Dodaj do ulubionych

CALLANETICS?

25.02.05, 11:58
Czy ktoś słyszał o ćwiczeniach CALLANETICS? Czy są takie prowadzone w
Warszawie, ewentualnie gdzie można dostać kasety, płyty?
Obserwuj wątek
    • Gość: Uka P. Re: CALLANETICS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 12:33
      Polecam google, oto artykuł z pierwszej lepszej wyszukanej strony:

Callanetics - proste i skuteczne ćwiczenia
      Wiele kobiet z pewnością zastanawia się co oznacza callanetics, ta tajemnicza
      nazwa coraz częściej pojawia się w zestawach ofert fitness klubów. Najkrócej
      można odpowiedzieć, że jest to doskonała recepta na poprawę kondycji fizycznej
      i figury. W czasach gdy wygląd zewnętrzny i zgrabna sylwetka stały się obiektem
      pożądania niemal wszystkich kobiet, gdy miarą wartości i czynnikiem
      determinującym samopoczucie jest prezencja – callanetics jest najlepszym
      rozwiązaniem. Dlaczego? Ponieważ ten zestaw ćwiczeń z powodzeniem można
      wykonywać w domowych warunkach, a niektóre elementy ćwiczeń relaksujących
      nadają się do wykonywania podczas pracy.
      Czym jest callanetics?
      Callanetics jest zestawem ćwiczeń autorstwa Callan Pinckney, kobiety która
      dostosowała ćwiczenia i związany z nimi wysiłek fizyczny do swoich potrzeb, a
      przede wszystkim możliwości. Cieszący się dziś niesłabnącym powodzeniem
      callanetics najpierw zdobywał swoją popularność za Oceanem, a później dotarł
      także na Stary Kontynent, również polskie kluby oferują paniom połączenie
      relaksu z wysiłkiem ćwiczeń sportowych. Głównym zadaniem zestawu ćwiczeń
      zwanego callanetics jest rzeźbienie idealnej sylwetki, ujędrnianie ciała i
      poprawa ogólnej formy oraz kondycji fizycznej.
      Callanetics składa się z prostych ćwiczeń o niskim poziomie złożoności, jednak
      poprawnie wykonywane figury i formy gimnastyczne cechują się wysoką
      intensywnością o umiarkowanej dynamice, dlatego też, w przeciwieństwie do wielu
      ćwiczeń aerobowych czy klasycznej gimnastyki, szybciej widoczny jest efekt -
      utrata zbędnych kilogramów i jędrne ciało. W tym miejscu dla uzupełnienia
      powyższego stwierdzenia należy się czytelniczkom wyjaśnienie – mimo tego, że
      ćwiczenia te są intensywne, efekty przynieść może jedynie konsekwentne i
      regularne wykonywanie ćwiczeń, nieprawdą byłoby twierdzenie, że Callanetics
      jest cudowną receptą, dzięki której po jednej sesji osiągniemy upragnioną
      sylwetkę. Skuteczny program callanetics przeznaczony dla kobiet podejmujących
      walkę z otyłością powinien być realizowany co najmniej dwa razy w tygodniu
      przez godzinę, jednak ćwiczenia te nie mogą być jedynie środkiem, ale również
      celem, który zostanie wpisany w tygodniowy harmonogram zajęć i stanie się
      dobrym nawykiem, który z pewnością pozwoli utrzymać osiągnięty efekt i dobre
      samopoczucie. Pamiętać bowiem należy, że walka z nadwagą i kształtowanie figury
      nie są jedynie sporadycznymi działaniami, powinny na trwałe wpisać się w plan
      zajęć, bowiem osoby, które już raz borykały się z otyłością, w przypadku
      zaniedbań, szybko mogą powrócić do nadwagi, łatwiej jest bowiem przybrać kilka
      kilogramów, aniżeli je zgubić.
      Ćwiczenia dla każdego
      Callanetics, ze względu na prosty układ ćwiczeń, jest doskonałym sposobem na
      wysiłek fizyczny i relaks we własnym domu. Zanim jednak program ten zagości w
      domach warto udać się na kilka zajęć przeprowadzanych pod okiem specjalistów
      np. w fitness klubach. Ważne jest bowiem, aby ten rodzaj ćwiczeń gimnastycznych
      wykonywany był zgodnie ze sztuką, według, nakreślonych przez Callan Pinckney
      reguł, ponieważ nieumiejętne wykonywanie figur może jedynie zniechęcić do
      dalszego wysiłku, gdy brak będzie widocznego rezultatu. Na program callanetics
      składa się wiele zadań, które można rozróżnić ze względu na funkcje, które
      realizują. Trzon stanowią ćwiczenia wyszczuplające i ujędrniające, ważne
      znaczenie mają również ćwiczenia wzmacniające i rozciągające mięśnie. Te
      wyszczuplające i ujędrniające skierowane są na poszczególne partie ciała,
      zasadniczo korygują linię talii, brzuch i pośladki. Owocem wytężonej pracy
      mięśni tych partii ciała jest szczupła sylwetka, zaś wzmocnione mięśnie pleców
      pozwalają utrzymać i kształtować prostą postawę ciała.
      Każdy dobrze skomponowany zestaw zawiera ćwiczenia rozgrzewające i
      rozciągające, stanowiące preludium do intensywnej pracy mięśni i wysiłku,
      następnie ma miejsce najdłużej trwająca faza ćwiczeń zasadniczych, po nim
      należy zastosować łagodne figury pozwalające odprężyć i zrelaksować ciało. Nie
      wolno, podczas wysiłku fizycznego zapomnieć o właściwym, miarowym oddychaniu,
      odpowiednio zsynchronizowanym z wykonywanymi zadaniami. Wyrobienie właściwego
      oddechu podczas wytężonej pracy fizycznej mięśni zmniejszy odczuwane zmęczenie
      i zapewni większą skuteczność ćwiczeń.
      Na zestaw kombinacji callanetics składa się wiele prostych ćwiczeń np. skłony w
      bok, które są elementem kształtowania szczupłej talii czy unoszenie w pozycji
      leżącej bioder i ciała. To tylko niektóre elementy, które pozwalają zobrazować
      charakter callanetics - ćwiczeń o umiarkowanej dynamice, miarowych, które nie
      wymagają doskonałej kondycji i dużej siły fizycznej, dlatego są właściwą
      propozycją dla wszystkich kobiet, starszych i młodszych, które walczą z
      nadmiarem kilogramów, a jednocześnie stronią od dynamicznych i wysiłkowych
      zestawów ćwiczeń.
      Osoby zainteresowane callaneticsem powinny sięgnąć po książkę Callan
      Pinckney "Callanetics", która w Polsce po raz pierwszy ukazała się w 1994 roku
      nakładem wydawnictwa Świat Książki. Zawiera ona szczegółowo opisane zestawy
      ćwiczeń zilustrowane wieloma zdjęciami.

autor: B. Szkolak
      • Gość: kola Re: CALLANETICS? IP: 212.160.234.* 11.10.05, 15:28
        potwierdzam schudłam choć nie musialam ale jak wspaniale mi wyrzeżbiło figurę -
        nie do poznania.Potem zrobilam kilku miesięczną przerwę i niestety już nie mam
        takiej figury -muszę znów powrócić.Koniecznie muszę wzmocnić mięśnie
        kręgosłupa.Wiem jeszcze że Callan to byla osoba która od urodzenia miała
        problemy z chodzeniem, z kręgosłupem.Sama te ćwiczenia sobie opracowała i
        dzięki nim stała się osobą sprawną.Więc działają.
    • kate22 Re: CALLANETICS? 26.02.05, 12:18
      Kasety kupisz na allegro np: www.allegro.pl/show_item.php?item=43204498
      To nie ja sprzedaje ale tak własnie kupiłam.
      • Gość: wanda Re: CALLANETICS? IP: 212.244.29.* 05.10.05, 16:27
        Też poszukuję zajęć z callanetics w warszawie - okolice POwiśle, śrómieście ale
        jak trzeba to pojadę dalej. Czy zrezygnować z callanetics i pochodzić na
        pilates. Czy ot podobne ćwiczenia - tak mi się wydaje ale swoją edukację
        fitnes ukończylam w latach 90 kiedy callnetics wchodził. Chodzi mi o ćwiczenia
        nieobciążąjące kręgosłupa, dość statyczne, bez skakania i ciężąrków. Ale może
        jeszcze jest jakiś inny rodzaj ćwiczeń o którym nie słyszłam - kiedyś poszłam
        na tbc i o mało ducha nie wyzionęłam. Proszę o radę

wanda
        • magentka Re: CALLANETICS? 19.10.05, 12:28
          Niestety jest z tym problem - poniewaz kluby nie maja w swojej ofercie
          callaneticsu. Trzeba jeszcze sprawdzic te male osiedlowe klubiki, gdzie czesto
          zajecia odbywaja sie w szkolach czy przedszkolach ale niestety nie podam
          zadnego adresu:( Sama tez polecam te cwiczenia bo tak jak mowila poprzedniczka
          bardzo ladnie rzezbi sie cialo i skutecznie wspomaga odchudzanie.
          • Gość: wanda Re: CALLANETICS? IP: 212.244.29.* 09.11.05, 14:00
            dzięki - widzę z nielicznych odpowiedzi, że rzeczywiście callanetics wyszedł z
            mody. Chyba spróbuję tych pilates....

wanda
            • Gość: Instruktorka Re: CALLANETICS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 18:39
              Callanetics nie wyszedł z mody tylko badania wykazaly ze ta forma wysiłku
              powoduje po latach problemy z kregosłupem. Lidka-
              • nanai11 Re: CALLANETICS? 13.11.05, 20:06
                dokładnie. Callanetics jest niezdrowy krótko mówiac...
                • Gość: deotyma Re: CALLANETICS? IP: 193.239.124.* 14.11.05, 00:20
                  Szanowne panie.
                  Mam 45 lat. Callanetics ćwicze nieprzerwanie od momentu, kiedy stał się znany w
                  Polsce, czyli już kilkanaście lat. Myślę więc,że jako osoba tak dlugo ćwicząca
                  mam jakies pojęcie na temat szkodliwości tejże formy ćwiczeń.
                  To bzdura,że callanetics szkodzi na stawy i kręgosłup. Mnie nie tylko nie
                  zaszkodził, ale wręcz pomógł. Twierdze nawet,że w dużej mierze dzięki niemu
                  jeszcze chodzę, bo miałam kiedyś RZS i lekarze ponuro kiwali glowami...
                  A co do rzekomej szkodliwości...hmmm... jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi
                  o pieniądze.
                  Na callanetcsie po prostu trudno zarobić. Nie potrzeba do niego markowych butów
                  ani ciuchów, można ćwiczyć samemu w domu, więc siłownie też nie zarabiają.
                  Zresztą nie wiem i nic mnie to nie obchodzi.
                  Chętnie popolemizuję z kimś na temat callaneticsu, ale z kimś, kto ma też jak
                  ja długie doświadczenie w jego stosowaniu.
                  • nanai11 Re: CALLANETICS? 14.11.05, 21:05
                    Gratuluje Tylko czy to co Pni ćwiczy to napewno czysty callanetics??
                  • mysza_33 Callanetics jest bardzo skuteczny 08.12.05, 22:21
                    Kochane, znam b. dobrze callanetics, i wiadomo, że na gruncie badań naukowych
                    udowodniono jego ogromny wpływ na kształtowanie sylwetki i utrzymanie kondycji -
                    nie myślę tu o wysiłkowej, ale stawów, mięśni i więzadeł. To fakt jakiś czas
                    temu bardzo go opluto w mediach i stracił na popularności. Ale wiele osób
                    chętnie by podjęło się takiej gimnastyki, tylko nie ma gdzie. Niestety nie mogę
                    wam pomóc odnośnie Warszawy, ale znam dobrze fitness we Wrocku. Takie zajęcia:
                    new callanetics (pozbawione tych pozycji, które obciążały kręgosłup) prowadzi
                    się w Active Fitness Club. Bardziej szczegółowy opis możecie podejrzeć na ich
                    stronie: www.activefitness.pl
                    • Gość: naxalite Re: Callanetics jest bardzo skuteczny IP: *.metla.fi 11.12.05, 21:09
                      Zgadzam sie z przedmowczynią, ćwiczenia callanetics wykonywane PRAWIDłOWO
                      odciązaja kregosłup i są dobrodziejstwem dla organizmu. Natomiast nieprawidlowe
                      wykonywanie tych cwiczen (np. zbyt gwaltowne ruchy, co jest czestym bledem
                      początkujacych), może zaszkodzić.
                      • Gość: rzofinka Deotyma!!!!! IP: 212.244.242.* 20.12.05, 09:34
                        Nie masz czasem książki o Callanetixie do sprzedania???..lub
                        podręcznika.....wolę taką formę nauki niż kaseta video
                        • Gość: bridget.jones książka IP: *.aster.pl 08.01.06, 16:10
                          mam książkę autorstwa Callan Pickney "CALLANETICS" z dokładnym opisem ćwiczeń i
                          zdjęciami ich prawidłowego wykonania. Sama kiedyś ćwiczyłam i efekt był baardzo
                          zadowalający. Po latach znów wróciłam do tych zajęć.
    • merkuryka Re: CALLANETICS? 20.12.05, 21:03
      Callanetics to rewelacyjny sposób na zgrabną sylwetkę, efekty sa widoczne
      niemal natychmiast. Jedyny minus - są to ćwiczenia trudne, ja często ćwiczyłam
      i płakałam:(:(:( Pocieszały mie tylko zdania znajomych na ulicy - ale ty
      schudłaś, ale Ty odmłodniałaś:):):).
      A jak zaczęłam chodzić z gracją...:):):)
      Callanetics to moje noworoczne postanowienie....mam nadzieję, że tym razem
      wytrwam dłużej:):)
      • Gość: deotyma Re: CALLANETICS? IP: *.rene.com.pl 23.12.05, 19:55
        Nie pisałam, bo w nie było mnie w kraju.
        Niestety nie mam kasety, miałam , ale chyba sie rozmagnesowała - nic nie widać,
        są przerwy w zapisie. Zresztą i tak ćwiczyłam wedlug gazety, w której pierwsze
        ćwicznia callaneticsu były drukowane ( zresztą w częściach :) ). Ale też ich
        juz nie mam, znam to na pamięć, więc kiedyś wyrzuciłam.
        Aha, faktem jest,że niektórych ćwiczeń nie robiłam lub robiłam "skrótowo". Nie
        wszystkie ćwiczenia na nogi dawałam radę wykonywać i za bardzo mnie one bolały.
        Ale to pewnie ze względu na chorobę. Zresztą na początku ćwiczyłam super
        ostrożnie,żeby się nie przeciążyć.
        I to by było na tyle. Wesołych Świąt wam zyczę. :)))
        • Gość: paula do Deotymy IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.06, 21:23
          Chciałabym poćwiczyć callanetics w Warszawie. Skoro nie ma tej formy gimnastyki
          w ofercie klubów fitness to może stworzymy własną grupę i wynajmiemy salę ??
          Zajęcia mogłabyś poprowadzić sama bo jak piszesz na forum masz duże
          doświadczenie :) Napisz do mnie proszę diva.paula@gazeta.pl i inne panie
          zainteresowane z Wawy też niech napiszą. Może uda nam się stworzyć własną grupę.
          Pozdrawiam i czekam na maile !
          Paulina
          • xsenna Re: do Deotymy 19.01.06, 18:04
            ja tez cwiczylam i nawet prowdzilam callanetics,uwazam ze sa to super
            cwiczenia,teraz tez chce do nich wrocic.Co do pilates tez cwicze i dla mnie sa
            bardzo podobne do Callaneticsu,ale nudza mnie.Mam ksiazke i kasety,ksiazka jest
            niestety w Polsce.Aha kaseta tez byla z Joanna Bojarska,moze jeszcze jest.
            • Gość: deotyma Re: do Deotymy IP: *.rene.com.pl 19.01.06, 20:22
              Słoneczko ty moje, a kto ci powiedział że ja z Warszawy ? :)
              Niestety nie, mieszkam 600 km dalej.
              W innym razie bardzo chętnie bym doradziła, ale tak to mogę tylko życzyć
              powodzenia...
            • joanna717 Re: do Deotymy 23.02.06, 19:55
              witam,
              bezskutecznie szukam kasety ale TYLKO Callan Pickney
              Moze mozesz mi pomóc??
              pozdrawiam
              j

• Gość: Baszka Re: do Deotymy IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 27.02.06, 13:42
                www.amazon.com/gp/product/B00064K0RI/qid=1141043997/ref=br_lf_d_9/102-7743935-5960157?n=579516&s=dvd&v=glance
                Spróbuj kupić na tej stronie.
                • koniczynkak Re: do Deotymy 04.03.06, 09:28
                  Ja mam książkę Callan (prkatycznie nowa) raz próbowałam ćwiczyć, ale nie
                  potrafię :(

Jeśli któraś z Pań będzie zainetresowana prosze pisać na @ gazetki :)
                  Chetnie odsprzedam.
                  • joanna71 Re: do Deotymy 04.03.06, 10:14
                    witam,
                    Jezeli jest to to czego szukam to chetnie odkupie.
                    Prosze o wiecej szczegółów na joanna71@interia.pl
                    pozdrawiam,
                    joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka