Dodaj do ulubionych

do joggera i nie tylko

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:33
Uprawiam teraz marsz ale coraz szybciej robi się ciemno więc bedę musiała z
tego zrezygnować.
Mam rower stacjonarny i chciałabym się doweiedzieć jak często jak długo i z
jakim obciążeniem należy na nim jeździć, żeby nie doprowadzić do przerostu
mięśni. Górną cześc ciała mam szczupłą a uda i łydki otłuszczone. Kiedyś
jeździłąm na rowerze ale nie przyniosło do efektów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Meg Re: do joggera i nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:02
      Liczę też na informacje jak należy trzymac stopę na pedale żeby wyszczuplić
      łydki i uda , jakie powinnam mieć minimalne tętno, czy zmienne obciążenie itd
      • scept89 Re: rower i miesnie 19.09.06, 15:51
        1) naistotniejszy jest calkowity wydatek kaloryczny -> w/g badan do skutecznego
        odchudzania potrzebujemy ok 2400kcal spalonych podczas cwiczen kardio / tydzien
        To czy zrobisz to pedalujac 1x/tydzien 4h czy tez 8x po 30min nie ma wiekszego
        znaczenia, poza tym ze czestsze a krotsze treningi pozwalaja na wieksa
        intensywnosc (== mniej czasu calosciowo na rowerze).

2) nie ma i byc nie moze zadnego ustwienia stopy i palcow reki prawej ktore to
        podczas wysilku w magiczny sposob wyszczuplalo by a to podudzie lewe a to
        zewnetrzna czesc ramienia. Kalorie spalasz tak samo, skad pomysl ze bo ja wiem
        pedalujac do tylu wyszczuplisz posladki gorne a do przodu czworoglowce?

3) jesli dasz rade to po okresie przystosowawczym (ok 2tyg. zacznij pedalowac
        interwalowo zmieniajac obciazenia)

4) przerost miesni u kobiet na rowerze to jest cos o czym sporo nie-pedalujacych
        pisze a zdecydowanie niewielu pedalujacych na diecie redukcyjnej doswiadcza. Nie
        obzerasz sie bialkiem po same burty, masz ujemny bilans kaloryczny i 'zabojczy'
        4h program treningowy na tydzien (2400kcal) i chcesz aby rozwinely Ci sie miesnie?

• Gość: Wrecekrzepki Re: rower i miesnie IP: 195.136.112.* 19.09.06, 16:21
          No dobra, miesnie sie rozwina, ale bez przesady - gdyby to bylo takie proste,
          ze po kilku razach na rowerze u kogokolwiek nastapilby powany rozrost tkanki
          miesniowej, to, jak juz pisalem w ktoryms z poprzednich postow, silownie by
          zbankrutowaly (podobnie absurdalne sa przesady niektorych pan, wzbraniajacych
          sie przed cwiczeniami z hantelkami, "bo im za duze miesnie urosna").

A stope na pedalach powinno sie ustawiac tak, zeby na pedal naciskac
          srodstopiem blizej palcow (ale nie samymi palcami). Co do wyszczuplania,
          scept89 ma racje - mozesz ew. ujedrnic lydke, ale odchudzanie polega na czyms
          zupelnie innym.
        • mala.mi6 Re: rower i miesnie 19.09.06, 20:07
          scept89 napisał:
          Nie obzerasz sie bialkiem po same burty, masz ujemny bilans kaloryczny
          i 'zabojczy'
          > 4h program treningowy na tydzien (2400kcal) i chcesz aby rozwinely Ci sie
          miesn
          > ie?
          >
          > A ile białka powinno się zjadać? Czy kanapka z serkiem na I sniadanie i
          jogurt na II oraz jakieś kurczę na obiad czy to jest dużo??
          >
          >
          • Gość: Meg Re: rower i miesnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:52
            czyli co, mam ćwiczyć 4 godziny tygodniowo przez cały czas?
            A co z obciążeniem, zmienne?
            A jakie musi być minimalne tętno żeby spalać?
            Prosze o bardziej konkretne informacje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka