Gość: R25 IP: *.pp.rzeszow.pl 11.07.02, 15:32 W jakima przedziale powinno znajdować sie moje tętno w trakcie ćwiczeń aerobowych(rowerek, steperek)- chodzi mi o spalanie tłuszczyku a nie o wyrobienie mięśni? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogger Re: Jaki puls? 11.07.02, 16:47 Jeśli masz 25 lat, to przyblizony HRmax wynosi 220-25=195, zakres aerobowy to pomiędzy 60% a 80% HRmax, czyli 117-156 uderzeń serca na minutę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qz Re: Jaki puls? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 12:25 jogger ma racje - max tetno to 220 - wiek = wynik Z mojej praktyki wynika ze moje tetno 60-80% HRmax jest stanowczo niewystarczajace i wole "poruszac" sie w zakresie 145-180 w czasie moich treningow :))) Wtedy czuje ze pot sie leje bo przy 120 czy 130 to tak nie bardzo....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Jaki puls? IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 21.07.02, 23:20 ale to jest jedynie złudne wrażenie, że żeby spalić tłuszcz to musi sie z ciebie lac pot. przy bardzo intensywnym treningu ćwiczysz siłe, wytrzymałość, ale spalanie tłuszczu nie jest tak intensywne jak przy treningu nie przekraczajacym 75% hr max Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: Jaki puls? 22.07.02, 16:51 Gość portalu: anna napisał(a): > ...spalanie tłuszczu nie jest tak intensywne jak przy treningu nie > przekraczajacym 75% hr max Formula 220 -wiek jest formula majaca ponad 30 lat.Zostala ona wprowadzona przez dwoch amerykanskich lekarzy, ktorzy stosowali ja dla osob po zawalach serca itd.W rzeczywistosci max puls moze byc wiekszy o 15 a nawet 20 uderzen/min. Zly HRmax-to zly trening i rezultaty mierne. Najwiecej tluszczu spala sie przy treningu b.intensywnym 95 -100% HRmax. Cwiczenia sa krotkie 30 - 90 sek z wielokrotnymi powtorzeniami.Tluszcz spala sie min 5 razy szybciej niz przy 75% HRmax.Przy b.intensywnym treningu spala sie tluszcz b.szybko, ale przyrasta tez szybko masa miesniowa. Ten trening przeznaczony jest jedynie dla wyczynowcow. Przy takim treningu amatorzy kontuzje maja zapewniona. Quantum Strenght and Power Training - Dr. Pat O'Shea (1996) Dokladnie HR max mozna okreslic poprzez test a nie stosujac matematyczne formuly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Jaki puls? IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 23.07.02, 10:56 ok, wszystko prawda, ale jak z tego co napisałeś mogą skorzystać ludzie na forum? bo raczej niewiele osób może zrobić sobie profesjonalny pomiar HRmax. jasne, że matematyczne formuły mają pewien margines błędu, ale stosuje sie je z braku innych rozwiązań. podobnie, jeżeli chodzi o intensywny trening - słusznie zauważyłeś, że jest przeznaczony tylko dla wyczynowców. jak sądzisz - ile osób na tym forum należy do tej grupy? co z tego więc, że tkanka tłuszczowa jest wtedy spalana x razy szybciej, skoro zaraz potem przeciętny amator szczupłej sylwetki zemdleje? Odpowiedz Link Zgłoś