Dodaj do ulubionych

Opera 10 - pięć fajnych patentów

• Gość: piszczyk^3 Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: 95.178.16.* 03.09.09, 14:02
      1/ Dodatkowo można włączyć podgląd miniatur przy przełączaniu kart Alt+Tab
      Preferencje (Ctrl+F12) -> Zaawansowane -> Karty -> Zaznaczyć Wyświetlaj miniatury w oknie przełączania kart
      Co istotne: wszystkie rozwiązania ___nie spowalniają przeglądarki i nie zamulają komputera___.
      2/ "wbudowanego klienta poczty elektronicznej"
      Niezbędny przy padach interfejsu webowego GMail.
      "modułu sprawdzania pisowni"
      Z najwygodniejszym rozwiązaniem dodawania/usuwania słowników.
    • Gość: Jamjumetley Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: 89.72.22.* 03.09.09, 14:03
      Pewnie nie będę obiektywny, gdyż Opery używam już jakiś czas. Jest to świetna alternatywa, jeżeli Firefox z jakiejś przyczyny nie przypada ci do gustu.

Jest lżejsza, w moim przekonaniu też szybsza. Wbrew temu co wielu twierdzi, wcale nie przymula, nie jest przeładowanym kombajnem.

Wprowadzono sprawdzanie pisowni - do tej pory, jeżeli miałem wątpliwości, to musiałem skakać po słownikach albo w ostateczności wpisywać frazę w Google.

Działanie stron - mało jest takich, z którymi mam problem. Głównie te googlowe. Na świecie wielkie O ma jakieś 2% rynku, więc giganci się nim nie przejmują. W Polsce jest to już około 10%, więc problem jest większy.

Blokowanie reklam - uwielbiam słuchać tego rozpowszechnionego już mitu o braku owej opcji w Operze. Świetne są też teksty w stylu: "Gdyby Opera miała Adblocka, to bym jej używał". Prawda jest taka, że blokowanie jest już wbudowane i ma się całkiem dobrze. Osobiście bardziej odpowiada mi właśnie takie rozwiązanie. Jest bardziej intuicyjne niż AdBlock. A tym czego nie da się jednym kliknięciem zablokować, rozwiąże usercss. Polecam wpisy o blokowaniu reklam na blogu Tamila. Opisuje on też masę ciekawych sztuczek i funkcji w Operze.

Interfejs przeglądarki można dostosować do własnych potrzeb. Na stronie Opery jest też masa skinów do ściągnięcia. Warto wspomnieć, że bardziej zaawansowani użytkownicy mogą dodać własne przyciski, opcje w menu kontekstowym. Przykładowo sprawdzanie loginu i hasła na Bugmenot. Nie potrzebny w tym wypadku żaden skrypt.

Widgety - Ok, przyznaję - śmiech na sali ;)

Jak już w artykule wspomniano - wbudowana poczta i klient Torrenta. Nie używam, ale komuś może się przydać.

Czasem korzystam z klienta IRC.

Fajna jest opcja notatek. Kiedy zainteresuje nas fragment strony, możemy sobie wybrany tekst zapisać i wracać do niego w przeglądarce.

Ciekawa jest opcja paska bocznego, na którym możemy umieszczać własne panele.

Przeglądając zdjęcia na stronie, możemy podejrzeć przypisane do nich dane EXIF.

Jeszcze raz polecam i nalegam, aby pobawić się Operą przynajmniej kilka dni, zanim zacznie się wydawać niesprawiedliwe osądy.
    • Gość: Slavius Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.ds.pg.gda.pl 03.09.09, 14:07
      Ja mam tylko 256 RAM-u i naprawdę wielką uwagę przykładam do zasobożerności. Nigdy nie otwieram więcej niż 20 stron, a najczęściej 10 i mniej. I o ile na początku FirefoX i Opera zajmują mniej więcej tyle samo to po jakimś czasie Opera potrafi zajmować 150 nawet, a Firefox nadal poniżej 100MB.

FastDial - fajny pomysł, ale istnieje wtyczka do Firefoxa SiteLauncher, która działa na innej zasadzie, ale jest o wiele wygodniejsza w zastosowaniu.

Klient torrenta w Operze jest kiepski, a na dodatek strasznie obciąża samą przeglądarkę. Na szczęście programiści poszli po rozum do głowy i w 10 można już łatwo wybrać czy chce się korzystać z wbudowanego klienta czy z innego zewnętrznego.

Klient poczty też nie zachwyca. Wolę Thunderbird-a albo Sylpheed-a. Pasek z zakladkami i z menu i z resztą zajmuje za duzo miejsca i za mało przez to jest miejsca na czytanie pcozty i resztę.

A miniaturki stron to samo co wcześniej. Mój monitor ma tylko 17 cali i naprawdę staram się oszczędzać na miejscu. A poza tym jak wcześniej pisałem nigdy nie otwieram więcej niż 20 stron i przez to nie wiem po co mi podgląd miniaturek otwartych stron.

No i niektóre strony i ich funkcje nie działają w Operze. Głównie Notatnik od Googla nie do końca, czat na iGooglu i parę rzeczy na gronie.

Ale za to musze przyznać, że Opera chydzi naprawdę szybko, a strony ładują się błyskawicznie (dopóki RAM-u nie zabiera zbyt dużo).

PS. Czy ktoś ma tez tak, że czasami strony (nie chodzi o jakieś konkretne) nie ładują się za pierwszym razem? Po prostu nic się nie dzieje. Dopiero odświeżenie pomaga.
    • Gość: piszczyk^3 Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: 95.178.16.* 03.09.09, 14:10
      Czego brakuje?
      1/ wbudowanego autopagera (mam skrypt :)
      2/ wbudowanego (de)kodera skróconych adresów (mam skrypt :)
      3/ wbudowanego rozciągania pól textarea (mam skrypt :)
      4/ wbudowanego wyświetlania w dymku adresu odnośnika (po najechaniu kursorem) (mam skrypt :)
    • Gość: Kinoman Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: 212.160.172.* 03.09.09, 14:24
      5 zakładek i 96 MB. Opera uruchomiona rano.
    • Gość: Skaj Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.09, 14:27
      "100-procentową zgodnością z wszelkimi możliwymi standardami webowymi - rzecz to może dla zwykłego użytkownika nie najważniejsza, ale wspomnieć o niej warto." - hahaha, tylko co z tego skoro zaskakująca ilość stron www nie działa pod Operą? (np. część witryn google).

"Polsce jest to już około 10%, więc problem jest większy." - 9% userów ma operę, na wszystkich stronach którymi administruję jest od 8,5% do 3%, czyli wynik generalnie żałosny jak na lata ostrej promocji.
    • Gość: piszczyk^3 Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: 95.178.16.* 03.09.09, 14:28
      03.09.09, 12:11 Gość: KaEn
      Skopiuj do paska adresu:
      opera:config#Show%20menu
      odznacz, Zapisz, zrestartuj.
      Witamy w klubie Stałych Użytkowników Opery! ;)
    • Gość: Luni Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.skarzysko.vectranet.pl 03.09.09, 14:29
      @Slavius - przestań pie...yć. 256 RAM to xp ledwo chodzi. W tym wypadku już polecałbym bardziej chroma. i na pewno nie 20 zakładek.

Te tylko 17" to standard.
      Fast dial w operze był chyba od zawsze, FF w końcu zauważyli że to fajne jest.

Co do klienta torrentów to nigdy z tego operowego korzystałem raz albo 2. Dało sie bardzo łatwo w opcjach wyłączyć. Teraz jest już ułatwienie dla kompletnych ignorantów.

Względem otwierania stron to też mi sie zdarza że nie otwierają sie za pierwszym razem. Troche dziwne,

@ezyrr: Opcja "Zamknięte karty", była od kiedy pamiętam.
      W FF też jest cuś takiego (chyba 10 ostatnio zamkniętych w Historii)
    • Gość: Kinoman Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: 212.160.172.* 03.09.09, 14:31
      Po wyłączeniu pasek menu jest dostępny po przyciskiem po lewej stronie paska zakładek. Łatwiej go tam włączyć ;-)
    • Gość: mmm Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: 85.128.3.* 03.09.09, 14:32
      A czemu nikt nie wspomina o możliwości synchronizowanie zakładek - niezależnie z którego komputera korzystasz wszędzie możesz korzystać z tych samych zakładek,
    • Gość: gosc Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.as.kn.pl 03.09.09, 14:33
      @ Skaj - te strony nie chodzą, bo to ONE nie są zgodne ze standardami. do tanga trzeba dwojga :)
    • Gość: Kinoman Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: 212.160.172.* 03.09.09, 14:35
      Tak synchronizacja rządzi. Dodaję w pracy nowe zakładki, notatki, czy silniczki wyszukiwania, uruchamiam O w domku i mam wszystko na miejscu, np. notatkę ze znalezionym w pracy przepisem na sałatkę ;-)
    • Gość: piszczyk^3 Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: 95.178.16.* 03.09.09, 14:39
      03.09.09, 12:38 Gość: Wiktor
      Spróbuj Breeze Microflat.
      my.opera.com/community/customize/skins/info/?id=7706
    • kretynofil Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów 03.09.09, 14:41
      @uzytkownicy opery:

To moze mi ktos wyjasni co zrobic, zeby obrazki, jesli sa za duze, skalowaly sie do okna przegladarki w Operze?

Za CHRL nie moge tego znalezc...
    • kretynofil Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów 03.09.09, 14:43
      @mmm:

Nie nikt nie wspomina, bo ja pierwszy o tym wspomnialem w komentarzu o 12:48...
    • Gość: anonim Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.09, 14:46
      @kretynofil
      files.myopera.com/shoust/blog/autosizer2-0.js
    • Gość: briho Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.chello.pl 03.09.09, 14:46
      Używam opery od wersji 8. "10-tkę" testuję od wczoraj i prawdę mówiąc to większych różnic w porównaniu z v. 9.64 nie widzę (nie zagłębiając się w jakieś techniczne szczegóły). Jest to ciągle ta sama, dobra przeglądarka, która praktycznie nigdy mnie nie zawiodła :) Niestety ciągle są w Operze problemy z wyświetlaniem niektórych stron (z roku na rok ich liczba się na szczęście zmniejsza) i wtedy muszę się ratować IE. Nie wiem jak u was, ale u mnie Opera potrafi się dość często zawieszać, zazwyczaj gdy przeglądam fora dyskusyjne (dziwne). Są niekiedy problemy z poprawnym otwarciem zawartości wideo (trzeba od razu zainstalować pluginy, bo inaczej w ogóle wideo nie ruszy). Brakuje mi w Operze autosugestii w polu wyszukiwania (Google), co np. jest w IE i bardzo fajnie się sprawdza. Mimo wszystko i tak uważam ją za najlepszą, najbardziej intuicyjną i najmniej zasobożerną przeglądarkę na rynku.
    • Gość: brihoo Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.chello.pl 03.09.09, 14:50
      jeszcze do piszczyk^3:
      Mógłbyś użyczyć tego skryptu o którym pisałeś wyżej? :)

"4/ wbudowanego wyświetlania w dymku adresu odnośnika (po najechaniu kursorem) (mam skrypt :)"
    • Gość: Dzinek Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 14:57
      Super sprawą w Operze (już od dłuższego czasu) są "gesty", czyli nawigacja z użyciem kawiszy myszki oraz drobnych ruchów. Wystarczy przytrzymać prawy klawisz myszy i przesunąć myszkę w dół aby pojawiła sie nowa karta. Podobnie jest z opcję "wstecz", "naprzód", "przeładuj" itp. To samo można uzyskać za pomocą wtyczki w FF, jednak tam to nie działa za dobrze.
    • Gość: Wiktor Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.wlan.plusgsm.pl 03.09.09, 15:04
      @piszczyk^3

Włączyłem wyświetlanie miniatur stron przy zmianie Tab-a i jestem w stanie odczuć różnicę w prędkości wyboru taba. Więc nie jest tak, że jest to bez znaczenia.
    • Gość: wincentop Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.cable.smsnet.pl 03.09.09, 15:08
      ja zmieniłem z firefoxa na Operke 10
      przeglądam już na niem od wersji RC i do liska wróce tylko jak będe potrzebował skorzystać z private browsing..
      Operka jako domyślna !!
    • Gość: Luni Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.skarzysko.vectranet.pl 03.09.09, 15:12
      @kretynofil:
      Prawy dolny róg - "dopasuj do szerokości"
    • kretynofil Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów 03.09.09, 15:28
      @Luni:

Dzieki, na to juz wpadlem, ale problem w tym, ze ja to chce tylko dla obrazow, a nie dla wszystkich stron - wiec ta opcja odpada. Jak mam to recznie wlaczac za kazdym razem to juz wole zakrecic kolkiem, trzymajac CTRL.

Chodzilo mi o cos automatycznego.

@anonim:

Wielkie dzieki, dziala jak zloto :)
    • Gość: Slavius Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.ds.pg.gda.pl 03.09.09, 15:38
      @Luni
      256 RAM-u to mało, ale XP chodzi, a inne programy działają.
      17cali niby dużo, ale mam rozdzielczość ekranu 1024x768. Wzrok kiepski.

Co do tej wtyczki SiteLauncher lepszej moim zdaniem niż SpeedDial to to nie jest to samo. SpeedDial otwiera się na nowej stronie, a SiteLauncher uruchamia "tackę" z odnośnikami do wybranych przeze mnie stron. Najlepiej jak zobaczysz to sam: www.donesmart.com/sitelauncher/
      Domyślnie uruchamia się to przez skrót klawiaturowy, ale można też dodać skrypt do Firegestures i uruchamiać to gestem myszy.
    • Gość: NGI24 Re: Opera 10 - pięć fajnych patentów IP: *.protonet.pl 03.09.09, 16:12
      Niestety nie działa w niej Adwords a także niektóre edytory WYSYWIG.A odnośnie funkcji, już 2 miesiące temu wyszła wersja alfa 10 Opery.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka