basik1271 15.03.10, 11:25 wymyśliłam sobie , że chcę poplażować w Punta Allen. Czy ktoś wie o jakimś sposobie dostania się do tego miejsca? Dodam , że nie interesują mnie jeep safari za 130 dol. Poza tym-może ktoś tam był i napisze czy warto? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tojan3 Re: Punta Allen-jak się dostać 16.03.10, 11:46 Bylem tam i musze powiedziec, ze chyba raczej nie warto jak sie nie ma wlasnego transportu. Ja tam trafilem pod wieczor i to bylo generalnie wymarle miejsce, gdzie nawet wydawalo sie juz nieco niebezpiecznie. W ciagu dnia moze i fajnie. Droga tam sie ciagnie i ciagnie, fajna w sumie przejazdzka, ale nic specjalnego. Jezeli nie ma sie tam konkretnego celu (izolacja od ludzi, wypad na ryby etc.) to raczej niekoniecznie warto tam jechac. Odpowiedz Link
mojito Re: Punta Allen-jak się dostać 16.03.10, 13:32 basik1271 napisała: "Czy ktoś wie o jakimś sposobie dostania się do tego miejsca? Dodam , że nie interesują mnie jeep safari za 130 dol." Witaj, Tansza opcja jest mini-bus (colectivo) z glownego dworca autobusowego w Tulum (poludniowa czesc miasta). Jest jedno polaczenie dziennie ~ (aproximadamente) 11:00. Koszt przejazdu okolo USD 10.00 Powrotne rejsowe dzienne polaczenie o 5:00 rano. Czasami hotele odbieraja swoich gosci z lotniska z Cancun i mozna sie z nimi zabrac. Czy warto? Piekno jest w oczach widzacego. Follow you dreams:) Buen viaje! m. Odpowiedz Link
mojito Punta Allen - uaktualnienie 17.03.10, 22:29 Wrocilem godzine temu z Tulum. Autobusy do Punta Allen z Tulum odchodza obecnie raz dziennie o 14:00 z Terminal de Servicio Foraneo na Tulum Avenida po prawej stronie wjezdzajac do miasta miedzy ulicami Centauro Norte i Orion Norte. Na bialej fasadzie jednopietrowego budynku czerwone litery informuja o kierunku polaczen: Playa del Carmen, Carrillo Puerto, Punta Allen i Valladolid. Na rogu calle Orion jest restauracja/bar El Mariachi. Po przeciwnej stronie ulicy jest maly supermarket. Powrot nastepnego dnia o 5:00. Bilet kosztuje 200 peso. Taxi 800. Odpowiedz Link
basik1271 Re: Punta Allen - uaktualnienie 18.03.10, 12:30 powiem tak - jesteś nieoceniony! Takiej szczególowej odpowiedzi się nie spodziewałam. Bardzo Ci dziękuję Odpowiedz Link
mojito Re: Punta Allen - uaktualnienie 18.03.10, 13:26 De nada:) Sniadanie/lunch polecam w Pane Pizza e Fantasia - Panaderia. Pare przecznic od dworca ADO na Tulum Av po tej samej stronie w kierunku do Twojego Terminal de Servicio Foraneo. Male klimatyczne miejsce z charakterem i doskonala kuchnia. Omlet de verduras - 60 peso, Crepes - mascarpone y fresa /truskawki) - 50. Espresso 18, con crema 20. Herbata (te) - 18. Smak, temperatura i prezentacja godna najlepszej restauracji. Widok na patio z centralnie umieszczonym barem. Toaleta na prawo za barem i na wprost:). Usiadz przy stoliku po lewej stronie w srodku pod palma. Buen provecho! Odpowiedz Link
basik1271 Re: Punta Allen - uaktualnienie 18.03.10, 18:19 hmm, jeszcze parę takich wskazówek i mogę zostać w domu, bo w zasadzie prawie wszystko juz sobie wyobraziłam:-) Jeśli urodzi mi sie jeszcze jakieś pytanie liczę na pomoc.Pozdrawiam z wiosennego dolnego śląska (15 stopni- w końcu!) Odpowiedz Link
mojito Re: Punta Allen - uaktualnienie 19.03.10, 08:22 Jednak lec:) Kolory zadnej palety malarskiej nie moga zastapic kolorow doswiadczenia empirycznego. Malutki, dwustanowiskowy, dworzec ADO w Tulum wydawal sie bardzo dobrze zorganizowany i ruchliwy. Sadze, ze dojedziesz i odjedziesz stamtad tanio i wygodnie we wszystkich kierunkach. Wyjezdzajac z miasta widzialem autobusy kierujace sie do Boca Paila. Rozwaz moze jednodniowa wizyte nad laguna. Spotkana przeze mnie w Tulum para plecakowiczow z Niemiec piala z zachwytu opowiadajac o krajobrazie - faunie i florze. Mowili, ze w Boca Paila przesiedli sie z autobusu na lodz i z lodzi ogladali rezerwat biosferyczny Sian Ka'an. O uroku plaz tez wspominali. Milo mi bedzie podzielic sie z Toba tym co wiem na temat Meksyku. Nawet gdyby pytania urodzily sie w postaci czworaczkow:) Gdybys chciala wstepnie zobaczyc cos "per procura" w promieniu do 100 km od Cancun to wyraz swoje zyczenie do poludnia w niedziele mojego czasu. Dzisiaj bede na Isla Mujeres. Pozdrowienia m. Odpowiedz Link
basik1271 Re: Punta Allen - uaktualnienie 19.03.10, 10:31 Witam, właśnie dowiedziałam sie z forum, że jesteś tu guru. Nie dziwię się. Właśnie myślałam o Boca Paila. Ponieważ to mój pierwszy wyjazd do Meksyku zaczynam od stolicy i kończe na wybrzeżu karaibskim. Jeszcze nie zdecydowałam ostatecznie czy będzie to Punta Allen, czy Tulum z jednodniową wyprawą w to miejsce. Dalej chyba już nie pojedziemy tylko zrobimy "nawrotkę", więc okolice Cancun nie tym razem. Ponieważ Twoja wiedza jest wielka , więc nieśmiało pytam - polecasz może szczególnie jakieś cenoty w okolicach Tulum? Odpowiedz Link
mojito Gran Cenote 20.03.10, 07:32 basik1271 napisała: "...cenoty w okolicach Tulum?" Najblizej z Tulum bedziecie mieli do Gran Cenote. Lezy w odleglosci okolo 4 km od Tulum na drodze do Coba po prawej stronie. Unikajcie wizyty w cenotach w poludnie. W tym czasie zjezdzaja sie autobusy z turystami i cenoty wylewaja z brzegow:) W Tulum Pueblo bedziecie potykali sie o biura, agentow i reklamy www.hiddenworlds.com Obejrzyjcie ich oferty i zadecydujcie czy skorzystacie z ich uslug czy odwiedzicie cenote/y na wlasna reke. Tulum to wyluzowane turystycznie miasto i bedzie dla Was doskonalym poczatkiem do zanurzenia sie w Morzu Karaibskim. Pozdrowienia, m. Odpowiedz Link