Dodaj do ulubionych

preparaty typu Bio CLA i L-karnityna -jak działają

28.01.06, 11:32
Reklama Bio CLA sugeruje że bez ćwiczeń i diety łykając tabletki tłuszcz
zamieni sie w mięśnie. Ile jest w tym prawdy? Jak takie tabletki działają i
czy warto po nie sięgać? I jak jest z napojami zawierającymi l-karnitynę?
Podobno trzeba je pić przed treningiem. Ile czasu i czy to rzeczywiście
przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wyjaśnienie:)) Jagoda
Obserwuj wątek
    • Gość: d. Re: preparaty typu Bio CLA i L-karnityna -jak dzi IP: *.chello.pl 28.01.06, 11:47
      Bez ćwiczeń i bez diety nie osiągniesz rezulatatów.Te elementy to podstawa!Można zastanowić się nad suplementacją jako dodatkowym bodźcem wspomagającym redukcję.
      CLA to sprzężony kwas linolowy,który ma mieć lekkie działanie termogenetyczne i antykataboliczne(co oznacza,że wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i chroni mięśnie).Poleca się go też przy cellulicie.Brałam CLA i zauważyłam poprawę jędrności skóry.A co do działania redukcyjnego-nie wiadomo,ile w tym zasługi cla,a ile treningów i diety:-)Jeśli chodzi o l-karnitynę,to teorii jest mnóstwo.Są tacy,którzy twierdzą,że w ogóle nie ma ona wpływu na organizm:-)Ci,który wierzą w jej dobroczynne działanie zalecają z kolei l-karnitynę w płynie(jako łatwiej przyswajalną)i duże jej dawki.A jeśli jednak tabletki,to na 2-3godziny przed treningiem(a nie na 5minut,jak piszą na opakowaniach).Ale jeszcze raz-trening i dieta odpowiednia(żadne głodzenie się!!)to najważniejsze!
    • Gość: mgmg Re: preparaty typu Bio CLA i L-karnityna -jak dzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 13:38
      l-karnityna to najwiekszy kit i przekręt jaki udało sie wypromować

jezeli chcesz argumenty to poczytaj dyskusje o niej wczesniej na tym forum

www.fitmaniac.com
      • Gość: gosc2 Re: preparaty typu Bio CLA ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 19:23
        zamiast CLA lepiej lykac inny tluszczyk. CLA ma udowodnione JAKIES tam dzialanie
        na szczurach chyba po wielu miesiacach zazywania. Ja polecam olej MCT, znacznie
        lepszy. Prawda jest ze przy MCT mozna brac karnityne. CLA jest wg mnie
        "podejrzane" natomiast MCT sprawdzone - swietnie wyszczupla
        • Gość: Anka Re: preparaty typu Bio CLA ..... IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.02.06, 23:43
          A czy to jest jakiś preparat(MCT)?
          • Gość: d. Re: preparaty typu Bio CLA ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 09:53
            MCT to "kompleks średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (Medium Chain
            Triglicerides) pochodzenia roślinnego. W naturalnej postaci występują w bardzo
            ograniczonej ilości, a w pożywieniu ich głównym źródłem jest olej kokosowy". Ma
            ponoc dwa razy większą energię spalania i ma zwiększać termogenezę;poprawia
            wchłanianie się pokarmów.Jakoś nie bardzo przekonuje mnie jako środek
            wspomagający redukcję.Ale pewnie osoba,która MCT zachwala na tym forum nie
            pierwszy raz,spróbuje nas przekonać,że MCT to przy redukcji rzecz niezbedna:-)
            • xxero Re: preparaty typu Bio CLA ..... 05.02.06, 11:34
              zachwalam MCT bo wiem ze jest dobre. to ze loza na marketing i scieme milionow
              zlotych, nie znaczy ze nie dziala. Jak rozreklamowano karnityne i cla to kazdy
              wierzy ze swietne i powstaja dyskusje. MCT nie ma takiego marketingu bo
              zwyczajne wyizolowane frakcje z oleju kokosowego czy palmowego a prawda jest
              taka ze hamuje apetyt, rzeczywiscie rozgrzewa (czyli termogeneza) i podnosi
              wytrzymalosc np. w czasie aerobow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka