Dodaj do ulubionych

Siłownia czy aerobic

IP: 194.204.138.* 07.11.01, 15:46
Chcę zrzucić z sibie kilka kilo.Chodze na aerobic (TBC,step-aktywny trening) i
jest do wyboru też siłownia.I stąd moje pytanie gdzie lepiej poświęcić godzinę?
Na aerobiku skacząc czy na siłowni z programem ćwiczeń? Jakie macie
doświadczenia ?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Siłownia czy aerobic 07.11.01, 16:36
      Jeśli najpierw wykonasz serię ćwiczeń siłowych, to wypalisz glikogen (węglowodany)
      z mięśni i przechodząc (bez odpoczynku) na aerobik wejdziesz już w trakcie rozgrzewki
      w fazę spalania tłuszczu. Warunek - ten aerobik musi być rzeczywiście aerobowy
      (nie doporowadzający do zadyszki), bo inaczej tłuszczyk się nie ruszy.
      • Gość: Martyna Re: Siłownia czy aerobic IP: 204.186.88.* 08.11.01, 01:42

Ja zawsze myslalam, ze lepiej jest najpierw spalic tluszcz aerobic a pozniej
        zudowac troche miesni silownia? Czy sie myle?
        • jogger Re: Siłownia czy aerobic 08.11.01, 10:49

Raczej się mylisz. Do efektywnej pracy mięśniom niezbędny jest glikogen. Po aerobiku
          jest on wypalony.Glikogen zużywa się w ciągu pierwszych 20-30 minut wysiłku
          aerobowego, i wtedy dopiero wchodzi się w przemianę tłuszczu na energię.
          Te pierwsze minuty są z punktu widzenia odchudzania stracone. Ćwicząc najpierw
          mięśnie wchodzimy na aerobik przygotowani do spalania sadełka, bo mamy wypalony
          glikogen. Poza tym przy ćwiczeniach
          siłowych wydziela się testoteron (również u kobiet), który jest czynnikiem spalającym tłuszcz
          oraz budującym mięśnie. Ćwiczenia aerobowe obniżają jego (testosteronu) poziom, więc
          po aerobiku ćwiczenia siłowe są nieskuteczne.
      • Gość: Do Jogge Re: Siłownia czy aerobic IP: 204.186.88.* 28.11.01, 02:37

A co sadzisz o programie, ktory zaklada , ze cwiczy sie 5 dni w tygodniu 1
        dzien 20 mni aerobicu, 2 dzien 45 min cwiczen na dolne partie ciala
        3 dzien 20 min aerobicu
        4 dzien 45mnin cwiczen na gorne partie ciala
        5dzien aerobic
        6 dzien relaks

Moje drugie pytanie:
        Piszesz, ze powinno sie cwiczyc aerobic okolo 1 godziny po dopiero po 20.30 min
        dochodzi do spalenia tluszczu a ja spotkala sie z pogladem, ze mimo tego, ze
        cwiczymy 20.30 min to wystarczy poniewaz cialo spala wciaz kalorie okolo 1
        godziny po cwiczeniach- jesli zaczynamy cwiczyc na czczo i nie jemy 1 godzine
        po aerobicu.

Specjalisci zalecaja jako cwiczenia aerobowe spacery, marsze ale jakie powinna
        byc predkosc takiego marszu zeby byl to aerobic.
        Ja moge o sobie powiedziec, ze w zwiazku z moim trybem zycia i brakiem
        samochodu ja ciagle gdzies maszeruje min 1 godzine dziennie a tluszczyku tylko
        przybywa .
        Ciekawa jestem Twojej opini
        Pozdrawiam
        • jogger Re: Siłownia czy aerobic 28.11.01, 15:41
          Gość portalu: Do Jogge napisał(a):

>
          > A co sadzisz o programie, ktory zaklada , ze cwiczy sie 5 dni w tygodniu 1
          > dzien 20 mni aerobicu, 2 dzien 45 min cwiczen na dolne partie ciala
          > 3 dzien 20 min aerobicu
          > 4 dzien 45mnin cwiczen na gorne partie ciala
          > 5dzien aerobic
          > 6 dzien relaks
          Wygląda to mało skutecznie - radziłbym 3 razy w tygodniu trening siłowy
          obwodowy (po 1 serii na każdą grupę mięśniową bez przerw - ok 30 min)-
          można zrobić 1, 2 lub 3 obwody (obejścia sali - chociaż oryginalnie nazwa
          wywodzi się z obwodu ciała), a potem 30min rowerka, steppera itp.
          > Moje drugie pytanie:
          > Piszesz, ze powinno sie cwiczyc aerobic okolo 1 godziny po dopiero po 20.30 min
          >
          > dochodzi do spalenia tluszczu a ja spotkala sie z pogladem, ze mimo tego, ze
          > cwiczymy 20.30 min to wystarczy poniewaz cialo spala wciaz kalorie okolo 1
          > godziny po cwiczeniach- jesli zaczynamy cwiczyc na czczo i nie jemy 1 godzine
          > po aerobicu.
          Przećwiczyłem to osobiście i zgadza się tylko częściowo - efekt ćwiczenia na
          czczo jest widoczny od 1 godziny wzwyż. Wynika to stąd, że nawet na czczo
          mięśnie nadal posiadają zapas glikogenu. Godzina niejedzenia po aerobach
          jest OK - w tym czasie podniesiony jest poziom kwasów tłuszczowych we krwi,
          uwolnionych z tkanek i przeznaczonych na spalenie w celu wyrównania
          bilansu kalorycznego.
          > Specjalisci zalecaja jako cwiczenia aerobowe spacery, marsze ale jakie powinna
          > byc predkosc takiego marszu zeby byl to aerobic.
          > Ja moge o sobie powiedziec, ze w zwiazku z moim trybem zycia i brakiem
          > samochodu ja ciagle gdzies maszeruje min 1 godzine dziennie a tluszczyku tylko
          > przybywa .
          Musi to być dość duża szybkość - na progu zadyszki, ale go nie przekraczająca.
          Zapas tlenu powinien wystarczać na prowadzenie urywanej rozmowy.
          • Gość: mARTYNA Re: Siłownia czy aerobic DO jOGERA IP: 204.186.88.* 29.11.01, 01:39

hEJ1
            Stokrotne dzieki za odpowiedz.
            Moze napiszesz cos wiecej o tym treningu obwodowym bo do konca Cie nie
            zrozumialam.A ten temat naprawde mnie interesuje. W fitnes klubach trenerzy z
            reguly zalecaja najpierw cwiczenia aerobowe a pozniej silownie.Nie wiem
            dlaczego.Czy opieraja sie na starych teoriach?
            30 minutowy trening silowy - 3 razy w tygodniu ok to zrozumialam ale czy w
            jednym dniu powinnam cwiczyc wszystkie partie ciala gorne i dolne?
            Waze okolo 70 kg przy wzroscie 170 .Jaka powinna byc wg Ciebie ilosc powtorzen
            i waga obciazenia przy wykonywaniu cwiczen?
            Zaznaczam , ze chodzi mi glownie o spalenie tluszczu.

Pozdrawiam
            • Gość: jogger Re: Siłownia czy aerobic DO jOGERA IP: 141.145.176.* 30.11.01, 11:12
              Gość portalu: mARTYNA napisał(a):

> Moze napiszesz cos wiecej o tym treningu obwodowym bo do konca Cie nie
              > zrozumialam.
              Najlepiej wytłumaczę Ci na przykładzie:
              1. (mięsień prosty brzucha) skłony w przód na ławce skośnej -
              1 seria, 20 powtórzeń,
              2. wyprosty nóg na maszynie - 1 seria, 20 powtórzeń,
              3. uginanie nóg na maszynie - 1 seria, 20 powtórzeń,
              4. (łydki) wznosy na palcach na maszynie - ditto,
              5. (skośne brzucha) skłony w przód ze skrętami (lewy łokieć do prawego kolana
              i vice versa) -ditto,
              6. (klatka) wyciskanie sztangielek leżąc - ditto,
              7. (najszerszy grzbietu) ściąganie drążka wyciągu do klatki piersiowej - ditto,
              8. (barki) wyciskanie sztangielek siedząc - ditto,
              9. (triceps) prostowanie ramion w dół na wyciągu z użyciem drążka - ditto,
              10. (biceps) uginanie ramion ze sztangielkami - ditto,
              11. spięcia brzucha leżąc (nie unosząc barków) - do upadłego
              ...a teraz rowerek lub stepper lub sesja aerobiku -
              im dłużej tym lepiej.
              Wszystko to trzeba robić bez odpoczynków między seriami i zaczynać
              aeroby zaraz po 'kończących' brzuszkach, żeby nie dopuścić
              do odbudowy glikogenu w mięśniach.
              Najlepiej znaleźć sobie na to porę, kiedy na sali jest mało osób,
              bo nie trzeba czekać na zwolnienie przyrządu.
              Taki 'obieg' wykonuj na początku raz, a wraz ze wzrostem kondycji
              powtarzaj najpierw 2 razy, potem 3.
              > W fitnes klubach trenerzy z
              > reguly zalecaja najpierw cwiczenia aerobowe a pozniej silownie.Nie wiem
              > dlaczego.Czy opieraja sie na starych teoriach?
              Przed ćwiczeniami siłowymi zalecana jest po prostu rozgrzewka, czyli właśnie
              aeroby. Wystarcza 5 - 10 minut rowerka, ale rzeczywiście instruktorzy
              każą początkującym pedałować po pół godziny (wg. mnie bez sensu).
              > 30 minutowy trening silowy - 3 razy w tygodniu ok to zrozumialam ale czy w
              > jednym dniu powinnam cwiczyc wszystkie partie ciala gorne i dolne?
              Przy obwodach oczywiście góra i dół, jesli wytrzymasz kondycyjnie możesz
              ćwiczyć dłużej niż pół godziny - ale na początku będzie Ci ciężko.
              > Waze okolo 70 kg przy wzroscie 170 .Jaka powinna byc wg Ciebie ilosc powtorzen
              > i waga obciazenia przy wykonywaniu cwiczen?
              > Zaznaczam , ze chodzi mi glownie o spalenie tluszczu.
              Ilość powtórzeń między 15 a 20 - typowa dla treningu na rzeźbę.
              Obciążenie dobiera się doświadczalnie,
              jeśli nie można wykonać 15 ruchów, w trakcie serii można zmienić
              sztangielki lub obciążenie na przyrządzie na mniejsze.
              No i dieta - trzeba jeść 6 -7 razy dziennie, żeby przyśpieszyć
              przemianę materii, ale każda 'działka' jak dla wróbelka.
              Zero słodyczy, soków, owoców - głównie białko (mięso, ryby, soja),
              ryż i płatki owsiane (wolno się wchłaniają i nie podnoszą
              insuliny). Konieczne są witaminy - najlepsze jest Centrum
              i wyciąg ze skrzypu z witaminami.
              ale każda porcja jak
              dl
      • Gość: anka 102 Re: Siłownia czy aerobic IP: 62.233.175.* 20.06.02, 15:43
        A co zrobić, jeśli nie ma "pod ręką" siłowni,
        tylko rowerek lub wiosła?
        Od jakiegoś czasu chodzę na tzw. aerobic
        - w moim wypadku program fat burning i ABT.
        Ale po tej godzinie czuje, że jeszcze czegoś mi brak.
        No i baaardzo chętnie spaliłabym jak najwięcej tłuszczu
        z ud i posladków. Czy przed lub po ma sens jeszcze rowerek?
        Proszę o Wasze opinie.
    • Gość: Rafael Re: Siłownia czy aerobic IP: *.vwr.wanadoo.nl 07.11.01, 21:04
      Moim zdaniem mozna polaczyc jedno z drugim. Ja chodze na Tae Bo i na silownie.
      Na Tae Bo mozna poprawic kondycje fizyczna uzywajac wszystkich miesni i potem
      chodzac na silownie te miesnie troche powiekszyc oraz zeby miec pozytek z Tae
      Bo.
    • vika# Re: Siłownia czy aerobic 12.11.01, 09:32
      Zastanawiałam się raczej nad typowym wyborem-mając możliwosć wyskakania się na
      aerobiku czy ćwiczenia na siłowni. Która formę wybrać ?Która jest
      efektywniejsza i przyczyni się do schudnięcia?! Dzięki za odpowiedzi.
      Pozdrawiam
      • Gość: Ana Re: Siłownia czy aerobic IP: *.mapster-net.com.pl 13.11.01, 10:44
        Zdecydowanie aerobic.
        Wybierz trening o niezbyt dużej intensywności - tentno przy wysiłku nie może
        być zbyt wysokie. Są specjalne programy - np. fat burning - proste ukłądy
        choreograficzne, które powodują, że ciagle jesteś w ruchu, ale tętno
        utrzymywane jest na poziomie właściwym dla spalania tłuszczu. Energia do
        ćwiczeń siłowych nie bierze sie ze zmagazynowanych zapasów (tkanka tłuszczowa),
        a z glikogenu zawartego w mieśniach. Możesz więc godzinami ćwiczyć na siłowni,
        mięsnie będą rosły, ale nie pozbędziesz sie tkanki tłuszczowej.
        Chyba, że będziesz ćwiczyła na tzw. sprzęcie aerobowym (cardio) - należą do
        niego wszystkie rowerki, bierznie, steppery, cyklery, ergonomerty wioślarskie.
        Jeżeli spędzisz godzine na takim sprzęcie, bedzie to równie efektywne jak na
        aerobicu, jeżeli oczywiście bedziesz pamiętała, żeby trening nie był zbyt
        intensywny (zakłądając, że masz około 25 lat - twoje tętno podczas treningu nie
        powinno przekraczać 135 uderzeń na minutę. Istnieją specjalne przyrządy do
        pomiaru tętna - w każdym dobrym klubie powinnaś mieć możliwość skorzystania z
        takiego sprzętu. Jeżeli nie masz - pilnuj po prostu, żebyś nie ćwiczyła zbyt
        intensywnie - chcąc spalić tkankę tłuszczową mamy tendencję do zbyt męczącego
        wysiłku, który wcale nie jest efektywny)
        • vika# Re: Siłownia czy aerobic 14.11.01, 08:26
          Dzięki Aniu.Bardzo mi pomagłaś :)
          Pozdrawiam
    • Gość: dan Re: Siłownia czy aerobic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 15:38
      Bez diety nie mozna sie odchudzic. Przyklad: jedna sesja aeorobowa to 300 góra
      400 kcal, czyli mniej niz tabliczka czekolady, ktora tak dziewczyny lubicie sie
      opychac.
      • Gość: Lady Re: Siłownia czy aerobic IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 08:52
        NIE lubie czekolady i NIE lubie uogolniania. Jak masz tyle tylko do
        powiedzenia, to spadaj na drzewo.
        • Gość: er Re: Siłownia czy aerobic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 13:45
          Nie wiem czemu Lady tak sie zlosci, ale ani silownia ani aerobic nie sluzy do
          zrzucania zbednych kilogramow. Silownia sluzy do budowania masy miesniowej, a
          aerobic do poprawy ogolnej wydolnosci organizmu. Do zrzucenia nadmiaru wagi
          potrzeby jest ujemny bilans energetyczny, czyli nalezy spozywac mniej kalorii
          niz sie ich potrzebuje, a to w praktyce zapewnia wylacznie dieta (pomijam tzw.
          metody dopingowe). Silownia natomiast pomaga w ksztaltowaniu pozadanego
          wizerunku (zastepujemy tluszcz miesniami), a aerobic poprzez wspomaganie
          przemiany materii zapewnia utrzymanie wagi na odpowiednim poziomie. Aby aerobic
          byl naprawde przydatny w odchudzaniu, trzeba by na niego tracic przynajmniej
          dwie godziny dziennie - ale i tak o diete trzeba wtedy dbac.
          • anima Re: Siłownia czy aerobic 05.12.01, 08:54
            Wszystko to wiemy, dan/er - ale dlaczego mówisz o dziewczynach "opychacie się
            czekoladą". Miło byłoby Ci gdybym powiedziała, że faceci chlają piwo??? Prawda,
            że to nieładnie tak uogólniać? Bo niektóre dziewczyny jedzą czekoladę, a
            niektórzy faceci piją piwo. Ot, co. NIe chodzi o treść, ale o formę.
            Po prostu uważaj w jaki sposób piszesz. Wypowiadasz sie na forum publicznym i z
            pewnością nie chcesz nikogo urazić / obrazić.
            • Gość: dan Re: Siłownia czy aerobic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.01, 12:26
              Nie wiem skad takie przewrarzliwienie, wiekszosc dziewczyn ktore znam uwielbia
              slodycze (a ja uwielbiam dawac te rozne eksluzywne czekoladki). Natomiast jak
              juz ktos chce "idealnie" wygladac to powinien wiedziec, ze wiaze sie to z
              reguly z b. duzymi wyzeczeniami.
              • Gość: dan Re: Siłownia czy aerobic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.01, 12:30
                sorry za bledy nie wiem skad sie wziely
        • Gość: dan-er Re: Siłownia czy aerobic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 13:49
          Sorry wpisalem nicka z innego forum
          dan
      • jogger Re: Siłownia czy aerobic 05.12.01, 13:57
        Gość portalu: dan napisał(a):

> Przyklad: jedna sesja aeorobowa to 300 góra
        > 400 kcal

tae bo spala przeciętnie 600 (od 570 do 630)
        • Gość: dan Re: Siłownia czy aerobic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 00:22
          Nie wiem skad wziales te liczby, ale na pewno nie nalezy sie sugerowac tym co
          podaje licznik maszyny. Aby się o tym przekonać, wystarczy zrobic dwie sesje o
          tym samym czasie trwania tej samej intensywnosci (np.taka sama ilosc kroków czy
          obrotow na minute) ale roznej oporowsci (rozny opor ma stawiac maszyna). W obu
          przypadkach licznik poda podobna ilosc spalonych kalorii, mimo ze zupelnie inna
          ilosc wysilku zostala wlozona w cwiczenie.
          Ilosc spalanych kalorii jest indywidualna u danej osoby w zaleznosci od tempa
          przemiany materii. Oczywiscie mozna sesje przedluzac tak by osiagnac te 600
          kcal ale to oznacza gdzies 1,5 godz trening. Z kolei zwiekszanie intensywnosci
          (zamiast czasu) cwiczenia moze skutkowac nadmierna utrata miesni co samo w
          sobie jest zle, ale dodatkowo prowadzi rowniez do obnizenia tempa przemiany
          materii co utrudnia dalsze spalanie tluszczu.
          Wniosek: aerobic w praktyce sluzy jedynie poprawie samopoczucia i ewentualnie
          odpowiedno stosowany pomaga utrzymywac wage na odpowiednim poziomie. Natomiast
          99% powodzenia w odchudzaniu to dieta (oczywiscie zakladajac, ze nie ma
          dopingu).
          • jogger Re: Siłownia czy aerobic 06.12.01, 10:28

> Nie wiem skad wziales te liczby, ale

Korzystam przy ćwiczeniach z pulsometru, który pamięta mój max. Heart-bit Rate
            i non-stop wyświetla aktualny %. Aparat przelicza to na kcal/min
            i sumuje za cały czas treningu. Dla porównania, przebieżka 18 km
            w weekend to 1500 kcal.
            Spalanie tłuszczu 'na bieżąco'
            występuje pomiędzy 65 a 85% HRmax i nie ma na to wpływu dieta.
            Im dłużej się ćwiczy w tym tempie, tym więcej się spali bezpośrednio
            (zmieni w energię).
            Jeśli wykonuje sie ćwiczenia oporowe (siłownia),
            przez pierwsze 30 min podnosi się poziom testosteronu (również
            u kobiet! - 'producentem są nadnercza) oraz somatotropiny
            (hormonu wzrostu) - a oba powodują nie tylko wzrastanie siły mięśni,
            ale również spalanie tłuszczu.
            Dlatego przy akcji 'odchudzanie' radzę zacząć od 30 min. siłowni
            (trening obwodowy wypali dodatkowo glikogen) i przejść do
            aerobów.

> Ilosc spalanych kalorii jest indywidualna u danej osoby w zaleznosci od tempa
            > przemiany materii. Oczywiscie mozna sesje przedluzac tak by osiagnac te 600
            > kcal ale to oznacza gdzies 1,5 godz trening. Z kolei zwiekszanie intensywnosci
            > (zamiast czasu) cwiczenia moze skutkowac nadmierna utrata miesni co samo w
            > sobie jest zle, ale dodatkowo prowadzi rowniez do obnizenia tempa przemiany
            > materii co utrudnia dalsze spalanie tluszczu.

Tempo przemiany materii podnosimy regularnie ćwicząc, natomiast ścisła
            dieta redukcyjna rewelacyjnie ją obniża, dlatego po przerwaniu diety
            tyje się o wiele szybciej (słynne jojo)
            Trzeba po prostu ćwiczyć ze stałą intensywnością (im dłużej
            tym lepiej) i nie przejadać się, a w szczególności zapomnieć
            o wszystkim, co słodkie.
            Gdy ćwiczę w zakresie aerobowym ponad 2 godz dziennie (latem)
            w ogóle nie muszę pilnować diety (co nie oznacza, że nie trzeba
            się pilnować, ale od czasu do czasu można sobie pofolgować).
            • Gość: dan Re: Siłownia czy aerobic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 11:55
              Organizm czlowieka to nie maszyna i nie da sie tak wszystkiego skwantyfikowac.
              Rzeczywiscie najpierw wypala sie glikogen, ale później spalany jest zarowno
              tluszcz jak i miesnie. Wiec jesli komus zalezy na zmnieszeniu wagi, a nie yulko
              tluszczu to rzeczywiscie 18km biegi pomoga. Ale jesli utrata miesni ma byc
              zminimalizowana to jest to dystans za dlugi na bieg, co najwyzej marsz. A ten nie
              da az tak wysokiego wskaznika.
              Co do diety to jesli wprowadzimy diete wysokobialkowa z 10% ujemnym bilansem
              energetycznym to obnizenia przemiany materii nie bedzie, bo zminimalizujemy
              utrate miesni. Poza tym diety sie nigdy nie przerywa jej celem moze byc rowniez
              zwiekszanie wagi. Zmieniamy jedynie jej kalorycznosc i strukture.
              • jogger Re: Siłownia czy aerobic 06.12.01, 12:39

> Organizm czlowieka to nie maszyna i nie da sie tak wszystkiego skwantyfikowac.

Niemniej próby są czynione ;))

> Rzeczywiscie najpierw wypala sie glikogen, ale później spalany jest zarowno
                > tluszcz jak i miesnie.

Mięśni w fat-burning zone się nie spali, chyba że się odwodnimy,
                wtedy organizm rozkłada białka, żeby ściągnąc z nich wodę, a w pocie
                czujemy smutne resztki, czyli amoniak. Dlatego na aeroby trzeba zawsze
                mieć ze sobą mineralkę (na tae bo zużywam 1 litr, na powietrzu
                zapotrzebowanie jest mniejsze - chyba że upał).
                Jeśli zaś nie ma się tłuszczu w ogóle (maratończycy), to bez dostawy
                węglowodanów z zewnątrz po prostu się nagle staje.
                Katabolizm mięśni następuje po ok. 4 godzinach nieprzerwanego
                wysiłku, a takich prób nikomu nie doradzam.

> Co do diety to jesli wprowadzimy diete wysokobialkowa z 10% ujemnym bilansem
                > energetycznym to obnizenia przemiany materii nie bedzie, bo zminimalizujemy
                > utrate miesni. Poza tym diety sie nigdy nie przerywa jej celem moze byc rowniez
                > zwiekszanie wagi. Zmieniamy jedynie jej kalorycznosc i strukture.

Jest to prawda, tylko że 99% odchudzających się wierzy, że po długo- czy
                krótkotrwałym katowaniu się ostrą dietą redukcyjną można bezkarnie wrócić
                do poprzedniego stylu odżywiania.
                • Gość: dan Re: Siłownia czy aerobic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 14:22
                  jogger napisał(a):

> Katabolizm mięśni następuje po ok. 4 godzinach nieprzerwanego
                  > wysiłku,
                  Że nie jest to prawda wystarczy popatrzeć na biegaczy specjalizujacych się w
                  biegach dłuższych niż 400 m. Wszyscy maja malo miesni, gdyz przy ich wysilku
                  wytrzymalosciowym maja taka przemiane materii, ze spalaja wszystko.
                  Przy odpowiedniej diecie mozna cwiczyc byle co i byle jak by dobrze wygladac.
                  Natomiast odwrotne twierdzenie nie jest prawdziwe.
                  • jogger Re: Siłownia czy aerobic 06.12.01, 14:50

> jogger napisał(a):
                    >
                    > > Katabolizm mięśni następuje po ok. 4 godzinach nieprzerwanego
                    > > wysiłku,
                    > Że nie jest to prawda wystarczy popatrzeć na biegaczy specjalizujacych się w
                    > biegach dłuższych niż 400 m. Wszyscy maja malo miesni, gdyz przy ich wysilku
                    > wytrzymalosciowym maja taka przemiane materii, ze spalaja wszystko.

Jakby spalali wszystko, toby nie mogli biegać. Mięśnie szkieletowe
                    składają się z włókien tzw. białych i czerwonych. Te pierwsze odpowiadają za
                    szybkość, czerwone dają głównie masę. Każdy sport wyczynowy rozwija tylko
                    te mięśnie, które są do niego potrzebne. Kulturyści np. nie mają
                    szczególnej szybkości, kolarze mają trudności przy dłuższym marszu
                    itp.
                    Po tych 4 godzinach, o których wspomniałem, zaczyna się katabolizm
                    nie mięśni szkieletowych, lecz gładkich (w tym serca! - dlatego
                    często trup się sciele na masowych maratonach, gdy ludzie
                    startują na wariata).

> Przy odpowiedniej diecie mozna cwiczyc byle co i byle jak by dobrze wygladac.
                    > Natomiast odwrotne twierdzenie nie jest prawdziwe.

Z tą dietą to są doprawdy komunały - aktualnie ćwiczę i żrę teraz 'na masę'
                    i aeroby robię rozłącznie z siłownią, żeby tłuszcz mieć pod kontrolą.
                    Jak się mniej ćwiczy, trzeba bardziej uważać, co i kiedy się je,
                    a jak się nic nie ćwiczy, to i dieta nie pomoże (przemiana tak siądzie,
                    że i na diecie 1000kcal można utyć).
                    • Gość: dan Re: Siłownia czy aerobic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 15:22
                      jogger napisał(a):
                      > Każdy sport wyczynowy rozwija tylko
                      > te mięśnie, które są do niego potrzebne.
                      Oczywiscie, ale biegacze srednio i dlugotystansowi maja malo miesni nie dlatego,
                      ze ich nie potrzebuja (to one w koncu daja szybkosc i motorycznosc sprinterom),
                      ale nie sa w stanie ich utrzymac

> Z tą dietą to są doprawdy komunały - aktualnie ćwiczę i żrę teraz 'na masę'
                      I dlatego, ze taki poglad jest rozpowszechniony nawet na silowniach (a wiec tych
                      tzw. "swiatyniach kultu ciala") jest cala masa beznadziejnie wygladajacych osob
                      mimo ich poswiecenia w treningu
                      • jogger Re: Siłownia czy aerobic 06.12.01, 16:25

> biegacze srednio i dlugotystansowi maja malo miesni nie dlatego
                        > ze ich nie potrzebuja (to one w koncu daja szybkosc i motorycznosc sprinterom),
                        > ale nie sa w stanie ich utrzymac

Mają tylko białe włókna, które cechują sie małą objętością i tylko robią
                        optyczne wrażenie małych.

> I dlatego, ze taki poglad jest rozpowszechniony nawet na silowniach (a wiec tyc
                        > tzw. "swiatyniach kultu ciala") jest cala masa beznadziejnie wygladajacych osob
                        > mimo ich poswiecenia w treningu

Jeśli ktoś cały rok robi masę, to tak. Rzeźbę robi się od marca,
                        zgodnie z rytmem pór roku.
                        • Gość: Martyna Re: Siłownia czy aerobic do Jogerra IP: 204.186.88.* 07.12.01, 19:25

Piszesz , ze trening obwodowy powinno sie wykonywac bez przerw. Czy masz na
                          mysli bez przerw miedzy seriami? Jesli tak to jaka jest roznica pomiedzy
                          cwiczeniem " zprzerwami pomiedzy seriami" a cwiczeniem bez przerw.
                          Martyna
                          • jogger Re: Siłownia czy aerobic do Jogerra 10.12.01, 17:19
                            Gość portalu: Martyna napisał(a):

> jaka jest roznica pomiedzy
                            > cwiczeniem " z przerwami pomiedzy seriami" a cwiczeniem bez przerw.

W trakcie odpoczynku (przerwy) między seriami organizm stara się
                            odbudowywać spalony gikogen. Jeśli ćwiczymy z ciężarami bliskimi
                            rekordowym (dla nas oczywiście) przerwa na regenerację może
                            sięgać 5 min. Przy ćwiczeniach na masę wystarcza 2 minuty.
                            Przy rzeźbie (spalaniu tłuszczu) - staramy się wypalić glikogen,
                            więc przerwa powinna wynosić maksymalnie 30 sekund (tyle co
                            przejście od jednego stanowiska do nastepnego i dobór obciążenia).

• clodine Re: Siłownia czy aerobic 06.12.01, 10:31
      Powiem Ci tak, ze chodzilam na aerobik i mialam po nim wspaniala kondycje..,
      ale tluszczyku to malo mi zeszlo. Obecnie chodze na silownie. Moj program
      wyglada tak: 10-15 minut rowerka, jednego dnia wykonuje cwiczenia na nogi,
      triceps, plecy i brzuch - przez godzine 4 serie kazdego z cwiczen po 12-15
      powtorzen, a drugiego dnia mam 10-15 minut rowerek i cwiczenia na rece, klatke
      piersiowa, barki, brzuch, kazdy trening koncze 10-15 minutowa jazda na rowerku
      albo orbitreku w zaleznosci jak bardzo jestem zmeczona. Ale moj trener
      powiedzial mi jedna rzecz, ze jesli chce zgubic tluszczyk to przede wszystkim
      dieta, no i na silowni serie po 12-15 powtorzen, miesni sobie na pewno tym nie
      wyrobie, a spale tluszcz i ladnie uformuje cialo. Na razie chodze miesiac, 4
      razy w tygodniu, i po udach, rekach juz widac jak sie powolutko miesnie
      zarysowuja. Co do diety to az tak bardzo sie nia nie przejmuje wiec pewnie
      dlatego dziala to troche wolniej, ale najwazniejsze ze dziala :) Dlatego ja
      polecam silownie!!
    • Gość: Martyna Re: Siłownia czy aerobic IP: 204.186.88.* 07.12.01, 19:34

Co to znaczy dieta wysokobialkowa?
      Ile bialka trzeba zjesc? Jak to wyglada np ile gramow bialego miesa dziennie?
      • Gość: dan Re: Siłownia czy aerobic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.01, 22:11
        Tzn. przynajmniej 2g/kg wagi ciala wysokowartosciowego bialka (drob,
        ryby,wolowina, nabial). Ponadto trzeba opracowac dokladna diete. Czyli oszacowac
        zapotrzebowanie kaloryczne oraz ulozyc plan posilkow. To pierwsze mozna zrobic na
        podstawie roznych popularnych publikacji (np. pism fitness) gdzie podane sa
        odpowiednie wzory. Jest to oczywiscie punkt wyjscia bo kazdy organizm to
        indywidualny przypadek, ale z uplywem czasu nabieramy doswiadczenia i wiemy ile
        kalorii potrzebuje nasz organizm by osiagnac oczekiwany rezultat. Trudniejsza
        sprawa z planem posilkow, ale mozesz sie dowiedziec w Instytucie Zywienia, tam
        powinni miec przykladowe diety oraz charakterystyki (kalorie bialko, tluszcz itd)
        wszystkich waznych grup produktow w Excelu. Potem pozostaje juz kupic odpowiednia
        wage i odmierzac oraz obliczac wszystko co sie zje. Na poczatek jest to niezbedne
        by widac bylo rezlutat tego dzialania, potem mozna poluzowac rygory.
        • Gość: anka102 Re: Siłownia czy aerobic IP: 62.233.175.* 21.06.02, 11:23
          A co zrobić, jeśli nie ma "pod ręką" siłowni,
          tylko rowerek lub wiosła?
          Od jakiegoś czasu chodzę na tzw. aerobic
          - w moim wypadku program fat burning i ABT.
          Ale po tej godzinie czuje, że jeszcze czegoś mi brak.
          No i baaardzo chętnie spaliłabym jak najwięcej tłuszczu
          z ud i posladków. Czy przed lub po ma sens jeszcze rowerek?
          Proszę o Wasze opinie.
          • jogger Re: Siłownia czy aerobic 28.06.02, 18:52
            Owszem, ma sens, szczególnie po aerobiku, gdy już jesteś w strefie spalania
            tłuszczu. Im dłużej ćwiczysz w zakresie aerobowym, tym większy procent
            zużywanej energii pochodzi z tłuszczu.
            • Gość: anka102 Re: Siłownia czy aerobic IP: 62.233.175.* 28.06.02, 21:21
              Dziękuję za poparcie,
              Jeszcze jedno pytanie:
              czy w jakichś sklepach sportowych
              można kupić aparat do mierzenia tętna?
              Nie umiem sobie dobrze wyczuć pulsu
              a nie wszędzie jest odpowiednia aparatura.
              • jogger Re: Siłownia czy aerobic 01.07.02, 11:55
                Ja używam Polara, www.sportprofil.pl , jest mnóstwo dostępnych modeli. W
                większych sklepach sportowych, typu Go Sport, można dostać monitory tętna Sigma
                Sport.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka