Dodaj do ulubionych

Polacy nie przestraszyli się Rosji

28.10.14, 16:27
Polacy zawsze walczą o swoje. Nikogo się nie boją. Wojna Europy z Rosją to kwestia czasu i Polacy na pewno stawią się na placu boju.
www.rp.pl/artykul/17,1152427-Polacy-nie-przestraszyli-sie-Rosji.html
Większość z nas nie wierzy w wybuch wojny, ale gdyby tak się stało, jesteśmy gotowi do obrony kraju.

Znacząca część społeczeństwa jest zdecydowana uczestniczyć w różnej formie w obronie niepodległości Polski, i to mimo że nisko ocenia stan armii – wynika z badania przeprowadzonego przez Dom Badawczy Maison na zlecenie Warsaw Enterprise Institute.

Co trzeci badany uważa, że w ciągu najbliższych dziesięciu lat może dojść do wybuchu wojny z udziałem Polski lub na terytorium kraju (37 proc.).
Obserwuj wątek
    • herbjelita Re: Polacy nie przestraszyli się Rosji 28.10.14, 16:48
      kikut5 napisał:

Większość z nas nie wierzy w wybuch wojny, ale gdyby tak się stało, jesteśmy gotowi do obrony kraju.

Znamy to, znamy. Przed drugą wojną światową podobnie krzyczeli "Spotkamy się w Berlinie" wołali do siebie zmobilizowanni Polacy. I co się stało, trzy tygodnie zabawy w wojenkę i było po wszystkim. Polska nie istniała. Podobnie może być z Rosją, gdyż Rosjanie nakryją was czapkami.
      Uzasadnionym wydaje mi się pytanie, dlaczego wtedy jak i dzisiaj Polska gra rolę podżegacza wojennego? Czytając twoje teksty podżegające do wojny: , jesteśmy gotowi do obrony kraju. Kiedy wysyłacie wasze wojska na Rosję? Pospieszcie się bo może być za późno.
      • kikut5 Re: Polacy nie przestraszyli się Rosji 28.10.14, 17:46
        Kto przegrał II wojnę światową? Niemcy czy Polska? Do kogo należą Śląsk i Pomorze?
        • 1fatum Re: Polacy nie przestraszyli się Rosji 28.10.14, 17:56
          kikut5 napisał:

> Kto przegrał II wojnę światową? Niemcy czy Polska? Do kogo należą Śląsk i Pomor
          > ze?

Wszystko zależy od punktu widzenia.

Nawet z militarnego, Polska ze swoja armią nie była w stanie wojny wygrać. Była częścią koalicji, która wojnę wygrała.
          17 września przegrała z Sowietami, którym oddała 1/4 swojego terytorium. Jeżeli mówić o wygranej za taką cenę, to zwycięstwo było Pyrrusowe.

Pal sześć Kresy. Niby przegrane Niemcy i wygrana Polska. Zobaczmy, kto jest ekonomicznie silniejszy - przegrany, czy "zwycięzca"?
          To "zwycięzcy" jeżdżą na roboty do Niemiec. Tych przegranych.

Teraz przynależność ziem.

Historia uczy pokory, bo nawet Cesarstwo Rzymskie trwało krócej niż zakładano.
          - Zapytam - do kogo należy 1/4 terytorium Polski?

Obecnie Polska sama w referendum o "wuniowstąpieniu" zadecydowała, że nie ma granic i tylko teoretycznie Polska ma ziemie przez Stalina podarowane. Jednak praktycznie nie ma dostępu do tych zabranych.

Oj, kikut, kikut. Pójdź dziecię, ja cię uczyć każę.
    • 1fatum Re: Polacy nie przestraszyli się Rosji 28.10.14, 17:36
      kikut5 napisał:

> Polacy zawsze walczą o swoje. Nikogo się nie boją. Wojna Europy z Rosją to kwes
      > tia czasu i Polacy na pewno stawią się na placu boju.

Maria Konopnicka znała takich "bohaterów" i nawet jednemu z nich poświęciła wiersz, który jak ulał do kikuta pasuje:

STEFEK BURCZYMUCHA.

O większego trudno zucha,
      Jak był Stefek Burczymucha...
      — Ja nikogo się nie boję!
      Choćby niedźwiedź... to dostoję!

Wilki?.. Ja ich całą zgraję
      Pozabijam i pokraję!
      Te hijeny, te lamparty,
      To są dla mnie czyste żarty!
      A pantery i tygrysy
      Na sztyk wezmę u swej spisy!
      Lew!... Cóż lew jest? — kociak duży!
      Naczytałem się podróży!
      I znam tego jegomości,
      Co zły tylko kiedy pości.
      Szakal, wilk?... Straszna nowina!
      To jest tylko większa psina!...
      (Brysia mijam zaś zdaleka,
      Bo nie lubię, gdy kto szczeka!)
      Komu zechcę, to dam radę!
      Zaraz na ocean jadę,
      I nie będę Stefkiem chyba,
      Jak nie chwycę wieloryba! —

I tak przez dzień boży cały
      Zuch nasz trąbi swe pochwały.

Aż raz usnął gdzieś na sianie...
      Wtem się budzi niespodzianie,

Patrzy, a tu jakieś zwierzę
      Do śniadania mu się bierze.
      Jak nie zerwie się na nogi,
      Jak nie wrzaśnie z wielkiej trwogi —
      Pędzi, jakby chart ze smyczy...
      — Tygrys, tato! tygrys! — krzyczy.
      — Tygrys?... ojciec się zapyta.
      — Ach, lew może!... miał kopyta
      Straszne! Trzy czy cztery nogi,
      Paszczę taką! Przytem rogi...
      — Gdzież to było?
      — Tam na sianie,
      Właśnie porwał mi śniadanie...
      Idzie ojciec, służba cała,
      Patrzą... a tu myszka mała,
      Polna myszka siedzi sobie
      I ząbkami serek skrobie!...
      • socer-schlesier Re: Polacy nie przestraszyli się Rosji 29.10.14, 10:40
        herbjelita 28.10.14, 16:48
        kikut5 napisał:

Znamy to, znamy. Przed drugą wojną światową podobnie krzyczeli "Spotkamy się w Berlinie" wołali do siebie zmobilizowanni Polacy. I co się stało, trzy tygodnie zabawy w wojenkę i było po wszystkim. Polska nie istniała. Podobnie może być z Rosją, gdyż Rosjanie nakryją was czapkami.
        Uzasadnionym wydaje mi się pytanie, dlaczego wtedy jak i dzisiaj Polska gra rolę podżegacza wojennego? Czytając twoje teksty podżegające do wojny: , jesteśmy gotowi do obrony kraju. Kiedy wysyłacie wasze wojska na Rosję? Pospieszcie się bo może być za późno.
        ==========================

Kto sieje wiatr tyn burze zbiyro.Tu wystarczy poczytac o czym inni internauci bardzi rozsondni piszom:
        ---------------------------

"Rev do ~smiech: Nie zasłaniaj się NATO, tchórzu, tylko popatrz na stan armii Rzeczypospolitej. Sami w sobie nie znaczymy nic, ciężko nawet nazwać nasze wojsko przeszkodą na drodze do zachodniej Europy. A wiesz, dlaczego to takie istotne? Bo w razie konfliktu nikt umierać za nas nie będzie i tylko głupcy twego pokroju pokładają nadzieję w USA (a bez sił "Krainy Wolności" NATO nie ma wystarczającej wartości bojowej). Radzę ci dobrze, byś na chwilę przestał szczekać i zastanowił się, jak wyglądałaby sytuacja Polski w przypadku realnego konfliktu. Uwierz, że nie chciałbyś doświadczyć tego na własnej skórze."

technowinki.onet.pl/lotnictwo/ka-52-aligator-ciezki-rosyjski-bojowy-smiglowiec-dowodzenia/0zb3m

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka