie ze nie mozna na nich pracowac!!! polecam accera z 4 MB...BAAAAAAAAAAAARDZO pojemny jak widac tylko pewnie jeszcze w zacofanej Polsce niedostepny....i przepraszam bardzo pracuje w terenie to ciekawe jak mam te pudla ze stacjonarnego kompa niby zabierac ze soba???? no wybaczcie....ale bzdet....ARTYKOL WRECZ REKLAMUJACY STACJONARNE KOMPY!!! Link Zgłoś
Gość: Cz. Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: 83.143.161.* 04.02.09, 03:01 Marudzicie. Szeroko pojętego laptopa potrzebuję po to, żeby sprawdzić pocztę będąc poza domem, zrobić notatki u klienta, poczytać prasę internetową czy pogadać z ludźmi przez jakiś komunikator. I co, mam kupić w tym celu dwukilowego laptopa za ~2.5k czy może ważącego i kosztującego połowę tego netbooka? Netbook daje radę. Zwłaszcza, że na własnym grzebiecie go targam. Komputer do porządnej pracy mam w domu. A zaoszczędzona kasa pójdzie na wypasioną maszynkę do grania - tysiączek akurat na grafę będzie. Link Zgłoś
Gość: x-box6d Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.09, 04:58 Notebooki nadaja sie do pracy. Jesli komus jest za ciasno to nalezy podlaczyc zewnetrzna klawiature i mysz. Najwieksze maja 20 kilka cali przekatnej. Link Zgłoś
Gość: hans Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.09, 08:22 ja mam lapka 13.3 cala - i już mi się wydaje że to mało i w pracy podpinam 22 cale , a nie wyobrażam sobie jak można pracować na 8.9 cala - szkoda oczu i nerwów, 13.3 to jest rozsądne minimum Link Zgłoś
Gość: kk Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.dhcp.psdn.ca.charter.com 04.02.09, 08:32 @ pocalujta_wujta: "Netbook nie nadaje sie do (bo to nie jest jego rola): 1. Programowania. 2. Gier. 3. Intensywnej, wielozadaniowej pracy. 4. Projektowania (np. grafiki ale tez CAD/CAM). 5. Robienia intensywnych prezentacji i duzych arkuszy kalkulacyjnych. 6. Wideo edycji. 7. Odtwarzania wyskokiej jakosci wideo." 1. Bzdura, zalezy do jakiego programowania. Do pisania skryptow perlowych, pythonowych czy shellowych nadaje sie idealnie. 2. OK, nie nadaje sie do nowszych gier. Na moim asusie 1000HA FIFA 2005 smiga jak marzenie. 3. OK. Podobnie jak prawie kazdy laptop. Z reszta zalezy jak zdefiniujesz intensywna i wielozadaniowa prace. Ja (piszac ten tekst) mam otwartego OpenOffica, dwie sesje ssh, sesje WinSCP, Total Commandera, Firefoxa z kilkoma zakladkami i PyMola (program do robienia grafiki ukladow biologicznych). W tle leci muzyczka z FireFM, bez zadnych przerw. Wszystko dziala na podtaktowaniu zegara (opcja Power Saver), na baterii pociagnie ze 4 godziny. 4. Photoshop czy GIMP chodza wolno, ale da sie pracowac. Oczywiscie kiepsko sie pracuje na 10-calowym ekranie. 5. Powerpoint/Impress czy Excel/OepnOffice Calc dziala szybko i bez zarzutu (o ile nie wrzucidz do prezentacji wielkich animacji). 6. OK 7. OK. Link Zgłoś
Gość: gość Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.02.09, 09:04 Mam Samsunga NC10 z XP. Działa bardzo poprawnie. Matryca LED 10,2 cala też wcale nie taka mała. Dokupiłem zewnętrzny napęd Samsung slim i w razie czego mam i nagrywarkę i DVD. A do tego działa na 2 x usb i nie potrzebuje zewnętrznego zasilacza. Ogólnie polecam. Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.09, 08:04 Ostatnio napędu DVD używałem 8 miesięcy temu. Poza tym to w firmie 80% komputerów stacjonarnych jest pozbawionych napędu - żeby było taniej i jakoś ludzie pracują. 50zł x około 300 komputerów = 15 000 zł oszczędności. - ok rok pracy pracownika SerwisDesku. Durny argument o napędach DVD. Wydajność Atom'a w porównaniu do mojego 2,5 letniego laptopa z Celeronem 1,5GHz jest porównywalna więc nie wiem z czym problem. Czas pracy na baterii 5h w przypadku tradycyjnych notebooków 3h - podstawa pracy mobilnej i zero porównania. Link Zgłoś
Gość: Praktyczny Re: Netbook - fajny, ale nie do pracy IP: *.ols.vectranet.pl 05.02.09, 19:12 Czy Corel9, i internet będą działać na tym bezproblemowo??? Potrzebuję czegoś niedrogiego do poprawek projektów u klienta. Link Zgłoś