Dodaj do ulubionych

Jaki puls?

IP: *.pp.rzeszow.pl 11.07.02, 15:32
W jakima przedziale powinno znajdować sie moje tętno w trakcie ćwiczeń
aerobowych(rowerek, steperek)- chodzi mi o spalanie tłuszczyku a nie o
wyrobienie mięśni?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Jaki puls? 11.07.02, 16:47
      Jeśli masz 25 lat, to przyblizony HRmax wynosi 220-25=195, zakres aerobowy to
      pomiędzy 60% a 80% HRmax, czyli 117-156 uderzeń serca na minutę.
      • Gość: qz Re: Jaki puls? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 12:25
        jogger ma racje - max tetno to 220 - wiek = wynik
        Z mojej praktyki wynika ze moje tetno 60-80% HRmax jest stanowczo niewystarczajace i wole "poruszac"
        sie w zakresie 145-180 w czasie moich treningow :))) Wtedy czuje ze pot sie leje bo przy 120 czy 130 to
        tak nie bardzo....:)
        • Gość: anna Re: Jaki puls? IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 21.07.02, 23:20
          ale to jest jedynie złudne wrażenie, że żeby spalić tłuszcz to musi sie z
          ciebie lac pot. przy bardzo intensywnym treningu ćwiczysz siłe, wytrzymałość,
          ale spalanie tłuszczu nie jest tak intensywne jak przy treningu nie
          przekraczajacym 75% hr max
          • spector1 Re: Jaki puls? 22.07.02, 16:51
            Gość portalu: anna napisał(a):

> ...spalanie tłuszczu nie jest tak intensywne jak przy treningu nie
            > przekraczajacym 75% hr max

Formula 220 -wiek jest formula majaca ponad 30 lat.Zostala ona wprowadzona
            przez dwoch amerykanskich lekarzy, ktorzy stosowali ja dla osob
            po zawalach serca itd.W rzeczywistosci max puls moze byc wiekszy o 15 a nawet
            20 uderzen/min. Zly HRmax-to zly trening i rezultaty mierne.
            Najwiecej tluszczu spala sie przy treningu b.intensywnym 95 -100% HRmax.
            Cwiczenia sa krotkie 30 - 90 sek z wielokrotnymi powtorzeniami.Tluszcz spala
            sie min 5 razy szybciej niz przy 75% HRmax.Przy b.intensywnym treningu spala
            sie tluszcz b.szybko, ale przyrasta tez szybko masa miesniowa. Ten trening
            przeznaczony jest jedynie dla wyczynowcow.
            Przy takim treningu amatorzy kontuzje maja zapewniona.
            Quantum Strenght and Power Training - Dr. Pat O'Shea (1996)
            Dokladnie HR max mozna okreslic poprzez test a nie stosujac matematyczne
            formuly.

• Gość: anna Re: Jaki puls? IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 23.07.02, 10:56
              ok, wszystko prawda, ale jak z tego co napisałeś mogą skorzystać ludzie na
              forum? bo raczej niewiele osób może zrobić sobie profesjonalny pomiar HRmax.
              jasne, że matematyczne formuły mają pewien margines błędu, ale stosuje sie je z
              braku innych rozwiązań. podobnie, jeżeli chodzi o intensywny trening - słusznie
              zauważyłeś, że jest przeznaczony tylko dla wyczynowców. jak sądzisz - ile osób
              na tym forum należy do tej grupy? co z tego więc, że tkanka tłuszczowa jest
              wtedy spalana x razy szybciej, skoro zaraz potem przeciętny amator szczupłej
              sylwetki zemdleje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka