Dodaj do ulubionych

Jak zainstalować system???

IP: 192.168.103.* 29.01.02, 08:23
Od niedawna mam komputer.
W sobotę coś się zrypało w systemie operacyjnym Win98: nie było głosu, i
grafika tylko na 16 kolorów a po wyłączeniu komputer nie chciał wystartować.
Nie namyślając się długo włożyłem płytkę i zainstalowałem system.
Prawie nic nie pomogło, tylko tyle że komputer odpala bez problemu ale nie ma
głosu i grafika na 16 kolorów i wszystko tak jakoś mułowato chodzi.
Znajomy mówił że taka "nakładka"systemu nic nie pomoże i trzeba zformatować
dysk C: i od nowa zainstalować Win98 i urządzenia. Gadał coś o utworzeniu przed
formatem dysku wirtualnego???????????
Nie wiem jak to poprawnie zrobić (utworzyć dysk wirtualny, format, instalacja).
pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar Re: Jak zainstalować system??? IP: 213.25.197.* 29.01.02, 08:48
      "Nakładka" raczej nie pomoże... Nie jest też powiedziane, że potrzebna jest
      instalacja od nowa. Może wystarczy zmienić coś w ustawieniach - ale nie sposób
      powiedzieć co na odległość. Powinieneś poprosić kogoś, kto ma komputer od paru
      lat i pewne doświadczenie. Może to wystarczy. Oczywiście można też zainstalowac
      system od początku. W wtym celu należy:

1. Przygotować tzw. "dysk startowy" (w Pomocy Windows znajdziesz co to...)
      2. Uruchomic komputer w trybie DOS
      3. Napisać format c:
      4. Warto też zrobić tzw. partycję dysku. Nie pamiętam jak - ale to nie jest
      trudne. Może znajdzisz coś w instrukcji obsługi komputera lub w internecie...
      5. Uruchomić ponownie komputer z dyskietką startową włożoną do stacji dyskietek
      6. Wykonywać polecenia pojawiajace się na ekranie.

Instalacja trwa ok. 30 min, albo i dłużej. Potem trzeba też zainstalować
      sterowniki modemu, może pozmieniać coś w ustawieniach karty graficznej... Ja
      się nauczyłem metodą prób i błedów - ale jeśli nie masz cierpliwości - poproś
      kogoś, bo na odległość nie sposób jest zaradzić problemowi.
      • Gość: nowy Re: Jak zainstalować system??? IP: 192.168.103.* 29.01.02, 09:22
        Cześć Mar, dzięki za odzew.
        Piszesz, że może wystarczy zmienić coś w ustawieniach, niestety to nie działa.
        Komputer przyjmuje polecenie ale po restarcie nic się nie zmienia.
        Myślę jednak o formacie.
        Dysk startowy już zrobiłem (na dyskietce)
        Partycję też mam - dyskD: (na nim mam filmy, gry, itp)
        Nie wiemtylko z tym DOSem, czy uruchamia się go w
        windows/start/programy/tryb MSDOS, czy gdzieś poza windowsami, bo facet mówił
        coś o jakimś dysku wirtualnym a nie o start/programy/dos.

• Gość: Mar Re: Jak zainstalować system??? IP: 213.25.197.* 29.01.02, 13:38
          Nie wiem o co chodziło komu z tym dyskiem wirtualnym. Być może o to, że w
          czasie instalacji Windowsy tworza jakby dodatkowy dysk, co objawia się tym, że
          C nazywa się D, D nazywa się E itd... Ale tym się nie przejmuj. To chwilowe.
          Przy zakładaniu partycji też można zrobić tak, żeby mimo jednego dysku twardego
          komputer "widział" jakby dwa... Ale po co się pieprzyć, jak to jest
          niepotrzebne.
          Wejście do DOS z Windowsów:
          > Start
          > Zamknij
          > Uruchom komputer w trybie DOS.

i już masz Dos...
          aha
          doprowadź do takiej postaci:
          C:\
          wpisując odpwiednią ilośc razy
          cd..
          cd..
          ...

i dopiero wtedy wpisz format c:

W czasach windowsów niektórzy dostają oczopląsu w Dosie...
    • Gość: K Re: Jak zainstalować system??? IP: 192.168.1.* 29.01.02, 09:03
      Zainstaluj po prostu sterowniki pod grafike i dzwiek. To najprostszy sposob,
      najszybszy i nie wymaga ponownej instalacji systemu ktora najprawdopodobniej
      nic nie da.
      • Gość: nowy Re: Jak zainstalować system??? IP: 192.168.103.* 29.01.02, 09:28
        Gość portalu: K napisał(a):

> Zainstaluj po prostu sterowniki pod grafike i dzwiek. To najprostszy sposob,
        > najszybszy i nie wymaga ponownej instalacji systemu ktora najprawdopodobniej
        > nic nie da.
        Dzięki K że się odezwałeś.
        Jak i gdzie znaleźć te sterowniki i je zainstalować.
        Mam dodatkowe płytki do grafiki i płyty głównej(dźwiękowa jest z nią zintegrowana)
        Czy na tych płytkach wybiera się jakieś katalogi i instaluje czy robi się to
        automatycznie po włożeniu odpowiedniej płytki?
        • Gość: Virge Re: Jak zainstalować system??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.01.02, 12:02
          Gość portalu: nowy napisał(a):
          > Jak i gdzie znaleźć te sterowniki i je zainstalować.
          > Mam dodatkowe płytki do grafiki i płyty głównej(dźwiękowa jest z nią zintegrowa
          > na)
          > Czy na tych płytkach wybiera się jakieś katalogi i instaluje czy robi się to
          > automatycznie po włożeniu odpowiedniej płytki?

Zaproś znajomego lub znajomą, którzy już coś takiego robili (znajdziesz ich bez
          problemu) i poproś, aby zrobili to dla Ciebie. Ty w tym czasie siedź z karką i
          ołówkiem w ręku i notuj krok po kroku ich działania.
          Następnym razem bedziesz mógł to zrobić sam (choć znam takich, którym nawet
          rozpiska na kartce nie pomaga, ale są to _naprawdę_wyjątkowi_ludzie_)

Jakbyśmy mieli tłumaczyć Tobie krok po kroku wszystko, to ten wątek ciągnąłby
          się i ciągnął...

Proponuje skorzystać z pomocy w windowsie (tam masz wszystko opisane, jak krowie
          na rowie).
          • Gość: nowy Re: Jak zainstalować system??? IP: 192.168.103.* 29.01.02, 12:30
            Chyba tak zrobię jak radzicie, zaproszę kogoś i zobaczę jak to robi.
            Będę notował i na przyszłość nie będę nikomu zawracał głowy i innych części
            ciała.Raczej nie należe do tych naprawdę_wyjątkowych_ludzi:)
            Potem będzie okazja oblać nowy system itp.

Na razie dzięki za podpowiedzi:) i pouczenia:I.
            Pozdrawiam.
        • otsoa Re: Jak zainstalować system??? 29.01.02, 14:50
          Witam!

Gość portalu: nowy napisał(a):

> Jak i gdzie znaleźć te sterowniki i je zainstalować.
          > Mam dodatkowe płytki do grafiki i płyty głównej(dźwiękowa jest z nią zintegrowa
          > na)
          > Czy na tych płytkach wybiera się jakieś katalogi i instaluje czy robi się to
          > automatycznie po włożeniu odpowiedniej płytki?

Po prostu wkładasz płytkę i czekasz aż pojawi się coś w stylu ekranu powitalnego.
          Będzie tam na pewno jakieś pytanie typu: "Czy chcesz zainstalować
          oprogramowanie..." oczywiście chcesz, dalej krok po kroku odpowiadasz na pytania
          (najczęściej nie trzeba nic zmieniać) i to powinno załatwić sprawę instalacji
          sterowników. Po restarcie komputera powinno być OK.

Pozdrawiam, otsoa
    • Gość: android Nie formatuj - przeinstaluj drivery IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 16:24
      Przyłączam się do opini niejakiego K aby zainstalować ponownie drivery karty
      muzycznej i graficznej.Czasami Windows robi nam psikusa i wywala wpisy w
      rejestrze odnoszące się do sterowników.Na dobrą sprawę wystarczyłoby wówczas
      przywrócenie kopii rejestru z okresu poprzedzającego krach systemu, jednak nie
      będziemy się w to bawić, bo zakładam, że to dla Ciebie zbyt skomplikowana
      operacja, także po poprostu włóż do napędu płytki z driverami i je
      zainstaluj.Najprościej dokonasz tego wchodząc do 'menadżera urządzeń' lub
      klikając ikonkę 'system' w 'panelu sterownia'.Nastepnie zanzaczasz symbole k.
      muzyki i grafiki i dla każdej wybierasz 'właściwości; a nastepnie
      zakładkę 'sterownik' a tam klikasz 'aktualizuj sterownik'.Nie wiem jak to
      wygląda w XP, ale z tego co pamiętam wszystko nazywa się tak samo, tyklko jest
      trochę inaczej porozmieszczane.Generalnie nie daj się namówić na formatowanie
      dysku - szkoda czasu na ponowna instalację systemu i aplikacji.Jeśli juz jednak
      pragniesz instalować od nowa, to po prostu usuń pod DOSem katalogi związane z
      systemem (deltree[katalog]) zostawiając wszystkie inne ważne sprawy.

android
      • Gość: nowy Re: Nie formatuj - przeinstaluj drivery IP: 192.168.103.* 30.01.02, 07:46
        Dziękuję wszystkim za pomoc.
        Po kilku nieudanych próbach instalacji sterowników i przemyśleniu całej sprawy
        wziąłem komputer i zawiozłem do serwisu.
        Skoro jest na gwarancji to po co się męczyć.
        Facet w serwisie zdiagnozował usterkę - wywalone zapisy w rejestrze do grafiki
        i dźwieku.
        Zaczął instalować sterowniki i kicha, nic nie wychodzi.
        Doszło jeszcze dwóch, każdy robi po swojemu i nic.
        W końcu okazało się, że płytka instalacyjna płyty głównej i dźwieku(karta muz.
        zintegrowana) jest padnięta od nowości a do grafiki zamieniona.
        No i wyszło szydło z worka - goście nie instalowali oprogramowania z
        oryginalnych płytek tylko ze swoich niezbędników gdzie są wszystkie sterowniki
        i automatyczna instalacja.
        Po załadowaniu sterowników z dobrych płytek komp dalej wariował i skończyło się
        to wszystko operacją format C:.
        Teraz już jest OK, moja "płytoteka" powiększyła się o dwie płytki instalacyjne,
        ale mam nadziaję, że nieprędko będą potrzebne.
        Wniosek z tego taki, że gdybym nawet stanął na rzęsach to i tak nic by nie
        wyszło z mojej roboty.
        Pozdrawiam wszystkich, nowy
        • Gość: Mar niech zgadnę - zakupiłeś komputer Optimus? IP: 213.25.197.* 30.01.02, 08:42

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka