Dodaj do ulubionych

Głód po treningu?

IP: 87.205.149.* 04.03.08, 08:52
Witam serdecznie, jestem osobą bardzo aktywną, starającą się dobrze
odżywiać. Ostatnio, a właściwie odkąd zaczęłam w ciągu dnia ćwiczyć
po 2 godz. a nie tak jak zawsze po 1, po treningu, czyli niestety
wieczorem dopada mnie głód. Czym to może być spowodowane?
Nieodpowiednie pożywienie przed treningiem? Za mało białka?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź, bo gdyby nie te wieczorne
podjanie, pewnie bym juz schudła i wymodelowała ciało tak jak chcę.
Obserwuj wątek
    • falafala Re: Głód po treningu? 04.03.08, 09:30
      Po treningu nalezy zjesc posilkek bialkowo-weglowodanowy. Glod jest naturalny.
      Miesnie musza odbudowac zapasy. Wieczorem mozna i trzeba jesc, jedynie na 2 godz
      przed polozeniem sie spac posilek powinien byc jedynie bilakowy z niewielim
      dodatkiem tluszczu, idealny jest chudy twarog z oliwa lub twarog poltlusty.
      Jezeli nie chudniesz znaczy, ze masz zla diete i/lub zle cwiczenia.
      • Gość: Lala Re: Głód po treningu? IP: 87.205.149.* 04.03.08, 10:16
        Chodzę 5 razy w tygodniu na aerobik m.in. zajęcia na górną partię
        ciała z ciężarkami, na ćwiczenia modelujące dolną część, na trening
        siłowy, dodatkowo raz w tygodniu basen i sauna. Przed aerobikiem
        jeżdzę na rowerku 30-45 minut. Czasami chodzę po bieżni z uwagi na
        bolące kolana. Natomiast jeśli chodzi o dietę to wydaje mi się, że
        właśnie za dużo zjadam po treningu i stąd brak spadku wagi.
        Przykładowy jadłospis: rano: dwie kromki chleba razowego z sałatą i
        szynką, jogurt naturalny, w przerwie do obiadu 3-4 chlebki Wasa
        same, obiad: filet z kurczaka samżowny na oliwie z oliwek z kaszą
        jęczmienną, no i po treningu ok. 19:00 np. 4 kanapki, albo puszka
        tunczyka w sosie wlasnym, albo tyz z truskawkami. Co robię nie tak i
        co powinna jeść, aby mieć siłę na ćwiczenia, chudnąć, a zarazem
        ładnie nabierać masy mięsniowej?:)
        • falafala Re: Głód po treningu? 04.03.08, 10:48
          Ok zacznijmy od diety;-)
          1.Miesnie by rosnac potrzebuja budulca -bialka -poszukajmy bialka w twojej diecie:
          rano: okolo 10g max
          obiad 20g max
          po treningu hmm, moze nastepne 10g - 15g a moze nic
          Zobacz sama zjadasz w porywach do 40g bialka!!!! z czego te miesnie maja brac
          budulec. Wniosek: odchudzasz sie z miesni
          2. ilosc posilkow 4, jezeli policze to co piszesz, a jezeli zwroce uwage jeszcze
          na jakosc to 3 Wniosek: twoj metabolizm jest spowolniony,
          3. ilosc kalorii: jest tam moze 1200kcal, a moze i nie...
          Z punktow 1, 2, 3 biorac pod uwage skald jakosciowy, ilosciowy posilkow to: twoj
          metabolizm lezy na obu lopatkach , no niestety.
          Teraz trening:
          no dobrze aerobiki, monotonne i nie robiace na tobie wrazenia cwiczenia, co?-
          jeszcze robisz wczesniej dodatkowo 45min ;-) Kiedy mialas ostatni raz zakwasy?
          Tak wlasnie jak ty tak samo twoj organizm jest przyzwyczajony do tej ilosci
          cwiczen, nie ma potrzeby zuzywac wiecej energii.
          Slowem osiagnelas zastoj i co myslisz? "Ze trzeba mniej jesc" Nie tedy droga to
          droga w glebszy zastoj. Czy wiesz ze anorektyczki maja bardzo duzy procent tluszczu?
          Gdyby nasi przodkowie tak latwo chudli przy braku kalorii to ludzkosc nie
          dotrwala by do dzisiejszych czasow. Obrona przed glodem i ruchem jest jedna:
          spowolnienie metabolizmu, zjadanie swoich miesni (glupie nie?)

Twoj ruch teraz to rewizja diety, wylicznie zapotrzebowania zgodnie z iloscia
          ruchu i twoja waga. Ustalenie tych 5 posilkow dziennie w ktorych masz i tluszcz
          i wegle i bialko. Przed i po treningu unikamy tluszczy, za to mamy bialko i
          nawet wegle mozemy miec z wyzszym IG. Na czas diety owoce generalnie omijaj,
          mozesz czasami przed treningiem. I do sniadania troche ;-). Druga sprawa zmiana
          aerobow, vel, co bedzie jeszcze lepsze, zmiana treningu w ogole, 3 razy na
          silowni ACT, mozesz pozniej na normalny aerobik pojsc, w dwa pozostale dni
          intensywny trening na urzedzeniach kardio, sadze ze twoja wydolnosc jest na tyle
          duza ze mozesz pokusic sie o HIIT, bedziesz szybciej wolna by pojsc na saune;-)
          • Gość: Lala Re: Głód po treningu? IP: 87.205.149.* 04.03.08, 11:03
            Dziękuję za odpowiedź, dość wyczerpująca. Nie należę do osób, które
            aby schudnąć przestają jeść i mają zapędy anorektyczne, albo ćwiczą
            tyle ile kalorii zjadły;)Domyślalam się, że jem za mało białka, stąd
            mój organizm woła o jedzenie po treningu. Tylko mnie w tym
            upewniłaś. Jeśli chodzi o aerobik to nie jest nudny ani monotonny,
            bardzo lubię ćwiczyć. Zakwasy miałam jakiś tydzień temu:) Często
            bolą mnie mięśnie pośladków i ramion. Co do zjadania moich mięśni to
            nie jestem do końca pewna, bo mam sporo mięśni, szczególnie ramion,
            ale pośladki i uda też niczego sobie.
            Bardzo dziękuję za cenne rady, zacznę poszukiwać produktów
            białkowych, które lubię;))) Jeśli masz jeszcze jakieś cenne rady,
            chętnie skorzystam. Szczególnie w sprawie produktów białkowych,
            które można jeść. A właśnie ostatnio zaproponowano mi preparat
            białkowy, który odbudowuje mięśnie przy częśtym ćwiczeniu, może
            pokusić się na cos takiego? ;)
            • Gość: falafala Re: Głód po treningu? IP: *.adslplus.ch 04.03.08, 11:28
              piszac monotonnosc nie pisze, ze tego nie lubisz, tylko ze twoj organizm juz sie
              do tych treningow przyzwyczail. Mi do zejscia na 13% tluszczu starczaja 3
              intensywne aeroby w tygodniu odpowiadajace 1h cwiczen.
              O wrazeniu z ilosci miesni nie dyskutuje bo brak danych, tylko ty jestes w
              stanie stwierdzic po pomiarach ile chudniesz z tluszczu a ile z miesni ;-)
              Biorac pod uwage srednia statystyczna to kazdy cwiczacy ma wiecej miesni niz
              przecietniak. :-) A i mlodzi ludzie maja ich wiecej.
              Jak w tym co napisalas jest tyle kalorii ile zuzywasz to ja jestem swiety
              Antonii ;-) to co jesz nie jest iloscia glodowa (o anorektyczkach napisalam, jak
              o dowodzie na to, ze nie spala sie w pewnym momencie tluszczu co wiecej miesni)
              ale jest to bardzo malo.
              Zakladajac ze masz kolo 170cm przy tej ilosci ruchu nigdy nie powinnas schodzic
              nizej 1500kcal dziennie.
              Glod jest raczej w wyniku spadku ilosci cukru we krwi nie malej ilosci bialka w
              diecie.
              Chlebki Waza to nie posilek, odzywke bialkowa mozesz pic zawsze to lepsze niz
              nic gdy trzeba uzupelnic ilosc bialka, a i kcal ci doda do diety. Jezli nie
              chodzisz spac o 22 to jedz jeszcze nastepny posilek. przed snem moze to byc
              poltlusty twarog.
              bialko w diecie to miesa (oczywiscie piers z kurczaka i chude ryby sa
              najczesciej wymieniane, ale jezeli nie zamierzasz zrzucac duzych ilosci tluszczu
              to nie jest takie ostre), twarog (ten jest wolnowchlanialny wiec na noc najlepszy.
              • Gość: Lala Re: Głód po treningu? IP: 87.205.149.* 04.03.08, 11:45
                dziękuję ;o)
                • Gość: karola @ falafala IP: *.ols.vectranet.pl 04.03.08, 16:51
                  Lala, podłączę się do tematu i spytam Falafala co sądzi o takim jadłospisie:

1. owsiane+jogurt nat+otreby+kaps omegi 3
                  2. serek wiejski+pestki słonecznika
                  3. tuńczyk w.s.w. +warzywa
                  4. twaróg półtłusty

wychodzą 4 posiłki, ponieważ mój dzień trwa 12h :)

co o nim sadzisz? d.n.o? ;)
                  • Gość: karola Re: @ falafala IP: *.ols.vectranet.pl 04.03.08, 16:57
                    ^ cwicze 5 razy w tygodniu...Biegi 40 minut :)
                  • falafala Re: @ falafala 04.03.08, 17:50
                    chcesz zgodnie z zasadami fitnessowymi? ;-)
                    Kiedy cwiczysz, miedzy, ktorym a ktorym posilkiem?

Tunczyka z puszki nie jedz za czesto, lepiej juz piers kurczaka, bialka jajek,
                    lososia, dodawaj tluszcz, oprocz potreningowego i zwieksz ilosc szybko
                    przyswajalnego bialka i nie zapominaj o warzywach jest ich troche malawo :-).
                    1. jogurt jest slabym zrodlem bialka, daj troche rodzynek, i orzechow
                    zmielonych, mozesz zrobic omlet z jajka i 2 bialek i owsianych zmiksowanych
                    razem i zjedzonych np.z jablkiem, moze to byc tez jajecznica z warzywami i z
                    razowcem,
                    2. nie ma weglowodanow daj chociaż jakies warzywa i troche oliwy z oliwek, lub z
                    lnu, a moze zamiast tego jakas salatke z miesem i warzywami?
                    3. to przedtreningowy? zjedz normalny obiad mieso, wegle o wysokim IG mozesz
                    warzywa, troche tluszczu
                    4. potreningowy? potrzebne bialko i wegle o wysokim IG, bez tluszczu, moze to
                    byc znow pieczona piers z kurczka np w chlebie, lub z ryzem. Teoretycznie bez
                    warzyw Ewentualnie upraszczjac mozesz kupic sobie odzywke bialkowa typu gainer i
                    wypic po treningu (oczywiscie nie cala porcje ;-))
                    5. twarog przed snem, jezeli cwiczysz przed snam to tylko posilek potreningowy,
                    procz twarogu jakies wegle o wysokim IG
                    • Gość: karola Re: @ falafala IP: *.ols.vectranet.pl 05.03.08, 09:07
                      ojej, dzięki!

dostosuję się do wszystkiego :)
                      chce dopiąć sprawę do końca ;)

ps. naprawdę Falo, pomagasz wielu osobom, dzięki! :-)
    • jewriejka Re: Głód po treningu? 05.03.08, 09:52
      czy po wieczornym treningu moze byc juz tylko pol litra beztluszczowego kefiru,
      jakie wegle o wyzszym indeksie mozna szybko przygotowac i wszamac przed snem prawie?
      • falafala Re: Głód po treningu? 05.03.08, 10:09
        Nie, posiłek potreningowy powinien zawierać szybkowchlanialne białko i węgle o
        wyższym IG, można warzywa do tego, ale nie dodajemy tluszczu. Jeżeli nie mamy
        czasu, to już najlepiej odżywkę białkową ze zmiksowana owsianka lub carbo,
        ewentualnie bananem wybic, lub odżywkę zastępującą posiłek jak gainer. Chodzi o
        szybkie uzupełnienie węgli po treningu
        W klasycznym posiłku przed snem nie jemy już węglowodanów. Najlepsze
        wolnoprzyswajalne białko w postaci twarożku np. Tylko w przypadku gdy ćwiczymy
        późno ostatni posiłek jest klasycznym potreningowym.
        • falafala Re: Głód po treningu? 05.03.08, 10:22
          Jak ci sie tak zupelnie, zupelnie nie chce nic jesc wieczorem po treningu, to
          pojdz do sklepu kulturystycznego, niech ci doradza odzywke bedaca mieszanka
          roznych bialek szybko i wolno wchlanialnych, te najczesciej maja tez wiecej
          wegli od Wheya np. i sa calkiem smaczne. Oni beda wiedzieli co kobiety kupuja
          najchetniej bo sa dwie firmy lubiane przez babki ze wzgledu na smak.
          • jewriejka Re: Głód po treningu? 05.03.08, 17:23
            na razie musze sie obyc bez odzywek z powodu braku kasy
            ale dzis to chyba wypadnie maly banan i ten kefir:)jako potreningowy
            pozdrawiam
            • Gość: falafala Re: Głód po treningu? IP: *.adslplus.ch 05.03.08, 20:34
              To wez z soba na silownie kanapke razowca z pieczonym miesem ;-), salata
              pomidorem... bedzie posilek potreningowy :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka