szwager_z_laband 12.06.11, 09:58 orginalnyj wuoskyj potrawy na szpagetti ze kartoflami jod to juz ktos? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanys_hans Re: szukom pszepisow 12.06.11, 10:25 Składniki 50 g orzeszków piniowych, 2 pęczki bazylii, 2 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, po 40 g parmezanu i pecorino, 8 łyżek oliwy, 300 g ziemniaków, 300 g fasolki szparagowej, 200 g spaghetti, pieprz i sól. Wykonanie Orzeszki uprażyć na suchej patelni na ztocisto- brązowo. Bazylię opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek. Czosnek obrać. Listki bazylii zmiksować z czosnkiem, sokiem cytrynowym, pokruszonymi serami i 2/3 porcji orzeszków, dodać oliwę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ósemki. Gotować ok. 20 minut w 100 ml osolonej wody. Fasolkę oczyścić, umyć, przekroić na pół i gotować ok. 10 minut w osolonej wodzie. Dodać makaron i gotować 7 minut, dokładnie odcedzić. Fasolkę z makaronem i pastę ziołową włożyć do miski. Dodać ziemniaki razem z wodą i wymieszać, doprawić pieprzem. Potrawę wyłożyć na talerze i posypać resztą uprażonych orzeszków. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: szukom pszepisow 12.06.11, 10:28 Składniki 400 g spaghetti pęczek świeżej bazylii 1 łyżka pestek słonecznika 2 łyżki bryndzy 4 ząbki czosnku6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli 100 g zielonej fasolki szparagowej 2 ziemniaki sól 4 łyżki startego żółtego sera Wykonanie Pestki uprażyć na suchej patelni. Bazylię umyć. Czosnek obrać. Pestki, czosnek i bazylię posiekać. Czosnek i pestki rozetrzeć w miseczce. Dodać bryndzę, bazylię i sól, dokładnie ucierać dodając stopniowo olej. Sos odstawić. Fasolkę oczyścić, ziemniaki obrać. Fasolkę i ziemniaki umyć, pokroić, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować ok. 5 min. Dodać makaron, gotować 5- 8 min. Sos rozprowadzić kilkoma łyżkami wywaru. Makaron z warzywami odcedzić, rozłożyć na talerze. Polać sosem, wymieszać, posypać serem. Odpowiedz Link
1fatum Re: szukom pszepisow 12.06.11, 22:49 Składam reklamację. Wczoraj narobiłeś mi apetytu, a dziś nie wytrzymałem i zgodnie z zapowiedzią zrobiłem nudle z tomatową zołzą posypane żółtą keyzą i poparzyłem sobie gębę. Taki apetyczny był wygląd i zapach, że parzyłem się, a jadłem. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: szukom pszepisow 13.06.11, 07:00 to mie pszekonuje - chyba sie som za to wezna:) www.daskochrezept.de/rezepte/spaghetti-mit-kartoffeln-und-sonnengetrockneten-tomaten_52148.html ps ta reklama niy mom na mysli! Odpowiedz Link
ballest Re: szukom pszepisow 13.06.11, 09:07 Dzisiej momy kaczka, ale wyglondou mi to na bardzo dobry recept! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: szukom pszepisow 13.06.11, 19:13 najlepsze to som stare recepty oparte na starych chopskich tradycyjnych receptach Odpowiedz Link
herbjelita Re: szukom pszepisow 15.06.11, 09:27 szwager_z_laband napisał: najlepsze to som stare recepty oparte na starych chopskich tradycyjnych receptach Jo to je stary nudelfetiszist. Moj Leibgericht to Spagetti Alio e Olio. Skladniki: 300 g spagetti ugotowac we wodzie ze solom i kostkom bulionu 3 lyzki Olivenoel 1 lyzka pokrojony Raeucherspek 1 Tomata 3 zombki czosnku 1 jajko italianske przyprawy. Jak se to robi: Nudle ugotowac Oliwa do wienkszyj patelni zazem ze speckem podgrzoc Tomata drobno pokrojono do tego Czosnek pokrojony i rozcierany do tego Prziprawy Te ugotowane spadetti uodcedzic, do patelni i mieszajonc trocha przipiec Te nudle trocha na bok cofnonc, lyk oliwy i to jajko az se zetnie, potym wszystko razym wymieszac, solom dosmakowac i smacznego. Nie zapomniec fajny kelich wina czerwonygo do tego. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: szukom pszepisow 15.06.11, 18:26 jo robia cos podobnego ino niy dowom jajka a pokrone ostre peperoni i czorne maue oliwki knoblauch dowom posiekany a bryja na som koniec polywom (najlepiyj ze rozpuszczonego we trocha korkyj wody "Kogutka" abo cosik podobnego do "Kogutka") i potarto kyjza np Parmezan. Niyma ale u mie szpeku Odpowiedz Link