IP: *.MAN.atcom.net.pl 26.02.02, 12:15
Czesc!
Mam prosbe o kilka informacji na temat tego preparatu. jak to powinno sie brac
i przez jaki okres?
czy jest to na recepte? czy jest to drogie?
jaka diete powinno sie prowadzic obok tego preparatu?
Pozdrowionka :))
Obserwuj wątek
    • jogger Re: linia2000 26.02.02, 12:29
      Nie mam pod ręką żadnej puszki, ale z pamięci: jest to zestaw błonnik+witaminy
      opracowany przez Inst. Żywienia jako suplement do diety 1000kcal, również dzieła
      tegoż Instytutu (dieta propagowana przez KKG). W tej diecie może zastąpić jeden
      posiłek, oczywiście najlepiej kolację. Kiedyś nawet w każdej puszce była ta
      dieta. Linię można używać dowoli i z każdą dietą, np. w razie nagłego ataku głodu
      w ciągu dnia, albo wieczorem, jeśli ktoś nie może zasnąć z pustym żołądkiem. Do
      kupienia w różnych zielarniach, 'zdrowych żywnościach' i aptekach (tam chyba
      najdrożej). Może ktoś, kto kupował ostatnio, rzuci cenę?

• Gość: dorota Re: linia2000 IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.02, 13:08
        Ja kupiłam ostatnio taką Linię plus w wersji tabletek do ssania - 4 zł za 16
        tabletek (popija się dużą ilością wody, ale bolą mnie od tego
        wszystkie "flaczki" - żołądek, wątroba i nie wiem co jest grane!
        • jogger Re: linia2000 26.02.02, 13:37
          Czy to jest aby TA Linia (2000)? bo znam tylko wersję w proszku. Czy możesz
          podać składniki z etykiety? Czysty błonnik nie powinien sprawiać bólu, bo jest
          tylko 'wypełniaczem' przewodu pokarmowego.
          • Gość: dorota Re: linia2000 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 17:39
            To jest ta linia - jakaś nowość o skaładzie: odtłuszczone mleko w proszku,
            koncentraty białek mleka lub serwatkowych, preparaty błonnika pokarmowego,
            inulina, oligofruktoza, maltodekstryny, naturalny proszek owocowy, biłko jaja w
            proszku, preparat wnkwasów tłuszczowych, fumaran żelazowy, hydroksywęglan
            magnezu, węglan wapnia, siarcza manganu, jodek potasu, chlorek chromu,
            molibdenian sodowy,lecytyna sojowa, witaminy (A,D3,z gupy B)aspartam. Jedna
            tabletka 6 kcal, węglowodanów 1,4 (ogółem), tłuszcz do 0,06g. Uff, dużo tego!
            • Gość: melon Re: linia2000 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 23:14
              A czy chce sie po tym jesć?
              • jogger Re: linia2000 27.02.02, 10:59
                Gość portalu: melon napisał(a):

> A czy chce sie po tym jesć?

Wskutek wypełnienia żołądka błonnikiem mózg otrzymuje sygnał sytości. Niestety,
                ten przekaz nie jest natychmiastowy i trzeba trochę pocierpieć. Mnie wystarcza
                20min, innym 30. Używam więcej proszku niż jest zalecone na opakowaniu - ok. 2/3
                kubka, i powoli dodaje wodę, ciągle mieszając, aż powstanie dość gęsta papka.
                Zbyt rzadki pokarm w żołądku najpierw musi zgęstnieć, żeby zacząć działać (zbyt
                gęsty z kolei musi się rozrzedzić :))) i taka to zabawa z własnym brzuszkiem).
            • jogger Re: linia2000 27.02.02, 10:53
              Gość portalu: dorota napisał(a):

> To jest ta linia - jakaś nowość
              Sprawdziłem swój proszek i rzeczywiście jest trochę zmian, ale raczej
              kosmetycznych i idących w dobrą stronę - np. zamiast regulatora kwasowości
              proszek owocowy, dodana inulina etc. Podejrzewam, że Twój problem jest związany z
              postacią tabletek. Błonnik powinien zwiększyć objętość w żołądku, dając uczucie
              sytości. Przy tabletkach do ssania to 'puchnięcie' może być zaburzone mimo
              popijania wodą. Nie ma niestety innego sposobu na potwierdzenie tej tezy, jak
              zainwestownie w proszek (puszka 390g - ok. 35zł, niestety:( ) ale używam tego
              tylko gdy mnie dopada jakaś bulimia w ciągu dnia, albo wybieram się na imprezę
              z 'niezdrową żywnością'.
              • Gość: melon Re: linia2000 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.02.02, 11:14
                A jaka jest kaloryczność takiego posiłku?
                • jogger Re: linia2000 27.02.02, 11:45
                  Gość portalu: melon napisał(a):

> A jaka jest kaloryczność takiego posiłku?

No tak, przechwalam się tą Linią co to niby ją mam w biurku i w praniu wychodzi,
                  że mi 'wyszła' (została domowa, więc kalorie podam Ci jutro, chyba że ktoś z
                  forumowiczów...).
                  • Gość: Olcia Re: linia2000 IP: *.MAN.atcom.net.pl 27.02.02, 13:27
                    JA ostatnio zdecydowalam sie na zakup preperatu Ultra Linia Complex firmy MLO
                    Kalorycznosc jednego "posilku" wynosi okolo 100 kcal.
                    Oto wyciag z opakowania:
                    Ultra Linia Complex jest środkiem dietetycznym, który wspomaga procesy
                    przemiany materii i gwarantuje dobrą kondycję organizmu przez cały czas
                    odchudzania. Dzieje się to za sprawą składników mineralnych, witaminowych i
                    białkowych. Zawiera również składniki, które pomagają redukować nadmiar tkanki
                    tłuszczowej takie jak L-karnityna, cholina, inozytol, pikolinian chromu oraz
                    pirogronian wapnia. W skład wchodzą ponadto duże ilości błonnika pomagające
                    oczyścić organizm z toksyn. Występuje w dwóch smakach: owoców leśnych i
                    waniliowym w opakowaniu 454 g, które wystarcza na 16 porcji.

Sposób użycia: Weź jedną miarkę (28,4g) produktu Ultra Linia Complex, dodaj do
                    szklanki chudego mleka lub wody, wymieszaj łyżką lub mikserem, dodaj kilka
                    kostek lodu. W celu redukcji masy ciała: zamiast śniadania i kolacji spożyj
                    porcję produktu Ultra Linia Complex oraz odpowiednio skomponowany kalorycznie i
                    odżywczo jeden posiłek dziennie. W celu utrzymania właściwej masy ciała
                    zamiast śniadania lub kolacji spożyj porcję produktu oraz dwa odpowiednio
                    skomponowane dwa posiłki dziennie.

1 porcji (28,4 g) 100g
                    produktu
                    Wartość energetyczna: 102 kcal (431 kJ) 358 kcal
                    (1520 kJ)

Wartość odżywcza:

Białko 4,6 g 16,2
                    g

Węglowodany 19,9 g 70 g

Tłuszcz 0,4 g 1,5 g

Witaminy:

Witamina A 525 mcg 1849
                    mcg 66
                    Witamina D 3,5 mcg 12,3
                    mcg 70

Witamina E 10,5 mg 37
                    mg 105

Witamina C 21 mg 73,9
                    mg 35

Tiamina (wit. B1) 0,52 mg 1,83
                    mg 37

Ryboflawina (wit. B2) 0,59 mg 2,08
                    mg 37

Niacyna 7 mg 24,7
                    mg 39

Witamina B6 0,7 mg 2,47
                    mg 35

Folacyna 140 mcg 493
                    mcg 70

Witamina B12 2,1 mcg 7,4
                    mcg 210

Biotyna 105 mcg 370
                    mcg 70

Kwas pantotenowy 3,5 mg 12,3
                    mg 58

Składniki mineralne:

Wapń 145 mg 511
                    mg 18

Fosfor 150 mg 528
                    mg 19

Żelazo 6,3 mg 22,2
                    mg 45

Magnez 140 mg 493
                    mg 47

Cynk 5,25 mg 18,5
                    mg 35

Jod 52,5 mcg 185
                    mcg 35

Sód 170 mg 599 mg

Potas 270 mg 951 mg

Miedź 0,7 mg 2,46
                    mg

Mangan 1 mg 3,52
                    mg

Skład: białko serwatki, fruktoza, mieszanina węglowodanów (z pszenicy,
                    kukurydzy i owsa), kazeinian sodowo-wapniowy, błonnik z otrębów owsianych, guma
                    guar (zagęstnik), sproszkowany burak czerwony, otręby kukurydziane, celuloza
                    mikrokrystaliczna i sól sodowa karboksymetylocelulozy ( zagęstnik), lecytyna,
                    aromat naturalny i aromaty syntetyczne, kwas cytrynowy (regulator kwasowości),
                    witaminy (A, D, E, C, tiamina, ryboflawina, niacyna, B6, folacyna, B12,
                    biotyna, kwas pantotenowy) i składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo, magnez,
                    cynk, jod, sód, potas, miedź, mangan), L-karnityna, cholina, inozytol, ekstrakt
                    z rośliny Garcinia Cambogia.

• kropelka_no1 Re: linia2000 27.02.02, 14:13
                      Olciu, ile to cudo kosztuje?
                      • Gość: Olcia Re: linia2000 IP: *.MAN.atcom.net.pl 27.02.02, 14:51
                        Na stronie priv.ciechnet.pl/dso/sklep/sklep50.htm podaja cene 37 PLn, ja
                        zaplacilam wczoraj w sklepie ze zdrowa zywnoscia 39,50.
                        smak owocow lesnych jest naprawde Ok, troche mi brzuch wczoraj napelnilo i
                        naprawde nie chcialo mi sie jesc kolacji :) (wzielam okolo 17,30).
                        Pozdrowionka
                        Jak uda mi sie schudnac, to sie pochwale :))) (troche cwicze oprocz
                        ograniczenia jedzonka)
                      • jogger Re: linia2000 27.02.02, 14:55
                        Znalazłem to w cenniku produktów MLO za 38zł, czyli przeliczając na wagę,
                        taniej niż moja Linia.
          • araab Re: linia2000 28.02.02, 16:41
            jogger napisał(a):

> Czysty błonnik nie powinien sprawiać bólu, bo jest
            > tylko 'wypełniaczem' przewodu pokarmowego.

Błąd jogger. Błonnik nie jest żadnym wypełniaczem lecz "czyściwem" I są różne
            rodzaje błonnika.Jeden działa jak gąbka, delikatnie, adsorbując toksyny, tłuszcze
            i usuwając je z organizmu (błonnik nie jest trawiony)a inny działa jak szczota
            ryżowa i taki może powodować dolegliwości u osób z chorobami gastrycznymi. Np.
            osoby z wrzodami żołądka nie mogą jeść ciemnego pieczywa a nie mają problemów w
            przypadku pałaszowania buraczków (buraki mają b.dużo błonnika).Poza tym, stosując
            błonnik w tabletkach należy bezwzględnie pić dużo wody. W przeciwnym wypadku
            można doprowadzić do zatrucia miejscowego bo zbierze on toksyny i nie zostanie
            wydalony tylko zalega, fermentuje. Taki błąd popełniają ludzie kupując różne
            preparaty w sklepach lub aptekach bez dodatkowej stałej opieki konsultanta.Ulotkę
            przeczytają lub nie i potem się dziwią, że nie działa lub boli.
            Pzdr.

• jogger Re: linia2000 01.03.02, 15:40
              Błonnik w czystej postaci na pewno nie będzie działał w charakterze szczotki. W
              tym przypadku ma za zadanie napęcznieć w żołądku powodując uczucie sytości.
              Oczywiście masz rację co do wody, bo jeśli będzie jej za mało, to po pierwsze nie
              będzie efektu (sytości), a po drugie mogą wystąpić (i jak widać występują) bóle
              spowodowane przez nadmiar kwasu solnego. Podobny efekt powoduje przyjmowanie
              innych środków w dużych pigułach na pusty żołądek nie popijając ich dostatecznie
              dużą ilością wody (jak w pobliskim wątku 'suplementy a skutki uboczne'). Nie
              mówiąc już zresztą o 'żołądkowcach', u których chociażby wymieniony przez Ciebie
              chleb razowy jest źródłem cierpień (jest produkowany przy większej dawce zakwasu
              niż zwykły i to, a nie błonnik jest tego powodem). Reasumując, lepiej już brać tą
              Linię w proszku i wypić zrobionego z niej drinka, chociaż bez wątpienia pastylki
              są bardziej praktyczne poza domem.
              • araab Re: linia2000 01.03.02, 17:19
                jogger napisał(a):

> Błonnik w czystej postaci na pewno nie będzie działał w charakterze szczotki.

Skąd ta pewność? I co to znaczy w CZYSTEJ postaci? Uważasz,że w linii 2000 jest
                celuloza cz.d.a.?A co Ty nazywasz błonnikiem? Błonnikiem w dietetyce nazywa się
                potocznie różne włókna pokarmowe czyli polisacharydy nietrawione przez enzymy.Do
                takich włokien należy oczywiście nierozpuszczalna w wodzie celuloza, która
                właśnie działa jak szczotka, rozpuszczalne w wodzie pektyny, które mają własności
                adsorpcyjne wchłaniania wody, gazów i jadów bakteryjnych w świetle jelit

> W tym przypadku ma za zadanie napęcznieć w żołądku powodując uczucie sytości.

A w innym przypadku?

> Oczywiście masz rację co do wody, bo jeśli będzie jej za mało, to po pierwsze n
                > ie
                > będzie efektu (sytości), a po drugie mogą wystąpić (i jak widać występują) bóle
                >
                > spowodowane przez nadmiar kwasu solnego.

Jak rozumiem, gdyby "czysty" błonnik zażywała i nie popijała dużą ilością wody
                osoba, która cierpi na niedokwasotę (są takie!)to wspaniale by się czuła i nie
                odczuwała żadnych dolegliwości.Bo u niej nie byłoby przecież nadmiaru kwasu
                solnego. Hm.., niebezpieczna teoria.

Podobny efekt powoduje przyjmowanie
                > innych środków w dużych pigułach na pusty żołądek nie popijając ich dostateczni
                > e
                > dużą ilością wody
                (jak w pobliskim wątku 'suplementy a skutki uboczne'). Nie
                > mówiąc już zresztą o 'żołądkowcach', u których chociażby wymieniony przez Ciebi
                > e
                > chleb razowy jest źródłem cierpień (jest produkowany przy większej dawce zakwas
                > u
                > niż zwykły i to, a nie błonnik jest tego powodem).

No cóż, jestem "żołądkowcem" od wielu, wielu lat i mniejsze dolegliwości mam po
                zjedzeniu ogórka kiszonego niż po zjedzeniu kromki chleba razowego. Tak dużo w
                jednej kromce tego zakwasu?

Reasumując, lepiej już brać
                > tą
                > Linię w proszku i wypić zrobionego z niej drinka, chociaż bez wątpienia pastylk
                > i
                > są bardziej praktyczne poza domem.

Reasumując, skoro zadaniem błonnika popijanego dużą ilością wody jest pęcznienie
                w żołądku i wywoływanie uczucia sytości ( a propos - ja zażywam błonnik w
                tabletkach, popijam 2 tabletki dwoma szklankami wody a po 20-tu minutach jestem
                bardziej głodna, niż przed zażyciem) należy rozumieć, że wszystkie osoby, które
                nie mają problemów z nadwagą, nie odchudzają się, nie muszą wogóle spożywać
                błonnika.Szczególnie osoby chude powinny wszelkie pokarmy z błonnikiem omijać
                dużym łukiem, aby nie wywołać u siebie oszukańczego uczucia sytości.
                Jeśli jesteś zwolennikiem linii 2000,wypełniacza który zawiera w swoim składzie
                substancje pęczniejące w żołądku pod wpływem wody wywołując tym samym uczucie
                sytości i nic poza tym, nie wypowiadaj publicznie herezji na temat błonnika w
                ogóle i jego działania w organiźmie.
                Ale zazwyczaj mądrze radzisz, więc pozdrawiam

• jogger Re: linia2000 01.03.02, 17:40
                  Wiem, do czego służy błonnik, i dlatego na ogół zaczynam dzień od osobiście
                  przygotowanego musli z tyloma typami błonnika, ile mogę zdobyć. Natomiast
                  spreparowany (chociaż nie wiem jak:)) błonnik w Linii ma co innego na celu.
                  Kiedy potrzebuję zwalczyć niebezpiecznie narastający apetyt, 200g papki z Linii
                  (nie może być zbyt rzadka!) robi swoje. Dwie tabletki to za mało - ośrodek
                  głodu w mózgu tylko się rozdrażni:))).
                  • araab Re: linia2000 01.03.02, 18:02
                    Jogger, ja nie zażywam błonnika po to aby mieć uczucie sytości. Ja go zażywam
                    po to, aby czyścić organizm, nie dopuszczać do wchłaniania niepotrzebnych
                    tłuszczy , nadmiaru cukru czy też innych zanieczyszczeń (konserwanty,środki
                    ochrony roślin itp. itd.)Dlatego go biorę przed KAŻDYM posiłkiem Ja się cieszę,
                    że jestem głodna po błonniku, bo chcę zjeść z apetytem. Tyle że jadam
                    różne "świństwa" czasami i mimo to dobrze się czuję.I mam nadzieję, że skoro
                    zaczęłam jeść błonnik, to nie wyhoduję sobie raka jelita grubego,jak moja mama.
                    Jeszcze raz podkreślam - błonnik NIE JEST PO TO ABY WYPEŁNIAŁ ZOŁĄDEK I DAWAŁ
                    UCZUCIE SYTOŚCI, tylko po to aby poprawiał perystaltykę jelit i czyścił
                    organizm z toksyn i złogów.Dlatego zaleca się dużo warzyw i owoców *ze skórką",
                    kasz i różnych nasion w prawidłowej diecie.
                    Pozdrawiam,
                    • jogger Re: linia2000 04.03.02, 13:38
                      araab napisał(a):

.
                      > Jeszcze raz podkreślam - błonnik NIE JEST PO TO ABY WYPEŁNIAŁ ZOŁĄDEK I DAWAŁ
                      > UCZUCIE SYTOŚCI, tylko po to aby poprawiał perystaltykę jelit i czyścił
                      > organizm z toksyn i złogów.

Rodzaje błonnika możemy podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. W
                      naturalnych źródłach błonnika występują oba te rodzaje, zmieniają się tylko ich
                      wzajemne proporcje. Natomiast wyekstrahowany błonnik rozpuszczalny w wodzie,
                      stanowiący gros linii 2000 i podobnych produktów, ma bardzo konkretny cel i nie
                      oznacza to wcale, że naturalny błonnik jest gorszy czy lepszy - ma do spełnienia
                      funkcje, o których piszesz wcześniej. Sam pamiętam czasy, gdy np. otręby pszenne
                      były dostępne wyłącznie u 'baby' na bazarku przy Polnej - i żadne
                      tam 'standaryzowane', tylko prosto z wora.
            • Gość: dorota Re: linia2000 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 02.03.02, 10:24
              araab napisał(a):

Ulot
              > kę
              > przeczytają lub nie i potem się dziwią, że nie działa lub boli.
              > Pzdr.
              >
              >

Akurat ulotkę dokładnie przeczytałam i piję b. dużo wody. A boli, bo faktycznie
              to sprawdziłam.
              Pozdr.
              • araab Re: linia2000 03.03.02, 14:59
                Gość portalu: dorota napisał(a):

> araab napisał(a):
                >
                > Ulot
                > > kę
                > > przeczytają lub nie i potem się dziwią, że nie działa lub boli.
                > > Pzdr.
                > >
                > >
                >
                > Akurat ulotkę dokładnie przeczytałam i piję b. dużo wody. A boli, bo faktycznie
                >
                > to sprawdziłam.
                > Pozdr.

Czyli potwierdza się moje zdanie nt. błonnika tzn. że wcale nie oznacza,że czysty
                błonnik nie powinien boleć(jak uważa jogger), bo są różne rodzaje błonnika. A
                poza tym, skoro pisałaś że to tabletki do ssania, to jaki podają na ulotce skład?
                Bo błonnik do ssania to troche dziwne. A szanująca się firma powinna podać
                dokładnie skład oraz nr. atestu. Tak jest na opakowaniu mojego błonnika.
                Pozdrawiam

• Gość: dorota Re: linia2000 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 19:55
                  Skład dośc dokładnie podałam trochę wyżej w tym wątku.
                  Pozdr.
                  • jogger Re: linia2000 04.03.02, 13:46
                    Zanim zawartość tabletki 'nabierze wody' w żołądku, zaczyna działać kwas solny.
                    Możesz mieć drobne uszkodzenia ścianek żołądka i/lub dwunastnicy, i stąd
                    bolesność. Spróbuj proszę brać nawet tę Linię tabletkową rozpuszczoną w wodzie.
                    Na pewno nie mogą to być zaledwie 2 tabletki. Napisz, czy zauważasz różnicę.
                    Jeśli moja teoria się potwierdzi, podam Ci sprawdzony (na mnie) patent na
                    problemy z żołądkiem.
                  • araab Re: linia2000 04.03.02, 21:58
                    Jeżeli miałaś kiedykolwiek problemy z nadkwasotą, zgagę czy jakieś stany
                    zapalne jelit, powinaś odstawić takie tabletki. Preparat błonnika pokarmowego
                    to za mało powiedziane ale może to być właśnie nierozpuszczalna celuloza a poza
                    tym może Ci szkodzić hydroksywęglan magnezu i węglan wapnia.Mogą rozkładać się
                    z wydzieleniem dwutlenku węgla i tem może powodować "kolki".Nic więcej nie
                    znalazłam w składzie, co mogłoby w szczególnych przypadkach wywoływać
                    dolegliwości.Przpraszam, że nie doczytałam wcześniej. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka