szwager_z_laband 15.03.12, 06:58 bydzie tam ktos? www.muzeum.gliwice.pl/spory-z-historia-dekonstrukcja-rekonstrukcji-–-wokol-gliwickiej-starowki/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: Spory z historią 15.03.12, 08:16 Nie wiem, czy bydam, bo uech je verplant, a jak bych bou to mom se cos spytac? Odpowiedz Link
alladyn15 Re: Spory z historią 15.03.12, 18:27 Na oko to nie powiem,ale Kustoszka ma chyba z 25 lat i ladna jest. Odpowiedz Link
berncik Re: Spory z historią 15.03.12, 19:33 szwager_z_laband napisał: > kery budynek je najstarszy Nie wiem czy se nie myla,ale nie remontowano jest ta Aptyka na rogu kole arkaduw To jest bytomska i Bankowa Ten wlasciciel przed wojnom nazywou se Geppert.Tyn dom nie bou zmieniany .Tak jak wyglondou pierwej tak bouo i przed 10cioma latmi . Odpowiedz Link
berncik Re: Spory z historią 15.03.12, 21:21 Ten zielony dom na wprost by musiala byc ta aptyka .Musza ino poszukac starego obroska . Odpowiedz Link
artjomka Re: Spory z historią 16.03.12, 06:35 No to jusz teroski wjym, kero eka boua na ty stary kartce z Gleiwitz! A mozno by ftory knirpsnou te domy ze ty samy perspektywy, jak na ty stary fotce? Niy zawsze to idzie - ale sprobowac sie werci. Pyrsk! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Spory z historią 16.03.12, 06:42 "No to jusz teroski wjym, kero eka boua na ty stary kartce z Gleiwitz" niy zrozumiouech co mosz na mysli(?) Odpowiedz Link
ballest Re: Spory z historią 17.03.12, 21:41 Bou uech tam, :) Nowego uech se nic nie dowiedziou, tylko taktyka wciskania ludziom gupoty przez Kwiotka ta mnie zainteresowala ! Odpowiedz Link
berncik Re: Spory z historią 17.03.12, 22:06 Ta fotka coch wsadziou to widac ze ta Aptyka juz je remontowano .Musza poszukac ,jo miou kiedys staro fotka tego domu z tom Apothekom.Poszukom. Odpowiedz Link
ballest Re: Spory z historią 18.03.12, 14:56 Copcy, chodzielo o gliwickou starowka i jej odbudowa i przebudowa po wojnie. Oni ale wpierw zaczeli szukac we tym nowo lokowanym miescie zamku piastowskiego, (tzn. Boguslaw Tracz, jakas Pani Archeolog i Pani Architekt) i a mnie to denerwowalo, bo jou sie spieszou a laiki sie unterhaltowali na temat lokalizacji tego zamku we nowo lokowanym miescie. Wpierw zapomnieli, ze zamiek nigdy niue byl integralna czescia nowo lokowanego miasta, a sama nazwa Piast stworzyli Niemcy i to dopiero jak umarl ostatni Piast , bo wybudowame przez Louise von Anhalt-Dessau mausoleum we Legniccy gdzie spoczal Georg Wilhelm I, nazwano Piasteum, a nazwa ta rozprzestrzenil we polski historiografii Adam Naruszewicz dopiero w XVIII wieku. Na to uech im ale uwagi nie zwrociou, tylko na fakt, ze Zamek nigdy nie byl integralna czescia nowo lokowanego miasta, nawet we Krakowie Wawl nim nie byl. Dodom, ze przyznali mi racja. Cos mi sie zdou, ze Annak tam boua a Jablonski tam byl na 100%. Mom Bildy z tego wykladu, wrazam je jak bydam miou czas. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Spory z historią 18.03.12, 16:24 no to czekom na te bildy - no ale nudzic zes sie tam niy nudziou;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Spory z historią 18.03.12, 16:54 co do tego miano "Piast(us)" to musza ale cos dopowiedziec - tak coby inksze to zle niy zrozumieli. som wraz oczywiscie bou juz wczesniyj, ale jak idzie o urzywanie go w synsie jaki sam mo Ballest na mysli to Ballest to dobrze padou wyraz tyn niy sleciou nikomu ale z nieba: pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Piast1581.jpg&filetimestamp=20070422201809 Odpowiedz Link
annak12 Re: Spory z historią 18.03.12, 21:33 ballest napisał: > Na to uech im ale uwagi nie zwrociou, tylko na fakt, ze Zamek nigdy nie byl int > egralna czescia nowo lokowanego miasta, nawet we Krakowie Wawl nim nie byl. Od razu se skaplach ize to "nasz" Ballest,choc potym zwontpiolach,bo tak malo i spokojnie:)). Na przykladzie Zamku Piastowskiego chcieli pokozac jak ten mechanizm dzialol.Ani p.Tracz,p. archeolog nie wierzom,iz takowy zamek we Glywicach bol wczesni,a zwlaszcza we tym miejscu. Poprzez "Zamek Piastowski" owczesne wladze chcialy utwierdzic ,podkreslic odwiecznie polskosc tych ziem,bol on dugo wizytowkom miasta,kas do 90 lot. Kamieniczki na rynku mialy miec tysz polski styl,zamojsko,lubelski,chociaz sami zaznaczyli iz to zasluga Wlochow,ale nie boly Niemieckie! Tak to dzialalo w okresie totalitaryzmu.Niemcy zlikwidowali polske akcynty we siedzibie sejmiku slonskygo . Odpowiedz Link
ballest Re: Spory z historią 19.03.12, 13:53 > Od razu se skaplach ize to "nasz" Ballest,choc potym zwontpiolach,bo tak malo i > spokojnie:)). Anna, ciezko mi se po polsku godou, bo mi slow brakuje, lepi mi se pisze jak godou. Jou mog tysz im po slonsku wyklarowac, ale na tym spotkaniu jenzykiem urzyndowym bou jynzyk polski ;) - To, ze Zomek nigdy nie bou czynsciom lokowanego miasta i byc nie mogl, bo przeciez Wolni Obywatele jakimi byli kolonisci nie sprowadzom se do miasta Swego Pana ;) to musi Tracz wiedziec ! Mnie se spieszylo, a uoni yno to samo, przeca to som niby inteligentni ludzie to tela muszom wiedziec. Do tego ten Tracz ciongle przerywou wywody tych dwoch Pan! Jou cie zaroz poznou, jak uech wloz, tys siedziala na przodku ( we Reiji ze Jablonskim na boku z prawy strony !) Odpowiedz Link
ballest Re: Spory z historią 19.03.12, 13:56 Anna! - Piastami to yno Ciemnocie moga wciskac Polskosc, bo to ze ich dzisiej Piastami nazywajom zrobiyli Niemcy a nie Poloki. Odpowiedz Link
ballest Re: Spory z historią 19.03.12, 14:08 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=1022&pos=20 To jest ten Renesans Lubelski uo kerym Anna pisala, mnie sie podobou! Odpowiedz Link
szwager_z_laband ostatnie Piasty 18.03.12, 17:15 "Die letzten Piasten leben heute in Bayern, in der 69. Generation. Zählt man die in Oberschlesien vertretene Linie der Freiherren von Hohenstein, die allerdings aus einer unehelichen Verbindung hervorgegangen sind, zu den Piasten, dann war der Urenkel des Teschener Fürsten Adam Wenzel († 1617), Ferdinand II. Freiherr von und zu Hohenstein († 3. April 1706), auch ein männlicher Piast. Dies ist jedoch umstritten, da er nicht als legitimer Spross der Piasten angesehen wird. Georg-Wilhelm I. (Liegnitz-Brieg-Wohlau) hatte ein uneheliches Kind mit Dorthea Thugendreich von Streit im Feld, Martin von Streit im Feld oder auch Streitenfeld geb. 21. Januar 1676, Nachkommen der Grafen und Freiherrn von Streit. Diese Linie ist noch existent und führte die älteste Linie fort." Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 18.03.12, 18:43 "Pojęcie Piastowie i wywodzenie całej dynastii polskiej od Piasta zawdzięczamy pracom historiografów i genealogów pracujących na dworze legnicko-brzeskiej linii Piastów śląskich." "Die Bezeichnung „Piasten-Dynastie“ wurde von dem polnischen Historiker Adam Naruszewicz erst im 18. Jahrhundert geprägt; der tatsächliche Geschlechtername ist weder lateinisch noch polnisch überliefert." de.wikipedia.org/wiki/Piasten "Nazwa "Piastowie" na określenie dynastii pojawiła się w XII wieku w historiografii śląskiej, a spopularyzował ją w świadomości Polaków Adam Naruszewicz w XVIII wieku. Na tablicy w legnickim mauzoleum Piastów (XVII w.) podkreślano, że ród Piastów dał Polsce "24 królów i wielu panujących, Śląskowi 122 książąt, Kościołowi 6 arcybiskupów i biskupów." pl.wikipedia.org/wiki/Mauzoleum_Piast%C3%B3w_%C5%9Al%C4%85skich_w_Legnicy Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 18.03.12, 18:49 Tu mosz to mausoleum z ktorego sie nazwa dynastii wziona: odkryj.pl/at/730/Mauzoleum_Piastow.html co do tematu, to oni tzn. te 3 z Willi Caro chcieli przez kwiaty sprzedac nom ( bylo moze kolo 100 Osob) , ze Glywice bylo niemieckim miastem a chciano go na Chamam po wojnie polskim zrobic. Pisou cos na ten temat Jablonski? Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 18.03.12, 18:51 "Nazwa "Piastowie" na określenie dynastii pojawiła się w XII wieku w historiografii śląskiej.." Mialo byc we XVII wieku;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ostatnie Piasty 18.03.12, 18:56 pl.wikipedia.org/wiki/Cho%C5%9Bcisko Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ostatnie Piasty 18.03.12, 18:57 Pisou cos na ten temat Jablonski? niy zebych wiedziou Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 18.03.12, 19:31 a na metamorfozach tysz nic nie wpomniano? [u]Margotki uech tam ni9e widziou ![/u] Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ostatnie Piasty 18.03.12, 20:11 jak chcesz to sformuuj mi zapytanie jake mosz do niego - to mu to posla, bo codziynnie mom od niego poczta:) Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 18.03.12, 21:09 Spytej se go, co uon uo tym mysli i co uoni chcieli nom przekazac, czy jou mom recht, ze oni nom chcieli pedziec, ze Glywice to niemieckie miasto bez polskich korzeni , tylko nie mogli tego tak prosto z mostu pedziec. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ostatnie Piasty 18.03.12, 21:13 mom pomys - szkryfnij mi to i posli do mie a jo to potym do niego szkryfna Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 18.03.12, 23:24 Poczekej wrazam zdjecia , zebys wiedziou jak uoni po wojnie tykali ;) ale nie umiam wszystkiego na roz robic ;) Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 11:08 Laband tu mosz wiekszou czynsc prezentacji : schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=1022 oczywiscie zacznij od tych "pisanych" Bildow, zebys wiedziou jak uoni tikali, a z tym, ze 90% "Starowki" po wojnie powstala z tym se tysz nie zgadzom! Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 11:10 aha Bildy som pod psem, bo tam bylo ciemno a jou je robiou bez lampy,(Blitza) zeby nie bylo odnlasku na zdjeciach. Odpowiedz Link
berncik Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 11:47 ballest napisał: > aha Bildy som pod psem, bo tam bylo ciemno a jou je robiou bez lampy,(Blitza) > zeby nie bylo odnlasku na zdjeciach. > > Nie prowda,te Bildy som richtig dobre.Szukou zech te stare widokowki ,a Ty je wszystke mosz. O zachowaniu Historycznego rynku nie moze byc mowy.Ale jak jo to widza to co zrobieli nie koniecznie wyglondo gorzi .Przedewszystkim te arkady ? to wyglondo dobrze .Ino nie rozumia czamu je zrobieli ,jak ich pierwej nie bouo. Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 12:09 zrobiyli je z tego powodu, bo uwazali, ze Renesans czytej Oswiecenie nie bou niemiecki a takie Arkady to typowy przyklad Renesansu! Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 14:30 szwager_z_laband napisał: > Dziynki Ballest:) to musisz uobejrzec : schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=1022 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 15:30 ja oglondnouch ciekawych je eli w tym bouo cos co Cie zaskoczouo? Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 19:27 Ja, mnie zaskoczouo, ze uoni przez te Arkady, co se u nich "Odcienia" zwiom zaskoczyli. Jou duzo wiym o przebudowie Starowki, bo uot moji mamy brat bou Architektem i pracowou we Miastoprojekcie na Marcina Strzody i wlasnie po wojnie bou jednym z tych co przebudowywali na polskosc niemieckou Starowka. Odpowiedz Link
annak12 Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 19:40 ballest napisał: > Ja, mnie zaskoczouo, ze uoni przez te Arkady, co se u nich "Odcienia" zwiom zas > koczyli. To "podcienia":)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 19:59 ballest napisał: > Ja, mnie zaskoczouo, ze uoni przez te Arkady, co se u nich "Odcienia" zwiom zas > koczyli. > Jou duzo wiym o przebudowie Starowki, bo uot moji mamy brat bou Architektem i p > racowou we Miastoprojekcie na Marcina Strzody i wlasnie po wojnie bou jednym z > tych co przebudowywali na polskosc niemieckou Starowka. a mie ze piszom o starowce a godajom o rynku ino abo? Odpowiedz Link
alladyn15 Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 20:09 Balest,juz mam tego dosc!Zawsze z ta swoja rodzina wyskoczysz.Jakas Mafia czy cos,wszedzie sa. Pisales nawet kiedys,ze to twoj unkel,pierwszy samochod na swiecie wymyslil.Ty sie synek ale opanuj! Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 20:34 szwager_z_laband napisał: > ballest napisał: > > > Ja, mnie zaskoczouo, ze uoni przez te Arkady, co se u nich "Odcienia" zwi > om zas > > koczyli. > > Jou duzo wiym o przebudowie Starowki, bo uot moji mamy brat bou Architekt > em i p > > racowou we Miastoprojekcie na Marcina Strzody i wlasnie po wojnie bou jed > nym z > > tych co przebudowywali na polskosc niemieckou Starowka. > > > a mie ze piszom o starowce a godajom o rynku ino > > abo? Niy godali tysz o budynkach po za rynkiem, tam tysz som budynki ze Odcieniami, albo jak to tam Anna nazwala ! ;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ostatnie Piasty 20.03.12, 06:29 no bo po tych fotkach wczora myslouech ze ino o rynku godali Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 20.03.12, 10:20 Laband, najwiyncy godoali uo tym Glywickim Zomku, co go nigdy nie bylo, a miou byc kolo kosciola Wszystkich Swietych. Zaro wrazam pora innych fotkow nie yno z Glywic! Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 20.03.12, 16:14 schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=1024 tu jest trocha innych Bildow ! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ostatnie Piasty 20.03.12, 16:30 a cos to w Paniowkach robiou? pora pokolyn tymu miouech tam tysz familia:) Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 20.03.12, 19:13 do Paniowek jadymy zawsze po kolocz, podobno najlepszy na calym Slonsku, ale choc zamowisz musisz dlugo kolejka czekac ;) Muszam przyznac, ze lepszy jak od Kobzika i od Marxa ! Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 20.03.12, 20:20 Oj, to muszam se rodzina Soccera spytac , a dzisiej tam i tak zadzwoniam, to ci podom. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ostatnie Piasty 20.03.12, 20:28 dziynki musza sie tysz spytac eli z moich ktos juz tam kupowou:) Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 20.03.12, 21:12 juz mom : Piekarstwo-Cukiernictwo Łucjan Mryka ul. Gliwicka 17 a, Paniówki tel. 32 238 68 63 Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 20.03.12, 21:24 Jak by tam pojechali, to niech sprawdzom, czy we tym sklepie dali ten VA-Gelynder luzny je, bo uech im uwaga na to zwrociou! ;) Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 25.03.12, 11:27 Zauwazyliscie, ze Poloki nie tylko we Glywicach zmieniali oblicza miasta , ale na calych Ziemiach Odzyskanych, dla przykladu we Glubczycach czytej Leobschütz: Tak wyglondou Rynek z ratuszem przed wojna: a tak go zmieniyli na renesansowy styl Polooki: Odpowiedz Link
berncik Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 20:30 ballest napisał: > Ja, mnie zaskoczouo, ze uoni przez te Arkady, co se u nich "Odcienia" zwiom zas > koczyli. > Jou duzo wiym o przebudowie Starowki, bo uot moji mamy brat bou Architektem i p > racowou we Miastoprojekcie na Marcina Strzody i wlasnie po wojnie bou jednym z > tych co przebudowywali na polskosc niemieckou Starowka. Dobrze Ballest :Duzo wiesz ale o tych Arkadach .Odcieniach albo Gewölbe nic nie piszesz. Co tyn Twoj Ujek przi tymu se myslou ze zaprojektowou te odcienie.Bou On Gorol? ha,ha,ha. Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 20:39 Nie mog byc Gorolem, Abitura zrobiou za Niemca potym dostou se do Rusyji, nazod przyszou chyba we 1947 abo 8 roku, potem se nauczou po polsku i sztudiowou, a potem pracowou we Miastoprojekcie i tam poznou swoja zona co tysz tak jak on po slonsku nie umiala. Oni umieli tylko po niemiecku i po polsku ani Onkel anton (brat mamy) ani tante Lidia jezyka slaskiego nie znali. Jou tysz niy tego uech se we Rudnie dopiero nauczou! Odpowiedz Link
meg_s Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 19:45 ballest napisał: > a na metamorfozach tysz nic nie wpomniano? > > [u]Margotki uech tam ni9e widziou ![/u] miałam być, ale przeczytałam że Ty będziesz ;) ale podwiozłam koleżankę, co mi wszystko opowiedziała ;) Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 20:30 meg_s napisała: > ballest napisał: > > > a na metamorfozach tysz nic nie wpomniano? > > > > [u]Margotki uech tam ni9e widziou ![/u] > > miałam być, ale przeczytałam że Ty będziesz ;) > > ale podwiozłam koleżankę, co mi wszystko opowiedziała ;) Meg, mozesz se yno za takich glywickich historykow wstydzic, jak mozna szukac 45 minut ( a mnie se richtig spieszylo) we lokowanym miescie ZAMKU, czy oni ZGUPIELI ;) ?? Przeca zodyn zasadzca nie planowu jako wolny obywatel Pana nad soba we nowo lokowanym miescie ? Co najmni mi racja przyznali, ale zaznaczyli, ze byly Zamki poza lokacyjnym terenem! O tym wiemy wszyscy juz na przykladzie Krakowa. Jak by mi se nie spieszylo, to bych ich z Piastami przygwozdziou i odkrou ich historyczne braki, ale nie bylo czasu MEG, Ta Twoja kolezanka siedziala miedzy Jablonskim i Annak ? Acha, jou zarobiou we Glywicach za ten krotki czas kolo 4000€ i chciou uech cos z tego Metamorfozom przekazac, ale jak mnie unikaja to se temat skonczou ! ;) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 21:05 ballest napisał: > Acha, jou zarobiou we Glywicach za ten krotki czas kolo 4000€ i chciou ue > ch cos z tego Metamorfozom przekazac, ale jak mnie unikaja to se temat skonczou > ! acha jakbyś chcioł co dac' tobyś na konto wpłacioł a niy szukoł wymowkow;) Odpowiedz Link
ballest Re: ostatnie Piasty 19.03.12, 21:59 Jak mnie ftos UNIKOU, tyn nic nie dostanie ;( Odpowiedz Link
bratjakuba Re: ostatnie Piasty 20.03.12, 20:52 Witom cie synku. Chciałach ci doniyść,co u nos wszycko w porzondku. Jedna nowośc to ta,że my sie przekludziyli ze familokow do bloku z NRD. Je sam tyż badycimer a w nim już wbudowano waszmaszyna. Wciepłach tam twoje zmazane koszule,spodnioki i dwie pory galot. Pociongłach za tyn lyncuszek i pusciyłach woda. To było tak przed sztyrma dniami ale do dzisia nie prziszły nazot wyprane. Toż do dom sie sam tak bardzo nie spiychej. Twoja mama. PS. Chciałach ci też posłać trocha piniyndzy. Dyć poszłach po portmonyj,wyciongom pijondze, dziwom sie a kuwerta już zalepiono. Toż możno drugim razym jak przidzie ku pisaniu. Mama. Odpowiedz Link
annak12 Re: Nie tylko Germania.. 14.04.12, 17:39 Politycznosc w przestrzeni publicznej-temat nastypny swady. "Tablice pamiatkowe,miejsca kultu,nazwy ulic-symboliczna przestrzen miasta,ktora integruje mieszkancow wokol takich wartosci jak panstwo,narod czy religia. Tuz przed otwarciem w Willi Caro wystawy "Germania.Niemiecka politycznosc na G. Slasku 1871-1945 o tym ,jaka tresc niosly ze soba gliwickie pomniki i jak zmieniala sie propagandowa symbolika od zjednoczenia Niemiec do upadku Trzeciej Rzeszy." Prowadzenie -Sebastian Rosenbaum i Boguslaw Tracz 21.04(sob) g.17.00 Willa Caro Odpowiedz Link
ballest Re: Nie tylko Germania.. 14.04.12, 20:14 szkoda, bo jou miou juzas byc o tym czasie we Gleiwitz, ale se wszystko zawalouo!;( Odpowiedz Link
ballest Re: Nie tylko Germania.. 14.04.12, 20:15 Übrigens, Danke Anno, ze nosz tu na biezaco Informujesz, - fto Cie tak zakaziou tym slonskim Bakcylem, czyzby to nasze Forum bouo! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Nie tylko Germania.. 14.04.12, 20:34 zodyn ana niy zaraziou, Ona to mo w sercu - to widac:) Odpowiedz Link
berncik Re: Nie tylko Germania.. 14.04.12, 20:44 O czym oni tam chcom godac ?wto tam na slonsku miou byc ?Krakowianki ? To bouo germanske wienc Germanizowac nie bouo co?Chyba tych gastarbeiterow ze Polski .Zato se mieli ale brac solidnie bez kompromisow .Albos je wdoma a jak Ci se nie podobo ?za Brynica .Tak samo jak Gorole po 45 tym za Odra.Ino jak widac tysz nie szafli wszystkich. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Nie tylko Germania.. 14.04.12, 20:47 to je pomyslane o tym pomniku Germanii Odpowiedz Link
ballest Re: Nie tylko Germania.. 14.04.12, 22:13 Ja tu chodzi o Pomnik Germanii, a Anna my tu zaraziyli tom slonskosciom, VETA Laband ! Ona tera stala se czytej jest Frontowou Baba Slonskosci !!! Odpowiedz Link
berncik Re: Nie tylko Germania.. 14.04.12, 22:41 szwager_z_laband napisał: > to je pomyslane o tym pomniku Germanii Mysla ze nie ino, raczej myni:Wiela ze tych terazniejszych Gorolow wie Ze we gywicach tako boua.? Politycznosc w przestrzeni publicznej-temat nastypny swady. "Tablice pamiatkowe,miejsca kultu,nazwy ulic-symboliczna przestrzen miasta,ktora integruje mieszkancow wokol takich wartosci jak panstwo,narod czy religia. Tuz przed otwarciem w Willi Caro wystawy "Germania.Niemiecka politycznosc na G. Slasku 1871-1945 o tym ,jaka tresc niosly ze soba gliwickie pomniki i jak zmieniala sie propagandowa symbolika od zjednoczenia Niemiec do upadku Trzeciej Rzeszy." Prowadzenie -Sebastian Rosenbaum i Boguslaw Tracz Odpowiedz Link
annak12 Re: Nie tylko Germania.. 14.04.12, 23:06 berncik napisał: > Mysla ze nie ino, raczej myni:Wiela ze tych terazniejszych Gorolow wie Ze we g > ywicach tako boua.? A myslisz iz Slonzokow wiy wiyncy!?Jest okazja do poznania;) Jak se popadol w skrajnosci,to dlo jednych Kopiec Wyzwolenia we Piekarach dlo drugich Germania ! Nie yno we Glywicach bol tyn pomnik,np.we Raciborzu,we Inowroclawiu. Odpowiedz Link
artjomka Re: Nie tylko Germania.. 16.04.12, 21:45 Niy wjym, wiela z Wos wjy cojsik o tym pomniku Germania we Gleiwitz. Mi sie udalo kejsik znojsc we zrodlach, co taki postumynt Germanii ze wjyncym w podniesiony prawy rynce i mieczym prziciskanym do ciala - w lewy, bou na Germania Platz'u. Bou on postawiony dlo pamjynci poleglych we wojnie 1870-1871 - i zwou sie oficjalnie Kriegerdenkmal. Postawjyli go w 1900 (niykere zrodla piszom 1904). Wto wjy wjyncy? A kaj bou tyn Germania Platz? Pyrsk! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Nie tylko Germania.. 16.04.12, 21:48 plac Piastow a tyn pomnik "wyndrowou"tysz Odpowiedz Link
berncik Re: Nie tylko Germania.. 16.04.12, 22:02 Ze placu piastow przeniesli go na Wilhelmpark I tam zech go widziou przez przipadek boch z Matkom szou do znajomych .Jak wisiala na kranie i jom spuszczali na laster Jo miou 5 albo 6 lot Stoua i prziglondaua se dosc grupka ludzi. de.wikipedia.org/wiki/Datei:Gleiwitz_-_Germania-Denkmal.jpg Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Nie tylko Germania.. 16.04.12, 22:12 to sie zagodzo pamiyntosz mozno rok i miesionc? Odpowiedz Link
berncik Re: Nie tylko Germania.. 16.04.12, 22:44 szwager_z_laband napisał: > to sie zagodzo > > pamiyntosz mozno rok i miesionc? Nie Rok nie wiem ale drzewa bouy zielone to pamientom,ale to tysz ino pamientom bo jo se potym goniou ze tymi chopcami na placu od Peter und Paul Kirche .Ten jedyn synek se nazywou Gispert a tego drugego se nie umia przipomniec.Ta Rodzina wygonieli Gorole z Rynku ze swojej chaupy .Przigarneli ich ksiedze ze tego wlasnie koscioua. Tela pamientom. Acha to boua rodzina aptykorzow. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Nie tylko Germania.. 17.04.12, 07:03 no to jak typujesz?, we jakim roku to moguo byc? Odpowiedz Link
berncik Re: Nie tylko Germania.. 17.04.12, 12:08 szwager_z_laband napisał: > no to jak typujesz?, we jakim roku to moguo byc? Szwager:To som wyryfki co jo pamientom np.ze jo z Mamom szli z Laband piechty do Bojszowa. Potym zas pamientom jak nos ,tz.Rita i mie Rusy co stoli u nos na placu ze takem Panzerwagen do Glywic po towor.Nasze Matki myslauy ze nigdy nos juz nie bydom widziec. Potem pamientom ze Matka i jo ze takym Handwagen jechali na kanar po wongel ,wydobywali my go z pod lodu ze zatopionej barki.No ja my.Mie tam nie bouo wolno wlazic jo miou 5 lot. Mysla ze Matka mie braua jako ochrona .Jak Rusy widzieli Matka ze dzieckym to i nic nie zrobieli.Dali i pokuj Ale jako my se do Glywic dostali tego nie wiem,nie pamientom.Przypuszczom ze to bouo w lecie 45r. 5fynikow bych za to nie dou.Moglo byc i rok pujzni. Odpowiedz Link
artjomka Re: Nie tylko Germania.. 17.04.12, 13:50 Witom Cia Berncik! Piernika bardzo to interesujonce, co pisosz. Mysla, co ejs je jedyn z niywielu, kerzy jeszcze to pamjyntajom i napisac o tym mogom. Mom nadzieja, co ejs wjyncy z tego czasu na papiyr (no tak po prowdzie, to na festplata) przeciep, bo jest to coros bardzij interesujonce. Jo zaczou tysz take rzeczy spisywac - nawet ze czasow przed "wyzwolyniym" Gleiwitz. Ujek - nojstarszy bracik mojigo Vatra- kej go wypusciyli z ruskij niywoli (njy bou aktywnym zoldatym ino robiou we Magistracie w Gleiwitz - bestosz go Rusy zawarli i wyslali do kopalni olowiu kajsik za Uralym), to zajechol niy do Gleiwitz nazot ino do DDR-u. Potym przyjechala tam i ciotka Maria - od niego kobjyta. My z bracikiym jezdziyli tam co roku - a jak ech zaczon spisywac wspomniynia Ujka i mojigo kuzyna Gintra( bou wiela starszy nisz jo - robiou matura w 1944 - a niydugo potym jako modego soldata chycili go Rusy i wylondowol tysz kajsik na niedzwiedziach), to niydugo potym Ujkowi sie pomaruo, a od niego syn niy chciou wiela godac o modych latach. Moje notatki miala na przechowaniu cera ot mojigo kuzyna (je rok modszo ody mie) - ale teroski ich niy moze nikaj znojsc. I tak te wspomniynia diobli wziyni - jak i pamiontki po ujku, kere moj Vater uratowou, a ciotka - jak wyjyzdzala do swojigo chopa zostawiola u nos. Ale teroski, kej Fater i Mama jusz tysz pomarli, a miyszkanie ich je zlikwidowane - malo po nich zostalo. Jo mom jeszcze EK po Vatrze i pora starych fotek. "Gyszynk" kery moje rodzice dostali na slub ot urzyndnika (wtedy kozdy dostowou po majnkampfie), tysz kajs sie straciou, choc jo go jeszcze miou tak wele 70-tych lot uonskigo wieku. Tosz cza chronic to, co jeszcze w gowach pozostowalo, coby kejsik niy bolo to, co czeba bydzie wierzyc w to, co Poloki uo naszym Hajmacie osprawiajom. Pyrsk! Odpowiedz Link
gabi621 Re: Nie tylko Germania.. 16.10.13, 14:27 To było 3 synów aptekarza z Rynku P.Gepperta. Wszyscy mieli imiona zaczynające się na literę"G" Chodziłam do Frau Geppert na lekcje jęz.niemieckiego. W wielkiej tajemnicy, bo było to w latach 50-tych zakazane i karane. Pani Geppert mieszkała ze swoimi synami i siostrą Marią/?/, która pracowała w szpitalu gliwickim na oddziale noworodków. Wszyscy mieszkali na ul.Górnych Wałów w budynku należącym do Sióstr Zakonnych. Kilkanaście lat temu słyszałam, że jeden z synów P.Geppert pracuje /wał/ na pływalni jako instruktor. Jeśli moje wiadomości do czegoś się przydadzą, będzie mi miło. Odpowiedz Link
berncik Re: Nie tylko Germania.. 16.10.13, 18:49 gabi621 napisała: > To było 3 synów aptekarza z Rynku P.Gepperta. Wszyscy mieli imiona zaczynające > się na literę"G" > Chodziłam do Frau Geppert na lekcje jęz.niemieckiego. W wielkiej tajemnicy, bo > było to w latach > 50-tych zakazane i karane. Pani Geppert mieszkała ze swoimi synami i siostrą Ma > rią/?/, która > pracowała w szpitalu gliwickim na oddziale noworodków. Wszyscy mieszkali na ul. > Górnych Wałów w budynku należącym do Sióstr Zakonnych. Kilkanaście lat temu sły > szałam, że jeden z synów P.Geppert pracuje /wał/ na pływalni jako instruktor. J > eśli moje wiadomości do czegoś się > przydadzą, będzie mi miło. Hallo Gabi :Bardzo Ci dziekuje za te wiadomosci .Rodzina Geppert byla zaprzyjazniona z moimi rodzicami. Nie wiem nic co sie potem z Geppertami stalo.Wiem tylko ze Aptekarz Geppert zginol na wojnie i pamietam ze bawilem sie z Tymi chlopakami to bylo krotko po Rusach. Potem jakos te kontakty sie skonczyly. Wynika z tego ze Pani Geppert z synami nie wyjechali co mnie troche dziwi.Nie miala nic do stracenia. Jeszcze raz dziekuje .Pozdrowienia. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Nie tylko Germania.. 16.04.12, 22:14 berncik napisał: > Ze placu piastow przeniesli go na Wilhelmpark I tam zech go widziou przez przi > padek boch z Matkom szou do znajomych .Jak wisiala na kranie i jom spuszczali n > a laster Jo miou 5 albo 6 lot > Stoua i prziglondaua se dosc grupka ludzi. > de.wikipedia.org/wiki/Datei:Gleiwitz_-_Germania-Denkmal.jpg ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++== Sam na str. 59 je o tych pomnikach Germanii i kaj stoły. Je tez o inkszych pomnikach, Bismarkturmach Keiser Denkmal-ach i mocka inkszych ciekawych rzeczy o obiektach urbanizacyjnych. books.google.pl/books?id=0refExAIKhcC&pg=PA59&lpg=PA59&dq=Germania+Denkmal+in+Ratibor&source=bl&ots=-qT0v5Ac8Y&sig=XyX1FzaX6LdGgG89htwVP-XFpCw&hl=pl&sa=X&ei=1HqMT4LcNOPh4QS_8ITrCQ&ved=0CEwQ6AEwAw#v=onepage&q=Germania%20Denkmal%20in%20Ratibor&f=false Odpowiedz Link
szwager_z_laband kaj stoua glywicko Germania.. 17.04.12, 07:20 i9.photobucket.com/albums/a71/Bartek1980/_tGermania1.jpg i9.photobucket.com/albums/a71/Bartek1980/_tGermania_Denkmal.jpg i9.photobucket.com/albums/a71/Bartek1980/_tGermaniaplatz202.jpg i9.photobucket.com/albums/a71/Bartek1980/_tgermania0072.jpg i9.photobucket.com/albums/a71/Bartek1980/_tgermania0012.jpg Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: kaj stoua glywicko Germania.. 17.04.12, 07:34 "Nie było to smutne w wymowie mauzoleum, ale upamiętniający poległych w wojnie mieszkańców powiatu gliwicko-toszeckiego Pomnik Zwycięstwa. Odsłonięty 02.09.1874 roku, wykonany według projektu rzeźbiarza Ferdinanda Hartzera z Berlina, przedstawiał posąg symbolu Niemiec – dumnej Germanii z piaskowca na czworobocznym cokole (wykonanym przez C. Hanke z Wrocławia), na którego rogach wyrzeźbiono cztery trofea wojenne." : www.gliwiczanie.pl/Reportaz/Ojciec/007.jpg "Widzimy tu pomnik Germanii już na nowym miejscu – w roku 1928 został on usunięty z Placu do Kaiser-Wilhelm-Park (obecnego Parku Chrobrego). Oficjalnym powodem była przebudowa Placu. Rzeczywiście w miejscu usytuowania monumentu do dziś biegnie jezdnia, lecz przecież pomnik można było tylko odsunąć w bok. Prawdziwą przyczyną była niechęć ówczesnych władz miasta, wchodzącego w skład Republiki Weimarskiej, do symboli cesarskich. Dodajmy, że posąg zakopano w parku po 1945 roku." : www.gliwiczanie.pl/Reportaz/Ojciec/007a.jpg ps to som materiauy ze "Metamorfozow" i bezto mie ciekawi to co padou Berncik z tym powojynnym przeniesiyniym pomnika Odpowiedz Link
artjomka Re: kaj stoua glywicko Germania.. 17.04.12, 08:17 Witom Szwager! Bardzo dziynkuja za Twoje informacje. Musza zrewidowac moje zrodla, w kerych mom zapisane rok 1900 jako rok postawjynio Germanii. Jusz wtedy bouo mi to troszka dziwne, co sie Gliwiczoki tyla czasu wziynli, swojym poleguym postawic pomnik - ale jak widza - prowda je inkszo. Pyrsk! Odpowiedz Link
annak12 Re: kaj stoua glywicko Germania.. 23.04.12, 16:48 Tyn pomnik jeszcze stol we1952 r. we Parku Chrobrygo Dejcie pozor na fotka Germanii we latach 30.Na "Pl. Piastow" zadbanol a we" Parku Chrobrego" zapomnianol. Poczamu?! Zapowiyc tyj wystawy www.dziennikzachodni.pl/artykul/559963,rzecz-o-nazistowskim-szalenstwie-na-slasku-w-muzeum-w,id,t.html ps. napisalach terazniejsze nazwy Odpowiedz Link
annak12 Re: Wyklady we Secesji 15.04.12, 00:06 W zeszlym miesioncu bolo spotkanie z Henrykiem Wankiem,Marianem Jablonskim to te zwinzane ze Slonskym. We kwietniu -Marian Jablonski "DTS -co zburzy,co odkryje". 20.04 g.17.00 -Margotka Metamorfozy-"Problemy dotyczace odbudowy kaplicy na Ch w Gliwicach" 21.04 g.18.00 -Grzegorz Stachak-"Rzecz o slaskim stroju ludowym" 27.04. g. 17.00 Wczorej bola projekcja filmu "Perla rodu Ballestrem" Odpowiedz Link
ballest Re: Wyklady we Secesji 15.04.12, 13:22 Anna, - to napisz cos na temat tego FILMU? Odpowiedz Link
annak12 Re: Wyklady we Secesji 17.04.12, 09:54 ballest napisał: > Anna, - to napisz cos na temat tego FILMU? Nejpiyrw padali o staraniach se Kurii o wlasnosc tygo obiektu,po wojnie klosztorne panny tam boly,potym o pozyskiwaniu funduszy na odbudowa (dostali z Niymiec -odbudowa zabytkow w Europie,z piyrwszy kwoty to zrobiyli dach,potym zas dostali,bo dobrze wykorzystali te wczesniejsze dotacje,no i ofiarnosc ludzi,instytucji,dlo przipomniynia to kupujcie cegielki na utrzymanie ). We filmie dwoch historykow opowiado dzieje rodu Ballestrem we Slonsku na tle zespolu palacowo-parkowego,dryny i plac. Film idzie kupic! Odpowiedz Link