Dodaj do ulubionych

areobik a Badanie Holtera

23.04.05, 21:13
Witam
Kardiolog zlecił mi zrobienie 24godzinnego EKG. Nigdy tego nie miałam. W tym
samym czasie mam areobic.
Czy jedno drugiemu nie przeszkadza? Chodzi mi, czy podczas skakania nic się
nie odklei?
Bo myślę,że dobrze, gdy na wyniku badania,będzie informacja o tym, co się
dzieje z sercem podczas wysiłku.
Z góry dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: scept89 Re: areobik a Badanie Holtera IP: *.ljcrf.edu 24.04.05, 04:53
      Po pierwsze ile masz lat i z jakiego powodu kardiolog zalecil badanie?

Jesli mnie pamiec nie myli to 24h sluzy glownie do wykrywania (przelotnych)
      zaburzen rytmu serca -> jesli masz z tym klopoty i jestes np. niewiasta 60+
      letnia z cukrzyca, wiencowka i jest o Twoj pierwszy aerobik od czasow matury no
      to moze nie rob sobie proby wysilkowej bez lekarza pod reka...

Diabli wiedza jak tam wspolczesne elektrody siedza (odkleja sie czy sie nie
      odkleja, oto jest pytanie), ale jesli juz (wiek mlody + __regularne__ cwiczenia
      kardio w ciagu ostatnich 2-3 miesiecy bez zaslabniec) to chyba lepiej mylic sie
      na bezpieczna strone albo zrezygnowac z cwiczen albo zamiast skakania wybrac
      stacjonarny rower.
      • joanna.c Re: areobik a Badanie Holtera 24.04.05, 08:58
        Mam 40 latek i to nie jest mój pierwszy areobik od czasu matury:) Od matury
        było: siatkówka, chodzenie po górach, a od 8 lat areobic, od roku pilates z
        areobikiem i pływanie.
        Dwa lata temu wykryto u mnie nadciśnienie i w ogóle nie wiadomo dlaczego ono
        jest: nie palę i nigdy nie paliłam, nie piję, nie objadam się [choć nie
        powiem:lubię słodycze i placki ziemniaczane:/, ruszam się:)[choć miałam rok
        przerwy z powodu silnego ataku dyskopatii [jakaś pogłębiona lordoza, lekarze
        się dziwili,że tak duzo ćwiczę-"pani się chce?"-ręce opadają i mówili,że
        areobik to mogę sobie wybić z głowy, "lepiej w domu sobie poćwiczyć mieśnie
        brzucha".].Jednak zbuntowałam się i chodzę na ćwiczenia pilatesa i nauczyłam
        się pływać.
        A moje serducho się buntuje [czasami wali jak opętane,zadyszka przy zmianie
        położenia w kierunku pionowym [schody], skoki ciśnienia [po wysiłku mam
        idealne, najgorzej jest rano przed pracą:)] i kardiolog zlecił holtera i echo
        serca.Osłuchowo nie swtierdził wady czy czegoś takiego.
        Spytam się, jak mi będą zakładali te elektrody-może jakos
        mocniej "przykleją":)))
        Pozdrawiam i dziękuję za odzew
        • malwina7 Re: areobik a Badanie Holtera 25.04.05, 07:58
          A spytałaś lekarza jak wygląda to urządzenie które oprócz elektrod będziesz
          przez tą dobę ze sobą nosiła? Moja mama miała robione takie badanie (24 h EKG)
          i założyli jej na szyję na lużnym pasku coś wielkości dużego aparatu
          fotograficznego - nie wyobrażam sobie skakania z czymś takim na aerobicu.
          Jak sama stwierdziłaś najlepiej spytaj lekarza, który będzie ci to montował czy
          to urządzenie nie "zwarjuje" jak zaczniesz z nim skakać. W końcu EKG wysiłkowe
          robi się zupełnie inaczej.
          • joanna.c Re: areobik a Badanie Holtera 25.04.05, 19:06
            Dzieki. O nic się nie pytałam, jak lekarz wypisywał skierowanie-było to 100lat
            temu [jak to w naszej służbie zdrowia:)]. Mam wyznaczony termin na czwartek.
            Wtedy zapytam i będę wreszcie bardzooo mądra:)))Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka