IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.02, 18:37
czesc

mam dosc nietypowa budowe brzucha - gore mam plaska, ale czesc od pepka w dol
wystajaca. cwicze regularnie dosc duzo, ale widze raczej efekty na tej gornej
czesci - nie moge ruszyc tluszczyku z dolu...

co polecacie???

dzieki z gory za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaśśka Re: brzuch IP: proxy / *.lublin.mm.pl 15.11.02, 20:06
      Też mam ten problem :-| Może ktoś pomoże?
    • kasiapro1 Re: brzuch 16.11.02, 18:34
      mi sie tak porobilo od jakiegos czasu.Nigdy nie maialam brzucha a teraz mi
      jakis taki zwis sie zainstalowal i nie moge go ruszyc.Plywam,cwicze i nic.Moze
      to z wiekiem?
      • Gość: marcel Re: brzuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.02, 19:55
        no wiesz ja mam dopiero 17 lat :(

naczy u mnie nie jest bardzo zle, ale wole to zwalczyc w zarodq bo potem sie
        moze mi sie porobic bebech
    • Gość: ed Re: brzuch IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.02, 00:16
      nie pij piwa!
      albo robiac brzuszki nie tylko podnos gorna czesc ciala ale tez kolana, albo
      rób brzuszki normalnie, ale potem rob nozyce przez pare minut
      • Gość: Yorick Re: brzuch IP: *.torun.dialup.inetia.pl 17.11.02, 15:23
        sam jestem ciekaw odpowiedzi expertów.

tymczasem następujące sugestie:
        - do ćwiczeń: pas wyszczuplający, w ostateczności jakikolwiek pasek (będzie
        masował podczas cwiczen, zwiekszał pocenie i ukrwienie)
        - brzuszki ćwiczymy po min. pół godz. ćw aerobowych, kiedy brzuch jest
        rozgrzany, a organizm włącza opcję optymalnego spalania tłuszczu
        - dieta (niestety) - organizm bardzo niechętnie sięga po takie rezerwy - jak go
        nie przymusimy, to sam nie ruszy.

na razie probuje zyskiwac masę, ale jak na wiosnę zacznę rzeźbić brzuch
        stosując ww środki, to napiszę z jakim skutkiem.
        pzdrv
      • Gość: marcel Re: brzuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.02, 18:04
        eh z piwem sie pilnuje :P

a brzuszki robie z nogami w gorze, ale czuje ze mi pracuja te gorne a nie moj
        dolny bebech

pzdr
        • Gość: Viva Re: brzuch IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.11.02, 11:59
          Witam. Polecam dwa rodzaje brzuszkow. Oraz obowiazkowo CODZIENNIE seria
          najlepiej min po 50 potworzen ! i nie ma co grymasic, ze to niby duzo i ciezko.
          Trzeba po prostu zaczac! Ja robie to regularnie minimum od pol roku - efekty
          sa: mam plaski brzuch, to jedzenie nagle nie wypycha mnie na wszystkie strony
          swiata :-)
          1. typowe brzuszki: lezymy na plecach, nogi lekko ugiete, rece ne karku lokcie
          rownolegle do podlogi - min 50.
          Nie nalezy bardzo sie forsowac i podnosic sie do przysiadu - jezeli ktos na
          poczatku jest slaby to nigdy nie ma szans zeby zrobic to cwiczenie poprawnie.
          Wystarczy podnosic glowe, szyje oraz klatke piersiowa.
          Bardzo wazny jest oddech - W momencie podnoszenia ciala jest wdech,
          opuszczenie - wydech.
          Ten rodzaj brzuszkow ksztaltuje gorna czesc brzucha!
          2. drugi rodzaj brzuszkow jest troche bardziej dokuczliwy - i to sa wlasnei
          brzuszki na leniwe dolne partie brzucha - na te faldki od talii w dol.
          Lezymy na plecach, nogi sa podniesione do gory, leciutko zgiete - i podnosimy
          miednice, tak jakby ciagnac nogami w gore. Oczywiscie caly czas nalezy pamietac
          o oddechu - w gore wdech, w dol - wydech.

Powodzenia :-)
          • Gość: marcel Re: brzuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.02, 23:53
            dzieki, zaczne stosowac, jak nie bedzie sqtkowalo to ci wysle nadmiar
            tluszczu :P
          • Gość: Kaśśka Re: brzuch IP: proxy / *.lublin.mm.pl 19.11.02, 20:31
            Gość portalu: Viva napisał(a):

> Witam. Polecam dwa rodzaje brzuszkow. Oraz obowiazkowo CODZIENNIE seria
            > najlepiej min po 50 potworzen ! i nie ma co grymasic, ze to niby duzo i
            ciezko.
            >
            > Trzeba po prostu zaczac! Ja robie to regularnie minimum od pol roku - efekty
            > sa: mam plaski brzuch, to jedzenie nagle nie wypycha mnie na wszystkie strony
            > swiata :-)
            > 1. typowe brzuszki: lezymy na plecach, nogi lekko ugiete, rece ne karku
            lokcie
            > rownolegle do podlogi - min 50.
            > Nie nalezy bardzo sie forsowac i podnosic sie do przysiadu - jezeli ktos na
            > poczatku jest slaby to nigdy nie ma szans zeby zrobic to cwiczenie poprawnie.
            > Wystarczy podnosic glowe, szyje oraz klatke piersiowa.
            > Bardzo wazny jest oddech - W momencie podnoszenia ciala jest wdech,
            > opuszczenie - wydech.
            > Ten rodzaj brzuszkow ksztaltuje gorna czesc brzucha!
            > 2. drugi rodzaj brzuszkow jest troche bardziej dokuczliwy - i to sa wlasnei
            > brzuszki na leniwe dolne partie brzucha - na te faldki od talii w dol.
            > Lezymy na plecach, nogi sa podniesione do gory, leciutko zgiete - i podnosimy
            > miednice, tak jakby ciagnac nogami w gore. Oczywiscie caly czas nalezy
            pamietac
            >
            > o oddechu - w gore wdech, w dol - wydech.
            >
            > Powodzenia :-)

Witam, mam w takim razie pytanie. CZy wystarczy tylko te minimum 50 powtórzeń,
            czy ćwiczyć jeszcze w seriach np. 3 serie po 50? I jeszcze jedno: czy przed
            brzuszkami proponujesz ćwiczyć aeroby?
            Może głupie pytanie, ale zalezy mi żeby określić to bardziej dokładnie.
            Pozdrawiam :-)
          • Gość: Bee Re: brzuch IP: *.acn.pl 20.11.02, 07:52
            Bardzo dobra rada, ale proszę o jeszcze. Jesli mam kłopoty z kręgami szyjnymi i
            nie mogę ich ruszac bo potem mam b. silny ból głowy co zrobic z rękami,wzdłuz
            ciała?Czy ta porcja 50 może byc na raty?dzięki. Pozdrawiam
            • ruda_102 Re: brzuch 20.11.02, 17:44
              Gość portalu: Bee napisał(a):

> Bardzo dobra rada, ale proszę o jeszcze. Jesli mam kłopoty z kręgami szyjnymi
              > nie mogę ich ruszac bo potem mam b. silny ból głowy co zrobic z rękami,wzdłuz
              > ciała?Czy ta porcja 50 może byc na raty?dzięki.

Trzymając ręce zgięte w łokciach pod głową nie powinnaś "ciągnąć"
              tułowia rękami ani szyją, tylko właśnie mięśniami brzucha.
              Ale zwłaszcza na początku to jest nieuniknione,
              że będziesz sobie odruchowo pomagać i rękami i szyją.
              Staraj się to minimalizować - przy brzuszkach nie powinnaś odczuwać
              bólu karku ani rąk. Zwracaj na to uwagę.
              Na wszelki wypadek możesz jednak początkowo (zanim nie wyćwiczysz trochę
              brzucha) trzymać ręce luźno wzdłuż ciała albo lekko uniesione do góry.
              Trochę to przemodeluje ćwiczenie ale zmniejszy problem z kręgami szyjnymi.

A powtórzeń minimum 50 na raz :-))
              Po kilka nic Ci nie da. Dla rozrywki możesz to robić seriami
              - z pogłębianiem i bez.

--
              Korzystając z okazji mam własne pytanie:
              co sądzicie o brzuszkach z obciążeniem na brzuchu?
              Czy od tego brzuch nie zrobi się wielki i wystający :-))
              Ta sama wątpliwość przy skośnych brzuszkach.
              Liczę na opinie
              pozdr.ruda
              • Gość: Bee Re: brzuch IP: *.acn.pl 20.11.02, 20:52
                Dzięki.
                • Gość: Viva Re: brzuch IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 21.11.02, 15:32
                  czesc Wszystkim!
                  jak Wam ida brzuszki? :-) Wielkie dzieki dla Rudej za uzupelnienie mojej
                  wypowiedzi. Faktycznie - serie po kilka i przerwa nie maja sensu - wedlug mnie
                  te 2 x 50 to jest taka optymalna ilosc. A najlepiej robic ich jak najwiecej :-)
                  napewno beda efekty!
                  Ktos pytal wczesniej o cwiczenia aerobowe - czy warto je robic.
                  Po pierwsze - chce wyjasnic - nie jestem specem w tego typu kwestiach - bazuje
                  na moim kilkuletnim doswiadczeniu ze sportem - i jest ono dosyc spore.
                  Przede wszystkim - napewno kazdy ruch fizyczny jest dobry dla nas i dla naszego
                  ciala. Co do tego nie powinno byc zadnych watpliwosci. (oczywiscie wszystko
                  wzgledem mozliwosci zdrowotnych danej osoby)
                  Wiec jezeli ktos uwaza, ze przydadza mu sie jeszcze jakies inne dodatkowe
                  cwiczenia - to jak najlepiej. Zreszta nawet gdzie czytalam (moze nawet i tu na
                  forum) ze - w przypadku zajec fitness - pierwsza czesc powinna byc poswiecona
                  rozgrzewce, a druga czesc - wlasnie naszym leniwym brzuchom.
                  Jezeli chodzi o mnie, po brzuszkach, zawsze staram sie przez 5, 10 minut
                  porozciagac sie. Wiele osob tego nei lubi, bo kojarzy im sie to z bolem - ale
                  bol jest normalny - jak kazdy wysilek na poczatku. Zapewniam, ze po kilku
                  dniach systematycznego rozciagania sie, mozna zaczac czuc sie lepiej i lepiej
                  czuc swoje cialo. To duza satysfakcja.
                  Po zrobieniu brzuszkow rozciagam sie na podlodze, by rozciagnac miesnie
                  brzucha, potem skupaim sie na kregoslupie, nogach, rekach. Generalnie polecam
                  asany jogi. No i w ogole joge - mam zreszta taka swoja mala teorie, ze
                  rozciaganie pomaga spalic zbedny tluszcz, wydluza nasze ciala i wysmukla.
                  Ok - chyba na razie starczy moich wywodow :-))
                  Pozdrowienia.
                  • ruda_102 Re: brzuch 21.11.02, 16:48
                    cześć Viva,
                    ćwiczyłaś kiedyś z obciążeniem na brzuchu?
                    Może ktoś odpowie na moje pytanie, co to daje.
                    Pozdrawiam,ruda
                    • jogger Re: brzuch 21.11.02, 21:48
                      Ćwiczenia z obciążeniem rozwijają mięśnie, tak że ćwicząc siłowo można - po
                      odtłuszczeniu - uzyskać efekt 'kaloryferka'.
                      Co do dolnej części brzucha, polecam wznosy kolan do klatki w zwisie na drążku -
                      im dłużej, tym lepiej.
                      • Gość: Viva Re: brzuch IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 21.11.02, 23:24
                        czesc Wam
                        te zwisy na drazku troche mnie przerazaja ;-)) chyba nigdy nie przepadalam za
                        drazkiem - ale moze warto sprobowac!
                        a co do obciazenia brzucha - to chyba powinien byc tego efekt - brzuch
                        automatycznie napina sie, by utrzymac ciezar, wiec wykonuje prace.
                        • ruda_102 Re: brzuch 22.11.02, 09:31
                          Gość portalu: Viva napisał(a):

> a co do obciazenia brzucha - to chyba powinien byc tego efekt - brzuch
                          > automatycznie napina sie, by utrzymac ciezar, wiec wykonuje prace.

Cześć Viva,
                          problem w tym, że ten ciężar nie jest taki znowu duży :-)))
                          Czytałam gdzieś, że są jakieś warstwy mięśni na brzuchu
                          (głębiej i płytko) i zastanawiam się, na które w ten sposób
                          oddziałuję i czy to dobrze itp.
                          (a za drążek dziękuję, już wolę sobie polożyć więcej kg na brzuchu ;-)

ruda
                      • ruda_102 Re: brzuch 22.11.02, 08:50
                        Cześć jogger,
                        dzięki za odpowiedź.
                        Ja mam brzuch raczej odtłuszczony, ale nie wiem,
                        czy mi się podoba idea kaloryfera akurat u mnie.
                        Na razie mam ten pionowy stelaż do kaloryferka.
                        Lubię ćwiczyć z obciążeniem na brzuchu, więc może się przekonam...

A jak to powinno się robić?
                        Ja kładę sobie na brzuchu dwie 1kg hantle,
                        żeby równomierniej rozłożyć ciężar.
                        W którym miejscu powinno się go przykładać przede wszystkim?

I jeszcze jedno - czy ma sens obciążenie przy różnych ćwiczeniach skośnych?
                        W zależności od ćwiczenia albo pozostawiam hantle na brzuchu,
                        albo - jeśli to wymaga nieco bocznego ułożenia,
                        kładę sobie jedną tak wyżej, zaczepiając o wcięcie talii.
                        Czy to ma sens?
                        Ja bardziej niż na brzuch chciałabym oddziaływać na talię,
                        najlepiej OSY :-)

Pozd.ruda
                        • jogger Re: brzuch 22.11.02, 18:01
                          Sam z hantlami na brzuchu nie ćwiczyłem, lecz na siłowni robiłem skłony klęcząc
                          przy wyciągu oraz na specjalnej maszynie z regulowanym obciążeniem, gdzie
                          ściąga się do siebie jednocześnie górę i dół. Co do talii, najlepszym
                          ćwiczeniem są skręty tułowia na boki siedząc, z kijkiem na karku, trzymanym
                          dłońmi po bokach. Tu także istotny jest czas wykonywania ćwiczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka