Dodaj do ulubionych

Konfiguracja Wi Fi - potrzeba pomocy...

19.11.03, 22:15
Czy ktos by sie podjal wirtualnie pomoc w skonfigurowaniu domowego wi fi i
podzialu kablowego dostepu do internetu?
Siedze nad tym drugi wieczor i jak najwyrazniej mnie to przerasta.
A na dodatek to podrecznik do routera i kart mam po angielsku, windowsy po
francusku a ksiazke o sieciach po polsku...
Utknelam na etapie konfiguracji routera spod explorera i nic mi nie dziala...
Obserwuj wątek
    • Gość: JP Re: Konfiguracja Wi Fi - potrzeba pomocy... IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 20.11.03, 04:46
      Jaki router?
      • prevostiere Re: Konfiguracja Wi Fi - potrzeba pomocy... 20.11.03, 07:46
        router netgear WGR416, 2 komputery pod XP - jeden bedzie podlaczony na USB a
        drugi to notebook wiec na PCMCIA, jeden pod 98 tez na usb.
        Ale z komputeremi i adapterami wi fi powinnam chyba sobie dac rade???
        • Gość: JP Re: Konfiguracja Wi Fi - potrzeba pomocy... IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 20.11.03, 09:31
          Nie znalazlem Netgear WGR416. Bede pisal na podstawie WGR614.

Zakladam ze masz stale lacze dzialajace.
          Podlacz router ze swoja Cablowka/DSL/Radio wlasciwym kablem dolaczonym do
          routera (bardzo wazne) i innym do komputera. Najlepiej do tego komputera z
          WinXP.
          Wpierw ustawienia w polaczeniu WinXP w protokole TCP/IP. Kliknij lewym PM
          stojac na monitorkach polaczenia na taskbar - przycik Properties - z listy
          Internet portokol TCP/IP. Odpisz na kartce adresy jezeli tam masz jakies.
          Zahacz Uzywaj nastepujace adresy IP i wpisuj:
          Adres IP 192.168.0.2 (to bedzie adres tego komputera)
          Subnet mask (kliknij na pierwsza poz.) powinien sie pojawic automatycznie,
          jezeli nie to wpisz 255.255.255.0
          Gateway 192.168.0.1

Odhacz uzywaj nastepujacych DNS servere adresow:
          Preferret DNS - musisz go dostac od twojego ISP
          Alternatywny - j.w.

Zamknij te okna naciskajac OK.

Teraz setup routera w internecie.
          Musisz otworzyc bramke Netgear. W Internet Explorer w lini adresowej wpisz
          192.168.0.1
          Default username: admin
          Password: password
          Pozniej to mozesz zmienic.

Basic Setting:
          Jezeli twoj ISP wymaga login musisz go znac. Najczesciej jest zahaczona
          pozycja nie.
          Jezeli masz dynamiczny IP zahacz dynamiczny, jezeli statyczny musisz dostac od
          ISP i tu wpisac:
          Address IP
          IP Subnet Mask
          Gateway IP Address

Podobnie z DNS Servers.

Router Mac mozesz zahaczyc default lub zahaczycz ostatnia pozycje i porzepisac
          go z naklejki na obudowie routera.

Taraz nacisnij Apply.
          Nastepnie mozesz nacisnac Test. Jezeli polaczysz sie ze strona Netgear z
          napisem testing a nastepie ze strona z komentarzem:
          Congratulations, you are now surfing the Internet! Your NETGEAR router is set
          up successfully!
          To bedzie oznaczalo ze laczysz sie z internetem przez router.

Tutaj bedziesz wracala aby otworzyc porty Forwarding dla gier internetowych
          lub programow komunikacyjnych. Router jest zarazem firewallem.

Nastepny komputer konfigurujesz tak samo jak ten pierwszy lecz w pierwszej
          pozycji TCP/IP w adresie IP wpiszesz 192.169.0.3 a wiec kolejny numer.
          Nastepne beda 4,5 itd. (choc nie musza, byleby nie byly te same).

To tak w najwiekszym skrocie.
          Nie wiem nic o twoim polaczeniu do internetu i zasadach twojego ISP. Slyszalem
          ze w Polsce trzeba miec zgode na podlaczenie wiecej komputerow. Troche mi sie
          to wydaje smieszne, ale...
          Powodzenia,
          JP
          • prevostiere Re: Konfiguracja Wi Fi - potrzeba pomocy... 20.11.03, 10:05
            Dzieki! teraz jestem w pracy, siade nad tym wieczorem.
            Co do tego kabla pomiedzy modemem kablowym i routerem. Moj dostawca internetu
            nie dal mi zadnego kabla wraz z modemem - do tej pory modem byl polaczony do
            kompa na porcie usb. Dokupilam kabel ethernetowy w sklepie prosty nie
            skrzyzowany czy jak to sie tam nazywa po polsku (croisé we francji). Podobno ma
            taki byc... Ale biorac pod uwage totalny brak kompetencji sprzedawcy w sklepie
            mam watpliwosc?
            we francji tez nie wolno rozdzielac internetu na wiecej ale wszyscy to robia i
            jak kupowalam abonament to sprzedawca powiedzial mi, zebym pamietala ze jak
            bede dzwonila na ich Hot lin to mam miec podlaczony tylko jeden komp a nie
            wiecej... Wiec szara strefa dziala!
            • Gość: JP Re: Konfiguracja Wi Fi - potrzeba pomocy... IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 20.11.03, 10:18
              Kabel powinien byc dobry
              • prevostiere Re: Konfiguracja Wi Fi - potrzeba pomocy... 20.11.03, 20:48
                Niestety nie dziala.... Nie mam pojecia dlaczego (gdzies robie blad, ktorego
                nie widze). Wpisuje dokladnie tak jak podales + parametry IPS i nic... Jak
                staram sie zapuscic test netgeara to wracam na strone ustawien podstawowym.
                Pojawia sie tylko info ze kabel sieciowy jest odlaczony...
                Niezaleznie od wyniku (negatywnego w moim wypadku) dziekuje za pomoc!!!!
                Chyba bede musiala znalezc kogos mniej wirtualnego tutaj na miejscu ;-)))
                • Gość: JP Re: Konfiguracja Wi Fi - potrzeba pomocy... IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 21.11.03, 00:38
                  No tak, to trudno tak na odleglosc.
                  Mam jeszcze pytania ktore moze ci pomoga.

Czy router widzi polaczenie z komputerem i diody swiecace wskazujace, ze jest
                  gotowy?
                  Sa tylko dwa rodzaje kabli prosty lub skrosowany. Jezeli nie dziala na jednym
                  sprobuj drugi.

Dodatkowe ustawienia routera:

W setupie netgear (internet) w grupie Advanced wejdz do LAN IP Setup
                  Wpisz, jezeli jest pusto,
                  IP Address: 192.168.0.1
                  Submask: 255.255.255.0

Zahacz "Use Router As DHCP Server"
                  Starting IP Address 192.168.0.2
                  Ending IP Address 192.168.0.50

To tyle co mi teraz przychodzi do glowy.
                  • prevostiere Re: Konfiguracja Wi Fi - potrzeba pomocy... 21.11.03, 07:46
                    router widzi komputer bo swieci sie numerek portu do ktorego podlaczony jest
                    komp. Kabel pomiedzy routerem i komp powinien byc dobry bo dostarczony przez
                    producenta. Watpliwosc tylko co do kabla modem - router bo ten kupowalam sama.
                    Jak zwykle teraz wychodze do pracy wiec nie moge sprobowac wpisac to co
                    proponujesz...
                    Dzieki jeszcze raz. Nie da sie ukryc ze trudno komus skonfigurowac siec na
                    odleglosc. I tak wykazales duzo cierpliwosci...
                  • prevostiere Re: Konfiguracja Wi Fi - potrzeba pomocy... 22.11.03, 12:36
                    Jeszcze raz dziekuje Ci za pomoc.
                    Dzisiaj w koncu mi sie udalo!!! Po dwugodzinnym oczekiwaniu na hot line
                    netgeara i klikanim / zmienianiem pod dokladne dyktando serwisanta. Wydaje mi
                    sie, ze to tak jak Ty mowiles... pewnie gdzies cos jeszcze jest ustawione
                    inaczej bo teraz nagle zadzialalo! Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka