Dodaj do ulubionych

co jest przyczyną...

IP: *.se.com.pl / 10.0.116.* 17.12.02, 13:24
Przepraszam za swoje nie doinformowanie, ale pierwszy raz dziś zagościłam na
forum FITNESS.
Mam pytanie: co to są drożdzaki i jakie są efekty ich obecności w przewodzie
pokarmowym? Natrafiłam na tą nazwe przy wątku "byłam gruba".
A drugie pytanie: od bardzo dawna 4-5 lat odżywiam się bardzo zdrowo i
racjonalnie. Nie jem ziemniaków, masła, nic smażonego, czekolady, białego
pieczywa it. Generalnie mój posiłek składa się rano z dwóch kromek ciemnego
pieczywa, wędliny i serka wiejskiego, póżniej do kawy jogurt i obiad ok. 18-
19.00 w postaci sałaty z różnymi dodatkami. Normalnego polskiego obiadu
(zupa, kotlet, ziemniaki) nie jadłam chyba od 5 lat. Do tej pory wszystko
było OK. tzn. byłam lekko zaokrąglona, ale generalnie rozmiar 38 (168 cm
wzrostu). Mam spore problemy z nogami, tzn w wieku 26 lat mam chyba dosyć
zaawansowany cellulit. Podejżewam ze może mieć to jakiś związek z
niedokrwieniem (częste dretwienia, uczucię dziwnego ciągnięcia). Od dwóch
miesięcy chodze dwa razy w tygodniu na aerobic (raz step intro,m raz ABS).
Zauważyłam ZNACZNE pogrubienie nóg i ogólny przyrost wagi. Jestem załamana,
bo generalinie i tak mam problem z ukryciem tej potwornej wady (duża
dysproporcja w figurze). Co mam zrobić? Dalej chodzic na ćwiczenia?? Trzecie
pytanie: gdzie moge zbadać co jest przyczyną tak dużego cellulitu u młodej,
aktywnej sportowo, o normalnej tuszy osobie?
Nie jem wcale więcej, a już nie mieszcze się w spodnie.
Co się dzieje???
Obserwuj wątek
    • jogger Re: co jest przyczyną... 17.12.02, 19:44
      Prawdopodobnie masz wysoki poziom estrogenu. Estrogen jest odpowiedzialny za
      cellulit, i występuje dlatego u kobiet, a u mężczyzn głównie przy typie
      pyknicznym. W trakcie ćwiczeń na zakończenie normalnego aerobiku, a na ABT
      prawie cały czas, rozciągane są okolice krocza, co poprzez przekrwienie może
      zwiększyć produkcję estrogenu. Normalnie jest to kompensowane przez wysiłek i
      termogenezę u większości ćwiczących. Jeśli jednak masz lekką nadczynność
      jajników, może to być przyczyną Twoich kłopotów. Może jeszcze do tego stosujesz
      pigułkę anty? Generalnie przy zwalczaniu problemów związanych z estrogenem
      trzeba zwiększyć produkcję antagonisty - testosteronu, który u kobiet
      wytwarzany jest w nadnerczach. Jedynym zdrowym sposobem są ćwiczenia na siłowni.
      • Gość: gosia Re: co jest przyczyną... IP: *.se.com.pl / 10.0.116.* 18.12.02, 15:21
        Dzięki za odpowiedz!!
        Tak biore pigułki anty., o niskiej zawartości hormonów. Świetnie sie po niej
        czuje i od dóch lat, tzn. odkąd zaczełam ją przyjmować nie zanotowałam skoku
        wagi, az do teraz.
        Z tego co zrozumiałam radzisz zrezygnować z aerobicu i zacząc korzystać z
        siłowni?
        Czy estrogen jest w podstawowym zestawie badań hormonalnych?
        Przyznam się, ze nigdy nie badałam się hormonalnie, choc internista sugerował
        mi lekką niedoczynność tarczycy. Czy to ma jakiś związek z taką nietypową
        nadwagą?
        • jogger Re: co jest przyczyną... 19.12.02, 18:09
          Niedoczynność tarczycy jest też powszechną przyczyną nadwagi. Być może pigułka
          generalnie rozchwiała Ci równowagę hormonalną. Co do zestawu badań, to musi
          się wypowiedzieć endokrynolog, niestety najlepiej prywatny. Oprócz hormonów
          tarczycy i hormonów płciowych sugerowałbym też test insulinowy, gdyż może to
          też być początek cukrzycy typu II. Był już taki przypadek na tym forum -
          dziewczyna brała pigułkę, po kilku latach doszła do 100kg wagi (!) i miała
          początki wola, a jej lekarz doradzał dietę... Póki co, jeśli masz do tego
          niskie ciśnienie, zastosuj mieszankę kelp+wit.E + miłorząb japoński 3xdziennie.
          Co do siłowni, spróbuj zaczynać od niej, a dopiero po ćwiczeniach oporowych iść
          bezpośrednio na zajęcia aerobiku.
          • Gość: gosia Re: co jest przyczyną... IP: *.se.com.pl / 10.0.116.* 27.12.02, 09:37
            Mam baaardzo niskie ciśnienie. Kiedyś ktoś mi powiedział, ze jak niemowlak...
            Mam jescze pytanie co do tej mieszanki: co to jest kelp??

Pozdrawiam.
    • Gość: justy Re: co jest przyczyną... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 09:38
      Przyrost wagi i zwiększenie obwodu nóg może być po prostu spowodowane rozbudową
      mięśni, które są przecież cięższe od tłuszczu.
      Celulit to zapewne sprawka pigułki.
      Kelp to wodorosty, zawiera dużo jodu, który poprawia pracę tarczycy;
      jednocześnie Kelp to nazwa handlowa kilku preparatów go zawierających, czasem
      można trafić na Sea Kelp.
      • lara81 Re: co jest przyczyną... 28.12.02, 21:06
        Celilit na pewno jest skutkiem przyjmowania pigulki. Ja tez jestem aktywna i
        nigdy nie mialam z tym problemow do czasu kiedy nie zaczelam brac pigulki.
        Przez dwa lata nie moglam sie pozbyc tej przypadlosci. Miesiac temu odstawilam
        hormony i celulit zniknal calkowicie. Stad moja pewnosc bo niby to zbieg
        okolicznosci ze tak nagle go wcielo? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka