Dodaj do ulubionych

Badminton a cwiczenia

IP: *.MAN.atcom.net.pl 18.03.02, 10:58
Witajcie!
Lubie grac w badmintona i robie to dosyc czesto (ostatnio nawet zakupilam
bardzo fajne rakiety). Ale podczas gry obciazone jest tylko jedno ramie. Troche
sie obawiam, ze w ten sposob moge sobie poglebic skrzywienie kregoslupa.
Prosze, podpowiedzcie mi, jak powinnam cwiczyc, zeby wyrownac obciazenie. (Gra
lewa reka nie wchodzi w rachube). Jak sobie radza tenisisci? oni przeciez tez
obciazaja jedna reke i to znacznie mocniej niz przy grze w badmintona.
POzdrawiam
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Badminton a cwiczenia 18.03.02, 13:55
      Kiedyś grałem trochę w badmintona, i właśnie żeby uniknąć przetrenowania jednej
      ręki, przerzucałem rakietkę do lewej zamiast uderzać z backhandu, co dodatkowo
      zwiększało zasięg. Podobno był nawet kiedyś tenisista, który grał w ten sposób!
      • Gość: Olcia Re: Badminton a cwiczenia IP: *.MAN.atcom.net.pl 18.03.02, 14:18
        Mi niestety nie idzie lewa reka. Zdecydowanie jestem bardziej aktywna
        praworecznie. Kiedys (dawno temu) probowalam tak grac, bo podobno tylko w ten
        sposob mozna bylo ze mna wygrac (w zasiegu podworka). Ale teraz gram dosyc
        ostro, przykladam duza sile, ale lewa reka nie jestem w stanie grac
        symetrycznie. lotka leci mi w kosmos:)))
        Ale z drugiej strony nie chce poglebic skrzywienia kregoslupa, bo mam akurat w
        ta strone wygiety. Nawet sie zastanawiam, czy jedna z przyczyn nie jest
        przypadkiem moje nalogowe granie w badmintona w dziecinstwie... moze jakies
        ciezarki i laweczka? hm... chyba sama tego nie wymysle. troche jeszcze
        poszperam na stronach internetowych, moze ktos sie juz tym zajal. Pozdrawiam :)
        wiosna idzie, az chce sie zyc, biegac i grac!
        • jogger Re: Badminton a cwiczenia 18.03.02, 14:49
          Ćwiczenia korekcyjne na boczne skrzywienie kręgosłupa może Ci podać dobry
          rehabilitant po AWF. Najlepiej by było przejechać się do Konstancina, jeśli
          jesteś z Warszawy. Wystarczy skierowanie na konsultację ortopedyczną od lekarza
          pierwszego kontaktu. A póki co, w sklepach ze sprzętem rehabilitacyjnym są
          różne wersje opasek 'prostujących' kręgosłup - całkiem niedrogie.
          • Gość: Olcia Re: Badminton a cwiczenia IP: *.MAN.atcom.net.pl 18.03.02, 14:57
            Dzieki za rade, ale najpierw musze przeniesc kase chorych do wawy
            (reforma....), bo pochodze z Łodzi, a tu jestem od niedawna. Powinno to juz byc
            zalatwione w przyszlym miesiacu, podobno juz skrocili procedure do 1 miesiaca.
            Wtedy wybiore sie od ortopedy, lub kogos, kto mi podpowie, co robic. Jesli
            chodzi o moj kregoslup, to jest to juz dluzsza sprawa, wykryta jeszcze w szkole
            podstawowej (II/III stopien!!). Chodzilam na indywidualne rehabilitacje,
            sanatoria itp, basen prawie przez cale zycie. Wyprowadzony mam na I/II stopien.
            Wiec jest w miare OK, ale nie chce sobie zaszkodzic.
            Wlasnie jestem na etapie przegladania strony www.medycynasportowa.pl ciekawa,
            choc dla mnie zbyt specjalistyczna. Ale "bark tenisisty" jest czyms, co moze
            mnie zainteresowac.
            Pozdrawiam :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka