osanna 12.06.06, 17:37 Proszę wytłumaczyć, co to jest spalanie mięśni i kiedy się ono odbywa.Czy przy bieganiu spala się mięśnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
typowy_kark Re: spalanie mięśni 12.06.06, 19:47 spalanie to nieprecyzyjne okreslenie. to raczej proces rozbijania tkanki miesniowej w celu pozyskania przez organizm aminokwasów, które oczywiście moga potem zostać w procesie glukogenezy przetworzone na cukier (glukoze). proces ten mozna zaobserwowac w roznych sytuacjach, generalnie jednak wtedy kiedy organizm potrzebuje szybkich dostaw weglowodanow, a nie znajduje juz zadnych zmagazynowanych pokladow glikogenu (w uproszczeniu rzecz jasna). czyli np. wysilek beztlenowy po przebudzeniu, kiedy ilosc glikogenu jest nieco zmniejszona przez dlugotrwaly (nocny) post. co do biegania nie umiem sie wypowiedziec, bo nie biegam, ale slyszalem opinie, ze bieganie powaznie przeszkadza w rozbudowywaniu muskulatury i w rozwoju sily miesniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
fresa_82 Re: spalanie mięśni 12.06.06, 21:41 czyli np. wys > ilek beztlenowy po przebudzeniu, kiedy ilosc glikogenu jest nieco zmniejszona p > rzez dlugotrwaly (nocny) post. To w takim bądź razie kiedy rano najlepiej ćwiczyć, żeby nie "spalać mięśni"? Po śniadaniu? Jeśli tak to w jakim czasie po śniadaniu??? Odpowiedz Link Zgłoś
typowy_kark Re: spalanie mięśni 12.06.06, 21:51 cwiczenia silowe zdecydowanie musza byc poprzedzone sniadaniem. lekkie cwiczenia aerobowe sa sprawa dyskusyjna - sa zwolennicy kardio na czczo (jako promujacego zuzywanie tluszczu jako zrodla energii) oraz przeciwnicy (ktorzy uwazaja, ze nie ma to wiekszego wplywu na spalanie tluszczu, a moze robic spora roznice w stratach tkanki miesniowej). zeby znalezc zloty srodek trzeba sprawdzic samemu, jak organizm reaguje na poszczegolne rozwiazania treningowe. Odpowiedz Link Zgłoś
fresa_82 Re: spalanie mięśni 12.06.06, 22:07 Tak też robię. Zawsze najpierw śniadanko. Tylko zastanawiałam się ile po takim śniadaniu jest dobrze poczekać? Odpowiedz Link Zgłoś
typowy_kark Re: spalanie mięśni 12.06.06, 22:08 w mojej opinii godzina-poltorej godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
fresa_82 Re: spalanie mięśni 12.06.06, 22:11 Wielkie dzięki za info ;) Pozdrawiam FRESA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fresa Re: spalanie mięśni IP: *.crowley.pl 13.06.06, 16:01 Jeszcze mnie naszło jedno pytanie: po czym poznać, że spalam akurat mięśnie a nie tłuszcz?? Odpowiedz Link Zgłoś
typowy_kark Re: spalanie mięśni 13.06.06, 17:32 w przypadku zawodnika trenujacego silowo rozpoznalbym to po zmniejszeniu sily, jaka dysponuje. innych doswiadczen w tym zakresie nie mam - pewnie mozna by to mierzyc poziomem odpowiednich produktow przemiany materii w moczu/krwi, ale dla mnie to wlasnie utrata sily jest najlepszym wskaznikiem tego procesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fresa Re: spalanie mięśni IP: *.crowley.pl 13.06.06, 18:00 To ja aż tyle chyba nie ćwiczę żebym utraciła siły albo żeby było widać takie spalanie mięśni. Ale co najlepiej jeść przed i po treningu i w jakich odstępach czasu??? Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: spalanie mięśni 13.06.06, 17:08 To jest dosc rozmycie uzywane pojecie: 1) uzywanie bialek miesniowych do produkcji glukozy (prawidlowe) spotykane praktycznie jedynie przy skrajnym zubozeniu zasobow glikogenu w miesniach (bonk training/ rowerowanie na czczo, biegi w okolicach 30km..., diety bez-wodoroweglowodanowe, glodzenie) 2) rozpad bialek miesniowych po intensywnym stresie (trening silowy/wytrzymalosciowy) powodujacy powstanie mikrouszkodzen 3) przebudowa miesni przy treningu wytrzymalosciowym (z szybkich zmiana na wolne, bardziej zdolne do dlugotrwalego wysilku lecz takze mniejsze objetosciowo) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś