Dodaj do ulubionych

Jazz dance

29.10.05, 19:17
Rozpoczełam w klubie zajecia z jazzu .Myślałam ze to nie wypali a
jednak....sporo ludzi dorosłych chce cwiczyc tak jak tancerze, przemierzać
sale cwiczac jeden krok, uczyć sie skoków tanecznych. To miłe bo ja kocham
tańczyć , to mój zawód poniekąd, a praca od tzw. "początku" czyli nauka
podsawt techniki tańća jest dla mnie powtórką również. Co innego stanąc przed
tancerzami , co innego przed amatorami pełnymi checi do pracy....zdiwili sie
że taniec tak odchudza...
Obserwuj wątek
    • Gość: mania Re: Jazz dance IP: *.neting.pl 16.11.05, 01:49
      a gdzie tak z toba mozna potanczyc
      • Gość: hmmm Re: Jazz dance IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 21:33
        pytanko: a szasse czyli termin z baletu to jest krok z odbiciem jednej nogi?
        Tzn. takie przedluzenie?
        • nanai11 Re: Jazz dance 16.11.05, 22:00
          szasse jest dosłownie noga goni noge tak po dziecinnemu tylko ze to szasse moze
          być dłuugie natomiast chacha jest krótka, no moze niejasno to
          wytłumaczyłam ...Albo inaczej - szasse to taki jakby krakowiak...ten krok
          dostawny. I raczej płasko znaczy na jednyma poziomie, to fitness zacza "skakac"
          ze tak powiem...
          • Gość: hmmm Re: Jazz dance IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 11:53
            ok, rozumiem, jasne
          • Gość: pikpaw Re: Jazz dance IP: *.toya.net.pl 19.11.05, 09:48
            Ostatni jak byłem na konwencji u Charbickiej, jej dziewczyny na szasse mowią
            dżajf :))
            • Gość: hmmm Re: Jazz dance IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 12:56
              szasse = jive. pierwsze slysze. obydwa terminy sa rozpisane inaczej i
              jednoznacznie inaczej oznaczone u Charbickiej. zaskoczony jestem

Juz patrze do zrodel... " Podwojny Step Touch z Przeskokiem = Szasse" zywcem
              wziete z charbickiej

Nie wiem natomiast co to jest "Szaffo"
              • nanai11 Re: Jazz dance 19.11.05, 22:03
                Xródła szasse to nie jest charbicka ani nikt z fitnessu...Szasse to termin z
                tańća klasycznego i zupełnie nie przypomina jife.Jife jest tańćem
                latynoamerykańskim, jednakże swoje korzenie ma w ameryce nie w krajach
                latynoskich. Jest tu zupełnie inna akcja odbic. Szasse jest płynne w prawidłowo
                wykonanym szasse nie ma skakania głowy jezeli wiecie o co mi chodzi. Pomylenie
                szasse z jife jest mniej wiecej takie jak pomylenie fiata 126 p z mercedesem.
            • Gość: agmaa Re: Jazz dance IP: *.nasze.pl / *.nasze.pl 19.11.05, 22:26
              Wcale nie;)
              Szasse jest całkiem inne niż jive;)
              No i jest szasse długie (z odbiciem w górze) i krótkie - wg terminologii
              Aerofitu, ale ja akurat na to drugie mówię cha-cha. Ale jive to raczej cha-cha
              i mambo tył;)
              • Gość: pikpaw Re: Jazz dance IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20.11.05, 09:01
                Sluchajcie:) ja na tańcu towaryskim nie znam sie kompletnie, tancze sobie ot
                tak po prostu i nie zastanawiam sie co jak sie nazywa. Ogladam czasem jakies
                programy taneczne i podoba mi sie . Zazdroszcze np. uczetnikom "Tanca z
                gwiazdami" bo bardzo chetnie odbylbym taki trening:)) ale mowie, to co
                slyszalem tydzien temu od instruktorki ze sceny!! no gluchy to jeszcze nie
                jestem:)) laska robiac szasse mowila jive!! ot i tyle :))
                • Gość: agmaa Re: Jazz dance IP: *.nasze.pl / *.nasze.pl 20.11.05, 13:32
                  Czyżbyśmy byli na różnych konwencjach?:>
                  :))))))))))))))

A jive owszem, to chasse, ale krótkie;)
                  • nanai11 Re: Jazz dance 20.11.05, 20:13
                    Jive to nie jest szasse krótkie .Jive to przede wszystkim taniec. Szasse to
                    forma połaczenia dwóch kroków w jedną cąłosć. Szasse to szasse i nie ma ługiego
                    ani krótkiego. Jest po prostu szasse. Chacha jest natomiast zarwóno tańcem jak
                    i krokiem. Ale krok czaczy to mambo w przód, szasse i mambo w tył. Wiec
                    wystepuje tu szasse prawda??W połaczeniu z mambo daje nam czacze. Jive to kik i
                    change czyli zmiana nogi. Bez wzgledu na to czy jest to wykrok do tyłu czy
                    nie .jive jest w ogóle śmiesznym tańcem gdyż rozliczany jest na 6 natomiast
                    muzyka jest 4/4 . A do tej zmiany nogi w jive dodajemy szasse. I jest krok
                    podtsawowy do jive. jak już pisąłam nie wolno mylić fiata 126 p z mercedesem. A
                    instruktorzy czy prezenterzy fitness czesto nie maja pojecia o termianch
                    tanecznych bo i po co??Taniec jest i tak 100 razy trudniejsza forma niż fitness
                    z tego powodu że założeniem fitnessu jest "dla wszystkich" natomiast taniec
                    zawodowy jest dal wybranych. Jestem ta wybraną ale... jakbyście widzieli jak
                    dodaje ułamki to niejeden instruktor fitness umarłby ze śmiechu....Pikpaw ty
                    mnie zapros do Łodzi to potańczymy.....
                    • Gość: agmaa Re: Jazz dance IP: 212.244.39.* 21.11.05, 08:47
                      Terminologia fitnessowa jest rózna w każdej szkole.
                      A jive to nazwa kroku wg pewnej terminologii i tyle, a taniec swoja drogą.
                      Juz nie komentuje, że uważasz sie za wybraną, napewno jesteś świetna i dobrze,
                      że świadoma własnej wartosci, ale nie wszyscy tu piszący to idioci nie mający
                      pojęcia o niczym;) I to nie jest złośliwe;)
                      • nanai11 Re: Jazz dance 21.11.05, 18:25
                        agmaa uważam sie za wybraną bo otrzymałam talent do tańća jak wiele innych osób
                        mi znanych i nie znanych. Ten talent pozwolił mi osiągnać bardzo wiele wyjsć z
                        domu dziecka na scene a nie na slumsy na przykład. To tyle odnośnie
                        wybrania...Ktos inny otrzymał talent do matematyki, ktoś inny do fitnessu, inny
                        plastyczny... Nie był ow tym pychy. Cały czas jednak sie uczę . Pamietaj że
                        jive jezeli juz mówimy tu o kroku to szasse w prawo szasse w lewo. Ot wszytko.
                        • Gość: pikpaw tak czy siak ... IP: *.toya.net.pl 22.11.05, 14:26
                          A mnie wcale nie jest od tego wszystkiego jaśniej :)))
                          Agmaa nie mow, że nie slyszałaś jak ta laska w niedzielę mowila ze sceny: jive?
                          na bank tak mowiła!!! a jak ma na imię to mnie nie pytaj, bo dla mnie to one
                          takie same :))))
                          • Gość: agmaa Re: tak czy siak ... IP: 212.244.39.* 23.11.05, 09:39
                            No słyszałam, że mówiła jive, ale na jive`a (chodzi Ci o Anię);)
                            Ja akurat jestem instruktorem Aerofitu;)

Skakaliśmy moze obok siebie i nie widzielismy się:((
                            ;)))
                    • Gość: pikpaw zaprosiny :))) IP: *.toya.net.pl 22.11.05, 14:26
                      pewnie, ze zapraszam, tylko jeszcze zalatw, że bym nie z domu wypuścili :))))
                      • nanai11 Re: zaprosiny :))) 22.11.05, 14:48
                        przyjde po ciebie z ekipa....hehe zaśpiewamy pod balkonem...
                        • Gość: cleo jazzowy taniec-szukam instruktora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:25
                          witam,
                          szukam chetnego instruktora, który w mojej galerii chcialby prowadzic kurs z
                          jazz dance. szczegoly podam w mejlu-
                          kontakt: galeria@romantycznie.com

pozdrawiam
                          cleo
                          • nanai11 Re: jazzowy taniec-szukam instruktora 23.11.05, 13:44
                            Napisz gdzie to jest od mnie na meil nanai11@gazeta.pl jaki adres i jakie
                            miasto .Znam sporo tancerzy....zreszta można poszukac, zrobić casting tylko
                            odezwij sie.
                            • ccleo Re: jazzowy taniec-szukam instruktora 29.11.05, 20:06
                              Napisałam do Ciebie mejla i wyslalam jakąs wiadomość przez to forum...
                              Czekam na odp.
                              :)
                              Cleo
    • nanai11 Re: Jazz dance 24.11.05, 23:31
      wczoraj po raz pierwszy spotkała mnie cudowna rzecz. Przyszło sporo nowych
      ludzi i .....nieb yło słabego ogniwa!!nowi ale baaaaaardzo zdolni!!
      • Gość: hmmm Re: Jazz dance IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 23:42
        jeszcze do krokow wracazjac i ch nazewnictwa w ficie. Szasse to rzeczywiscie
        typowe odbicie, zastepowane komenda "odbij" przedluzajace dwa kroki w jeden
        dlugi. Jive to raczej plynne "szasse" przodem ale z takim neznacznym
        skrzyzowaniem nogi dostawnej do wykrocznej, cos jak w kroku grapewine tylko ze
        przodem wlasnie. Daje to wrazenie szasse ale dokladnie nim nie jest bo wystepuje
        to leciutkie i szybkie skrzyzowanie.

I jeszcze o chacha i szasse. Mozna zrobic typowy A-step przod z tzw. chacha.
        tzn. leciutko odbic noge na zewnatrz po dostawieniu 4-go kroku. Ale wyobrazcie
        sobie zrobienie tego mocniej, z bardziej mieka praca ciala a jednoczesnie
        zachowaniem rytmu i wyjdzie z tego wlasnie szasse.
      • olga31 Re: Jazz dance 25.11.05, 09:18
        Halo, czy możesz podać miejsce w którym tańczycie,,,? Dziekuję.
        • nanai11 Re: Jazz dance 25.11.05, 12:09
          Jak czytam to nazewnictwo to pzrekonuje sie jak barzdo fitness jest daleko od
          tańća....W tańcu jive to zupełnie co innego. Szasse to szasse bez względu czy
          to fitness czy taniec .Nie zgadzam się z tyum co napisane wyzej ale nie bede
          się kłócić. Jive to prawa lewa, szasse tylko jedna noga prowadzi.
          • Gość: magda Re: Jazz dance IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 12:03
            do nanai11: czemu nie odpowiadasz na pytanie zadane tu już po raz drugi, gdzie
            tańczysz? Może ktoś jest z Twojego miasta i z chęcią zobaczył by ten talent?
            • nanai11 Re: Jazz dance 30.11.05, 14:47
              Ojej Magda przepraszam. Jestem z podkarpacia. Kazdy kto chce tańćzyc z okolicy
              to jest u mnie... znaja mnie tutaj. Nie odpowiadałam bo moze czasem sie nie
              chce pisać skad sie jest....
              • Gość: cleo Re: Jazz dance IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 23:32
                Nanai- napisalam juz 3 razy :))
                jesli znasz kogos z Warszawy, to ja bardzo proszę o namiary- chcę taki taniec w
                mojej galerii na Bema 65 :)
                mejl: galeria@romantycznie.com
                cleo
                • nanai11 Re: Jazz dance 01.12.05, 09:32
                  wiem i szukam!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka