Dodaj do ulubionych

Poddaje sie....

23.09.10, 16:10
Czesc
Od miesiaca grzebie w internecie za wakacjami w M.
Po wielu gdzinach/dniach grzebania w Internecie sprecyzowalem gdzie chcialbym sie zatrzymac wraz z zonka i 10 letnia corka.
Wczoraj nawet udalo mi sie ustalic DOBRE ceny biletow przez Toronto a nie przez USA (zalatwic wize to jakas masakra).
Rozpisujecie sie jakie to piekne i tanie jest mieszkanie w cabanas (domyslam sie ze sa to bungalowy na plazy lub blisko niej) ale za cholere nie moge znalezc nic ciekawego.
Czy dobrym rozwiazaniem bedzie rezerwacja hotelu na 2-3 dni w Playa de carmen a pozneij przejsc sie i poszukac wlasnie takich domkow za rozsadna cene samemu? Czy moze nie ryzykowac i bookowac hotel na caly pobyt i miec spokojna glowe. Jedziemy 7/4/2011 do 22-23/4/2011.
Znalazlem hotel za £1100 na all incl. ale problem w tym ze ja nie chce all incl. Lubimy polazic po miescie i wybrac sobie restauracje i zjesc tak jak to "tubylcy" zwykli robic.
W Tajlandii jedlismy w takich miejscach ze wiekszosci ludziom wlos by wypadl z glowy a nie tylko sie zjezyl.... i bylo fantastycznie. I jedzienie i ceny i wogole....
Chce to samo miec w M.
Doradzcie jak znalezc tani ale czysty hotel ze sniadaniem (moze byc cabanas - nawet lepiej) nie w centrum tylko z boku ale tak zeby mozna bylo dojsc do jakiejs promenady czy bulwaru w 10-20 minut spacerowym krokiem i co nie zruinowalo by kieszeni....
Adresy, telefony, maile mile widziane....
jesli macie takie stale miejsca
Obserwuj wątek
    • wojtek.kozlowski Re: Poddaje sie.... 23.09.10, 19:52
      casper.geoblog.pl/podroze
      • an-ex Re: Poddaje sie.... 25.09.10, 18:05
        W Meksyku jedzonko nie jest takie tanie jak w Taj;-)
    • wojtek.kozlowski Re: Poddaje sie.... 26.09.10, 07:53
      Jezeli dopuszczasz inne morze niz karaibskie to zajrzyj tu:www.advantagemexico.com/zipolite/hotels.html
      masz hotele i cabany w granicach 15-30usd. A klimat Zipolette jest super (przynajmniej byl).
      W.
    • riviera_maya Re: Poddaje sie.... 27.09.10, 20:51
      abramiczek napisał:

> Wczoraj nawet udalo mi sie ustalic DOBRE ceny biletow przez Toronto a nie przez
      > USA (zalatwic wize to jakas masakra).

Wiele osob stara sie i dostaje wize do USA wiec nie jest to takie trudne. Jesli nie macie paszportow biometrycznych to niestety do Kanady tez potrzebujecie wize.

> Rozpisujecie sie jakie to piekne i tanie jest mieszkanie w cabanas (domyslam si
      > e ze sa to bungalowy na plazy lub blisko niej) ale za cholere nie moge znalezc
      > nic ciekawego.
      > Czy dobrym rozwiazaniem bedzie rezerwacja hotelu na 2-3 dni w Playa de carmen a
      > pozneij przejsc sie i poszukac wlasnie takich domkow za rozsadna cene samemu?
      > Czy moze nie ryzykowac i bookowac hotel na caly pobyt i miec spokojna glowe. Je
      > dziemy 7/4/2011 do 22-23/4/2011.

Kwiecien to jeszcze jest sezon na Jukatanie wiec ryzykujesz, ze nie bedzie dostepne nic taniego. Ja wole miec wszystko zarezerwowane z gory ale to wasza decyzja.

> Znalazlem hotel za £1100 na all incl. ale problem w tym ze ja nie chce all
      > incl. Lubimy polazic po miescie i wybrac sobie restauracje i zjesc tak jak to
      > "tubylcy" zwykli robic.
      > W Tajlandii jedlismy w takich miejscach ze wiekszosci ludziom wlos by wypadl z
      > glowy a nie tylko sie zjezyl.... i bylo fantastycznie. I jedzienie i ceny i wog
      > ole....
      > Chce to samo miec w M.

Moze musicie przemyslec budzet, Jukatan to nie Tajlandia i ceny wyzsze, tym bardziej, ze jedziecie w sezonie.

> Doradzcie jak znalezc tani ale czysty hotel ze sniadaniem (moze byc cabanas - n
      > awet lepiej) nie w centrum tylko z boku ale tak zeby mozna bylo dojsc do jakiej
      > s promenady czy bulwaru w 10-20 minut spacerowym krokiem i co nie zruinowalo by
      > kieszeni....

Dostales juz namiary od Wojtka na tani hotel. Jesli to za duzo to radze przemyslec jeszcze raz budzet, chyba, ze chcecie miec kurna chatke bez pradu i bez lazienki albo 50 km do plazy.

> Adresy, telefony, maile mile widziane....
      > jesli macie takie stale miejsca
      • wojtek.kozlowski Re: Poddaje sie.... 27.09.10, 21:15
        Obawiam sie, ze Cie nie pociesze. Cabanas w Tulum w ktirym spalem za 60 USD w zeszlym roku kosztuje teraz 194 usd za dwie osoby. Trzecia to doplata 28USD. Co prawda w cenie jest sniadanie ale jak dla mnie to zbyt drogo. Z kolei "moj" hotel w Puerto Morelos , czyli Ojo de Aqua, kosztowal tez cos kolo 60 USD za noc ( 2 lozka podwojne, tzw. matrimoniales), teraz kosztuje przeszlo 100 USD. Za dwie osoby chca 94 USD. Wiec ceny na Jukatanie sa odjechane. Sprobuj moze w hotelu Eden w Puerto Morelos. Maja cene cos ok. 40-50 USD za pokoj. Ale generalnie i w swietle katastrofy w Zatoce Meksykansckiej, ja bym sobie teraz odpuscil Jukatan. Ceny ida ostro w gore bo dla Nich klient to Amerykanin, Kanadyjczyk, Niemiec. I takie maja ceny. Natomiast w centralnym MEksyku, na wybrzezu Pacyfiku (Puerto Escondido, Puerto ANgel, Zipolette, ceny nie powinny przekroczyc 30 USD za pokoj. (2+1). Tak samo w miescie Oaxaca i w San Cristobal de las Casas. A miejsca te sa po stokroc bardziej klimatyczne od Jukatanu.
        pzdrw.
        W.K.
        • abramiczek Re: Poddaje sie.... 28.09.10, 16:56
          Czesc
          po 1. Dzieki za odpowiedzi i za porady.
          po 2. Centralny M i tak pojade zwiedzic tyle ze odrobinke pozniej.
          ad. reszta....
          Lubie jesc na ulicy i nikt mnie nie przekona ze w hotelu jest lepiej :)
          Cena... nie ze jestem dusigroszem (bo nie) tylko ja lubie sam sobie organizowac wakacje :)
          Zabookowalismy w koncu 15 nocy w Viva Wyndham maya. Niby All inc. ale na ulicy i tak bede jadl hehehehe
          Loty z air canada po £549 za sztuke, dziecko 449.
          W sumie razem z parkingiem + hoel + lot wyszlo cos kolo £2650. Jak dla mnie jest bardzo ok.
          kolezanka za Egipt all incl. w tych samych dniach tylko krocej za 3 sztuki musi zaplacic 3300 (GPB !!) szalenstwo jakies.....

jak by ktos mial osobiste wrazenia z tego hotelu to poprosze o komentarz jak i co i kiedy byl.
          Hotel w PdC. W googlach (widok ulicy) wyglada bardzo obiecujaco.
          Pozdrawiam
          • vago69 Re: Poddaje sie.... 30.09.10, 04:00
            latwo sie poddales...ale coz...Bylem w Playa del Carmen w grudniu ubieglego roku. Wczesniej w latach 80-tych bywalem tam czesciej. To co zobaczylem ostatnim razem przyprawilo mnie o mdlosci. To miasto stalo sie turystyczna pulapka dla ludzi z polnocy kontynentu i Europy. Restauracje i bary w stylu zachodnioeuropejskim, dyskoteki na prawie kazdym rogu, sklepiki z turystyczna tandeta itd,itp.Tradycyjne meksykanskie jedzenie(comedores) mozesz jednak znalezc o jakies 4 do 6 blokow od nadmorskiego bulwaru. Nie daj sie naciagnac na zadne wyprawy "jeepami" do Sian K"aan lub " cenotes". Zapomnij calkowicie o zorganizowanych wycieczkach jakie beda proponowac lokalne biura podrozy. Przed wyjazdem poczytaj sobie cos o atrakcjach lokalnych ,zdecyduj co ci odpowiada i wynajmij samochod na 2-3 dni(ok $120). Zagladnij do Tulum. Ruiny otwieraja od 9 rano ....w grudniu mi mowili ze planuja uruchomic tam Light and Sound Show. Jesli sie im to udalo to wydaje mi sie ze nie pozalujesz wybierajac sie na ta impreze. Cena ok. 120 peso od osoby. Plaza w ruinach to pelny wypas. mozesz spokojnie spedzic tam pol dnia. W zwiazku z tym ze lubia ja takze zolwie moze byc ona w tym czasie udostepniona zwiedzajacym tylko czesciowo. Aby dojechac do Tulum nie musisz jechac tam wynajetym samochodem. Z Playa del Carmen kursuja minivany ale nie powiem ci skad.Ja zawsze jezdze samochodem. Bylo pod Tulum miejsce ktore nazywalo sie Diamante K, taki piekny boutique hotel. Spedzilismy tam z moja ex nasza podroz porozwodowa -pelna romantyka. Gdybys nie mial zrobionej juz rezerwacji polecilbym ci to miejsce. Ale do rzeczy....samochodem mozesz pojechac do ruin w Coba-takie sobie tam ruiny 2-3 godziny spaceru w tropikalny lasku, , chyba najwieksza atrakcja sa dla archeologow, nastepnie udaj sie do Valladoid .tam zwiedz katedre blisko centrum i koniecznie zatrzymaj sie w tamtejszym Cenote. Jakies 5-10 km(nie wjezdzaj na platna autostrade) po drodze Chichen Itza "LIBRE" po lewej stronie drogi zobaczysz tablice informacyjna. NIE przegap tej okazji. Chichen Itza -to musisz zobaczyc. Night L&S show jest najlepszy jaki w zyciu widzialem. Chyba proponuja go takze w wersji angielskiej. Tam zatrzymaj sie na noc. Rano zagladnij do pobliskich jaskin i jesli chcesz jedz do Uxmal. Merida = stare kolonialne miasto bedzie po drodze ale nie wiem czy warto tam sie na dluzej zatrzymywac.Moim zdaniem Uxmal jest o wiele atrakcyjniejsze od Chichen Itzy a jesli pojedziesz tam na skroty omijajac Meride to zobaczysz prawdziwa kraine Majow. Ich wioski, stroje, doswiadczysz ich kuchni i goscinnosci. Niewatpliwie natkniesz sie na wiecej "cenotes"- ich swietych studni,zrodel cokolwiek to znaczy. Najwieksze ich zageszczenie jest w okolicy Cuzama. OK- Cozumel to takie Miedzyzdroje meksykanski---tamtejsza rafa koralowa to tylko wspomnienie i wydawanie kasy na ta atrakcje jest chyba bezcelowe, to samo Isla Mujeres i Cancun. Celestun po przeciwnej stronie Meridy jest warte zachodu. Tam -jesli dojedziesz zapakuj sie na lodeczke i sobie poogladaj flamingi, w grudniu beda one tam przyjmowaly turystow na bank. Zobaczysz tez mnostwo zimujacego tam ptactwa i krokodyli ktorym to ptactwo dostarcza przyjemnosci kulinarnych. Toba nie zaintersuja sie zbytnio. Ja tam plywalem swoim gumowym kajakiem i jak widzisz ciagle jestem w stanie pisac.....powodzenia
        • vago69 Re: Poddaje sie.... 30.09.10, 18:18
          Ceny noclegow na Jukatanie rzeczywiscie sa zwariowane w porownaniu z pozostala reszta Meksyku.
          Przyczyn jest wiele.
          Katastrofa ekologiczna jaka miala miejsce w Zatoce Meksykanskiej nie ma z tym nic wspolnego.

W okresie ostatnich 20-tu lat karaibskie wybrzeze Jukatanu zmienilo sie diametralnie. To co dzisiaj w literaturze turystycznej okresla sie jako Riviera Maya jescze 10 lat temu bylo jednym przepieknym parkiem krajobrazowym dzis jest tez piekne....ale inaczej.
          Dzis pomiedzy Playa del Carmen a Tulum w zasadzie trudno jest znalezc niezabudowany kawalek ziemi -wszedzie sa hotele.
          Kryzys globalny odbil sie dotkliwie na Jukatanie. Turysci z kasa(zagraniczni) w znacznie mniejszych juz ilosciach przyjezdzaja tu na wakacje.
          Wirus grypy H1N-cokolwiek to znaczy- dopelnil dziela zniszczenia turystyki meksykanskiej.
          Aby zachecic turystow do powrotu doszlo do tego ze hotele gwarantowaly pelny zwrot kosztow tym ktorym zdarzyloby sie zachorowac na ta wredna grype.

Nie bez znaczenia pozostaje zla prasa jaka ma Meksyk w swiecie a w szczegolnosci w USA i Kanadzie w zwiazku z narko-wojna. Dzialania jakie podjal rzad Calderona wbrew roznym opiniom przyniosly i dalej przynosza pozadane skutki. Powoli przerzedza sie siec narkotykowych mafii i wzrasta pomiedzy nimi krwawa konkurencja o szlaki przemytu cocainy.Jukatan lezy na jednym z tych szlakow. Sa juz ofiary wsrod turystow ale takze sa to przypadki bardzo sporadyczne. Zdrowy rozsadek i znajomosc terenu poplaca.

Reasumujac-hotele majac horrendalne koszty operacyjne zmuszone sa zrekompensowac swe straty podnoszac ceny. Turysci musza za to wszysto zaplacic.

Rada- dla niskobudzetowcow-w miastach szukac hotelikow z daleka od plazy, lub wrecz poza miastami. Nie przesadzac z oszczedzaniem kasy. Pluskwy i inne robactwo lubia tanie hoteliki.
          Narkomani i inny element takze nimi nie gardza. Nie dac sie zwiesc ladnie wygladajacym czasami Auto-Motelom. Sa to faktycznie zwykle Q-rwiarnie z problemami powyzej wspomnianymi.
          Spanie na plazach nie jest przestepstwem w Meksyku ale ....trzeba wiedziec gdzie....ODRADZAM.

Dla podrozujacych autobusami - nocne kursy sa dobra opcja-ale tylko na dluzsze dystansy. Okolice dworcow autobusowych moga byc bardzo niebezpieczne w nocy. Pod zadnym pozorem nie nalezy opuszczac dworca noca. Nawet jesli sie znajdzie zyczliwy lokalny przewodnik.
          • riviera_maya Re: Poddaje sie.... 30.09.10, 19:10
            Witam,

Bardzo dobrze napisane.
            Od siebie dodam jeszcze tylko, ze, szukajac hoteli na pol roku przed planowanym terminem podrozy, nie nalezy liczyc na duze znizki czy promocje. Hotele maja teraz wysokie ceny na marzec-kwiecien poniewaz jest to okres kiedy w USA jest spring break i przewiduja duzy popyt na te wlasnie miesiace. Jukatan to jeden z glownych celow mlodziezy z USA w tym okresie. Promocji cenowych nalezy oczekiwac na ok 2-3 miesiace przed planowanym wyjazdem, kiedy hotele zdadza sobie sprawe, ze beda mialy duzo wolnych pokoi. Oczywiscie jesli popyt bedzie duzy takich promocji moze byc malo lub wcale.

Nie zgodze sie co do wplywu grypy H1N1 na podwyzszenie cen. W zeszlym roku, kiedy zagrozenie grypa wybuchlo w Meksysku, turysci masowo rezygnowali z wyjazdow co spowodowalo bardzo duze obnizki cen hoteli i lotow. Bylem wtedy w Cancunie na koniec maja 2009 (na Memorial Weekend) korzystajac z tych promocji i cena jaka zaplacilem byla smiesznie niska. Samolot byl zapelniony do polowy (normalnie lataja pelne) i turystow w strefie hotelowej bylo niewielu.
            Mozliwe, ze w dluzszym czasie ta grypa odbije sie na cenach ale nie bedzie to roznica znaczaca. W tym konkretnym przypadku (kwiecien) mysle, ze ceny sa wysokie glownie ze wzgledu na termin i kupowanie wakacji z duzym wyprzedzeniem.

Pozdrawiam
        • tartaczek Re: Poddaje sie.... 26.12.10, 20:06
          @Wojek
          Nie zgadzam sie z Toba. Od lat jezdze do Meksyku i w hotelu w ktorym sie zatrzymuje ceny nie zmieniaja sie w dolarach od lat. Piszesz bzdury. Na Jukatanie jest masa hoteli za 400 peso za noc w odleglosci 100 m od plazy.Moj hotel jest drozszy, ale jest rewelacyjny. Nie zdradze niestety nazwy mojego hotelu ,bo za rok okazaloby sie to o czym Ty piszesz. Znam Kanadyjczyka , ktory od 21 lat zatrzymuje sie w naszym hotelu.
          W poblizu: Empanadas-5-7 peso, Tacos-5- peso. Ale tam zaden turysta nie usiadzie. Ale lepszych nie jadlam nigdzie indziej.
          • tartaczek Re: Poddaje sie.... 26.12.10, 20:17
            Nie zaobserwowalam tez nadmiaru mlodziezy na takiej np.Playa del Carmen. Raczej ludzie w srednim wieku i czasami tylko rodziny z malymi dziecmi.
    • ciao_kariatyda Re: Poddaje sie.... 31.01.11, 16:42
      Witam, czy mozna tu dostac jakies opinie nt. hotelu Wyndham Maya na Playa del Carmen? Dzieki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka