tenshii
22.04.09, 13:04
Witaj Xplict!
Podejrzewamy u mojej suni niedoczynność tarczycy.
Symetrycznie po bokach ciała pojawiają jej się łysie plamy o średnicy około 2 - 3 cm, niektóre mniejsze. Skóra jest tam bardzo sucha, sciemniała, łuszczy się. Myśleliśmy, że to powikłania AZSu, który ma, ale ona się wogóle nie drapie - no może czasami, ale tak jak ona się drapie drapie się każdy pies jak go coś zaswędzi. A przecież gdyby to było powikładnie po AZSie to w obliczu takich łysych plam, które się rozprzestrzeniają prawie z dnia na dzień, świąd musiałby być i to raczej duży, a nie ma go wogóle.
Mało tego w domu pies cały czas śpi, jest jakby smutny. Na dworze szaleje, więc myślałam, że jest po prostu zmęczona, no ale chyba dziwne, żeby młody pies w typie labradora po godzinnym porannym (o 6 rano) bieganiu po łące spał do 15. Miewa przebłyski zabawowe, przyniesie piłkę, maskotkę, sama porzuca nimi sobie, ale po paru minuach jej mija. Generalnie ma jakiś dziwny spadek formy domowej.
Do tego ma dość duże zapalenie ucha.
No więc mój wet i ja kierujemy się w stronę potwierdzenia lub wykluczenia niedoczynności tarczycy. Zrobiliśmy jej wyniki, które wyglądają tak:
- cholesterol 163
- T4 34,44 nmol/l
- FT4 6,9 pmol/l
Wizyta dopiero w piątek. Co możesz powiedzieć?