Gość: vivi IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 07.05.02, 17:39 zasmakowaly mi otreby (jestem na Atkinsie) Jog, jakie polecasz (firma) bo jedne chyba trafiłam nie za obre, bo paski keto przestaly sie zabarwiac odkad je jem. (chyba ze po prostu za duzo zjadlam) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: viv Re: jakie otreby IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 07.05.02, 19:48 hm.. no i jeszcze jedno... co to znaczy ze otreby nie wwchłaniaja się z przewodu pokarmowego. ? to znaczy ze przechodza w niezminionym stanie?? to z czego licza sie kalorie (20 kcal - 1 łyża) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: jakie otreby IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.05.02, 10:27 Ja mam to samo pytanie czy w przewodzie pokarmowym wchłania się te 20 cal, czy tytlko część skrobiowa, a błonnik np. 10 cal zostaje wydalony = czyli de facto zjadamy tylko 10 cal (skrobia, białko i tłuszcze). Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: jakie otreby 08.05.02, 12:33 Błonnik, chociaż jest węglowodanem, nie przekształca się w glukozę, więc nie wpływa na dietę. Czyste otręby to czysty błonnik, więc mogą podnieść poziom glukozy tylko gdy są zmieszane z płatkami (niedokładnie przesiane). Nadmiar otrąb w diecie nie jest korzystny, gdyż upośledza wchłanianie mikroelementów. Trzeba je przyjmować w innych porach, niż suplementy wit.-mineralne. Polecam otręby owsiane, gdyż zawierają m.in. specjalne rodzaje błonnika - gumy i śluzy - które dodatkowo regulują poziom glukozy we krwi (pomagają unikać objawów niedocukrzenia typu zawroty głowy etc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: jakie otreby IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.05.02, 22:01 Ale czy ten błonnik, który wydalamy zostawia kalorie, przynajmniej w takim wymiarze hjak deklaruja n aopakowaniu ok. 187 cal? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: jakie otreby 09.05.02, 16:56 Według mnie są to kalorie fikcyjne (czasem mówi się wręcz o tzw. kaloriach ujemnych - błonnik przyśpieszając przemieszczanie treści pokarmowych zmniejsza ich przyswajanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: jakie otreby IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 20:59 dzięki jogger Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viv Re: jakie otreby IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 21:25 Właśnie to chcialysmy uslyszeć :)) Poza tym odkryłam ostatnio takie tabletki TOPINULIN, które zawieraja błonnni i wogole maja wlasciwosci do stabilizowania insuliny i w ogóle. Moim zdaniem sa do atkinsa bardzo przydatne, wszyystko jest na stronie farmapolu. Poza tym bustują też przemianę materii. No i znalazlam wreszcie herbate bezkofeinowa - polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plum Re: jakie otreby IP: 62.233.177.* 10.05.02, 10:35 a jaka 'dawka' otrebow jest optymalna dla zdrowia? ja jem - tak sobie wymyslilam i tak mi smakuje - 1 lyzke [+/-] otrebow rano razem z jogurtem naturalnym. Odpowiedz Link Zgłoś