Dodaj do ulubionych

bolące kolana - opaska pomoże?

IP: *.aster.pl 15.04.05, 09:23
Cześć, zaczęłam ćwiczyć troche aerobów - nieco rowerka (najwyżej marne pół
godziny), trochę biegania (tez niedużo, bo flak jestem kompletny). I zaczęły
mnie pobolewać kolana. Nie wiem, może to z nieprzyzwyczajenia do ruchu i z
czasem przejdzie? Ale chciałabym jakoś wspomóc kolanka i pmyślałam o opaskach
- żeby zakładać w czasie ćwiczeń. Czy to pomoże? Jeśli tak, to jakie te opaski
powinny być? Są jakieś magnetyczne, neoprenowe - co wybrać?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: bolące kolana - opaska pomoże? 15.04.05, 10:00
      Ja stosowałem przy kontuzji elastyczną opaskę neoprenową, która stabilizuje
      kolano (nie pozwala mu 'chodzić na boki' :-) ). Ale też trzeba uzupełnić dietę
      o składniki wzmacniające stawy - kolagen i glukozaminę (najtańsze są chyba
      Olimpu).
      • Gość: kola Re: bolące kolana - opaska pomoże? IP: *.aster.pl 15.04.05, 11:49
        Dzięki. Stosuję Zinaxin Rebuild (sirczan glukozaminy + wyciąg z kłącza imbiru)
        Co do opasek, zanalazłam stronę Scholla z takowymi
        glinki.com/?l=irbmwc
        tylko nie wiem, którą wybrać - z otworem na rzepkę, czy bez? Czy wręcz
        stabilizator (chyba że on całkiem unieruchamia staw, wtedy bez sensu).
    • Gość: scept89 neopren + joga IP: *.ljcrf.edu 15.04.05, 20:24
      Ja mam takze klopoty z kolanem szczegolnie po bieganiu lub dluzszych gorskich
      wedrowkach. Laze/biegam w opasce z otworem na rzepke i lykam glukozamine z
      mieszanymi rezultatami (cas tam tli sie w tym stawie). Jesli cokolwiek
      zdrowotnego ma na ulotce slowo "magnetyczny/a" (opaski, wkladki do butow etc.)
      to masz do czynienia z szarlatanstwem.

Kilka innych uwag:
      1) jesli masz klopoty po rowerze:
      - za duze przelozenia (staraj sie ustawiac przerzutki tak aby pedalowac 90
      obrotow na minute, nie schodz ponizej 60)

- jesli pedalujesz w noskach/butach z zapinkami to byc moze obciazasz pewna
      czesc stawu bardziej niz inne (nikt nie jest calkiem symetryczny). Lepiej
      zmieniac polozenie stopy na pedale.

2) rozciaganie przed i po cwiczeniach -> joga

3) wzmacnianie miesni ud, szczegolnie ich zewnetrznej czesci:
      w lezeniu na prawym boku unies lewa noge w gore (V). Powtorz 8-12x. Zmien bok.

• miki_myszka Re: bolące kolana - opaska pomoże? 08.12.16, 13:58
      Miałam podobny problem z kolanami i zaczęłam używać opaski knee active plus. Za krótko jej używam żeby powiedzieć czy zupełnie mi pomoże i przestanie boleć mnie kolano ale coś tam działa. Trochę mniej uwiera.
      • Gość: gochaaa Re: bolące kolana - opaska pomoże? IP: *.79.208.115.atman.pl 14.04.17, 20:03
        ja mam podobe doswiadczenia z knee active plus. za krotko uzywam zeby cos konkternego powiedziec ale widze jakas zmiane, mam nadzieje ze bedzie tylko lepiej i lepiej z kazdym dniem :)
    • Gość: magda89 Re: bolące kolana - opaska pomoże? IP: *.home.aster.pl 27.04.17, 10:10
      Ja dużo dobrego slyszalam o Knee Active Plus, chociaz sama jeszcze nie stosowałam, ale chyba zdecyduje się na zakup.
    • paneczkaa Re: bolące kolana - opaska pomoże? 17.05.17, 10:13
      mi pomogła opaska, ale trzeba też dodać do diety kolagen
    • Gość: Mary Re: bolące kolana - opaska pomoże? IP: *.home.aster.pl 25.05.17, 10:55
      Ja tez jestem zadowolona ze stabilizatora knee active plus. Nie jest tani, mimo to wart jest swojej ceny.
    • elenaza92 Re: bolące kolana - opaska pomoże? 25.06.17, 23:23
      Ja stosuję opaski magnetyczne to też to polecę. nie mam swojego ulubionego producenta. Większość tych produktów to jest to samo z innym logo np i ceną.
    • kakoretka Re: bolące kolana - opaska pomoże? 26.06.17, 14:09
      a może ten ból kolan ma coś wspólnego z problemem jakim jest artoza kolana? wtedy to nie opaski żadne tylko do lekarza się trzeba wybrać i tyle, co więcej o badaniach klinicznych w tym kontekście też można pomyśleć jak najbardziej pratia.com/ bo z bólem nie ma się co męczyć, który jest tak uciążliwy
      • kasiapronatura Re: bolące kolana - opaska pomoże? 26.06.17, 22:15
        Zanim zaczniesz stosować cokolwiek, trzeba się zdiagnozować - inaczej albo sobie nie pomożesz, albo nawet zaszkodzisz i tyle będzie z tego. Jak bolą to pewnie za dużo siedzącego trybu życia i za mało ruchu, może masz za słabe i za bardzo spięte mięśnie i próba ich obciążania powoduje przeciążenie stawów. Zainteresuj się tematem, fizjoterapia + ćwiczenia izometryczne mogą sprawić cuda. A z opaską możesz sobie tylko pogłębić problem - takie rozwiązania należy stosować świadomie a nie w ciemno ;)

--
        stacjazdrowie.com/
    • Gość: Monika Re: bolące kolana - opaska pomoże? IP: *.home.aster.pl 12.08.17, 17:34
      Może warto spróbować z opaską magnetyczna? Są naprawdę skuteczne jeśli kupi się porządny produkt. Całkiem dobrze sprawdza się Knee Active Plus
    • kosciusz Re: bolące kolana - opaska pomoże? 16.04.19, 13:29
      Wszystkie komentarze to tak naprawdę tylko reklama. Brak wiarygodnych i rzeczowych wypowiedzi.
    • tarminka Re: bolące kolana - opaska pomoże? 02.05.19, 11:11
      Mi opaska pomogła. W zasadzie nie nia oba kolana ale na jedno.W przeszłości miałam złamanie w kolanie, kolano jest słabsze chociaż rehabilitacja sama w sobie dużo mi dała. Nie jest jednak tak samo sprawne jak to drugie. Opaska stabilizuje kolano, chroni je oraz zmniejsza siły jakie na nie działaja. Noszę opaskę od nich:
      www.os1st.pl
      Zanim się jednak konkretnie na nia zdecydujesz, polecam dopytać się lekarza albo rehabilitanta czy taka opaska jest u Ciebie wskazana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka