ela15 08.02.09, 18:58 Co warto kupić w Meksyku,chodzi o typowe dla tego kraju wyroby,a tequila dobra po ile?wiem jest 600 gatunków .Pozdrowienia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel_zet Re: zakupy w Meksyku 10.02.09, 22:21 Suszone papryczki - mają tego kilkadziesiąt rodzajów. Praski ręczne do tortilli. Przyprawa epazote. Znalazłoby się jeszcze trochę tego i owego dla miłośnika meksykańskiej kuchni. Odpowiedz Link
ela15 Re: zakupy w Meksyku 11.02.09, 08:06 Dzięki Paweł ,a jakie są składniki tej przyprawy?A może wiesz coś o kapeluszach panama,gdzie najlepiej je kupić i jaka jest cena.Pozdrowienia Odpowiedz Link
pawel_zet Re: zakupy w Meksyku 11.02.09, 12:27 Epazote to nie mieszanka, to jest zioło. Tu taki link: forum.gazeta.pl/forum/0,62489,1540823.html?f=77&w=61480438&a=87072631&rep=1 Kapelusze panama nie kojarzą mi się z Meksykiem. Raczej z Ekwadorem (tam jest prawdziwe zagłębie) i z Peru. Może je w Meksyku sprzedają, ale cen nie znam. Odpowiedz Link
mojito Kapelusz panama. 12.02.09, 04:31 ela15 napisała: "...coś o kapeluszach panama,gdzie najlepiej je kupić i jaka jest cena." Najlepiej kupowac kapelusze panama nazywane w Meksyku "jipijapa" w Meridzie w Casa Jipijapa, calle 56. Centrum wyrobow kapeluszy panama w Meksyku jest wioska Becal polozona w polowie drogi miedzy Merida a Campeche przy carretera Mex 180. Glowny i chyba jedyny przemysl wioskowy to wyplatanie kapeluszy panama w podziemnych (ze wzgledu na wilgoc) pomieszczeniach. Kapelusze sa rownie dobrej jakosci jak te z Ekwadoru. Dobrze wypleciony kapelusz panama mozna zwinac w trabke i usiasc na nim. Po rozprostowaniu kapelusz wraca do poprzedniego ksztaltu bez sladu zalaman. Ceny, w zaleznosci o jakosci kapelusza, zaczynaja sie od paru dolarow i moga osiagnac kilkuset dolarow. Merida rowniez znana jest ze sprzedazy wysokiej jakosci hamakow. Za kapelusz panama w Ekwadorze zaplacilem USD 25.00 Dostalem gwarancje na 150 lat :). Saludos! m. Odpowiedz Link
wojtek37k Re: Kapelusz panama. 24.02.09, 13:14 Ja jednak wróce do tequili . Badziewiastej tequili w meksykańskich sklepach jest zatrzęsienie . Każdy kto kupował brał tą własnie badziewiastą - wiadomo najtańsza była , lub leciał po hardcorze zakupując mezcal z robalem lub skorpionem - to prawie przez gardło nie chce przejść , ale jak będziesz na miejscu spróbuj drogiej tequili reserva , której smak jest łagodzony przez leżakowanie w beczce , kolor też się zmienia . Ja piłem marke "1800" Tequila Reserva - to był alkochol z wysokiej półki koszt za butelkę 0,7L ok 26-30$ . Wydasz wypijesz , nie bedziesz żałował :) Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link
leelly Re: Tequila 28.01.10, 23:20 Z tequila jak i z kazdym alkoholem- zalezy od gustu. Ja polecam Don Julio, Jose Cuervo Tradicional y añejo. Wozilam kilka razy i zawsze trafione w dziesiatke dla polskich gardel. Don Julio, Jose Cuervo to marki ktore oferuja rozne rodzaje tequili(el blanco, reposado, añejo- w tej kolejnosci rosna ceny). El blanco to tequila ktora wlasciwie nie lezakuje, po destylacji od razu jest butelkowana. Reposado (moja ulubiona) lezakuje od 2-12 miesiecy i añejo con najmniej rok czasu. Jesli chodzi o añejo to polecalabym dla osob w wieku 50- w gore, bo smak jest dosyc ciezki, przesiakniety aromatem debowych beczek. LAtwo ja odroznic od pozostalych bo ma bursztynowy, ciemny kolor. Dla ludzi mlodszych zdecydowanie reposado-Jose Cuervo Tradicional lub Don Julio Reposado. Innych nie pijam bo mi nie smakuja:)1800 kupilam tylko añejo (kotrego nie pijam) i rodzicom bardzo smakowalo. Saludos Leelly Odpowiedz Link
monhann2 Re: Tequila-pytanie 29.01.10, 15:11 Czy tequile lepiej kupic w jakims miejscowym sklepie czy tez w duty free na lotnisku? Odpowiedz Link
leelly Re: Tequila-pytanie 29.01.10, 20:17 Taniej wychodzi w supermarkecie/monopolowym niz w Duty Free. Saludos, Leelly Odpowiedz Link
mojito Re: Tequila-pytanie 30.01.10, 03:55 monhann2 napisała: "...czy tez w duty free na lotnisku?" Rozwaz kupowanie alkoholu na lotnisku tylko wowczas gdy wracasz docelowo bez przesiadek. W przeciwnym przypadku nie przejdziesz z alkoholem w bagazu podrecznym przez nastepna kontrole. Bedziesz musiala zostawic kupiony alkohol przed wejsciem do samolotu. Odpowiedz Link
monhann2 Re: Tequila-pytanie 01.02.10, 14:31 Dzieki za porady. Tak, lece bezposrednio z Cancun do Toronto. Ale jesli taniej w sklepie (tequila) to raczej i tak nie skorzystam z duty free. No chyba, ze jakis inny alkohol Odpowiedz Link
wicker1313 Re: Kapelusz panama. 25.01.10, 11:59 Polecam ciekawy artykuł o tych kapeluszach grzegorzmalag.wordpress.com/2009/10/01/kapelusze-panama-klasyka-nie-umiera-nigdy/ Odpowiedz Link
lazybutsu Re: zakupy w Meksyku 06.02.10, 01:56 Jeżeli chodzi o zakupy to polecam artesanias -najtaniej w miejscach wyrobu danego rękodzieła. Ogromne mercados przyprawiające o oczopląs np. w Mieście Meksyk -wyszczególnione w przewodnikach, warto porównac ceny, bo potrafią się sporo różnic. UWAGA -ku przestrodze - ze względu na niskie ceny i duży wybór artykułów łatwo wpaśc w szał zakupowy, stracic glowę i dużo czasu. Odpowiedz Link