Dodaj do ulubionych

cukrzyca a Atkinsa dieta

IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 13.03.02, 20:27
Hmm, wiosna za pasem, pozbyć się kilka kilo byłoby miło. Zajrzałam z ciekawości
na to forum i zauważyłam że często pojawiają się tutaj wątki związane z dietą
niskowęglowodanową. Zainteresowała mnie, jestem jednak ciekawa jak się ma ona
do cukrzycy, na którą jestem chora. Moja diabetyczka wciąż powtarza że podstawą
mojej diety mają być węglowodany. Hmmm ...
Zauważyłam że aby nie pojawiły się ketony w moim organizmie muszą zjeść
najmniej 120 gr węglowodanów, tymczasem czytam tutaj o 20 gramach.
Proszę o rady.
dziękuję z góry
Rosa
Obserwuj wątek
    • jogger Re: cukrzyca a Atkinsa dieta 14.03.02, 12:20
      Dieta wysokowęglowodanowa i niskotłuszczowa to standard zalecany diabetykom.
      Dla zmetabolizowania węglowodanów potrzeba dużych ilości insuliny, co na
      dłuższą metę może doprowadzić do otyłości, nadciśnienia, wysokiego poziomu
      trójglicerydów i niskiego HDL. Dieta Atkinsa polega na zastąpieniu węglowodanów
      tłuszczem jako podstawowym źródłem energii, do czego potrzebne jest właśnie te
      max 20g węglowodanów dziennie przez pierwsze 2 tygodnie. Gdy na potrzeby
      energetyczne zużywany jest tłuszcz, nie ma potrzeby martwienia się o ciała
      ketonowe. Dzięki temu można zmniejszyć dawki insuliny. Co ciekawe, w wielu
      przypadkach cukrzycy typu 2 osiągano przejście cukrzycy do stanu ukrytego, tj.
      wyeliminowanie insuliny bądź leków insulinopodobnych przy ścisłym ograniczeniu
      podaży węglowodanów. Ponieważ mam przypadki cukrzycy w rodzinie, wiem, że
      lekarze prowadzący są bardzo sztywni w poglądach nt. diety. Może coś z tego
      poniżej przyda się Twojemu prowadzącemu, bo samemu wiadomo - nie wolno
      ryzykować (wiem co to za zmora - niedocukrzenie :-( ).

Recent Research on the Nutritional
      Answer to Diabetes
      Existing results point to the dangers of high-
      carbohydrate
      intake, but only now is research being done that
      will show
      the impressive benefits of a regimen that induces
      lipolysis.
      Even though the controlled carbohydrate approach
      was the
      standard diabetic therapy until 1950, the American
      Diabetes
      Association abandoned it without ever doing a
      single test comparing
      it with a controlled carbohydrate eating plan that
      followed the Atkins
      Nutritional Approach™. Instead, most studies that
      have been
      conducted were done with diets too high in
      carbohydrates to be
      consistent with the Atkins plan.
      Here is a small sample of the research done over
      the last seven or
      eight years. In the mid-1990s, researchers began
      to compare the effects of high monounsaturated-fat diets
      with the effects of high-carbohydrate diets in
      diabetic patients. A study by Abhimanyu Garg, M.D., at the
      University of Texas Southwestern Medical Center
      showed that compared with the high-fat diet, the
      high-carbohydrate diet increased risk factors for
      heart disease—in the form of triglyceride levels and VLDL
      (very-low-density lipoproteins) cholesterol levels—
      by 24 percent and 23 percent respectively. The high-carb
      diet also increased glucose and insulin levels by
      10 percent and 12 percent1. The numbers are less impressive
      than what practitioners usually see at The Atkins
      Center for Complementary Medicine (where more than 5,000
      Type II diabetics have been treated) because in
      the high-fat diet studied, the level of carbohydrate consumed
      wasn’t low enough to trigger lipolysis.
      In a somewhat similar Australian study,
      researchers noted that "the currently recommended high-carbohydrate,
      low-fat diet" produces unfavorable effects on both
      glucose levels and cholesterol levels in people with mild and
      severe cases of diabetes2. By 1996, researchers at
      the University of Rochester in New York were testing a
      high-ketogenic, very low-calorie diet in
      comparison with a low-ketogenic, very low-calorie diet for diabetics.
      The high-ketogenic diet turned out to be
      considerably more effective in controlling blood-sugar levels
      3.

