Dodaj do ulubionych

Białko serwatkowe

IP: *.torun.dialup.inetia.pl 02.11.02, 21:06
Dowiedziałem się, że ponoć białko serwatkowe chętnie stosowane jest przez
sportowców kontrolujących masę ciała. Myślałem, ze jako białko bardzo szybko
przyswajane przez organizm, b. serwatkowe przyda mi się, żeby trochę przybrać
na masie - rano, po treningu, przed snem. Teraz zaczynam mieć wątpliwości.
Jak to jest?
pzdrv
Obserwuj wątek
    • Gość: kris Re: Białko serwatkowe IP: *.acn.pl / 10.129.129.* 03.11.02, 00:11
      Jesli sportowcy uzywaja go aby kontrolowac wage to jak mozesz przybrac na
      masie? Czy chcesz zrobic rzezbe czy mase, na to sa rozne preparaty. Ale nie
      oczekuj rewelacji to wszystko sa suplementy a nie sterydy , przede wszystkim
      nie szkodza. Jesli chcesz miec efekty to sprobuj kreatyne, na mnie dziala super.
      • Gość: Yorick Re: Białko serwatkowe IP: *.torun.dialup.inetia.pl 03.11.02, 13:09
        Chodzi mi o masę, a sterydów nawet w ogóle nei rozważam.

Co do działania 'kontrolującego masę' to nie wiem nic konkretnego, daltego
        pytam. Na zdrowy rozum, jeśli je się odpowiednio dużo węglowodanów, a białko
        stosuje j.w. (rano, przed snem, po treningu), to powinno ono pomagać. Jesli
        jest inaczej to prosze o info.
        pzdrv
        • jogger Re: Białko serwatkowe 03.11.02, 19:23
          Jeśli dostarcza się duża białka w ciągu całęgo dnia, to nie ma żadniej różnicy
          jakie to białko będzie. Problem zaczyna się wieczorem: co jeść na noc? Jedni
          stawiają na ograniczenie katabolizmu nocnego i dlatego unikają wieczorem białka
          serwatkowego, na rzecz zwykłego, bogatego w kazeinę, które trawi się wiele
          godzin. Inni z kolei, i ja również, uważają, że kazeina powoduje odkładanie się
          tłuszczu. Szczególnie dotyczy to nocy, gdyż spada wtedy przemiana materii a
          nadmiarowe kalorie zostają odłożone w postaci tłuszczu zapasowego. Dlatego
          białko z serwatki biorę na godzinę przed snem, żeby : a) szybko zostało
          strawione (a tego nie chcą zwolennicy pierwszej tezy) b) w pierwszej fazie snu
          obecność aminokwasów we krwi dodatkowo stymulowała wydzielanie hormonu wzrostu
          • Gość: Yorick Re: Białko serwatkowe IP: 158.75.11.* 04.11.02, 17:41
            Jogger, czyli Tobie

stosowanie białka serwatkowego nie przeszkadza w nabieraniu masy? Oczywiście,
            ja staram się dostarczać róznych rodzajów białka w diecie. Czy jednak
            stosowanie serwatkowego może przeciwdziałać zyskiwaniu wagi?
            pzdrv

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka