Gość: Kaktus Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.pool.mediaWays.net 23.07.09, 20:08 ktos wrzucil cala mase linkow do poszczegolnych pluginow w FF - zgadzam sie, z FF da sie zrobic Opere poprzez zainstalowanie pluginow. Ja kiedys probowalem, zainstalowalem 15 zeby pokryc najczesciej uzywane operowe funkcje i juz dzialanie FF powodowalo zawroty glowy. Z niewymienionych funkcji Opery, ona posiada nawet klienta irc - moze teraz niezbyt popularna sprawa, aczkolwiek ja uzywam. Tak, wiem - jest plugin do FF, plugin nr 16. Swoja droga swietna sprawa jest tez narzedzie "links" - gdy mamy strone, gdzie sa odnosniki do 40 plikow do pobrania, wchodzimy tam sobie, wybieramy zaznaczeniem ktore chcemy i wciskamy "save files". FF jest swietna przegladarka dla osob, ktore nie potrzebuja pelnej funkcjonalnosci, ktore po prostu tego nie uzywaja. Opera jest lepsza, gdy z "bajerow" korzystamy. PS. mozna zmienic ilosc zakladek w speed dialu. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.lanet.net.pl 23.07.09, 20:50 Co do szybkości, to zgadzam się, że nie robi różnicy, gdy przeglądając strony w domu czeka się 1,7 czy 2,5 sekundy. Ale spróbujcie popracować w firmie na jakimkolwiek systemie pracującym w przeglądarce, a wtedy każdy ułamek sekundy opóźnienia zaczyna wkurzać. I na dodatek przynosi wymierne straty! Link Zgłoś
Gość: ampi Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 79.110.195.* 23.07.09, 21:25 obecnie używam opery 9.64 (od około 2m-cy jest moją domyślną przeglądarką), wcześniej używałem firefox (mam nadal, obecnie 3.5 po poprawce ostatniej), testowałem też google chrome1 i safari4 (na starcie dyskwalifikuje je brak możliwości blokowania reklam), standardowo mam zainstalowany ie8 (nie używam); zalety opery: 1. mam starszego kompa (pentium4 1,8 i 192MB ram) i opera działa najbardziej stabilnie ze wszystkich wymienionych przeze mnie przeglądarek (testowałem k-meleon, który jest na silniku fx ale znacznie szybszy i ma możliwość obsługi spreparowanego pod niego adblock i wielu innych addons ale niestety nie i.eos, poza tym okazał się przeglądarką mało stabilną na moim kompie), 2. blokowanie reklam w operze jest lepsze niż w adbloch (sami decydujemy co ma być blokowane a dodatkowo można użyć listy blokowanych źródeł reklam z adblocka i skopiować adresy do pliku urlfilter.ini w folderze "profile" opery przez co blokowanie reklam wygląda tak samo), 3. blokowanie flash (nie pamiętam jak się to nazywa niestety ae jest jakiś plik .js, który umieszczało się w folderze "user js" dzięki któremu decydowało się o tym co ma być wyświetlane na stronie z flash -barzo szybkie ładowanie stron ale mi trochę przeszkadzało więc zrezygnowałem), 4. w fx korzystałem z i.eos (wyświetla miniaturki przy wynikach wyszukiwania) w operze jest google-preview.js, który mi wystarcza choć szczerze mówiąc jest zdeydowanie gorszy od i.eos bo wyświetla miniaturki tylko na google a np. w yahoo nie), 5. wygląd w sensie skórek jest dla mnie mało ważny, liczy się bardziej ergonomiczne ustawienie pasków itp. opera ma większe możliwości w tym przypadku niż fx (ciekawe jest to, że k-meleon ma większe możliwości konfiguracji interfejsu niż fx no ale jeśli chodzi już o skórki to fx bije k-m. ale i tak w każdej przeglądrce mam ustawiony wygląd systemowy;) dla ciekawych link z obrazkiem img36.imageshack.us/img36/8639/operawyglad.jpg 6. testuje opera 10 i muszę powiedzieć, że jest super a to opera turbo bardzo przydaje się przy necie limitowanym na ilość danych, 7. speed dial jest świetny apoza tym nie koniecznie musi być tylko 9 miniaturek ale więcej, wystarczy edytować plik speeddial.ini 8. jeśli komus nie potrzebny jest klient pcztowy w przegląderce lub klient torrent to spokojnie mżna je wyłączyc w opera:config, Wady opery: 1. trochę zajęło mi czasu zanim znalazłem te wszystkie pliki .js w necie czy możliwości konfiguracji opery (opłacało się jednak;) natomiast w fx wystarczy znaleźć na stronie fx odpowiedni dodatek np. secure login, który działa identycznie jak zapamietywanie haseł w operze, 2. w operze (w każdej stabilnej obecnie wersji) nie ma sprawdzania pisowni w locie dlatego za ewentualne błędy przepraszam (na szczęście od wersji 10 się to zmieni) To chyba wszystko jeśli chodzi o moje subiektywne odczucia co do przeglądarek. Zauważyłem ostatnio, że ozilla bardziej przyklada się do seamonkey - to dobrze bo to ciekawa przeglądarka... Pozdrawiam i mam nadzieję, że kogoś przekonalem chociaz do przetestowania opery bo wg mnie naprawdę warto. ampi Link Zgłoś
Gość: q jasności Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 21:41 plik speeddial.ini tekst: [Size] Rows=3 Columns=4 Link Zgłoś
Gość: gość Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.07.09, 21:53 W zasadzie jeżeli chodzi o jakiekolwiek teksty na temat przeglądarek to zawsze komentarze to wymiana cisów miedzy zwolennikami różnych - opery , ff , chrome czy ie ..... Link Zgłoś
Gość: gość Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.net.stream.pl 23.07.09, 21:59 Zgadzam się - przeglądanie strona na najnowszym Chrome 2.0, FF3.5 i IE8 jest takie sammo pod względem szybkości. Nie widzę różnicy. Inna kwestia to czas startu samej przeglądarki. Tutaj zdecydowanie prowadzi Chrome i IE8 (mam system Vista SP2). FF wypada w tej konkurencji słabo. O Operze ciężko mi coś powiedzieć bo nie używam. Link Zgłoś
Gość: q jasności Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 22:09 Jeszcze jedna fajna rzecz z speed dial + kilka profili , można ustawić sobie kilka skrótów opery na pulpicie które otwierają różne zestawy speed dial np. opera banki, opera nieruchomości, opera sex itd. Apropo reklam to jak ktoś wpomniał - google:user js - , apropo wszystkiego warto jeszcze mieć proximotrion czy jakoś tak. Ps. Używam równo opery i firefoxa i uważam że potrzebuje obu, a jak coś dalej nie działa to w ostateczności IE. Chrome testowałem i jak dla mnie jest ok.. Link Zgłoś
Gość: janek Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 89.72.9.* 23.07.09, 22:29 Generalnie używam używam Opery i to najlepiej nie tych najnowszych wersji. Chrome - to o kant d... podetrzeć, IE jeszcze gorzej, Firefox - jest bardzo dobry, jest świetny, ale jest jedno ale - gdy w operze kliknę na większym zdjęciu, to zanim ono mi się załaduje, to nadal mogę się przełączać między kartami i robić inne rzeczy, a w FF a jak dam zdjęcie do ładowania, to muszę poczekać aż ono dojdzie. A i wszelkie wtyczki mnie wkurzają. Link Zgłoś
Gość: blazkowitz Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.e-wro.net.pl 23.07.09, 22:31 O tym ze można mieć parę speed diali nie wiedziałem :) Dobre :) Ciekawe, jak szybko skopiują to inni ? Link Zgłoś
Gość: ampi Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 79.110.195.* 23.07.09, 22:47 no właśnie - speed dial, niby nic takiego a jak bardzo cieszy;), poza tym można także wyłączyć wyszukiwarkę w speed dial przez co powiększa nam się pole dla miniatur i możemy ich mieć nawet 16;) lub po prostu np. 12 jak w przykładzie @q jasności ale większych, na przykładzie speed dial widać jak bardzo opera jest konfigurowalna; na pierwszy żut oka wydaje się, że fx można konfigurować łatwiej chociażby przez panel opcji (co nie daje nam tak wielkiego pola do popisu) ale jeśli byśmy grzebali w plikach fx (co nieraz robiłem) to automatycznie wpływa to negatywnie na stabilność programu a w przypadku opery nie ma takiej obawy:) ampi Link Zgłoś
Gość: lmpk Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 85.14.109.* 23.07.09, 22:57 Testy tego typu są bezużyteczne. Przeciętny użytkownik nie odczuwa czasu ładowania strony, tylko takie czasy jak czas ładowania programu, ile zajumuje przeglądarce otwarcie nowej karty, zamknięcie innej, czy nie ma opóźnień między kliknięciem a pojawieniem się menu itp. Dlatego Opera jest najszybsza, nawet jeśli w tym kompletnie oderwanym od rzeczywistości teście wypadła nienajlepiej. Firefox jest chyba najwolniejszy, ale i tak go używam, ze względu na wtyczki. Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 193.238.93.* 23.07.09, 23:03 w moich drobiazgowych kilkumiesiecznych testach zwycieza zdecydowanie opera. Link Zgłoś
Gość: piszczyk^3 Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.mobile.playmobile.pl 23.07.09, 23:06 23.07.09, 20:08 Gość: Kaktus Blisko 20 dodatków (w tym NoScript, Greasemonkey, Ubiquity, Jetpack). 4-5 otwartych kart Minefield 3.6a1pre WXP Home 512MB RAM Celeron 1,4GHz Mulenia w czasie pracy NIE ZAUWAŻYŁEM (ale ja tolerancyjny z natury jestem :) Przy starcie muli tylko dlatego, że mam niesławną wersję z `brudną sztuczką' przy inicjowaniu generatora liczb losowych. Link Zgłoś
Gość: fakie Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.07.09, 23:52 a dla mnie opera jest po prosty najwygodniejsza i dlatego jej uzywam Link Zgłoś
Gość: Vincent Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 00:30 Ciekawe, kto i ile im zapłacił, żeby użyć betę Opery zamiast którejś ze stabilnych wersji. Bo z moich kilkuletnich testów wynika, że Opera jest 3x szybsza od FF (który zresztą jest wolniejszy nawet od IE). Link Zgłoś
Gość: kj Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.winn.cable.ntl.com 24.07.09, 00:48 no i co z tego ze opera jest lepsza ja sie pytam? Link Zgłoś
Gość: mkd Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 91.107.131.* 24.07.09, 01:03 a Safari to przepraszam ale na czym probowali??:)))) na pececie??:)))) no to jaja se robia:))) Link Zgłoś
Gość: peter Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.dynamic.kbronet.com.tw 24.07.09, 01:10 kżde przeinstlownie systemu to ok 60 minut - x4 przegldrki. prędkość przesyłu dnych różni się w zależności od pory dnia, często zncznie. Np różnic 9.00 rano a 12 w południe u mnie jest znaczna. Tyle o smym teście - nie jest miarodany. Link Zgłoś
Gość: anon Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.t4.ds.pwr.wroc.pl 24.07.09, 01:36 itt: operkowcy, ktorym jaja zbielaly, ze opesourceowa przegladarka moze byc lepsza od tej, do ktorej sie przyzwyczaili po przesiadce z ie. ff vs. opera = dwa typy uzytkownikow. nie ma ultimate answer w tym temacie. Link Zgłoś
Gość: @peter Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.as.kn.pl 24.07.09, 06:20 odtworzenie systemu z ghosta to kilka minut Link Zgłoś
xorock Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 24.07.09, 06:58 Opera dla typowego użytkownika może jest i fajna ale dla developera już niekoniecznie. Dragonfly to jakiś żart. W ff: firebug, firephp, yslow, jakieś dodatki page rank, kontrola nagłówków itp. Co więcej XUL. Porównajcie sobie też about:config. Opera się chowa. Link Zgłoś
Gość: Elo Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.cec.eu.int 24.07.09, 08:22 Trala lala, znowu testy sponsorowane przez Gugla, chromole Chroma, Firefox rulez Link Zgłoś
Gość: Kinoman Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 212.160.172.* 24.07.09, 08:58 Ja zauważyłem coś dziwnego. Swego czasu jak się strona źle wyświetlała w Operze i Fx to musiałem uruchomić IE(6 potem 7). Teraz coraz więcej stron źle się wyświetla w IE7, więc muszę uruchamiać je w Operze. Fx odpadł, bo po zainstalowaniu takich plaginów, które dają funkcjonalność zbliżoną do Opery strasznie siada jego prędkość. Link Zgłoś
Gość: mieszk3 Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 09:00 tak naprawde nie ma to znaczenia. liczy sie komfort pracy i zgodnosc ze stronami. no i brak reklam!!! takze ie odpada, za duzo reklam, google, za duzo smieci w systemie! oprea fajna, ale jakos przeladowana jak dla mnie i troch eniewygodnie rozwiazali problem z reklamami. zostaje FF, szybki, i mozna sobie doinstalowac co sie w sumie chce. Link Zgłoś
Gość: bajzel Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 80.51.38.* 24.07.09, 09:30 Z tekstu wynika, że badania nie były miarodajne. Skoro dla każdej nowej przeglądarki onstalowano ponownie system to testy różnych przeglądarek nie odbyły się w tym samym czasie. Co za tym idzie na łączac był inny ruch a strony mogły mieć większe lub mniejsze obciążenie. Nie wiem o jakim profesjonaliźmie napisano w tekście?? Uczciwy test powinien wyglądać następująco: kilka takich samych maszyn, na każdym inna przeglądarka i kilka dobrze zgranych osób. Na sygnał wszystkie jednocześnie wykonują zadanie i wygrywa ta przeglądarka, która będzie piersza. Link Zgłoś