All these studies indicate the superiority of
      almost any form of carbohydrate control over regimens
      comprising up to 55 percent carbohydrate foods.
      Controling intake of carbohydrates is not only
      heart-safe but also heart-protective—which is
      crucial to the diabetes question because it is a major risk
      factor for heart disease. Indeed, it’s fair to say
      that if you have diabetes, you may also have heart
      disease. The damage done to the cardiovascular
      system by high insulin levels over decades is
      tremendous. Combine that damage with the health
      problems of being overweight and having high blood
      pressure, and you have what has become a new
      buzzword in medicine: Syndrome X. See Connecting the
      Dots Between Overweight and Heart Disease, Part 2
      for a thorough discussion.

The study closest to evaluating the effects of a
      controlled carbohydrate approach such as Atkins to
      diabetes control was done at the Sansum Medical
      Research Foundation. There, diabetic subjects were
      put on a dietary regimen that contained only 25
      percent carbohydrate for eight weeks. They were then
      switched to a regimen that contained 55 percent
      carbohydrate for another eight weeks. On the controlled
      carbohydrate segment, the subjects' glucose values
      improved, their diastolic blood pressure went down
      and they lost weight. When they were placed on the
      high-carbohydrate segment, one of the indicators
      for diabetes got worse and none of the improvements
      seen on the controlled carbohydrate segment
      occurred4.

Appropriate research in which the level of
      carbohydrate intake results in lipolysis/ketosis as compared to
      a higher intake of carbohydrates is finally in
      progress (although not yet published). When these studies
      are published, the evidence that the standard
      dietary approach to diabetes should be changed will
      undoubtedly become more and more compelling. The
      fact that by controlling carbohydrate intake one
      controls glucose and insulin is hardly surprising.

Selected References

1.DeFronzo, R.A., Bonadonna, R.C.,
      Ferrannini, E., et al., "Pathogenesis of NIDDM: A Balanced Overview," Diabetes
      Care, 15(3), 1992, pages 318-368.
      2.Garg, A., Grundy, S.M., Unger,
      R.H., "Comparison of Effects of High and Low Carbohydrate Diets on Plasma
      Lipoproteins and Insulin Sensitivity in
      Patients with Mild NIDDM," Diabetes, 41(10), 1999, pages 1278-1285.
      3.Campbell, L.V., Marmot, P.E., Dyer, J.A.,
      et al., "The High Monounsaturated Fat Diet as a Practical Alternative for
      NIDDM," Diabetes Care, 17(3), 1994, pages
      177-182.
      4.Gumbiner, B., Wendel, J.A., McDermott,
      M.P., "Effects of Diet Composition and Ketosis on Glycemia During
      Very-Low-Energy-Diet Therapy in Obese
      Patients with Non-Insulin-Dependent Diabetes Mellitus," American Journal
      of Clinical Nutrition, 63, 1996, pages 110-
      115.
      • Gość: Rosa Re: cukrzyca a Atkinsa dieta IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 09:45
        Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz. Właśnie jestem po niskowęglowadanowym
        śniadanku - jajecznica na żółtym serze. Byłam w księganii - książki Atkinsa nie
        ma nawet śladu ani w sklepie ani w hurtowni. Ale udało mi się ją zarezerwować w
        bibliotece - więc to już coś. Pytanie : czy nie grozi mi kwasica ketonowa jeśli
        tak dyrastycznie zmniejszę ilość węglowodanów w diecie?
        Pozdrawiam
        Rose
        • jogger Re: cukrzyca a Atkinsa dieta 15.03.02, 10:15
          Kwasica ketonowa występuje wtedy, gdy we krwi występuje jednocześnie wysoki
          poziom cukru oraz ciała ketonowe. Ten stan wystepuje przy kompletnym braku
          insuliny, a więc głównie w cukrzycy typu 1. Czy masz cukrzycę typu 1 czy 2?
          Przy typie 2 po obcięciu węglowodanów poziom cukru powinien się ustabilizować,
          gdyż spadnie zapotrzebowanie na insulinę, a uwalniane ciała ketonowe będą
          świadectwem ketozy - spożytkowania tłuszczu na potrzeby energetyczne organizmu.
          • Gość: Rosa Re: cukrzyca a Atkinsa dieta IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 11:34
            Mam cukrzycę typu pierwszego na któą choruję od 2,5 roku. Ketony pojawiają i
            bez glukozy - paski keto-diastix.
            Rosa
            • jogger Re: cukrzyca a Atkinsa dieta 15.03.02, 14:56
              Przy cukrzycy typu 1 nie można zrezygnować z insuliny. Nawet gdy nie dostarczy
              się wcale węglowodanów z zewnątrz, organizm sam produkuje węglowodany z białka.
              Najważniejsza jest stabilizacja poziomu cukru we krwi, bo i zbyt mało, i zbyt
              dużo działa nam na szkodę. Same paski tu nie wystarczą, bo pokazują sytuację z
              opóźnieniem. Czy masz możliwość zakupu testera poziomu cukru we krwi? (fakt, że
              trzeba się kłuć dodatkowo:-( ). Żeby móc bezpiecznie zmniejszyć ilość
              węglowodanów w diecie, trzeba by było zjechać też w dół z insuliną, a to z
              kolei wymagałoby większej ilości małych dawek insuliny. Jesli pojawiają Ci się
              ketony, to przypuszczalnie bierzesz insulinę 2x dziennie? Najlepsza byłaby
              pompka insulinowa, dawkująca insulinę automatycznie w zależności od potrzeby,
              ale nawet nie wiem, czy w kraju można to kupić (a już tanie to na pewno nie
              jest).
              • jogger Re: cukrzyca a Atkinsa dieta 15.03.02, 15:41
                Znalazłem nawet glukometr, www.lifescan.com który wylicza dawkę insuliny
                w zależności od ilości węglowodanów w gramach, i to od 1 do 150.
                • Gość: Rosa Re: cukrzyca a Atkinsa dieta IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 15:49
                  Dzięki - fajna zabawka, tylko co z paskami? Nie wszyskie glukometry są na
                  polskim rynku a tym samym paski do nich. I tu automatycznie ciśnie się na język
                  decyzja o zmniejszemiu refundacji na paski. Rewelacyjny pomysł zaiste!

Rosa
              • Gość: Rosa Re: cukrzyca a Atkinsa dieta IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 15:43

Ojejku - czy rzeczywiście cukrzycy są w tym kraju tak fatalnie poinformawani, a
                przez to i ich znajomi i bliscy. Ja przeszłam szkolenie automatycznie w pierwszym
                tygodniu kiedy wykryto u mnie cukrzycę, ustalono mi dietę, insulinę itd. Co za
                głupota żeby brać insulinę dwa razy dziennie? No chyba że długodziającą ale ta
                nie umożliwia wyrównania cukrzycy.
                Pisałeś wcześniej że ktoś w Twojej rodzinie jest chory na cukrzycę. Ja mam
                porównanie obserwując mojego przyszłego teścia. Lekarka ustaliła mu sztywną dawkę
                insuliny, którą bierze raz czy dwa razy dziennie (jak sobie przypomni, ale to juz
                inna historia) i do widzenia. Uważam że glucometr należy do podstawowego
                wyposażenia każdego diabetyka, a poziom cukru winno się sprawdzać zawsze gdy
                chcemy podać insulinę bądź przypuszczamy że możemy mieć hiper lub hipoglikemię.
                Poziom cukru we krwi oznaczam 5 - 6 razy dziennie (możesz sobie wyobrazić jak
                wyglądają opuszki moich palców), na czczo o 7, a później co cztery godziny, bo
                tyle czasu działa Humalog, insulina, którą bierze się bezpośrednio przed
                posiłkiem. Nie mam sztywnych dawek insuliny, jest to idiotyzm, daję tyle insuliny
                ile potrzebuję do posiłku, czyli 1 jednostkę do 1 WW.
                Pompę insulinową można zakupić, jest szalenie droga (przede wszystkim
                jej "utrzymanie" tj drenaże, igły, naboje z insuliną), ja stosuję peny, jest to
                dla mnie wygodne i nie czuję się "przywiązana" do żadnego urządzenia.
                Ketony pojawiają się wówczas gdy poprzedniego dnia zjem za mało WW. Stąd moje
                pytanie o kwasicę ketonową, której się obawiam w wypadku przejścia na dietę
                niskowęglowadonową. Najmniejsza ilość jaką udało mi się podawać sterując
                odpowiednio dietą i ćwiczeniami to 10 jednostek na dobę. Może dzięki diecie
                Atkinsa byłoby jeszcze mniej ... ?
                Pozdrawiam
                Rosa

• jogger Re: cukrzyca a Atkinsa dieta 15.03.02, 16:25
                  Gość portalu: Rosa napisał(a):

>
                  > Pisałeś wcześniej że ktoś w Twojej rodzinie jest chory na cukrzycę. Ja mam
                  > porównanie obserwując mojego przyszłego teścia. Lekarka ustaliła mu sztywną daw
                  > kę
                  > insuliny, którą bierze raz czy dwa razy dziennie (jak sobie przypomni, ale to j
                  > uz
                  > inna historia) i do widzenia. Uważam że glucometr należy do podstawowego
                  > wyposażenia każdego diabetyka, a poziom cukru winno się sprawdzać zawsze gdy
                  > chcemy podać insulinę bądź przypuszczamy że możemy mieć hiper lub hipoglikemię.

Mam ich dwoje, co prawda nie w najbliższej rodzinie. Zdążyli się już sami
                  zaopatrzyć w glukometry i peny, i jakoś sobie radzą, ale każde ma innego lekarza
                  prowadzącego i inaczej są prowadzeni. Raz jest insulina 2xdziennie (ta o
                  przedłużonym działaniu), potem się dowiaduję, że 3xdziennie itd. Skutek jest
                  taki, że jedno z nich regularnie dostaje niedocukrzenia.

> Ketony pojawiają się wówczas gdy poprzedniego dnia zjem za mało WW. Stąd moje
                  > pytanie o kwasicę ketonową, której się obawiam w wypadku przejścia na dietę
                  > niskowęglowadonową. Najmniejsza ilość jaką udało mi się podawać sterując
                  > odpowiednio dietą i ćwiczeniami to 10 jednostek na dobę. Może dzięki diecie
                  > Atkinsa byłoby jeszcze mniej ... ?

Kwasica ketonowa to stan, w którym pojawiają się ciała ketonowe przy jednoczesnym
                  wysokim poziomie glukozy, czyli przy niedostatku insuliny i zbyt dużej podaży
                  węglowodanów. U Atkinsa chodzi o sytuację, gdy ketony pojawiają się przy małej
                  ilości węglowodanów (u niecukrzyków powoduje to spadek wydzielania insuliny), a
                  jest to tylko świadectwo przejścia organizmu na korzystanie z tłuszczu. Gdy masz
                  ciała ketonowe, masz podwyższony czy niski poziom cukru?
                  • Gość: Rosa Re: cukrzyca a Atkinsa dieta IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 16.03.02, 11:13

Jak juz pisałam ciała ketonowe mam przede wszystkim wówczas gdy poprzedniego
                    spożywał niedostatecznie dużo węglowodanów. I tak na przykłada dziś rano przy
                    cukrze 140 miałam ketonów około 1,5 mmol/L.

pozdrawiam - i życzę słonecznego dnia
                    Rosa
                    • jogger Re: cukrzyca a Atkinsa dieta 18.03.02, 12:49

>
                      > Jak juz pisałam ciała ketonowe mam przede wszystkim wówczas gdy poprzedniego
                      > spożywał niedostatecznie dużo węglowodanów. I tak na przykłada dziś rano przy
                      > cukrze 140 miałam ketonów około 1,5 mmol/L.

To by się zgadzało - cukier masz w normie (dopiero 240 to hiperglikemia), a
                      ketony są świadectwem zużycia tłuszczu na potrzeby energetyczne, czyli chudniesz,
                      i nie jest to jeszcze kwasica. Tak czy owak, żeby kontynuować dietę
                      niskowęglowodanową, kontakt z lekarzem jest niezbędny. Niestety, w Polsce
                      jedynymi lekarzami 'pracującymi' nad cukrzycą typu 1 metodami dietetycznymi,
                      są 'uczniowie' dr. Kwaśniewskiego. Jak sprawdziłem, w swojej podstawowej
                      książce, 'Dieta optymalna', dr. Kwaśniewski twierdzi, że przy cukrzycy typu 1
                      przez ograniczenie węglowodanów można zrezygnować z insuliny (czyli tak, jak
                      pisałem wcześniej w oparciu o Atkinsa, przejść do stanu cukrzycy ukrytej). Do dr.
                      Atkinsa trudno się wybrać na kurację (NY), do ośrodków prowadzących kuracje
                      metodą Kwaśniewskiego znacznie łatwiej. Najbardziej znany jest ośrodek w
                      Jastrzębiej Górze, ale możesz skorzystać z konsultacji (a może i prowadzenia
                      kuracji?) w Gliwicach (sądząc po adresie:-)):

GLIWICE

Arkadia III
                      44-100 Gliwice
                      ul. Kłodnicka 6 i 7
                      Czynna od poniedziałku do piątku w godzinach: 9:30 - 18:00
                      W soboty: 8:00 - 13:00
                      Przyjmuje: lek. med. Józef Kozak
                      Tel.: (#32) 230-89-76

GLIWICE

Arkadia 2000
                      44-100 Gliwice
                      ul. Okrzei 20
                      Przyjmuje: lek. med. Józef Kozak
                      Tel.: (#32) 231-84-64, 0-602-106-217

• Gość: Rosa Re: cukrzyca a Atkinsa dieta IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 23.03.02, 09:54
                        Dziękuję za adresy. Wiem, gdzie jest Arkadia w Gliwicach, byłam w niej .
                        Myślę że pan Kwaśniewski nie ma racji twierdząc że ograniczenie węglowodanów
                        prowadzi do tego że można zrezygnować z insuliny, oczywiście że się ją ogranicza,
                        bo wcześniej spożywając głównie węglowodany należało do nich brać ins., ale
                        wiadomo że insulina jest hormonem nie tylko potrzebnym do spalania cukrów.
                        Nie odpowiedziłeś na moje pytanie, czy długotrwałe utrzymywanie się ketonów w
                        organizmie, o czym świadczy test paskowy może prowadzić do kwasicy ketonowej?
                        Nie masz racji mówiąc że nie mam hiperglikemii bo ta jest dopiero przy
                        stężeniu cukru we krwi 240 mg%; hiperglikemia jest niemal indywidualnie ustalana,
                        generalnie ma miejsce już przy 180 mg%, niektóre osoby - o obniżonym progu
                        nerkowym mają cukier w moczu już przy 140 mg%. Dzieje się tak gdyż organizm chce
                        się oczyścić z nadmiaru glukozy.
                        Pytanie: czy znasz kogoś kto mając cukrzycę typu I doprowadził swoją chorobę
                        do stanu ukrytego jak to określasz, będąc na diecie Atkinsa/Kwaśniewskiego? Czy
                        też takie "marzenie" jest porywaniem się z motyką na księżyc.
                        Jeżeli chodzi o mnie to schudłam w ciągu tego tygodnia (cel w końcu mój:o/ )
                        1kg; niestety poziomy moi cukrów są beznadziejne, myślę że dzieje się dlatego że
                        tłuszcz blokuje działanie insuliny, stąd chociaż ją biorę aby obniżyć stężenie
                        glukozy we krwi, nie dzieje się tak.
                        Bedę wdzięczna za odpowiedź.
                        Rosa
                        • jogger Re: cukrzyca a Atkinsa dieta 23.03.02, 11:18

> Dziękuję za adresy. Wiem, gdzie jest Arkadia w Gliwicach, byłam w niej .
                          > Myślę że pan Kwaśniewski nie ma racji twierdząc że ograniczenie węglowodanów
                          >
                          > prowadzi do tego że można zrezygnować z insuliny, oczywiście że się ją ogranicz
                          > a,
                          > bo wcześniej spożywając głównie węglowodany należało do nich brać ins., ale
                          > wiadomo że insulina jest hormonem nie tylko potrzebnym do spalania cukrów.

Teza Kwaśniewskiego jest kontrowersyjna, gdyż twierdzi on, że organizm nigdy nie
                          niszczy wszystkich komórek trzustki, i zostawia część (ok. 15%) właśnie na te
                          pozostałe potrzeby.

> Nie odpowiedziłeś na moje pytanie, czy długotrwałe utrzymywanie się ketonów
                          > w
                          > organizmie, o czym świadczy test paskowy może prowadzić do kwasicy ketonowej?
                          > Nie masz racji mówiąc że nie mam hiperglikemii bo ta jest dopiero przy
                          > stężeniu cukru we krwi 240 mg%; hiperglikemia jest niemal indywidualnie ustalan
                          > a,
                          > generalnie ma miejsce już przy 180 mg%, niektóre osoby - o obniżonym progu
                          > nerkowym mają cukier w moczu już przy 140 mg%. Dzieje się tak gdyż organizm chc
                          > e
                          > się oczyścić z nadmiaru glukozy.

Kwasica ketonowa to obecność ketonów przy hiperglikemii, i ten zespół jest
                          dopiero szkodliwy. To przecukrzenie organizmu, a nie ketony, są przyczyną chorób
                          okołocukrzycowych.

> Pytanie: czy znasz kogoś kto mając cukrzycę typu I doprowadził swoją chorobę
                          >
                          > do stanu ukrytego jak to określasz, będąc na diecie Atkinsa/Kwaśniewskiego? Czy
                          >
                          > też takie "marzenie" jest porywaniem się z motyką na księżyc.

Niestety nie mam wielu kontaktów ze środowiskiem 'optymalnych' (nie cierpię
                          tłuszczów zwierzęcych:-)). Atkins mówi jedynie o wycofaniu się objawów cukrzycy
                          typu 2. Na forum 'Zdrowie' bardzo aktywny jest zwolennik diety
                          Kwaśniewskiego 'sowa' - może nie od rzeczy byłoby, gdybyś wrzuciła tam posta w
                          tej sprawie - może wie coś więcej.

> Jeżeli chodzi o mnie to schudłam w ciągu tego tygodnia (cel w końcu mój:o/ )
                          >
                          > 1kg; niestety poziomy moi cukrów są beznadziejne, myślę że dzieje się dlatego ż
                          > e
                          > tłuszcz blokuje działanie insuliny, stąd chociaż ją biorę aby obniżyć stężenie
                          > glukozy we krwi, nie dzieje się tak.
                          Gratuluję pierwszego (?) kilograma!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka