Dodaj do ulubionych

dieta a cellulit?

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.03.03, 12:39
Czy ktoras z Was zauwazyla moze pozytywne skutki jakiejs diety na
zmniejszenie sie cellulitu? Moze Monti?
Obserwuj wątek
    • agick Re: dieta a cellulit? 06.03.03, 12:53
      boję się, że żadna dieta sama w sobie nie zwlaczy cellulitu..:( trzeba to
      połączyć z ruchem i ew kremami, które wciera się w partie ciała, na których ww
      występuje.
      • Gość: gosc Re: dieta a cellulit? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.03.03, 09:37
        To to wiem, ale dieta podobno ma spore znaczenie i dlatego chcialabym sie
        dowiedziec jak jest w rzeczywistosci i czy ktos zauwazyl jakies zmieny wlasnie
        dzieki diecie.
    • Gość: minio Re: dieta a cellulit? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.03, 12:25
      nie polece zadnej diety typu Montignac czy Atkins, poniewaz takowych nie
      stosuje. Problem cellulitu jednak mnie dotyczy. I chce pochwalic sie poprawa
      jaka nastapila (o dziwo) w przeciagu 1.5 tygodnia. Jest znaczaca - szpecace
      mnie 'grudki' zmniejszyly sie o 80%! Oczywsiscie sport, ale uwazam, ze nie
      tylko. Co jem? zdecydowanie ograniczam tluszcze (co najwyzej oliwa z oliwek),
      ale nie powiem jem czasem jogurt(o jej przciez sa niezdrowe ;-p). Skupiam sie
      na jedzieniu bialek i weglowodanow zlozonych. Warzywa tak, owoce mniej -
      zawieraja cukry proste. Nie uzywam cukru. Kawa przed treningiem wylacznie. Sol
      ewentualnie do posolenia wody na ryz (ciemny) ;-) Jem czesto, a mniej. Ryby,
      biale mieso i produkty nie przetworzone. Konserwaty i barwniki syntetyczne to
      sprzymierzeniec cellulitu. Pije bardzo duzo wody (2-3 litry dziennie)
      niegazowanej, z mala iloscia sodu. Ruch, ruch, ruch + masaze (o ktorych z
      reszta zapominam) i dieta. Gwarantuje poprawe :-)

Polecam artykul. Znajdziesz tam bardzo podobne rzeczy do tych, o ktorych
      pisalam: www.wizaz.pl/cellulit1.html
      • jogger Re: dieta a cellulit? 10.03.03, 12:27
        Gratulacje! Zastosowałaś dietę, którą nazywam 'antyhormonalną', a której
        podstawą jest ograniczenie tłuszczu (choć z reguły zalecam też redukcję i
        węglowodanów, wersja z w/w złożonymi jak widać na Twoim przykładzie też jest
        OK). Estrogen jest 'tłuszczolubny' i zarówno wytwarzany jest z tłuszczu, jak i
        jest w nim magazynowany. Tak że drastyczne ograniczenie tłuszczu jest to sposób
        na nadwagę i/lub cellulit powstały na tle hormonalnym.
      • jogger Re: dieta a cellulit? 10.03.03, 12:34
        Gratulacje! Zastosowałaś dietę, którą nazywam 'antyhormonalną', a której
        podstawą jest ograniczenie tłuszczu (choć z reguły zalecam też redukcję i
        węglowodanów, wersja z w/w złożonymi jak widać na Twoim przykładzie też jest
        OK). Estrogen jest 'tłuszczolubny' i zarówno wytwarzany jest z tłuszczu, jak i
        jest w nim magazynowany. Tak że drastyczne ograniczenie tłuszczu jest to sposób
        na nadwagę i/lub cellulit powstały na tle hormonalnym.
        • Gość: minio Re: dieta a cellulit? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.03, 15:33
          dziekuje Jogger za uznanie :-D
          tak dla wyjasnienia :-)
          nie jest to tak, ze weglowodany zlozone rownowaza ilosc bialka. troche nie
          fortunnie sie wyrazilam. zdecydowanie wiecej jem bialek, a weglowodany
          najpozniej kolo 17 i raczej po treningu, dla uzupelnienia poziomu glokogenu(zle
          sie czuje jak nie zjem). na kolacje bialka i tylko one :-)
          pozdrawiam i zycze wszystkim powodzenia :-)

ps do Joggera: co sadzisz o tej diecie Xeeda? jak dla mnie dziwna troszke i
          boje sie jej zaufac. jak pisalam w tamtym watku nawet na tydzien. aha i czy
          suplementacja bialkiem jest potrzebna dziewczynie uprawiajacej sport i
          walczacej z luszczem? ile g na kg powinno sie codziennie przyjmowac?
          niekoniecznie bialaka z odzywki oczywiscie :-) pozdrawaim :-)
          • jogger Re: dieta a cellulit? 10.03.03, 17:29
            Xeed to dieta cykliczna, w której co 3-ci dzień regenerujemy glikogen
            mięśniowy, żeby zminimalizować katabolizm mięśni. Jednocześnie 'ładowanie
            węgli' podbija metabolizm spoczynkowy. Poieważ nie ma tu wejścia w ketozę, nie
            sądzę jednak, żeby dało się zrzucić 2-4kg tłuszczu tygodniowo (to 18000 - 36000
            kcal!). Fizjologicznie niewskazane jest zrzucanie więcej niż 2.5kg tygodniowo.
            Białko jest cenne i jako budulec mięśni, i jako środek do zwiększenia
            metabolizmu (trawienie białka zużywa sporo kalorii). Niemniej przy diecie
            wysokobiałkowej ćwiczyć powinno się w zakresie aerobowym, a nie na max (na
            siłowni program na rzeźbę), ponieważ z braku glukozy organizm przy wysiłku
            ekstremalnym będzie zużywał białko do neogluogenezy, i może przestawić się na
            katabolizm mięśni.
            • Gość: minio Re: dieta a cellulit? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.03, 18:28
              wielkie dzieki Jogger :-)
              a wiec wiem juz co i jak :-) tak mi sie zdaje. na 4kg nawet nie licze bo nie
              mam tyle go gubienia(ale mam ten tlusczyk zalegajacy). i dlatego chcialam przez
              tydzien. zastanawialam sie tylko czy te dni, w ktore je sie "wszystko" nie
              psuja calego efektu. uzupelnienie glikogenu oczywiscie :-) a wiec tak: jesli w
              owe dni bede jesc normalnie, czyli to co jem np teraz, to bedzie wszystko w
              porzadku? i jak z tymi lodami i tluszczem w nich? nie jest przyswajany przez
              organizm? hmm... ok :-)
              i ostatnie: jakie bialko najlepiej kupic? jajeczne, serwatkowe, sojowe, czy
              mieszane? nie znam sie za bardzo ;-) czy zalecana porcja w moim przypadku to 1
              czy 1.5g na kg? ja chce sie tluszczyku pozbyc, a cwiczenia, ktore wykonuje to
              trening silowo-aerobowy(nic na mase! hih). trzymam reke na pulsien przez caly
              czas ;-) pozdrawiam wesolo :-D
              • jogger Re: dieta a cellulit? 10.03.03, 18:50
                Gość portalu: minio napisał(a):

> wielkie dzieki Jogger :-)
                > a wiec wiem juz co i jak :-) tak mi sie zdaje. na 4kg nawet nie licze bo nie
                > mam tyle go gubienia(ale mam ten tlusczyk zalegajacy). i dlatego chcialam
                przez
                >
                > tydzien. zastanawialam sie tylko czy te dni, w ktore je sie "wszystko" nie
                > psuja calego efektu. uzupelnienie glikogenu oczywiscie :-)

Uzupelnienie glikogenu niestety spowalnia spalanie tłuszczu. Organizm chętniej
                się pozbywa tłuszczu przy niskim glikogenie, dlatego np. najlepszy efekt dają
                aeroby rano na czczo.

a wiec tak: jesli w
                > owe dni bede jesc normalnie, czyli to co jem np teraz, to bedzie wszystko w
                > porzadku? i jak z tymi lodami i tluszczem w nich? nie jest przyswajany przez
                > organizm? hmm... ok :-)

Tłuszcz spowalniając wydzielanie insuliny zapobiega huśtawce glikemicznej
                (niedocukrzeniom)

> i ostatnie: jakie bialko najlepiej kupic? jajeczne, serwatkowe, sojowe, czy
                > mieszane? nie znam sie za bardzo ;-) czy zalecana porcja w moim przypadku to
                1
                > czy 1.5g na kg?

Serwatkowe jest najlepsze, ale i najdroższe. W ciągu dnia stosuj z białka
                jakej, a serwakowe na noc. Uwaga: to nocne powinno mieć 90% białka w białku :-
                ), bo obecność ew. węglowodanów zablokuje wydzielanie spalającego tłuszcz
                hormonu wzrostu.

ja chce sie tluszczyku pozbyc, a cwiczenia, ktore wykonuje to
                > trening silowo-aerobowy(nic na mase! hih). trzymam reke na pulsien przez caly
                > czas ;-) pozdrawiam wesolo :-D

Lepsza dla Cebie byłaby wersja 5:2 - 5 dni niskow/w, dwa dni ładowania (happy
                weekend :-)). Jest to podstawowa wersja CKD (pisałem o niej na forum -
                wyszukiwarka powinna zwrócić kilka ciekawych postów). Polega na
                wchodzeniu/wychodzeniu z ketozy, dla zaoszczędzenia mięśni.
                • Gość: minio Re: dieta a cellulit? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.03, 19:29
                  jogger napisał:

> Uzupelnienie glikogenu niestety spowalnia spalanie tłuszczu. Organizm
                  chętniej
                  > się pozbywa tłuszczu przy niskim glikogenie, dlatego np. najlepszy efekt dają
                  > aeroby rano na czczo.
                  a jesli nie cwicze na czczo? poki co nie zmobilizuje sie do biegania bo zimno,
                  wiec cwicze popoludniami. czy spalanie tluszczy po uplywie 30 min przez
                  nastepne 30-40 aerobow jest juz optymalne? zakladajac, ze nie jestem napakowana
                  weglowodanami, ale cos mi z calego dnia pozostalo.

> Lepsza dla Cebie byłaby wersja 5:2 - 5 dni niskow/w, dwa dni ładowania (happy
                  > weekend :-)). Jest to podstawowa wersja CKD (pisałem o niej na forum -
                  > wyszukiwarka powinna zwrócić kilka ciekawych postów). Polega na
                  > wchodzeniu/wychodzeniu z ketozy, dla zaoszczędzenia mięśni.
                  z tego co poczytalam o CKD i wiedzialam do tej pory to problemem sa hormony.
                  jestem na tabletkach antykoncepcyjnych, wiec nie wiem, czy nie sa ogolnym
                  przeciwwskazaniem do takiego rodzaju jedzenia. powiedz mi prosze, czy sie myle
                  i czy w wypadku gdybym powinna stosowac diete wysokobialkowa(niskoweglowodanowa
                  w kazdym razie tez) to czy warto zrobic tydzien/dwa xeeda? nie chce sie
                  rujnowac na odzywki jesli nie ma sensu ;-)

ps. nie dzialal mi link do Twoich cwicznen na brzuch, ew. tego co robiles(nie
                  wiem niestety o co chodzilo, ale wnioskuje z odpowiedzi pan ;->)
                  • Gość: minio Re: dieta a cellulit? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.03, 19:46
                    przepraszam za balagan w postach ale mi sie lacze skiepscilo ;-)
                • Gość: minio Re: dieta a cellulit? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.03, 19:44
                  jogger napisał:

> Gość portalu: minio napisał(a):
                  >
                  > > wielkie dzieki Jogger :-)
                  > > a wiec wiem juz co i jak :-) tak mi sie zdaje. na 4kg nawet nie licze bo n
                  > ie
                  > > mam tyle go gubienia(ale mam ten tlusczyk zalegajacy). i dlatego chcialam
                  > przez
                  > >
                  > > tydzien. zastanawialam sie tylko czy te dni, w ktore je sie "wszystko" nie
                  >
                  > > psuja calego efektu. uzupelnienie glikogenu oczywiscie :-)
                  >
                  > Uzupelnienie glikogenu niestety spowalnia spalanie tłuszczu. Organizm
                  chętniej
                  > się pozbywa tłuszczu przy niskim glikogenie, dlatego np. najlepszy efekt dają
                  > aeroby rano na czczo.
                  >
                  >
                  >
                  > a wiec tak: jesli w
                  > > owe dni bede jesc normalnie, czyli to co jem np teraz, to bedzie wszystko
                  > w
                  > > porzadku? i jak z tymi lodami i tluszczem w nich? nie jest przyswajany prz
                  > ez
                  > > organizm? hmm... ok :-)
                  >
                  > Tłuszcz spowalniając wydzielanie insuliny zapobiega huśtawce glikemicznej
                  > (niedocukrzeniom)
                  >
                  > > i ostatnie: jakie bialko najlepiej kupic? jajeczne, serwatkowe, sojowe, cz
                  > y
                  > > mieszane? nie znam sie za bardzo ;-) czy zalecana porcja w moim przypadku
                  > to
                  > 1
                  > > czy 1.5g na kg?
                  >
                  > Serwatkowe jest najlepsze, ale i najdroższe. W ciągu dnia stosuj z białka
                  > jakej, a serwakowe na noc. Uwaga: to nocne powinno mieć 90% białka w białku :-
                  > ), bo obecność ew. węglowodanów zablokuje wydzielanie spalającego tłuszcz
                  > hormonu wzrostu.
                  >
                  >
                  >
                  > ja chce sie tluszczyku pozbyc, a cwiczenia, ktore wykonuje to
                  > > trening silowo-aerobowy(nic na mase! hih). trzymam reke na pulsien przez c
                  > aly
                  > > czas ;-) pozdrawiam wesolo :-D
                  >
                  > Lepsza dla Cebie byłaby wersja 5:2 - 5 dni niskow/w, dwa dni ładowania (happy
                  > weekend :-)). Jest to podstawowa wersja CKD (pisałem o niej na forum -
                  > wyszukiwarka powinna zwrócić kilka ciekawych postów). Polega na
                  > wchodzeniu/wychodzeniu z ketozy, dla zaoszczędzenia mięśni.
                • jogger Re: dieta a cellulit? 11.03.03, 18:46
                  Gość portalu: minio napisał(a):

> a jesli nie cwicze na czczo? poki co nie zmobilizuje sie do biegania bo
                  zimno,
                  > wiec cwicze popoludniami. czy spalanie tluszczy po uplywie 30 min przez
                  > nastepne 30-40 aerobow jest juz optymalne? zakladajac, ze nie jestem
                  napakowana
                  >
                  > weglowodanami, ale cos mi z calego dnia pozostalo.
                  Jest OK, różnica polega na tym, że przy niskim glikogenie na ketozie tłuszcz
                  spalasz cały czas, jako podstawowe źródło energii

> z tego co poczytalam o CKD i wiedzialam do tej pory to problemem sa hormony.
                  > jestem na tabletkach antykoncepcyjnych, wiec nie wiem, czy nie sa ogolnym
                  > przeciwwskazaniem do takiego rodzaju jedzenia. powiedz mi prosze, czy sie
                  myle

Tabletki sprzyjają odkładaniu tłuszczu, w szczególności cellulitowi. Faktycznie
                  CKD i w ogóle diety tłuszczowe są w takim przypadku z reguły nieskuteczne.
                  Redukcja tłuszczu w diecie, ograniczająca produkcję własnego estrogenu, jest
                  jak najbardziej na miejscu, jak zresztą sama się przekonałaś.

> i czy w wypadku gdybym powinna stosowac diete wysokobialkowa
                  (niskoweglowodanowa
                  >
                  > w kazdym razie tez) to czy warto zrobic tydzien/dwa xeeda? nie chce sie
                  > rujnowac na odzywki jesli nie ma sensu ;-)

Ja też proszków za dużo nie jadam, tylko gainera po treningu i serwatka przed
                  snem. Dostarczam białko z mięsa i serów dojrzewających. Ale dla Ciebie, przy
                  pigułce, Xeed faktycznie moze być OK, byle jak najmniej tłuszczu z mięsa.

• Gość: minio Re: dieta a cellulit? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.03, 19:26
                    dziekuje slicznie za wszystkie odpowiedzi :-)
                    pozdrawiam, a jak zdecyduje sie ostatecznie na Xeeda dam znac jak mi poszlo :-D
                    miesa tlustego i tak nie jem ;-)
                    • Gość: ina Re: dieta a cellulit? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.03, 08:06
                      Koniecznie, czekamy na relację. Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka